Benkey Review, Ervaringen en Vergelijken [2024] Vastgoedfonds Beleggen.nl
09 februari 2023 
6 min. leestijd

Benkey Review, Ervaringen en Vergelijken [2024] Vastgoedfonds Beleggen.nl

Investeren via Benkey? Hier leest u onze Benkey review en ervaringen. We bekijken hoe het werkt, de voor- en nadelen, de betrouwbaarheid, de risico’s en het rendement. Op basis van onze review en jarenlange expertise gaan we Benkey vergelijken op haar grootste voordelen en verbeterpunten. Na dit artikel weet u exact waar u rekening mee moet houden bij beleggen in Benkey.

Op naar de review!

Benkey Review: hoe werkt het?

benkey-ervaringen-beleggenImpressie vastgoedprojecten Benkey. Bron: Benkey website

Van origine is Benkey een investeringsmaatschappij gericht op vastgoedfinanciering (zie bijvoorbeeld ook RNHB). Haar focus ligt op specialisatie in vastgoedprojecten, waarbij ze inhoudelijk goed kijken en meedenken voor een zo goed mogelijke vastgoedfinanciering.

In deze Benkey review kijken we echter vooral naar haar tweede activiteit, namelijk die van beleggen. Benkey fungeert ook als een soort vastgoedfonds waarbij u kunt beleggen. Of nog beter omschreven: ze fungeren als een crowdfundplatform voor zorgvuldig geselecteerde vastgoedprojecten.

Uniek aan een review over Benkey is dat zij zich met name richten op relatief veilige vastgoed investeringen. Zo beoordeelt het Benkey-team zorgvuldig alle aanvragen op basis van risico en rendement. Wanneer u belegt via deze partij, dient het vastgoed als onderpand. Zo krijgt u bij investeren het eerste recht van hypotheek. Ook is de Loan to Value minimaal 80%, zodat de vastgoedeigenaar altijd minstens 20% eigen inleg moet hebben. En de vastgoedondernemer die de financiering aanvraagt tekent privé mee.

Het gevolg van deze aanpak is dat Benkey relatief veilige vastgoedbeleggingen aanbiedt. U kunt investeren en volledig passief genieten van rendement tussen de 4,5 tot 8%.

Er is helaas één nadeel uit onze Benkey review: de minimale inleg is 100.000 euro.

Benkey is zeer vergelijkbaar met Briqwise, en ook zij hanteren een hoge minimale inleg. De toetredingsdrempel is derhalve veel te groot voor beginnende beleggers.

Wie slechts een klein investeringsbedrag heeft, kan beter informatie inwinnen bij ‘laagdrempelige’ vastgoedfondsen zoals SynVest, Corum Investments, Thuisborg en Vondellaan Vastgoed.

Heeft u wel een minimaal investeringsbedrag vanaf 100K? In dat geval zijn dit de belangrijkste aandachtspunten uit onze Benkey review en ervaringen:

  1. De zorgvuldige aanpak en inbouw van zekerheden leidt ertoe dat vastgoed beleggen via het Benkey-platform lager risico kent t.o.v. hoog-risico fondsen zoals Reinvest24
  2. Het rendement is desalniettemin vrij aantrekkelijk vanaf 4,5%
  3. U kunt zelf de gewenste vastgoedprojecten selecteren om in te beleggen.
  4. De kosten bedragen 0,5% per jaar op louter het geïnvesteerde vermogen
  5. De minimale looptijd van een investering is 6 maanden, tot aan langlopende financieringen van 20 jaar
  6. U kunt uw belegging vroegtijdig liquide maken, maar in dit geval rekent men wel 1% vergoeding over het geïnvesteerd vermogen
  7. Wanneer Benkey failliet gaat heeft dit geen impact op uw belegging, omdat dit direct wordt afgesloten met de kredietnemer

Ervaringen met Benkey

Er zijn online weinig tot geen recensies en ervaringen met Benkey vanuit klanten te vinden. Dit zegt op zich nog niks over de betrouwbaarheid van Benkey. Veel mensen met een vermogen boven de 100.000 euro blijven namelijk liever anoniem.

Wij hebben zelf geen eerste hands ervaringen met Benkey als het aankomt op investeren of lenen. We kunnen enkel beoordelen wat haar werkwijze en aanbod inhoudt. En dit vergelijken met andere van de beste vastgoedfondsen in Nederland.

Binnen deze context hebben wij positieve ervaringen met Benkey indien wij opzoek zouden zijn naar een relatief laag-risico belegging. Onroerend goed wordt doorgaans gezien als inflatiebestendige investering. Wanneer het management goed is, denk aan selectie van huurder(s), degelijk onderhoud, goede juridische afspraken, dan levert onroerend goed een aantrekkelijk rendement op.

Bij Benkey ligt de focus nadrukkelijk op zorgvuldig en verantwoord beleggen. De organisatie accepteert alleen vastgoedfinancieringen op basis van uitgebreide (risico) analyse. En daarnaast bieden ze enkele interessante zekerheden voor de belegger.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Die behandelen we verderop in deze review.

Hieronder gaan we eerst dieper in op het rendement en risico.

Hoeveel rendement keert Benkey uit?

benkey-rendement-en-kostenVoordelen voor Benkey-beleggers. Bron: Benkey website

Een belegging bij Benkey kan jaarlijks zo’n 4,5 tot 8% bruto rendement opleveren. De jaarlijkse beheerskosten bedragen 0,5%. Het nettorendement is derhalve 4% tot 7,5%.

Indien u de belegging vroegtijdig doorgeeft (via het Benkey-platform), dan gaat daar eenmalig 1% vanaf. Bij vroegtijdig instappen zal het nettorendement dus iets lager uitvallen, afhankelijk van uw totale beleggingsperiode.

Het kan zijn dat er nog andere kosten zijn die we over het hoofd hebben gezien.

Het te realiseren rendement bij Benkey is wat ons betreft aantrekkelijk. Ook in vergelijking tot andere vastgoedfondsen. Het gemiddelde daarvan ligt op circa 6 – 9%. Dit betekent dat er fondsen zijn waarbij u hoger rendement met onroerend goed kunt behalen. Zij hebben echter wel een minder strenge selectie en mogelijk ook minder zekerheden. Het draait daarom allemaal om de juiste balans tussen rendement en risico. Iets wat alleen u voor uzelf kunt bepalen.

Geld lenen bij Benkey voor vastgoed kopen

 benkey-review-geld-lenenGeld lenen via Benkey. Bron: website Benkey

Zoals aangegeven in onze Benkey review is de partij van origine een kredietaanbieder. Dit betekent dat u ook geld kunt lenen voor vastgoedinvesteringen.

In een notendop zijn dit de financieringsmogelijkheden:

  • Het maximale leenbedrag is van 250.000 euro tot 10 miljoen euro
  • De leentermijn is vanaf 6 maanden tot doorgaans 5 jaar
  • De rentepercentage begint vanaf 2,9% per jaar, maar dit is uiteraard sterk afhankelijk van de situatie
  • Afsluitkosten bedragen 2% van het leenbedrag
  • U kunt een aanvraag binnen enkele minuten indienen. Doorgaans ontvangt u binnen 24 uur een eerste reactie of goedkeuring
  • De maximale leensom, de Loan to Value, is 80%
  • U dient rapporten en jaarcijfers te overhandigen en mag daarbij geen negatieve BKR-registratie hebben

Er zijn verschillende soorten leningen via Benkey te bemachtigen. Ieder met haar voor- en nadelen en diverse rentepercentages.

Hoe werkt beleggen bij vastgoedfonds Benkey?

Terug naar beleggen, want hoe werkt beleggen bij vastgoedfonds Benkey eigenlijk? Wel nu, hier kunnen we kort over zijn. Dit zijn de te nemen stappen:

  1. Maak een gratis account aan
  2. Bekijk de beschikbare vastgoedprojecten
  3. Indien u wilt investeren, kunt u eerst online uw account valideren middels identificatie
  4. Selecteer het gewenste project en investeer

Op de website van Benkey kan meer informatie gevonden worden over het proces.

Benkey Vergelijken met Nederlandse Vastgoedfondsen

We eindigen onze review met het vergelijken van Benkey. Dit doen we op basis van onze jarenlange ervaring en expertise binnen de vastgoed wereld.

In vergelijking is Benkey een betrouwbaar fonds. Afhankelijk van uw situatie is het een goede keuze. Het kan ook zijn dat een ander fonds meer voor u is geschikt. Deze keuze is primair afhankelijk van het risico/rendement-profiel. Laten we Benkey op beide vlakken vergelijken.

Allereerst het rendement: Benkey biedt niet het hoogste rendement. Benkey is een keuze voor wie met lager risico wilt investeren en meer zekerheden. Dit betekent niet dat uw vermogen geen risico loopt. Het betekent simpelweg dat u minder risico loopt. En daarom is het rendement ook lager.

Een ander aspect zijn de kosten. In dit geval kunnen we Benkey qua aanbod goed vergelijken met Briqwise. In die vergelijking is Benkey niet echt duur. De jaarlijkse kosten bedragen 0,5% over het geïnvesteerde bedrag. Wel is het nadelig dat we 1% kosten moeten betalen bij vroegtijdig uitstappen.

Ondanks de vele voordelen, moeten we in een vergelijking eerlijkheidshalve ook nadelen aankaarten. Zo kan het nadelig zijn dat uw via Benkey per vastgoedproject investeert. Bij andere vastgoedfondsen kan het zijn dat uw vermogen wordt verdeeld over de gehele portfolio. Daarmee wordt “individueel risico” als het ware gespreid. Al hoeft dit geen voordeel te zijn.

Conclusie Benkey review en ervaringen

We eindigen onze Benkey review met een bondige conclusie. Al met al vinden wij het een betrouwbaar vastgoedfonds. We hebben goede ervaringen met Benkey. In vergelijking is het rendement wellicht wat lager. Daartegenover staan echter meer zekerheden, waardoor het risico relatief kleiner is.

Natuurlijk moet u wel kunnen voldoen aan de minimale inleg van 100.000 euro.

Heeft u vragen, opmerkingen of ervaringen met Benkey die u met ons wilt delen? Deel het via de reacties hieronder en wij helpen u graag verder.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak. 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen