beste vastgoedfondsen

Vastgoed Aandelen

Welke Vastgoedaandelen Kopen?

5x Beste Vastgoed Aandelen USA

Realty income

Realty Income (O) is het meest populaire vastgoed aandeel uit de S&P 500. Realty Income behoort tot de S&P 500 Dividendaristocraten. Een selecte groep van aandelen die minimaal 25 jaar op rij dividendgroei realiseren. 

Realty Income is een van de beste vastgoedaandelen voor lange termijn vermogensgroei. Haar dividendbeleid is zeer aantrekkelijk en varieert tussen de 4 - 7% per jaar. Haar strategie berust op een solide verdienmodel, wat lange termijn groei kan bevorderen. Let er wel op dat haar financiële waardering doorgaans relatief hoog is. Het is verstandig om geduldig te zijn en te kopen bij koersdaling. Daarmee koopt u vastgoedaandelen als Realty Income tegen een gunstigere aandelenprijs. Dit verlaagt het risico, en verhoogt tevens het potentieel rendement op de lange termijn.

vastgoedaandelen-kopen-op-dit-moment

NNN REIT

NNN REIT (NNN) is een gediversifieerd Real Estate Investment Trust met solide lange termijn strategie, hoog dividend en een gunstige aandelenprijs. NNN behoort momenteel tot de beste vastgoedaandelen om te kopen (beurs: NYSE). Het bedrijf heeft een goed verdienmodel en een aantrekkelijk dividend beleid. Investeren in vastgoedbedrijven als NNN REIT Inc. kunnen leiden tot lange termijn vermogensgroei. 

NNN vastgoedaandelen hebben een acceptabele waardering, interessante groei, goede winstgevendheid en sterk koersmomentum.

nnn-vastgoedaandeel-kopen

Simon Property group

Simon Property Group (SPG) is een groot vastgoedaandeel die valt onder REIT. SPG heeft een hoge creditrating en keert een relatief hoog dividend uit. Op dit moment biedt het aandeel een acceptabele financiële waardering, mogelijk rondom haar intrinsieke waarde. Dit fonds investeert voornamelijk in winkelcentra, outletcentra en lifestylecentra in de Verenigde Staten. Ze richten zich op duurzaamheid. SPG is interessant omdat het relatief hoge bezettingsgraad heeft, met lange termijn contracten. Het genereert momenteel een AFFO yield van 8,75%, wat hoger ligt dan de 7,73% sectorgemiddelde. Bovendien genereert het fonds bijna 4 miljard dollar aan cashflow. SPG vastgoedaandelen zijn helaas niet via DEGIRO te koop.

welke-vastgoedaandelen-kopen

D.r. Horton

D.R. Horton (DHI) behoort tot de beste vastgoedaandelen in de categorie 'homebuilding', oftewel woningbouwbedrijf. DHI vastgoedaandelen hebben momenteel een lage financiele waardering, terwijl de lange termijn groei en winstgevendheid solide is. Haar netto winstmarge is 17%, wat significant hoger is dan het sectorgemiddelde van 6%.

M/I Homes

M/I Homes (MHO) is een klein woningbouwbedrijf wat momenteel wellicht het beste vastgoedaandeel onder de small caps is. De koers is sterk gedaald, waardoor het bedrijf een bijzonder goedkope aandelenprijs kent. Haar winstgevendheid ligt (ver) boven sectorgemiddeld. Bij lange termijn groei kan MHO vanaf deze koers exponentieel rendement bieden.

Sinds onze tip voor M/I Homes als beste vastgoedaandeel, is dit aandeel in 2023 met meer dan 100% gestegen. Het is noodzaak om in de beste vastgoedbedrijven te investeren die sterk scoren op ROIC, financiële gezondheid, effectief management en strategie, et cetera. Hoe meer onderzoek, hoe succesvoller u wordt in het kopen van vastgoed aandelen.

woningbouw-aandelen

Vastgoedaandelen Kopen

DEGIRO

50+ beurzen

Beginnend en gevorderd aandelen kopen

eToro

50+ beurzen

Beginnend en gevorderd aandelen kopen

Mexem

135+ beurzen

Gevorderd aandelen kopen op bijna alle beurzen

Beste Vastgoedaandelen Kopen? 7 Kenmerken

Wilt u de beste vastgoed aandelen kopen? Let dan goed op de belangrijkste kenmerken. Begrijp goed dat vastgoedaandelen kopen betekent dat u investeert in een bedrijf. Dit bedrijf, actief in onroerend goed, kent risico's en kansen. Goede bedrijven florereren. Realiseren winstgroei. Haar aandelen worden hierdoor meer waard. Maar ook goede vastgoedaandelen kunnen zware tijden ervaren. Denk aan de financiele crisis. Een recessie, of zelfs een depressie. Investeer dan ook alleen in lijn met uw risicoprofiel. Diversifieer. Houd lange termijn vast. En koop de beste vastgoedaandelen zodat u een zorgeloze nachtrust heeft. 

1. Strategie

De beste vastgoedaandelen kopen doe je in beginsel op basis van bedrijfsstrategie. Op de lange termijn presteren vastgoedbedrijven met de beste strategie en -implementatie het beste. Strategie is dé driver voor meer omzet en winst(groei). Als gevolg zal de aandelenwaardering goedkoper worden. De prijs wordt aantrekkelijker, en beleggers kopen meer vastgoedaandelen. Het gevolg: de koers stijgt op de lange termijn. 

Vastgoedaandelen kopen op basis van strategie doet u aan de hand van fundamentele analyse. Onderzoek het bedrijf en achterhaal of zij een duurzaam competitief voordeel hebben. Dit voordeel uit zich op de lange termijn in financiele resultaten, zoals een bovengemiddelde winstgevendheid en Return-on-Equity. Vastgoedbedrijven die structureel een hogere winstmarge realiseren, tonen aan een sterke strategische positie te hebben. Dit verhoogt de kans op continuiteit en bedrijfsgroei.


2. Management

Deskundig, betrouwbaar en loyaal management is de basis voor ieder succesvol bedrijf. Management, haar werknemers en cultuur zijn verantwoordelijk voor de formulering en implementatie van haar strategie. Met name deskundig management met lange termijn visie is van belang voor de bedrijfscontinuiteit. Indien management kiest voor investeren in de lange termijn, dan kunnen haar aandelen als gevolg hiervan mede groeien. Dit in tegenstelling tot slecht management met korte termijn visie, die geld uitkeren in de vorm van bonussen. 
Wil je investeren in de vastgoedaandelen? Onderzoek dan altijd haar management en de bedrijfscultuur. Is zij deskundig? Loyaal? En denkt zij lange termijn in het belang van het bedrijf?


3. Waardering (Valuation)

De financiele waardering is heel belangrijk bij succesvol investeren in aandelen. De beste vastgoedaandelen hebben Value. Dat betekent dat de huidige aandelenprijs lager ligt dan haar toekomstige waarde. De waardering (valuation) is hierbij belangrijk. Een lage financiele waardering is doorgaans gunstiger. De beste vastgoedaandelen hoeven echter niet altijd een lage financiele waardering te hebben. Het gaat namelijk om de toekomstige waardering. Daarom is naast de huidige waardering ook de toekomstige (winst)groei van belang. En zo kan het voorkomen dat snelgroeiende vastgoedbedrijven een hoge financiele waardering hebben. Dit fenomeen zien we ook bij groeiaandelen.


4. Groei (Growth)

Lange termijn groei is zeer belangrijk voor wie succesvol wilt beleggen in onroerend goed aandelen. De lange termijn groei is een gevolg van bedrijfsstrategie en haar management. Ook een groeiende markt en andere macro-economische factoren spelen een rol. Het is belangrijk om te allen tijde te investeren in bedrijven met een duurzame winstgroei. Op korte termijn kan er sprake zijn van volatiliteit. Ervaren beleggers kunnen hiervan profiteren, zoals door middel van buy the dip. Maar men moet er zeker van zijn dat er lange termijn (winst)groei in het vooruitzicht ligt. 

5. Winstgevendheid (Profitability)

Naast financiele waardering en toekomstige groei is ook de winstgevendheid belangrijk. Hoge kwaliteit vastgoedaandelen hebben als kenmerk dat zij meer winstgevend zijn dan gemiddeld. Een hoge winstgevendheid, uitgedrukt in winstmarges en financiele ratio's als Return-on-Equity (ROE), toont aan dat het bedrijf een sterk verdienmodel heeft. Dit verhoogt haar kans om lange termijn groei te realiseren. Immers, zij kan iedere euro efficient investeren in een winstgevend verdienmodel. Een hoge winstgevendheid is vaak een gevolg van een duurzaam competitief voordeel, waarbij de kwaliteit dermate hoog is dat consumenten graag een meerprijs betalen. Of bijvoorbeeld dat men uiterst efficiente productieprocessen heeft.

Het beleggen in de beste vastgoed aandelen op basis van winstgevendheid doet u in een lange termijn horizon. Onderzoek haar winstgevendheid over minstens 5 jaar in het verleden, en 5 jaar in de toekomst. Een ander cruciaal component is de (free) cashflow


6. Momentum

Een aandelenprijs kan dalen of stijgen. Een stijgende aandelenprijs heeft een positief momentum. Momentum verhoogt de kans dat een aandelenprijs op de korte termijn blijft doorstijgen. Vaak is het een teken dat het aandeel gewild is, bijvoorbeeld omdat de markt op positieve signalen anticipeert. Het momentum is niet bepalend voor de lange termijn. Maar op korte termijn kan men beleggen in de beste vastgoedbedrijven op basis van momentum. Indien het aandeel sterk momentum vertoont, kan men aankopen. En bij procentuele toename kan men besluiten om te verkopen met winst. Handelen op basis van momentum is een (day) trading strategie. Dit betekent dat u gaat traden op basis van koersontwikkelingen, en niet zo zeer naar fundamentele ontwikkelingen kijkt.

7. EPS Revisie

Aanvullend op momentum is een positieve EPS revisie. EPS staat voor Earnings Per Share. Hoe hoger de EPS, hoe meer winst per aandeel de belegger krijgt. Dit is gunstig. Dus wanneer een bedrijf een toename van EPS vertoont, pakt dit gunstig uit voor de belegger. Momentum en positieve EPS revisies gaan hand in hand. 


Hoe te beleggen in de beste vastgoedaandelen? Onze voorkeur gaat uit naar lange termijn investeren. Investeer geld dat je 100% kan missen. Beleg in hoge kwaliteit vastgoedbedrijven. Kijk naar haar strategie, management, cultuur, financiele waardering, toekomstige groei en winstgevendheid. In aanvulling daarop kunt u momentum en EPS revisies inzetten om het juiste aankoopmoment te bepalen. 

Vastgoedfondsen - TOP 3

Corum Investments

5 - 10% dividend

Vastgoedfonds met onroerend goed in Europa
corum-investments-vastgoedfonds
Lage minimale inleg, hoog dividend

SynVest

6 - 8,5% dividend

Investeer in Duits en
Nederlands vastgoed
synvest-vastgoedfonds
Lage minimale inleg, hoog dividend

Briqwise

Gegarandeerd 6% rendement met zekerheid

Minimale inleg vanaf €100.000 met onderpand als zekerheid
briqwise-vastgoedfonds
Vastgoedfonds met laag risico

Beste Vastgoed Aandelen AEX

Unibail-Rodamco-Westfield

De AEX bevat slechts 25 aandelen. Het benoemen van de beste vastgoedaandelen AEX is derhalve met een korrel zout te nemen. Desalniettemin behoort Unibail-Rodamco (URW) tot de beste vastgoedaandelen uit de AEX. Het bedrijf is zeer sterk in koers gedaald als gevolg van de coronacrisis. Het kan enige tijd duren alvorens Unibail van deze klap hersteld. Of wellicht nooit. 
In het verleden heeft Unibail hoog dividend uitgekeerd. Het is onduidelijk of dit in de toekomst ook het geval zal zijn. 

beste-vastgoedaandelen-aex

Vastned retail

Naast Unibail is ook Vastned Retail een vastgoedaandeel uit Nederland. Vastned Retail behoort niet tot de AEX, omdat het vastgoedfonds relatief klein is. Zeker na de recente koersdaling als gevolg van de coronacrisis. Vastned Retail keert echter wel hoog dividend uit. Op dit moment zelfs 9 - 10% dividend per jaar. 
Het is een klein vastgoedfonds. Let goed op de risico's bij Vastned Retail. Onderzoek het bedrijf en haar financiële verslagen. 

beste-vastgoed-aandeel-nederland

vastgoed etf

Beleggen in vastgoedaandelen geeft risico's. Daarnaast is het tijdsintensief. Als alternatief kunt u er ook voor kiezen om eenvoudig te investeren met lager risico. Dit kan middels vastgoed ETF's. Dit zijn aandelenfondsen die de aandelenkoers van meerdere vastgoedbedrijven volgt. Soms wel meer dan 500+. Op deze manier hoeft u geen onderzoek te doen. Ook heeft u minder kennis van zaken nodig, omdat een vastgoed ETF meer spreiding biedt.

Bij eToro kunt in investeren in goedkope Vanguard ETF's. Zij bieden gediversifieerde vastgoed ETF's aan, waaronder de Vanguard Real Estate Index Fund ETF (VNQ) en de Vanguard Global ex-US Real Estate Index Fund ETF (VNQI). Daarnaast bieden zij wereldwijde aandelenfondsen aan, zoals de Vanguard Total World Stock ETF (VT).

Het grote voordeel aan Vanguard ETF's is dat zij heel goedkoop zijn. Haar expense ratio (beheersvergoeding) ligt doorgaans onder de 0,1% per jaar. Dit betekent dat u heel goedkoop kunt beleggen in Vastgoed ETF's en aandelen ETF's. 

Een ander groot voordeel is dat de Vanguard ETF's veel diversificatie bieden. Haar ETF's bieden meestal duizenden aandelen aan. En dat met één investering. Lees hiervoor altijd de factsheet met informatie over de hoeveelheid en soort aandelen, als ook de risico's.

beste-vastgoed-etf

Wanneer vastgoedaandelen kopen en verkopen? 

Een populaire vraag onder beginnende beleggers is hoe en wanneer vastgoedaandelen kopen, en wanneer vastgoedaandelen verkopen? Grofweg zijn er twee manieren om dit te doen. Hieronder leggen we de twee methodieken uit.

1. Vastgoed aandelen kopen met fundamentele analyse

De beste manier voor lange termijn beleggen is vastgoed aandelen kopen op basis van fundamentele analyse. De essentie is eenvoudig: investeer in alleen de beste vastgoedbedrijven en beursgenoteerde vastgoedfondsen die een rendabel verdienmodel hebben. Op de lange termijn zal de koers in lijn zijn met de winstgevendheid van een bedrijf. Hoe meer winst een vastgoedbedrijf maakt, en hoe meer (vrije) cashflow het genereert, hoe meer het bedrijf daarvan kan herinvesteren in haar bedrijf, dividend kan uitkeren, of aandelen kan terugkopen. In al deze gevallen kan het rendement op uw vastgoedaandelen toenemen in de loop der tijd. 

Vastgoed aandelen kopen met fundamentele analyse vereist onderzoek en inspanning. Hoe u dit doet, staat omschreven op deze pagina onder de kop 'de 7 kenmerken van de beste vastgoedaandelen'. 

U koopt vastgoedaandelen wanneer zij ondergewaardeerd zijn. Of wanneer zij te koop zijn tegen de intrinsieke waarde. U verricht hiervoor eerst fundamentele analyse. Daarna berekent u de intrinsieke waarde op basis van de verdisconteerde cashflow (discounted cashflow). Een meer eenvoudigere methodiek is het toepassen van relatieve waardering, waarbij u vastgoedaandelen met elkaar vergelijkt op diverse financiele ratio's en andere fundamentele aspecten.  

U verkoopt vastgoedaandelen wanneer zij overgewaardeerd zijn. De markt gaat op en neer. In economisch slechte tijden zullen vastgoedbedrijven hard geraakt worden. Ook wanneer de rente stijgt, is dit nadelig. In veel van dit soort scenario's kunnen vastgoedaandelen ondergewaardeerd raken. Wanneer het geloof en optimisme terugkeert, zien we de koers snel oplopen. Vaak tot een te hoog niveau. Vastgoedaandelen geraken overgewaardeerd. Dit is het moment om te verkopen. 


2. Vastgoed aandelen kopen met technische analyse

Een tweede manier voor kopen en verkopen van vastgoedaandelen is het toepassen van technische analyse. De essentie is dat u kijkt naar trends en het evenwicht tussen kopers en verkopers. Technische analyse wordt toegepast op de korte termijn. Day trading is voor dagelijks handelen. Swing trading is voor wekelijks of zelfs maandelijks handelen. 

Als beginner is het verstandig om day trading te vermijden. Het risico is veel hoger. Wij geloven in lange termijn beleggen. Dit leidt aantoonbaar tot meer succesvolle vastgoedaandelen. Swing trading daarentegen kan mooi samenwerken met fundamentele analyse. Dit is hoe het werkt. 

U analyseert vastgoedbedrijven op haar lange termijn potentie en fundamentele aspecten. U stelt vast dat het aandeel in de toekomst aantrekkelijke (vrije) cashflow gaat genereren, en dat de huidige prijs op of onder de intrinsieke waarde ligt. In dit geval bekijkt u ook vanuit technische analyse of het vastgoedaandeel in een positieve trend zit. Wanneer een vastgoedaandeel in een negatieve trend zit, kunt u het beste afwachten totdat de koers stabiliseert en weer stijgt. Immers, op de korte termijn kan de markt irrationeel zijn en een goedkoop aandeel nog verder in koers laten dalen. Dit zijn echter unieke buitenkansen waarbij u zeer hoog rendement kunt behalen. Koop echter niet te vroeg. Wacht tot de verkopers (short sellers) het spel verlaten en de kopers aan kracht winnen. 

Voor technische analyse kunt u diverse methodieken toepassen. Het begint met kennis van zaken omtrent candle sticks. En formaties of patronen van candle sticks die een bepaalde trend aantonen. U kunt hiervoor op dag- of weekniveau kijken, om zoveel mogelijk ruis te vermijden. Daarnaast kunt u diverse indicatoren toevoegen. 

Voor het kopen van vastgoedaandelen met technische analyse zijn wij voorstander van deze indicatoren:

Moving Average: u kunt een gemiddelde trend volgen. Wij kiezen bij voorkeur de SMA200. Ook de SMA100 of SMA50 is een keuze. Deze bewegen sneller op marktbewegingen, maar creëren daardoor ook meer ruis. U kunt hierbij een SMA200 of SMA100 combineren met een SMA50 of een kortere periode. Wanneer de lijnen elkaar kruisen, ontstaat er een cross-over. Dit is een indicator. In het algemeen is de essentie simpel bij een SMA200: wanneer de koers onder de SMA200 komt ontstaat er een negatieve trend. Wanneer de koers boven de SMA200 komt, ontstaat er een positieve trend. 

MACD: de MACD werkt op dezelfde principes van movering averages en cross-overs. De MACD werkt met een EMA 12 en EMA 26. Dit zijn meer korte termijn perioden. De MACD reageert dan ook aanzienlijk sneller dan bijvoorbeeld de SMA200 of SMA100. Wij vinden combinatie fijn met MACD, waarbij de MACD ons een indicatie geeft wanneer een positieve trend kan omslaan in een negatieve trend. Ruim voordat een SMA200 dit aangeeft.

RSI: de RSI staat voor Relatieve Strenght Index. Het is een indicator voor koop- en verkoopmomenten voor (vastgoed)aandelen. Wanneer de RSI boven de 70 komt, stelt met dat het aandeel "overbought" is. Wanneer de RSI onder de 30 komt, stelt men dat het aandeel "underbought" is. In sommige gevallen is dit waar, maar lang niet altijd. Vaak zien we dat een RSI lang boven de 70 blijft, wat in dit geval een indicatie van een sterke positieve trend is. De RSI kan erg goed worden gebruikt op basis van divergence. Wanneer de RSI aantoont dat de tweede RSI piek lager is dan de eerste RSI piek, dan is dit een teken dat er minder kopers zijn. Als we zien dat in diezelfde periode de koers wél stijgt, dan zien we vaak dat na de 2de piek het momentum afneemt en de koers begint te dalen.

De RSI kan goed samenwerken met de MACD en de SMA200 of SMA100. Deze indicatoren moeten altijd worden gebruikt in samenspel met analyse van de candle sticks. En het liefst op meerdere time frames / tijdsperiode van 1 uur, 4 uur, dag, en week.


Conclusie vastgoedaandelen kopen en verkopen met behulp van technische analyse: koop vastgoedaandelen wanneer diverse indicatoren aanwijzen dat een nieuwe positieve trend begint. Verkoop vastgoedaandelen wanneer het koopmomentum afneemt, de koers stabiliseert, en vervolgens een patroon van dalingen aanneemt (met een aantoonbare break out naar beneden toe).

Gratis nieuwsbrief voor beleggen in aandelen