beste vastgoedfondsen

Real Estate Investment Trust

Wat is een REIT, en wat zijn de beste REITs?

Wat is een Real Estate Investment Trust (REIT)? 


Wat is een REIT, en waar staat het voor? REIT is een afkorting wat staat voor Real Estate Investment Trust. Dit is een beursgenoteerd vastgoedfonds. Een REIT investeert in vastgoed. Beleggen in een REIT betekent dat uw geld wordt verspreidt over meerdere vastgoedobjecten, zonder dat u hier zelf tijdsinspanning of kennis voor nodig hebt.
Het is belangrijk om te begrijpen wat een REIT is en waar het voor staat. Een Real Estate Investment Trust is namelijk beursgenoteerd. Dit biedt voordelen als liquiditeit en potentieel hoog koersrendement bij correct kopen van de beste REIT's. Een ander voordeel vinden we in de essentie van waar een REIT voor staat, namelijk: investeren in vastgoed. Een Real Estate Investment Trust is een sterke aanvulling op aandelen. Door het kopen van REIT's kunt u diversifieren met assets in vastgoed. Tot slot is een laatste voordeel dat REIT's relatief hoog dividend uitkeren. 
U weet nu waar een REIT voor staat en wat haar voordelen zijn. Dit beleggingsproduct kent echter ook nadelen die leiden tot risico's.


Wat zijn de risico's bij REIT beleggen?


REIT beleggen kent voordelen zoals diversificatie tot vastgoed. REIT's zijn echter ook beursgenoteerd. Voor de ervaren belegger biedt dit kansen, omdat we REIT's kopen die een goedkope financiele waardering hebben. Maar voor de beginnende belegger is REIT beleggen risicovol. Een beginner ontbeert de nodige kennis voor het analyseren en waarderen van Real Estate Investment Trusts. Zij lopen het risico tot het kopen van slechte REIT's die overgewaardeerd zijn. Tot slot kennen REIT's koersvolatiliteit. Wilt u met minder risico beleggen, omdat u bijvoorbeeld pensioen nadert of gewoon passief wilt investeren? In dit geval kan REIT beleggen mogelijk niet interessant zijn. In dit geval kunt u wellicht beter een REIT ETF overwegen.  


Hoeveel rendement levert REIT beleggen op?


Wat is het gemiddelde rendement van Real Estate Investment Trusts? Het gemiddelde rendement van een REIT ligt rond de 10%. De beste REIT's leveren echter hoger rendement op, met mogelijk een gemiddelde van tussen de 12 - 15%.

Doorgaans ligt het gemiddelde rendement hoger dan een indexfonds, zoals de S&P 500 of de AEX. Dit is ook logisch, aangezien een indexfonds meer diversificatie kent. Een REIT is dan ook niet te vergelijken met een indexfonds of aandelen ETF. Een REIT biedt een hoger risicoprofiel. 

Wilt u succesvol beleggen in Real Estate Investment Trusts? Zorg er dan voor dat u een beleggingsportfolio samenstelt met de beste REITs. Diversifeer uw portfolio met andere soort investeringen, waaronder maar niet uitsluitend tot aandelen, grondstoffen en niet-beursgenoteerde assets.

Wat is een goede REIT?


Een goede REIT kunt u analyseren net als een aandeel. Een goede REIT biedt een aantrekkelijke combinatie tussen financiele waardering, toekomstige groei, winstgevendheid, momentum en stijgende winstverwachting. Het waarderen van een REIT, om haar Value te bepalen, gebeurt echter anders dan bij een aandeel van een bedrijf. Een REIT is namelijk een beursgenoteerd vastgoedfonds. Dit werkt anders dan het verdienmodel van een bedrijf.

De beste REIT's kopen houdt in: koop goede REIT's met gunstige dividenduitkering tegen een goedkope aandelenprijs.
Het waarderen tot het vinden van een goede REIT gebeurt op basis van financiele ratio's. Dit zijn enkele belangrijke kerncijfers die u moet kennen: P / AFFO, P / FFO, Net Long Debt / Assets, Total Debt / Capital, AFFO Groeicijfers, Operationele Cashflow, (A)FFO payout ratio, et cetera.

Verderop in dit artikel vind je een overzicht van de beste REIT's. 


Wat is een REIT ETF?


Een REIT ETF, ook wel vastgoed ETF genoemd, is een beleggingsproduct wat het koersrendement van meerdere REITs trackt. In plaats van dat u één REIT koopt, koopt u met een REIT ETF tientallen tot zelfs honderden Real Estate Investment Trusts. Dit is mogelijk omdat een ETF, wat staat voor Exchange-Traded Fund, een beleggingsfonds is die meerdere aandelen volgt. Zo zijn er aandelen ETF's, maar dus ook REIT ETF's. In Nederland wordt dit ook wel vastgoed ETF genoemd, maar dit is in essentie exact hetzelfde.

Een voordeel aan een REIT ETF is dat u direct veel risico spreidt. Uw vermogen wordt verspreidt over niet één REIT, maar tientallen tot honderden. Logischerwijze neemt hierdoor de koersvolatiliteit af. Anderzijds zal een REIT ETF ook aanzienlijk lager rendement bieden. Het gemiddelde rendement zal zakken van 10% naar circa 7%.


Beursgenoteerde vs. niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen


Een Real Estate Investment Trust is beursgenoteerd. Hierboven hebben we de voor- en nadelen besproken. Een alternatief op REITs zijn niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit type beleggingsfonds is minder liquide en kent hogere kosten. Anderzijds bieden niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen meer stabiliteit, omdat zij geen koersverlies kennen. Ook is het nettorendement (dividend - kosten) meer voorspelbaar. Het komt erop neer dat niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen vs. REITs een lager risico/rendement-profiel kennen. Dit maakt het geschikter voor beginnende beleggers, maar ook mensen die passief of met lager risico willen investeren. Sommige vastgoedfondsen geven zelfs garantie op >6% rendement per jaar. 

Meer weten? Vergelijk de beste vastgoedfondsen.

Waar koop ik een REIT?

Beste Brokers voor REIT kopen

DEGIRO

50+ beurzen

200+ ETF's commissievrij kopen

eToro

50+ beurzen

Meeste features

MeXem

135+ beurzen

Grootste aanbod voor REITs kopen wereldwijd

Beste REITs - TOP 5

Wat zijn de beste REITs?

Het vinden van de beste REITs vergt onderzoek, kennis en ervaring. Er zijn een aantal belangrijke kenmerken om te bepalen wat de beste Real Estate Investment Trusts zijn. Hieronder nemen we kort deze kenmerken door. Daarnaast is uw beleggingstermijn van belang. Wilt u korte termijn of lange termijn beleggen in de beste REITs? Dit zijn twee verschillende beleggingsstrategieën.

Hieronder vindt u een TOP 5 beste REIT's ter voorbeeld (Let op: dit is geen koopadvies. Financiële situaties kunnen wijzigen. Beleggen kent risico's tot geld verlies).

beste-reit-realty-income

Beste REIT: Realty Income (O)

Realty Income (O) is een van de beste REITs voor de lange termijn. Het beursgenoteerd vastgoedfonds behoort tot de selecte club van S&P 500 Dividend Aristocrats. Dit houdt in dat zij minimaal 25 jaar op rij dividend uitkeren. Oftewel: haar dividendbeleid is zeer consistent. Realty Income is gespecialiseerd in commercieel vastgoed en opereert in meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten en Engeland. 

Kerncijfers 2023

 • Beurswaarde: >$40 miljard
 • Dividend: 4 - 5% per jaar
 • Financiële waardering: C-
 • Groeicijfers: A
 • Winstgevendheid: A
wp-carey-real-estate-investment-trust

Beste REIT: W.P. Carey (WPC)

W.P. Carey (WPC) is een van de grootste beursgenoteerde vasgoedfondsen. Momenteel behoort WPC tot de beste REITs. Deze speler is gespecialiseerd in sale-leaseback constructies. Dit betekent dat zij vastgoed opkopen en direct verhuren aan de verkoper. Daarnaast specialiseren zij zich in "build-to-suits". Dit houdt in dat zij vastgoed ontwikkelen volledig op maat van specifieke klantenwensen.  

Kerncijfers 2023

 • Beurswaarde: >$15 miljard
 • Dividend: 5 - 6% per jaar
 • Financiële waardering: B-
 • Groeicijfers: C
 • Winstgevendheid: A
beste-reit-agree-realty

Beste REIT: Agree Realty (ADC)

Agree Realty Corporation is een Real Estate Investment Trust die zich specialiseert in retail. Het beheert retail vastgoed met lange termijn contracten zoals Walmart en CVS. In totaal bevat het fonds meer dan 1500 vastgoedobjecten verspreidt over de Verenigde Staten. Op dit moment is de financiële waardering van ADC aan de hoge kant, maar het aandeel kent wel een sterk momentum.

Kerncijfers 2023

 • Beurswaarde: >$5 miljard
 • Dividend: 3 - 4% per jaar
 • Financiële waardering: C-
 • Groeicijfers: B+
 • Winstgevendheid: A
epr-properties-beste-reits

Beste REIT: EPR Proporties (EPR)

EPR Proporties (EPR) investeert voornamelijk in vastgoed zoals pretparken, bioscopen, skiresorts en andere soort amusement. Ze noemen zichzelf de "Diversified Experiential REIT". Haar strategie kent voor- en nadelen. Zo is het fonds hard getroffen door de covid-19 crisis. Maar ook wanneer de koopkracht van consumenten dalen, zal de vraag naar amusement afnemen. Dit maakt EPR Proporties een meer cyclische REIT, waarbij de beste koopmomenten liggen na een stevige financiële recessie, depressie of zelfs crisis.

Kerncijfers 2023

 • Beurswaarde: >$3 miljard
 • Dividend: 5 - 6% per jaar
 • Financiële waardering: A-
 • Groeicijfers: B-
 • Winstgevendheid: B+
store-capital-real-estate-investment-trust

Beste REIT: STORE Capital (STOR)

STORE Capital (STOR) behoort tot de beste Real Estate Investments Trusts met hoog dividend. Belegger Warren Buffet met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway bezit een groot percentage STORE Capital aandelen. Dit vastgoedfonds is marktleider in het zogenaamde "middle market real estate capital solutions". 

Kerncijfers 2023

 • Beurswaarde: >$7 miljard
 • Dividend: 5 - 6% per jaar
 • Financiële waardering: B+
 • Groeicijfers: B
 • Winstgevendheid: A

Waar de beste REITs kopen?

DEGIRO

50+ beurzen

200+ ETF's commissievrij kopen

eToro

50+ beurzen

Meeste features

MeXem

135+ beurzen

Grootste aanbod voor REITs kopen wereldwijd

Beste vastgoedfondsen bekijken