Appartement kopen als belegging: investeren in appartementen (2024)
Een appartement kopen als belegging: hoe rendabel is dat?
In een tijd waarin spaargeld op de bank vaak niet veel oplevert en geld steeds minder waard wordt door inflatie, wordt het steeds belangrijker om op zoek te gaan naar rendement. In de wereld van beleggen wordt vastgoed al decennialang gebruikt om vermogen te beschermen en tegelijk winst te maken. Een belegging in vastgoed is daarom zonder twijfel interessant om uw vermogen toch aan het werk te kunnen zetten.
Investeren in vastgoed kan op veel verschillende manieren, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Voor particuliere beleggers blijven appartementen een van de meest populaire en aantrekkelijke vormen om te beleggen in vastgoed. In dit artikel behandelen we alle essentiële aspecten van een belegging in appartementen. Op deze manier kunt u uiteindelijk een weloverwogen keuze maken en uw geld aan het werk zetten.
De voordelen van een appartement als belegging
Investeren in appartementen is niet zonder reden zo enorm populair onder beleggers. Een belegging in een appartement kent namelijk tal van voordelen. Eén van deze voordelen is het feit dat een appartement rendement genereert op twee verschillende manieren.
De eerste vorm van rendement bestaat uit de regelmatige inkomsten die via de huur die huurders periodiek betalen binnenstroomt. Daarnaast is het aannemelijk om te verwachten dat het appartement in de toekomst meer waard zal worden. Deze groei in waarde vormt het tweede component van het rendement.
Het is natuurlijk niet zeker of een appartement in de toekomst meer waard zal worden. Toch zijn er een aantal redenen om te geloven dat dit wel het geval zal zijn. Zo wordt de vraag naar huizen en appartementen steeds groter (door een groeiende bevolking), maar blijft het aanbod relatief achter. Daarnaast is het kopen van een huis niet meer voor iedereen weggelegd, waardoor de vraag naar het huren van een appartement groter kan worden.
Dit heeft geleid tot een toename van het aantal huurders op de markt en de waarde van appartementen. Bovendien zorgt een toename van het aantal huurders ook voor een toename in de maandelijkse huur, wat het totale rendement ook weer ten goede komt. Daarnaast vermindert de grote vraag van huurders ook het risico dat u uw appartement niet kunt verhuren en uiteindelijk met lege handen achterblijft.
Bekijk voor uw beeldvorming eens de onderstaande grafiek die de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijzen laat zien, van 1950 tot en met 2021. Het is opmerkelijk om te zien hoe de vraag naar huizen in de loop der jaren gestaag is toegenomen en hoe dit een duidelijk effect heeft gehad op de prijzen. Let wel: het verleden biedt geen garanties voor de toekomst en is enkel een indicatie.
Een ander groot voordeel komt voort uit de al eerdergenoemde maandelijkse huuropbrengsten. Wanneer u een appartement financiert met een hypotheek, kunt u (een deel van) de huurinkomsten gebruiken voor het betalen van de rente en aflossing. Wat overblijft na het voldoen van de hypotheeklasten komt u ten goede. Op deze manier betaalt de huurder als het ware voor uw beleggingspand, terwijl u de overige inkomsten apart kunt zetten en opnieuw kunt investeren in een volgend beleggingspand.
Wellicht denkt u na het lezen van de voordelen: al die voordelen zijn mooi en aardig, maar hoe werkt beleggen in appartementen precies in de praktijk? Dat is een goede en terechte vraag. In het resterende deel van dit artikel gaan we daarom dieper in op het praktijkgedeelte. Hierdoor weet u straks precies waar u aan toe bent, mocht u overwegen om te gaan investeren in appartementen.
Beleggen in appartementen voor beginners
Zonder veel ervaring en kennis kan beleggen in vastgoed behoorlijk moeilijk en uitdagend zijn. Het is vaak een grote en verantwoordelijke beslissing. Om een appartement te kunnen kopen, heeft u namelijk een flink geldbedrag nodig. Het kan zijn dat u zelf al over voldoende kapitaal beschikt, maar doorgaans wordt hier een hypotheeklening voor afgesloten. Beleggers worden hierdoor regelmatig afgeschrikt, omdat het hebben van een (extra) hypotheek grote consequenties kan hebben.
Toch is dit vaak onnodig. Er zijn echter wel een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden om succesvol te beleggen in appartementen. Zo moet u bijvoorbeeld goed nadenken over de financiering van de investering. Het inschakelen van een hypotheekadviseur kan hierbij nuttig zijn om de beste financieringsoptie te vinden.
Daarnaast is het belangrijk om betrouwbare en loyale huurders te vinden, uw appartement goed te onderhouden en onderzoek te doen naar de omgeving waarin u wilt investeren. We begrijpen dat u hier wellicht niet genoeg of de benodigde kennis voor heeft. Maar niet getreurd: hieronder behandelen we een aantal aantrekkelijke alternatieve mogelijkheden om te beleggen in appartementen.
Investeren in een appartement: alle mogelijkheden op een rijtje
De meest directe manier om te investeren in een appartement is om er zelf een aan te schaffen en te verhuren. Zoals gezegd kan dit of met eigen vermogen of u kunt een lening afsluiten om uw beleggingspand te financieren. Beide manieren hebben voor- en nadelen, maar over het algemeen wordt gesteld dat een hypotheek een hoger rendement oplevert (het hefboomeffect). U behaalt dan immers rendement op een grotere waarde van het vastgoed, dan u daadwerkelijk hebt geïnvesteerd.
Er zijn verschillende financiële partijen die zich specifiek richten op het verstrekken van leningen om beleggingspanden te financieren. Als u meer te weten te wilt komen over deze aanbieders van vastgoedleningen, verwijzen we u graag door naar onze uitgebreide vergelijkingspagina. Op deze pagina krijgt u een compleet beeld van elke kredietverstrekker en kunt u gemakkelijker een weloverwogen beslissing maken.
Eén andere manier om te beleggen in appartementen is door middel van vastgoedfondsen. Voor beginnende beleggers met onvoldoende kennis en weinig tijd of kapitaal, zijn deze fondsen waarschijnlijk de beste keuze. Door deel te nemen aan een vastgoedfonds, kunt u eenvoudig geld overboeken naar het fonds, dat vervolgens wordt beheerd door ervaren professionals. Zij investeren vervolgens het vermogen van alle deelnemers in onroerend goed, zoals appartementen.
Het aantrekkelijke aan vastgoedfondsen is dat vastgoedbeleggers in ruil voor hun deelname een dividenduitkering (het rendement) ontvangen. De frequentie van deze uitkeringen varieert en gebeurt doorgaans per kwartaal of jaarlijks. De hoogte van de dividenduitkeringen is per fonds verschillend, maar ligt doorgaans tussen de 4% en 10%.
Vastgoedfondsen stellen beleggers in staat om met weinig geld (vaak al vanaf enkele honderden euro’s) en zonder kennis toch rendabel te kunnen beleggen in vastgoed. Binnen Nederland en België zijn Synvest en Corum Investments de meest hoogstaande en kwaliteitsvolle vastgoedfondsen.
Bekijk alle betrouwbare vastgoedfondsen op onze uitgebreide vergelijkingspagina. Op deze pagina vindt u een compleet overzicht met uitleg van ieder vastgoedfonds, waardoor u een zorgvuldige beslissing kunt nemen.
Tot slot is het mogelijk om te beleggen in REIT’s. Een REIT is een onderneming die zich specialiseert in het verhandelen en verhuren van vastgoed. Het mooie van een REIT is dat het beheerd wordt door vastgoedexperts. Deze professionals zijn voortdurend bezig met het identificeren van interessante beleggingsmogelijkheden in de markt. Door te investeren in een REIT profiteert u van de expertise van vastgoedprofessionals, zonder dat u zelf de verantwoordelijkheid hebt voor het beheer en onderhoud van individuele appartementen.
De risico’s en nadelen van investeren in een appartement
Voor u enthousiast begint met beleggen, is het verstandig om goed op de hoogte te zijn van de risico’s van beleggen in vastgoed en appartementen. Het begrijpen en beheersen van risico’s is immers essentieel om op lange termijn rendabel te kunnen beleggen in appartementen. Hieronder benadrukken we kort de belangrijkste risico’s en geven we u een aantal tips mee om deze te minimaliseren.
Tip 1: Een te hoge hypotheeklening aangaan
Het aangaan van een hypotheeklening om uw appartement te kunnen financieren is prima. Onthoud echter wel dat een hypotheeklening financiële verplichtingen met zich meebrengt. Het is belangrijk om de hypotheeklasten zorgvuldig te beheren en ervoor te zorgen dat ze passen binnen je financiële mogelijkheden. Ga hiervoor altijd goed in gesprek met een hypotheekadviseur of een financieel adviseur.
Tip 2: Leegstand door gebrek aan huurders
Stelt u zich voor: u heeft zojuist een appartement gekocht, maar wanneer u klaar bent om het te verhuren, blijkt het enorm moeilijk om huurders te vinden. Het verlies van inkomsten als gevolg van leegstand is een bittere ervaring voor vastgoedbeleggers. Zorg er daarom voor dat u van te voren goed onderzoek doet naar hoeveel potentiële huurders zich in de omgeving van uw appartement bevinden. Op deze manier kunt u zichzelf een hoop hoofdpijn besparen.
Tip 3: Potentieel verlies van de waarde van uw appartement
Het is niet gegarandeerd dat uw appartement in waarde zal toenemen in de toekomst. De waarde van vastgoed kan immers fluctueren als gevolg van veranderingen in de markt of omgeving. Het is daarom belangrijk om te investeren in locaties waar genoeg er genoeg vraag naar uw appartement is. Denk hierbij aan steden of dorpen met beperkt aanbod en een groeiend aantal inwoners. Tot slot is het belangrijk om te investeren met een lange termijn horizon.
Staar u tenslotte niet blind op de nadelen en risico's van een belegging in appartementen. Als u op zoek bent naar een lucratieve beleggingsmogelijkheid, dan is het kopen van een appartement zeker het overwegen waard.