Rijk Worden met Vastgoed [2024] Tips van Experts
01 februari 2023 
9 min. leestijd

Rijk Worden met Vastgoed [2024] Tips van Experts

Rijk worden met vastgoed? Doen. Iedere beginner kan rijk worden met vastgoed. Het is niet weggelegd voor alleen de rijken. Hoe jonger u bent, hoe makkelijker u rijkdom kunt vergaren dankzij het beleggen in vastgoed. In dit artikel leert u hoe. Welke stappen moet u nemen, welke mogelijkheden heeft u, en waar moet u aan denken in de reis naar financiële rijkdom met onroerend goed?

Laten we rijker worden!

Hoe kan ik rijk worden met vastgoed?

rijk-worden-vastgoed-beginners 

Investeren in vastgoed maakt welvarend. Het is de meest favoriete investering van rijke mensen. Zowel in Europa als wereldwijd worden ontelbaar veel mensen welvarend dankzij onroerend goed.

Hoe doen zij dat? Hoe kunt u ook rijk worden met vastgoed?

In essentie zijn er zes mogelijkheden, namelijk:

 1. Vastgoed kopen
 2. Vastgoedfondsen
 3. Vastgoedaandelen
 4. Real Estate Investment Trust (REIT)
 5. Vastgoed ETF
 6. Crowdfunding

Iedere mogelijkheid kan u rijk maken. De een is echter risicovoller dan de ander. En er zijn specifieke voor- en nadelen.

Zo is het beginnen met vastgoedfondsen véél eenvoudiger dan het kopen van uw eerste appartement of beleggingspand. Een vastgoedaandeel koopt u snel aan, maar zonder de nodige kennis en ervaring kan er groot koersverlies worden gelden. En crowdfunding mag dan wel passief zijn, helaas is het rendement ook erg laag.

Onze favoriet is om te investeren in de beste vastgoedfondsen.

Er zijn Nederlandse fondsen, zoals SynVest, Corum Investments, Vondellaan Vastgoed, Thuisborg en diverse anderen die een relatief aantrekkelijk dividend bieden. Deze fondsen zijn laagdrempelig voor beginners, en vormen passief inkomen.

Met name vanaf 2023, waarbij het kopen van vastgoed duurder is geworden, wordt het steeds logischer om te kiezen voor een vastgoedfonds. Met veel geduld wordt u rijk dankzij het consequent investeren in vastgoedfondsen.

Wilt u sneller rijk worden, of gewoon veel geld verdienen met vastgoed? In dit geval is de beste optie om uzelf te specialiseren in onroerend goed en/of (vastgoed)aandelen. Deze mogelijkheden kunnen in potentie het hoogste gemiddeld jaarlijks rendement bieden.

Stappenplan: Rijk worden met vastgoed in 7 stappen

Om rijk te worden met vastgoed, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen:

 • Onderzoek: Voordat u begint met beleggen in vastgoed is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de markt en de verschillende opties die beschikbaar zijn. Dit onderzoek kan bestaan uit het lezen van rapporten over de vastgoedmarkt, het spreken van experts, het vergelijken van verschillende locaties en het onderzoeken van verschillende vastgoedcategorieën zoals koopwoningen, huurwoningen, grond of commercieel vastgoed.
 • Financiering: stel een budget vast en bepaal hoe u het beste kunt financieren. Dit kan door middel van een hypotheek of beleggingsfondsen. Het is belangrijk om uw financiële situatie en doelen te overwegen bij het maken van deze beslissing.
 • Locatie: Een geschikte locatie is van cruciaal belang voor de waarde en het succes van uw belegging.
 • Huurinkomsten: Als u besluit om vastgoed te verhuren, is het belangrijk om een concurrerende huurprijs te bepalen en een goede huurder te selecteren. Dit zal helpen bij het verkrijgen van consistente inkomsten uit je vastgoedbelegging.
 • Onderhoud en verbetering: Het onderhouden van vastgoed in goede staat en het overwegen van verbeteringen zijn belangrijk om de waarde ervan te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van renovaties of verbeteringen aan de buitenkant van het vastgoed.
 • Diversificatie: Het is aan te raden om in verschillende soorten vastgoed en locaties te beleggen om het risico te spreiden. Dit betekent niet alleen verschillende soorten vastgoed, zoals koopwoningen en commercieel vastgoed, maar ook verschillende locaties in verschillende regio's.
 • Professionaliteit: Samenwerken met vastgoedprofessionals, zoals makelaars, accountant en juridische adviseurs is raadzaam om uw beleggingen te beheren en te beschermen. Zij kunnen helpen bij het nemen van verstandige beslissingen en het beheren van eventuele uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Door deze stappen te volgen en geduld te hebben, kun je rijk worden met vastgoedbeleggingen. Houd er echter rekening mee dat vastgoedbeleggingen risico's met zich meebrengen en het is belangrijk om deze zorgvuldig te overwegen voordat je begint met beleggen.

Waarom iedere beginner rijk kan worden met onroerend goed

Rijk worden met vastgoed is in werkelijkheid heel eenvoudig. Dé cruciale voorwaarden voor beginners is om zo vroeg mogelijk te beginnen én veel geduld te hebben. Dit betekent consequent investeren in vastgoed, om vermogen te creëren.

We worden rijk met vastgoed door simpelweg meerdere panden te bezitten, en hieruit huurinkomsten te genereren.

Stel dat u ieder jaar 10.000 euro kunt sparen. Het eerste pand kopen is mogelijk na circa 5 jaar sparen. Vanaf dit moment ontvangt u huurinkomsten. Bijvoorbeeld 200 euro netto per maand. Oftewel: 2500 euro per jaar. Na 5 jaar koopt u een tweede pand. De huurinkomsten stijgen naar 5000 euro per jaar. Samen met het spaargeld kunt u nu ieder jaar 15.000 euro sparen, waardoor u een derde pand binnen 3 jaar kunt aanschaffen. Al snel kunt u één pand per jaar kopen.

Herhaal dit proces, en na 20 jaar heeft u meerdere panden. De maandelijkse cashflow kan hierdoor oplopen tot 5000+ euro per maand. En dan rekenen we potentiële kapitaalwinst (verkoop van een woning met overwaarde), niet eens mee. Bovendien bent u eigenaar van veel vastgoed. Bij verkoop, ook zonder overwaarde, ontvangt u geld simpelweg door het verschil tussen de verkoopprijs en de resterende hypotheek.

Wilt u snel rijk worden? In dit geval moet u meer risico nemen. Kennis en ervaring zijn daarbij noodzakelijk, zoals de “beste manier” vinden om rijker te worden.

Tip: download onze gratis vastgoed tools voor het berekenen van rendement en meer.

Wat is de beste manier voor rijk worden met vastgoed

hoe-rijk-worden-met-vastgoed 

Er is geen specifieke "beste manier" voor rijk worden met vastgoed. Er zijn veel factoren die een impact maken. Denk aan de (macro) economie, de vastgoed locatie, uw risicotolerantie, uw persoonlijke doelen en uw kennis en ervaring. Al deze factoren hebben op de uitkomst.

Wat is dan de beste manier voor rijk worden met vastgoed?

Wel nu, er zijn wel een aantal beproefde strategieën en principes die ons helpen bij het verhogen van onze kans op meer vermogen:

 • Selecteer alleen waardevolle locaties: Beleg in vastgoed op aantrekkelijke locaties die een hoge waarde verwachting hebben. Dit verhoogt de kans op kapitaalwinst, en daarmee dus ook een hoger rendement op onroerend goed. De locatie is super belangrijk. Het kan van alles zijn: een opkomende woonwijk, een bloeiende stad, of een populair vakantieoord wat zich ontwikkeld.
 • Focus op cash flow: Probeer vastgoed te vinden met een consistente huurinkomsten die hoger zijn dan de operationele kosten, zoals hypotheekbetalingen, verzekeringen en onderhoudskosten. Dit betekent dat de beste vastgoedbeleggingen niet altijd die met het hoogste risicoprofiel zijn.
 • Leer van vastgoedexperts: Overleg met vastgoedbeleggers, makelaars, en financieel adviseurs die ervaring hebben in het beleggen in vastgoed. Het is belangrijk om de juiste informatie en advies te verzamelen voordat u beslissingen maakt.
 • Spreid risico: Het is aan te raden om in verschillende soorten vastgoed en locaties te beleggen, in plaats van al je geld in één belegging te steken. Zo verkleint u het risico van verlies op de lange termijn.
 • Let op de hypotheekschulden: probeer niet te snel te groeien! Rijk worden met vastgoed is een marathon, en geen sprint. Wie te snel groeit, zal te veel panden op zich nemen. Dit verhoogt het risico aanzienlijk, met zelfs potentieel faillissement of erger.
 • Wees geduldig: Het verkrijgen van rijkdom met vastgoed is een lange termijn proces en vereist geduld en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te blijven investeren en diversifiëren.

Heb jij een beste manier? Wat is jouw beproefde strategie voor het vergaren van rijkdom met onroerend goed? Deel uw tips en inzichten met ons in een reactie onderaan dit artikel.

Onroerend goed vs. vastgoed aandelen

De meeste mensen zijn rijk geworden met onroerend goed. Vastgoedbaasjes die duizenden panden beheren. In de Quote 500 zien we heel veel mensen die rijk worden met vastgoed. We zien er minder mensen die rijk worden met aandelen. Toch is dit een vertekend beeld. 

In principe kan een ervaren aandelen belegger eenzelfde of zelfs hoger rendement behalen in vastgoed. Bij onroerend goed zijn er een aantal interessante manieren voor rijk worden op de lange termijn. Zo kan je diverse panden aankopen met (goede) schulden. De problematiek is echter wel dat bij een langdurige stilstand, men geruïneerd kan worden. 

Bij beleggen in vastgoedaandelen kan het vermogen niet minder worden dan 0 euro. Tenzij men gebruik maakt van complexe constructies. Dit moet u nooit doen. En in dat perspectief is beleggen in vastgoedaandelen soms een interessante keuze. Wanneer u bijvoorbeeld geen risico wilt op torenhoge schulden die u niet kunt betalen. 

Over het algemeen is het beginnen met vastgoedaandelen en REIT's eenvoudiger dan vastgoed kopen. Bij vastgoedaandelen is er echter ook risico van volatiliteit. Beginners verliezen daarom vaak geld. Omdat zij de principes van succesvol beleggen niet kennen. 

Wil je rijk worden met vastgoed door te beleggen in aandelen? Leer dan meer over fundamentele- en technische analyse. De twee methodieken gaan goed samen wanneer u kiest voor lange termijn beleggen in de beste vastgoedaandelen, en deze herhaaldelijk bijkoopt op basis van technische analyse of op momenten van onderwaardering. 

Toch kiezen de meeste mensen voor onroerend goed. Dit is tastbaar. Geeft het gevoel van meer zekerheid (alhoewel dit niet altijd zo is). En wie vastgoed op de juiste manier koopt, kan ook een hoog rendement behalen dankzij de waardestijging. 

Verdeel en heers: rijkdom met vastgoed verwerven dankzij risicospreiding

Een zeer groot nadeel aan vastgoed is dat het kan leiden tot persoonlijk faillissement. Wanneer u te veel schulden op u neemt, kan dit bij leegstand leiden tot ernstige financiële problemen. In het ergste geval moet u geld blijven lenen, totdat u failliet gaat. Een leven lang in de schuldsanering en emotionele problemen zullen volgen.

Onze tip: vastgoed kan rijk maken, maar wees zeer bedachtzaam op de risico’s!

Er zijn verschillende manieren tot risicospreiding:

 • Verschillende soorten vastgoed: Overweeg het beleggen in verschillende soorten vastgoed, zoals woningen, commercieel vastgoed, en appartementencomplexen. Dit kan het risico verminderen, aangezien verschillende soorten vastgoed meestal gevoeliger zijn voor verschillende economische omstandigheden. Zo richt Cortese zich uitsluitend op zorgvastgoed met lager risico en rendement, terwijl u bij Reinvest24 kunt investeren in hoog-risico onroerend goed met potentieel hoger rendement
 • Verschillende locaties: Het is ook aan te raden om in verschillende locaties te beleggen, zowel binnen als buiten uw huidige woonplaats. Hierdoor vermindert u het risico van afhankelijk te zijn van één specifieke economie of vastgoedmarkt.
 • Verschillende beleggingsvormen: Overweeg ook om te beleggen in vastgoed op verschillende manieren, zoals direct bezit, vastgoedbeleggingsfondsen (REIT's) of via crowdfunding. Hierdoor kunt u verschillende soorten risico's en rendementen opnemen binnen uw beleggingsportfolio.
 • Diversificatie van inkomstenbronnen: Probeer vastgoed te vinden dat verschillende inkomstenbronnen biedt, zoals verhuur van zowel woningen als winkelruimten binnen hetzelfde complex. Hierdoor vermindert u het risico van afhankelijk te zijn van één inkomstenbron. Wees daarin creatief: zet een betaalde wasmachine en droger neer. Biedt schoonmaakdiensten aan. Bedenk hoe u het maximale uit iedere vierkante meter kunt behalen én tegelijkertijd uw huurders te helpen.
 • Hypotheeklening: u kunt ook risico spreiden door het afsluiten van diverse hypotheekleningen bij verschillende aanbieders. In Nederland zijn er specialisten zoals Mogelijk en RNHB. Let goed op wie de laagste rente en aantrekkelijke voorwaarden aanbiedt. Hoe lager de kosten op een lening, hoe minder u betaalt (en hoe lager het risico).

Tip: wanneer u veel geld heeft, zoals meer dan 100.000 euro, kunt u natuurlijk ook een woning met eigen vermogen kopen. Of u kunt zich aanmelden bij een fonds zoals Briqwise, die een gegarandeerd rendement bieden (bij investeringen vanaf 100k).

Vergeet de fiscus niet! Over belastingen bij vastgoed beleggen

Slapend rijk worden en iedere maand cashflow ontvangen wilt natuurlijk iedereen. Wij leven echter in Nederland en de rijken moeten financieel meer bijdragen. Dit betekent: belasting. Veel belastingen.

Vanaf 2023 is de overdrachtsbelasting wederom verhoogd naar iets meer dan 10%.

Daarnaast zijn er ook belastingen bij het bezitten van vastgoed. Natuurlijk zijn er ook belastingvoordelen te behalen.

De belastingen die gerelateerd zijn aan vastgoed kunnen variëren, afhankelijk van waar het vastgoed zich bevindt en hoe u het bezit. Dit zijn enkele veelvoorkomende belastingen op onroerend goed:

 • Inkomstenbelasting: u moet inkomstenbelasting betalen over alle huurinkomsten. Indien u dit bedrijfsmatig doet, betaalt u de gebruikelijke winstbelasting.
 • Eigendomsbelasting: Veel plaatsen vereisen een jaarlijkse eigendomsbelasting op vastgoed, gebaseerd op de waarde van het vastgoed.
 • Koopbelasting: Bij de aankoop van vastgoed betalen we overdrachtsbelasting
 • Verkoopbelasting: Bij de verkoop van vastgoed moeten we soms verkoopbelasting betalen. Er gelden ook regels voor overwaarde op een verkochte woning.
 • Reparatie- en onderhoudskosten: Sommige kosten voor reparatie en onderhoud aan vastgoed kunnen als aftrekbare uitgaven op uw belastingaangifte worden verrekend.

Het is verstandig om op de hoogte te zijn van de belastingregels. Durf te investeren in advies van een belastingdeskundige of accountant. Zij adviseren hoe u belastingvoordelen kunt behalen, en hoe u op een juiste manier belasting betaalt. Kortom, vergeet de fiscus niet!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Rijk worden met vastgoed vraagt om een goede voorbereiding. Dit zijn goede stappen en tips voor een optimale voorbereiding van uw lange reis naar financiële rijkdom:

 • Educatie: Voordat u begint met beleggen in vastgoed is het belangrijk om zo veel mogelijk te leren over de vastgoedmarkt en hoe u hierin kunt beleggen. Dit geldt al helemaal bij beursgenoteerde activa, zoals aandelen en REIT’s. In dit geval kunt u leren van experts zoals de Weekly Insider.
 • Financiële planning: Bepaal uw financiële doelen en bepaal hoeveel u kunt beleggen. Overweeg het aanleggen van een noodfonds en het verminderen van schulden voordat u begint met vastgoedbeleggen.
 • Onderzoek: voer grondig onderzoek uit naar elke mogelijke investering en hoe dit aansluit op uw risicoprofiel.
 • Monitoren en bijsturen: Na de aankoop, blijf de prestaties van de vastgoedinvestering monitoren en pas aan waar nodig. Zorg ervoor dat u op koers blijft om uw financiële doelen te bereiken.
 • Bespreek het met uw partner: heeft u een vrouw of man? Betrek haar in uw plannen om rijk te worden met vastgoed. Zeker wanneer jullie financiële verbinding hebben, zoals bij geregistreerd partnerschap, is het belangrijk om uw plannen uitgebreid te bespreken met uw man of vrouw. Doe het samen, dat is ook leuker.

Vragen of opmerkingen? Stel ze in een reactie hieronder. Zo niet: begin dan vandaag met uw eerste stappen naar financiële rijkdom met vastgoed!

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen