Corum Investments Ervaringen en Review [2024] Vastgoed Europa en NL
15 oktober 2022 
8 min. leestijd

Corum Investments Ervaringen en Review [2024] Vastgoed Europa en NL

Beleggen bij Corum Investments? Hier leest u onze Corum Investment review en ervaringen. We bekijken hoe het werkt, de voor- en nadelen, de betrouwbaarheid, de risico’s en het rendement. Op basis van onze review en jarenlange expertise gaan we Corum Investment vergelijken op haar grootste voordelen en verbeterpunten. Na dit artikel weet u exact waar u rekening mee moet houden bij beleggen in Corum Investments.

Op naar de review!

Corum Investments Review: hoe werkt het?

Corum Investments is een vastgoedfonds waarin u kunt beleggen. Het werkt snel en eenvoudig. U kunt Corum-aandelen kopen. Dat is de investering. Dit geld gaat naar de vastgoedportfolio van Corum. Dit onroerend goed genereert huurinkomsten (cashflow) en waardestijging. De huurinkomsten worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. De waardestijging wordt niet uitgekeerd, maar kan wel worden gerealiseerd bij verkoop.

Corum Investments is een betrouwbaar Nederlands vastgoedfonds. Zij bieden in feite twee vastgoedbeleggingen aan, namelijk Corum Origin en Corum XL. Er zijn een aantal verschillen. Deze kunnen we het beste illustreren aan de hand van een afbeelding van haar website:

review-corum-investmentsBron: website Corum Investments 

In Nederland zijn er meerdere aanbieders van vastgoedfondsen. Corum Investments onderscheidt zich op basis van een lage minimale inleg, en een aantoonbaar resultaat in rendement. Ze bieden de optie om automatisch te beleggen vanaf 50 euro per maand. Dit maakt het zeer toegankelijk voor het beginnen met vastgoedfondsen. Bovendien keren ze maandelijks dividend uit. Dat is niet evident. En de maandelijkse uitkering kunt u automatisch herinvesteren. Dit leidt tot exponentiele vermogensgroei.

Een onderscheidend voordeel aan Corum is dat haar vastgoedportfolio relatief veel geografische risicospreiding biedt. Het Origin-fonds is actief in 13+ Europese landen. Het XL-fonds in 12+ landen wereldwijd. Ook de spreiding over sectoren en industrieën is degelijk. Diversificatie leidt tot lager risico.

In een review over Corum Investments zijn er twee belangrijke aandachtspunten:

 1.  Het rendement kan vrij hoog zijn, in goede jaren is het brutorendement boven de 10%
 2. Vastgoedfondsen zijn een lange termijn investering. De liquiditeit bij Corum is beperkt.
 3. De uitstapkosten bij Corum zijn relatief hoger. De actuele hoogte staat omschreven in de gratis brochure

Hieronder bespreken we onze ervaringen met Corum Investments. Ook komt in deze review een vergelijking aan bod op basis van onze expertise. Maar al met al is Corum een prima investering. We beschouwen het als een van de beste vastgoedfondsen in Nederland. Met name voor beginnende investeerders met een klein startkapitaal.

Lees hier meer informatie over het fonds.

Tip: download de brochure voor meer informatie over kosten en voorwaarden, en ook voor een actueel overzicht van het rendement. In 2023 heeft Corum Investments een hoog rendement uitgekeerd in de vorm van koerswinst. Dit doen ze vaker. En dat is interessant voor lange termijn beleggers.

Nieuws en ontwikkelingen bij Corum Investments voor 2024

Recente nieuws en ontwikkelingen bij Corum Investments in 2023 en voor 2024 zijn belangrijk om in de gaten te houden. Hieronder vindt u een actueel overzicht van nieuwsontwikkelingen bij Corum in 2023 die relevant zijn voor 2024:

Algemene Prestaties en rendement

Corum's vastgoedfondsen hebben in 2023 opnieuw hun doelstellingen behaald, ondanks een turbulent klimaat in de vastgoedsector.

Grote Kantorenaankopen in Nederland

Corum heeft in 2023 grote kantorenaankopen in Nederland gedaan, wat wijst op een actieve uitbreidingsstrategie in de Nederlandse markt.

Voordeel van Gunstige Marktcondities

Op 28 augustus 2023 kocht Corum een belangrijk Nederlands vastgoedobject, wat hun voortdurende investeringsbeleid en het benutten van gunstige marktcondities illustreert.

Toename in Kapitaalinstroom to het fonds

Er was een 10% toename in fondsenwerving voor Corum's vastgoedfondsen in de eerste helft van 2023, vergeleken met dezelfde periode in 2022, wat duidt op groeiend investeerdersvertrouwen.

Uitbreiding van de Vastgoedportefeuille

In juli 2023 breidde Corum zijn vastgoedfonds Corum XL uit met de acquisitie van het hoofdkantoor van Capgemini in Utrecht, een belangrijke toevoeging aan hun portefeuille. Dit geeft ook weer diversficatie (risicospreiding), wat het gemiddelde rendement stabieler kan maken.

Deze ontwikkelingen tonen aan dat Corum Investments actief blijft in het uitbreiden van haar vastgoedportefeuille en effectief inspeelt op marktkansen, met een bijzondere focus op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Waarom beleggen bij Corum Investments: voordelen en rendement

In een notendop samengevat biedt Corum Investments vastgoedfonds enkele voordelen, waaronder:

 • Passief beleggen in vastgoed, zonder zelf vastgoed kopen en te beheren
 • Maandelijkse potentiële dividenduitkering wat voort komt uit de huuropbrengsten
 • Potentieel maandelijks dividend herinvesteren
 • Maandelijks beleggen vanaf 50 euro (vanaf één aandeel)
 • Keuze uit 2 vastgoedfondsen: Origin en XL
 • Totaal bruto rendement 2022: 11,01% voor Origin en 9,14% voor XL (dividend uitkering en aandelenkoersstijging).
 • Bruto dividend rendementen behaald in 2022: 6,88% voor Origin en 5,97% voor XL
 • Waardestijging aandeel in 2022: 4,13% voor Origin en 3,17% voor XL
 • Investeren vanaf 195 euro in CORUM XL
 • Al 6,5 miljard fondsvermogen
 • Gespreid beleggen met vastgoed in 6 sectoren, verspreid over 17 landen wereldwijd.
 • Voor alle beleggingsdoelen: Financiele vrijheid, (klein)kinderen, pensioen aanvullen, of eigen vermogensopbouw.
 • Zowel privé als zakelijk beleggen is mogelijk.
 • Rendementsdoelstellingen al 10 jaar lang behaald of overstegen

Bekijk hier alle voordelen. Download de brochure voor de meest actuele informatie over kosten, risico's en opbrengsten.

Ervaringen met Corum Investments

Wij hebben positieve ervaringen met Corum Investments. Als beginnende investeerder is het aantrekkelijk. Of voor wie een klein vermogen wilt investeren in onroerend goed. Het rendement van Corum is vrij hoog. Met name die van het Origin-fonds, actief sinds 2012.

Uit onze ervaringen is Corum Investments niet de beste keuze voor wie het hoogste dividend wilt. In dit geval zijn er andere opties, zoals het bekende SynVest. Anderzijds biedt Corum wel waardestijging van haar aandelen. En bovendien betekent hoger rendement ook (bijna altijd) een hoger risicoprofiel.

Uit onze ervaring werkt Corum snel, gemakkelijk en betrouwbaar. Het platform functioneert prima. Rendement wordt maandelijks uitgekeerd.

Het grote nadeel aan Corum Investments zijn de hoge uitstapkosten. Hoe dit werkt staat omschreven in de brochure. Die kunt u gratis downloaden. Doe dat zeker, omdat er actuele en relevante informatie in staat.

Er zijn inmiddels meer dan 70.000+ klanten met ervaringen bij Corum Investments. Ondanks dit grote aandeel zijn er niet veel geregistreerde recensies. Denk aan Trustpilot. Op Google Reviews zijn een paar recensies achtergelaten. Allemaal positief. Zij benoemen het deskundig personeel, de geografische spreiding en het aantrekkelijke rendement als pluspunten.

Tot slot vinden we het in onze Corum Investments review relevant te benoemen dat zij meerdere prijzen hebben gewonnen. Waaronder de Cashcow Award.

Hieronder gaan we dieper in op het rendement en risico.

Hoeveel rendement keert Corum Investments uit?

De kracht van Corum is dat zij een interessante combinatie van rendement en risico aanbiedt. Het rendement is niet de hoogste van alle Nederlandse vastgoedfondsen. Wel biedt zij veel geografische spreiding. Het fonds beheerd momenteel meer dan vijf miljard vermogen. Dit is verdeeld over 200+ vastgoedobjecten met 400+ huurders. En dat in meerdere landen en sectoren.

Heel belangrijk: de fysieke en financiële bezettingsgraad is meer dan 97%. Dit is uitstekend en betekent dat er veel dekking is. Dit betekent meer cashflow, en minder risico op verlies bij overmatig veel leegstand.

De exacte informatie staat omschreven in de gratis brochure.

Het rendement is afhankelijk van het fonds waarvoor u kiest.

Rendement Corum Origin fonds

rendement-corum-origin-fondsBron: brochure Corum 

Het rendement van Corum Investments Origin-fonds is momenteel de hoogste. De trackrecord is ook aantoonbaar vanaf 2012. Waarbij het indrukwekkend is dat zij altijd boven de 6% heeft gerealiseerd. Dit biedt geen garantie, maar het is wel een sterk signaal. Ook aantrekkelijk aan dit fonds is de sterke geografische spreiding.

Rendement Corum XL fonds

 rendement-corum-xl-fondsBron: brochure Corum

Het Corum XL-fonds is actief sinds 2015. Het gerealiseerde rendement ligt momenteel wat lager in vergelijking tot Origin. Dit wilt echter niet zeggen dat het in de toekomst ook het geval is. Momenteel is dit fonds overwegend actief in de Verenigde Koninkrijken. Met name in kantoorpanden.

Een voordeel aan Corum XL is dat de minimale inleg kleiner is. Daarentegen lijkt het Origin-fond momenteel een hoger rendement te bieden met meer risicospreiding. Dit kan in de toekomst echter veranderen.  


Hoe werkt beleggen bij vastgoedfonds Corum Investments?

hoe-werkt-corum-vastgoedBron: website Corum Investments 

Corum Investments werkt op basis van aandelen. U koopt aandelen (niet te verwarren met vastgoedaandelen). Als aandeelhouder heeft u daarna recht op dividend. Belangrijk is om te weten dat er een dividendgerichte termijn wordt gehanteerd. Ze reserveren een periode van vijf maanden om uw investering te koppelen aan geschikte beleggingen. Daarnaast beschermt deze regeling de huidige aandelenhouders.

In praktijk betekent dit dat u in de eerste maanden mogelijk nog geen dividend ontvangt. Raak dan niet in paniek. Dit valt onder haar strategie. Het eerste dividend wordt uitgekeerd op de 1e dag van de zesde maand na investering.

De kosten bij Corum worden verrekend in het uitgekeerde rendement. Hierboven ziet u de afbeeldingen. Dit is de bruto uitkering voor belastingen. De kosten van het vastgoedfonds zijn hier vanaf gehaald. Dat is positief.

Wel hanteren zij een inschrijfcommissie. Deze bedraagt momenteel 12%. Deze 12% wordt gerekend over uw totale investering. Het wordt verrekend bij verkoop van uw aandelen. Daarom noemen wij het ook wel de uitstapkosten. Want op het moment dat u wilt uitstappen en de aandelen verkoopt, wordt de 12% in rekening gebracht.

Dit is een vrij hoog percentage. Houd hier rekening mee. Corum is uitsluitend een lange termijn investering. Idealiter vanaf 10 jaar.

Lees hier alles over deelname en kosten.

Corum Investments Vergelijken met Nederlandse Vastgoedfondsen

We eindigen onze review met het vergelijken van Corum Investments. Dit doen we op basis van onze jarenlange ervaring en expertise binnen de vastgoed wereld. 

In vergelijking is Corum Investments een degelijk fonds. Afhankelijk van uw situatie is het een goede keuze. Het kan ook zijn dat een ander fonds meer voor u is geschikt. Deze keuze is primair afhankelijk van het risico/rendement-profiel. Laten we Corum Investments op beide vlakken vergelijken. 

Allereerst het rendement: Corum biedt niet het hoogste rendement. Corum biedt echter wel een aantoonbare trackrecord van consistent hoog rendement. Dit is geen garantie voor in de toekomst, maar het lijkt wel een stabiel fonds te zijn. Interessant voor wie meer waarde hecht aan stabiliteit. 

Let daarbij wel goed op de garanties. Er zijn andere soort vastgoedfondsen die een iets lager rendement bieden. Denk aan 6%. Maar zij bieden wel garantie. De 6% rendement per jaar is gegarandeerd. En daarbij krijgt u ook zekerheid door middel van recht op onderpand. Het enige probleem is dat dit type fondsen een hoge minimale inleg hanteren. Meestal vanaf 100.000 euro. 

Een ander aspect zijn de kosten. Er zijn fondsen die een hoger rendement uitkeren dan Corum. En zij hanteren niet de hoge uitstapkosten van 12%. Deze kostenpost dient u mee te nemen in uw berekening.

Dan het risico: op basis van risicospreiding scoort Corum Investment sterk. Het is een groot fonds met meer dan 5 miljard aan vermogen. Diversificatie wordt gerealiseerd door middel van spreiding over geografie, sectoren en verschillende soorten onroerend goed. Op dit vlak is Corum onderscheidend.


Conclusie Corum Investments review en ervaringen

We eindigen onze Corum Investments review met een bondige conclusie. Al met al vinden wij het een prima vastgoedfonds. We hebben goede ervaringen met Corum Investments. In vergelijking vinden wij de uitstapkosten een minpunt. De betrouwbare trackrecord van uitgekeerd rendement en goede risicospreiding ervaren wij als pluspunten.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Heeft u vragen, opmerkingen of ervaringen met Corum die u met ons wilt delen? Deel het via de reacties hieronder en wij helpen u graag verder.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak. 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen