Exporo Review en Ervaringen [2024] Vastgoedfondsbeleggen.nl
13 maart 2023 
6 min. leestijd

Exporo Review en Ervaringen [2024] Vastgoedfondsbeleggen.nl

Beleggen in Duits vastgoed? Als Nederlander is het moeilijk om te investeren in Duits vastgoed. Toch zijn er manieren. Een daarvan is Exporo, een vastgoedfonds gespecialiseerd in Duits vastgoed. In dit artikel leest u een uitgebreide Exporo review. In deze review omschrijven we het vastgoedfonds. Wat zijn de ervaringen met Exporo? Hoe werkt het? Wat zijn de kosten en het rendement? En welke voor- en nadelen kent het?

Op naar de review over Exporo!

Exporo Review: in het kort

 exporo-review-duits-vastgoedBron: Exporo

Exporo is een Duits vastgoedfonds dat wordt aangeboden door Exporo AG, een Duits onlineplatform voor vastgoedbeleggingen. Met het fonds kunnen beleggers investeren in een gediversifieerde portefeuille van vastgoed in Duitsland, waaronder residentieel en commercieel vastgoed, met als doel rendement te genereren door middel van huurinkomsten en vermogensgroei.

Exporo is een online platform dat een eenvoudige en transparante manier biedt voor individuele beleggers om te investeren in vastgoedprojecten. Belangrijk om te melden in de Exporo review is dat zij individuele objecten aanbieden. U kunt kapitaal spreiden over diverse projecten, en er is nadrukkelijk omschreven wat de details per onroerend goed zijn.

Het fonds wordt beheerd door Exporo Investment GmbH, een dochteronderneming van Exporo AG, en staat onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder BaFin. In totaal hebben ze al meer dan één miljard euro aan geïnvesteerd vermogen onder haar beheer.

Tot slot biedt Exporo een handelsplatform aan. Dit is uniek en onderscheidend ten opzichten van andere (Nederlandse) vastgoedfondsen.

Beleggen in vastgoedfondsen zoals Vastgoedfonds Exporo kan een alternatieve manier zijn om een beleggingsportefeuille te diversifiëren en potentieel rendement te halen uit vastgoedbeleggingen zonder de noodzaak om individueel vastgoed te kopen en te beheren. Zoals bij elke investering is het echter belangrijk om de risico's en potentiële opbrengsten zorgvuldig te evalueren alvorens te investeren.

Op dit moment is Exporo helaas minder actief in Nederland. Haar Nederlandse website is min of meer “offline” gehaald. Desalniettemin zal het ongetwijfeld nog mogelijk zijn om als Nederlander via Exporo te beleggen in Duits vastgoed.

Daarnaast kunt u Exporo vergelijken met de beste vastgoedfondsen.

Exporo Ervaringen

exporo-ervaringenBron: Trustpilot 

Op Trustpilot heeft Exporo een reviewscore van 4,4 van de 5 sterren op basis van meer dan honderden reviews en beoordelingen. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende positieve en negatieve opmerkingen van klanten.

In aanvulling op onze Exporo review kunnen wij ook positieve ervaringen met u delen. De werking is vergelijkbaar met vastgoedfondsen zoals Reinvest24 (hoog rendement, hoog risico) en Briqwise en Benkey (lager rendement, lager risico). Exporo bevindt zich in het midden van deze vergelijkbare vastgoedfondsen. Het brutorendement is aantrekkelijk met 6 – 8% per jaar. U kunt instappen vanaf 500 euro tot maximaal 25.000 euro per vastgoedobject. De keuze valt over alle vastgoedobjecten binnen Duitsland.

Exporo is wezenlijk anders dan een vastgoedfonds die uw kapitaal verspreidt over alle (toekomstige) vastgoedobjecten, zoals bijvoorbeeld SynVest en Corum Investments.

U doet er goed aan diverse partijen te vergelijken alvorens u een investering maakt.

Positieve recensies

 1. Veel klanten zijn tevreden over de gebruiksvriendelijkheid en transparantie van het platform van Exporo.
 2. Sommige klanten zijn erg blij met het rendement dat ze hebben behaald op hun investeringen via Exporo.
 3. Klanten waarderen het ook dat Exporo een breed scala aan vastgoedprojecten aanbiedt, waardoor ze kunnen diversifiëren en hun risico's kunnen spreiden.

Negatieve recensies

 1. Enkele gebruikers hebben kritiek op de transparantie van de informatie over de vastgoedprojecten op het platform.
 2. Sommige beoordelingen klagen over de vertraging in het aflossen van de investering en het gebrek aan duidelijke communicatie over de status van het project.
 3. Een klein aantal beoordelingen meldt problemen met de technische werking van het platform, zoals problemen met het inloggen of problemen met de website.

Dividend en kosten bij Exporo

Wat betreft rendement/dividend is Exporo wellicht niet het beste vastgoedfonds. Toch bieden ze een interessant hoog (bruto) rendement. En dat voor passief inkomen. Al met al zijn we enthousiast en vinden wij het jammer dat Exporo zich niet meer expliciet richt op Nederlandse beleggers.

Dit is een samenvatting van rendement en kosten:

 1. Dividend/Rendement: 6 – 8% per jaar (bruto)
 2. Minimale inleg: 500 euro
 3. Instapkosten: gratis
 4. Uitstapkosten: zie onder
 5. Overige kosten: zie onder
 6. Bijzonderheden: u investeert per vastgoedproject

Uit onze Exporo review blijkt dat zij verschillende soorten kosten in rekening brengen voor het gebruik van hun platform en het investeren in vastgoedprojecten. Hieronder zijn de belangrijkste kosten opgesomd:

 1. Aankoopkosten: Exporo brengt eenmalige aankoopkosten in rekening bij het investeren in vastgoedprojecten. De aankoopkosten variëren afhankelijk van het specifieke project en zijn meestal tussen de 3% en 5% van het geïnvesteerde bedrag.
 2. Prestatiekosten: ze brengen prestatiekosten in rekening wanneer een vastgoedproject succesvol is afgerond. Deze kosten worden berekend als een percentage van de winst die is gegenereerd door het project en variëren afhankelijk van het project. De prestatiekosten zijn over het algemeen tussen de 10% en 15% van de winst.
 3. Beheerkosten: Exporo brengt ook doorlopende beheerkosten in rekening voor het beheer van het vastgoedfonds. De beheerkosten zijn meestal tussen de 0,5% en 0,9% van het beheerde vermogen per jaar.
 4. Kosten voor banktransacties: Eventuele kosten voor het overmaken van geld van uw bankrekening naar Exporo en vice versa worden in rekening gebracht door uw bank. Exporo brengt zelf geen kosten in rekening voor banktransacties.

Deze kosten kunnen echter wijzigen in de loop der tijd. Raadpleeg daarom de website. Vaak worden kosten pas volledig inzichtelijk gemaakt na contact met de klantenservice, of na registratie.

Hoe werkt beleggen bij vastgoedfonds Exporo?

Vastgoedfonds Exporo werkt als volgt:

 1. Exporo selecteert vastgoedprojecten in Duitsland met een hoog potentieel voor investeerders. Deze projecten kunnen variëren van nieuwbouw tot renovaties en bestaan meestal uit residentiële of commerciële eigendommen.
 2. Exporo biedt deze vastgoedprojecten aan op hun online platform en investeerders kunnen ervoor kiezen om in een of meerdere projecten te investeren. Het minimale investeringsbedrag varieert afhankelijk van het project, maar is meestal relatief laag in vergelijking met traditionele vastgoedinvesteringen.
 3. Wanneer een vastgoedproject is volledig gefinancierd door investeerders, wordt het project gerealiseerd. Investeerders ontvangen dan rente-inkomsten en/of een deel van de winst wanneer het vastgoed wordt verkocht.
 4. Gedurende de looptijd van het fonds kunnen investeerders hun aandelen op elk moment verkopen op de secundaire markt op het Exporo-platform. Er is echter geen garantie dat investeerders hun aandelen kunnen verkopen en er bestaat een risico dat de waarde van de aandelen kan dalen.

Kortom, het Vastgoedfonds Exporo biedt investeerders de mogelijkheid om te investeren in vastgoedprojecten met een laag instapbedrag, terwijl Exporo het projectmanagement en de financiering van het vastgoed regelt. Het is echter belangrijk om de risico's en potentiële rendementen van het fonds zorgvuldig te evalueren voordat u besluit te investeren.

Exporo review op voor- en nadelen

Er zijn diverse voor- en nadelen te benoemen in een review over Exporo. Hieronder hebben we er enkele voor u op een rij gezet.

Voordelen Exporo

 1. Diversificatie: Het fonds biedt een mogelijkheid om te diversifiëren in vastgoedprojecten met een relatief laag instapbedrag. Dit kan helpen om het risico te verminderen dat u loopt door uw geld op één vastgoedproject te zetten.
 2. Toegankelijkheid: Het Vastgoedfonds Exporo maakt het voor individuele investeerders mogelijk om te investeren in vastgoedprojecten zonder de noodzaak om grote hoeveelheden geld te investeren. De minimale investering is relatief laag, wat het voor meer mensen mogelijk maakt om in vastgoed te investeren.
 3. Passief inkomen: Investeerders kunnen rendement behalen uit huurinkomsten en/of winstdelingen bij de verkoop van het vastgoedproject. Dit kan een passieve inkomstenbron bieden zonder de noodzaak om zelf vastgoed te beheren.

Nadelen Exporo

 1. Rendement: Exporo biedt als Duits vastgoedfonds niet altijd het hoogste rendement. Er zijn andere soort vastgoedfondsen die in sommige gevallen een hoger rendement bieden. Nederlandse voorbeelden zijn Thuisborg en Vondellaan Vastgoed. Let echter goed op de verschillende risico’s.
 2. Risico: Er is altijd een risico verbonden aan vastgoedinvesteringen, en het Vastgoedfonds Exporo is hierop geen uitzondering. Er bestaat een risico dat het vastgoedproject niet succesvol zal zijn of dat de marktwaarde van het vastgoed daalt, wat kan resulteren in een verlies voor investeerders.
 3. Liquiditeit: Het kan moeilijk zijn om uw investering te liquideren voordat het project is afgerond, omdat er geen gegarandeerde exit-opties zijn. Het kan enige tijd duren voordat een vastgoedproject is voltooid en verkocht, en er bestaat geen garantie dat u uw geld op elk gewenst moment kunt terugkrijgen.
 4. Kosten: Het Vastgoedfonds Exporo brengt kosten in rekening voor het beheren van het fonds en het selecteren van vastgoedprojecten. Deze kosten kunnen invloed hebben op het rendement van uw investering.

Exporo heeft in de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd als een van de meest populaire vastgoedfondsen in Duitsland. Het platform heeft een transparante en gebruikersvriendelijke website, en biedt investeerders de mogelijkheid om te investeren in diverse vastgoedprojecten met relatief lage minimuminvesteringen. Bovendien is Exporo een gereguleerd vastgoedfonds en heeft het een vergunning van de Duitse financiële toezichthouder BaFin.

Conclusie Exporo review en ervaringen

In onze review over Exporo hebben we gezien dat dit Duits vastgoedfonds zich gespecialiseerd heeft in grote en bijzondere Duitse vastgoedprojecten. Zij stelt haar vastgoedprojecten beschikbaar aan particuliere beleggers middels haar vastgoedfonds. Als particulier kunnen wij investeren in individuele projecten vanaf 500 euro. Dit is een relatief klein instapbedrag, waardoor beleggen in vastgoed met weinig geld wordt mogelijk gemaakt.

Het rendement van Exporo is relatief aantrekkelijk, al zijn er altijd alternatieven te vinden met een hoger rendement (en risico). Er zijn diverse kosten die zij rekenen. Verdiep u hier goed in. Het is dan ook raadzaam om Exporo te vergelijken met andere vastgoedfondsen.

Al met al zijn wij positief na onze Exporo review. We sluiten ons aan bij de menig positieve ervaringen met Exporo, en beoordelen het als een prima fonds.

Wat zijn uw ervaringen met Exporo? Laat het ons weten.

Let op: beleggen kent risico's tot geld verlies. Dit artikel is louter geschreven ter vermaak en inspiratie. Het bevat op geen enkele wijze (persoonlijk) beleggingsadvies.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen