Beste Vastgoedfondsen 2023 - Kenmerken
Waarom zijn dit de beste vastgoedfondsen van 2023 volgens onze beoordeling? Uit onze jarenlange ervaringen en reviews vergelijken wij de beste vastgoedfondsen op kenmerken. Er zijn verschillende kenmerken, waarbij het belangrijkste element draait om de verhouding tussen risico en rendement. Beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoed fondsen doet u niet om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Nee, het draait juist om de verhouding van relatief lager risico en aantrekkelijk én consistent rendement. Hieronder lichten we enkele kenmerken toe.
1. Beste vastgoedfondsen met weinig risico
De beste vastgoedfondsen bieden weinig risico. Beleggen kent altijd risico's tot geld verlies. Door middel van diversificatie en lange termijn beleggen kunt u dit risico significant verkleinen. Daarbij staat vastgoed bekent om haar inflatiebestendigheid en relatief lager risico. Een vastgoedfonds verkleint het risico, omdat uw vermogen wordt verspreidt over meerdere vastgoedobjecten. De beste vastgoedfondsen met weinig risico uit deze vergelijking bieden weliswaar een lager dividend, maar geven wel garanties zoals een vast rendement en eerste recht op hypotheek.
2. Beste vastgoedfondsen met hoog rendement
Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Dat is met vastgoedfondsen niet anders. Desalniettemin slagen enkele van de beste vastgoedfondsen er in om risico's te beheersen én een aantrekkelijk hoog dividend te realiseren. Een jaarlijks rendement van 7 tot 9% bij een vastgoed fonds moet gezien worden als hoog. Indien u behoefte heeft aan hoger rendement, dan zal u moeten uitwijken naar hoger-risico investeringen zoals zelf vastgoed kopen, of beursgenoteerde activa waaronder (vastgoed) aandelen en/of ETF's.
Wij zijn van mening dat het verstandig is om minimaal twee vastgoedfondsen op te nemen in uw beleggingsportfolio, en dit verder aanvullen met andere beleggingen buitenom de vastgoedmarkt. Let erop dat naast dividend u ook aanspraak kunt maken op kapitaalwinst. Vastgoedfondsen werken met een interne koers. Deze kan in waarde vermeerderen op de lange termijn. Dan spreken we over koerswinst.
3. De minimale inleg
De minimale inleg verschilt per vastgoed fonds. Typisch gezien hanteren de beleggingsfondsen die garanties aanbieden, zoals vast rendement en eerste recht op hypotheek, een hogere minimale inleg vanaf 100.000 euro. Andere aanbieders hanteren juist een lage minimale inleg, vanaf 100 tot 1000 euro. Dit laatste is aantrekkelijk voor wie wilt investeren in vastgoed met weinig geld. Indien u weinig kapitaal heeft wordt het bijzonder lastig om een vastgoedobject te kopen. In dit geval zijn de beste vastgoedfondsen een prima keuze om te beginnen.
4. Lage kosten
Een laatste kenmerk van een goed vastgoedfonds is dat zij lage kosten hanteert. Een partij kan wel hoog rendement beloven, maar als de kosten ook hoog zijn dan houdt u netto weinig over. In ieder vergelijk dient u te kijken naar het potentieel nettorendement. Hiervoor dient u het gerealiseerde rendement te verrekenen met de eenmalige- en jaarlijkse kosten.
Eenmalige kosten bestaan vaak uit een percentage, zoals 2% over het totale investeringsbedrag bij aanvang. Heel belangrijk is om te bepalen hoe hoog de uitstapkosten zijn. Uitstapkosten worden verrekend op moment dat u wilt stoppen bij het vastgoedfonds. U verkoopt uw belang en keert het kapitaal aan uzelf uit. De beste vastgoedfondsen rekenen lage uitstapkosten.
Een volledig overzicht van actuele kosten vindt u in de brochure van het vastgoedfonds.