Vastgoedfondsen Nieuws [2023] Vastgoedfondsbeleggen.nl
12 maart 2023 
6 min. leestijd

Vastgoedfondsen Nieuws [2023] Vastgoedfondsbeleggen.nl

In 2023 zijn vastgoedfondsen een belangrijke factor geworden in de vastgoedmarkt. Een vastgoedfonds is een collectieve belegging in vastgoed, waarbij beleggers gezamenlijk geld inleggen in het fonds en het beleggingsbeheer wordt uitgevoerd door professionele beheerders. In ruil daarvoor ontvangen beleggers een rendement op hun investering. Op Vastgoedfondsbeleggen.nl specialiseren wij ons in vastgoedfonds beleggen. In dit artikel delen we een overzicht van trends en nieuws van vastgoedfondsen.

De vraag naar vastgoedfondsen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit komt vooral doordat vastgoedfondsen een interessante investeringsmogelijkheid bieden voor zowel particuliere als institutionele beleggers. Zo bieden vastgoedfondsen bijvoorbeeld een mogelijkheid om te investeren in vastgoed zonder zelf een pand te hoeven kopen, wat voor veel beleggers een groot voordeel is.

Een ander voordeel van vastgoedfondsen is dat ze doorgaans een hoger rendement bieden dan traditionele beleggingen, zoals sommige vastgoedaandelen of obligaties. Dit komt voornamelijk door de stabiele en voorspelbare inkomsten die vastgoedfondsen genereren, zoals huurinkomsten. Daarnaast bieden vastgoedfondsen ook een bescherming tegen inflatie, doordat de huurinkomsten vaak geïndexeerd zijn.

In Nederland zijn er voor 2023 niet veel nieuwe fondsen. Bestaande fondsen, waaronder de bekende SynVest, Corum Investment, Vondellaan Vastgoed, Annexum, Briqwise en Cortese, blijven echter floreren en bieden vooralsnog aantrekkelijk dividend.

De beste vastgoedfondsen voor 2023

In 2023 wilt u natuurlijk de beste investering maken in goed presterende vastgoedfondsen. De best presterende fondsen zullen inspelen op actuele ontwikkelingen en trends. Zij zullen goede aankopen doen binnen haar lange termijn strategie, om zodoende hoog dividend te kunnen uitkeren aan haar investeerders. Daarnaast zijn er diverse ontwikkelingen en trends op basis van de kosten die fondsen hanteren. Er ontstaan grote verschillen. De een hanteert geen instapkosten, maar wel hogere uitstapkosten. Terwijl andere fondsen juist een jaarlijks kostenpercentage hanteren. Afhankelijk van uw kapitaal en beleggigshorizon kan dit duurder of goedkoper uitpakken.

Bekijk hier de beste vastgoedfondsen in Nederland.

 nieuws-vastgoedfondsen-trends-2023

In 2023 zullen vastgoedfondsen naar verwachting blijven groeien. Dit komt mede doordat de vastgoedmarkt nog steeds sterk is en er veel interesse is van beleggers om hierin te investeren. Daarnaast wordt er in veel landen nog steeds weinig nieuw vastgoed gebouwd, waardoor de bestaande panden in waarde blijven stijgen.

Een andere ontwikkeling die we in 2023 kunnen verwachten is dat er meer duurzame vastgoedfondsen zullen worden opgericht. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de vastgoedmarkt en beleggers hebben steeds meer interesse in vastgoedfondsen die zich richten op duurzame panden en energie-efficiënte oplossingen.

Tot slot zal in 2023 de digitalisering van vastgoedfondsen verder doorzetten. Zo zullen beleggers steeds meer gebruik maken van online platformen om hun investeringen te beheren en informatie over vastgoedfondsen in te winnen. Ook zullen vastgoedfondsen zelf meer gebruik maken van digitale technologieën om bijvoorbeeld panden te beheren en te onderhouden.

Kortom, vastgoedfondsen zullen in 2023 een belangrijke rol blijven spelen in de vastgoedmarkt. Ze bieden beleggers een interessante investeringsmogelijkheid met een hoog rendement en bescherming tegen inflatie. Daarnaast zullen duurzame vastgoedfondsen en digitalisering belangrijke ontwikkelingen zijn in de sector.

Samengevat zijn dit enkele van de recente ontwikkelingen in de vastgoedfondsensector:

 • Duurzaamheid: steeds meer vastgoedfondsen richten zich op duurzame investeringen en streven naar een lage CO2-uitstoot en een hogere energie-efficiëntie. Dit wordt aangedreven door de groeiende vraag naar duurzame vastgoedbeleggingen van beleggers en de toenemende regelgeving op het gebied van duurzaamheid.
 • Veranderingen in regelgeving: In sommige landen zijn er veranderingen in de regelgeving die van invloed kunnen zijn op vastgoedfondsen, zoals nieuwe wetten op het gebied van belastingen en regelgeving rondom crowdfunding.
 • Technologie: Technologische vooruitgang heeft impact op vastgoedfondsen, waaronder het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie om beslissingen te nemen over vastgoedinvesteringen en het gebruik van blockchain-technologie om transacties te stroomlijnen.
 • Marktontwikkelingen: De vastgoedmarkt is constant in beweging en kan gevoelig zijn voor veranderingen in de economie en de rentetarieven. Dit kan van invloed zijn op vastgoedfondsen en hun prestaties.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de vastgoedfondsensector en deze te overwegen bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Het kan verstandig zijn om advies te vragen aan een financieel adviseur voordat u investeert in vastgoedfondsen.

nieuws-reits-beleggen 

Er zijn verschillende trends en ontwikkelingen te zien bij Real Estate Investment Trusts (REIT’s), waaronder:

 • Technologische innovatie: REIT’s maken steeds vaker gebruik van technologie om hun vastgoedbeheer en investeringsbeslissingen te verbeteren. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van big data en AI-algoritmen om vastgoedmarktgegevens te analyseren en het gebruik van drones en andere technologieën om gebouwen te inspecteren en te onderhouden.
 • ESG-focus: Net als bij vastgoedfondsen is er een toenemende focus op ESG (Environmental, Social, and Governance) bij REIT’s. Beleggers willen investeren in bedrijven die duurzame praktijken hanteren, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot, en een goed bestuur hebben.
 • Verschuivingen in vastgoedsectoren: Er is een verschuiving gaande in de vastgoedsectoren waarin REIT’s actief zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld meer REIT’s actief in de gezondheidszorg en de logistieke sector, terwijl de traditionele vastgoedsectoren zoals kantoren en winkelcentra minder populair zijn geworden.
 • Private REIT’s: Private REIT’s winnen aan populariteit bij beleggers, vooral vanwege de potentieel hogere rendementen en lagere kosten in vergelijking met publieke REITs. Private REIT’s zijn echter niet toegankelijk voor alle beleggers, omdat ze vaak hogere minimuminvesteringen en striktere toelatingsvereisten hebben.
 • Aandacht voor diversiteit en inclusie: Er is steeds meer aandacht voor diversiteit en inclusie in de vastgoedsector en REITs worden hierin ook meegenomen. Er zijn bijvoorbeeld meer vrouwen en mensen van verschillende etnische achtergronden die leidinggevende posities bekleden bij REITs.

Kortom, REIT’s hebben te maken met dezelfde trends en ontwikkelingen als vastgoedfondsen, met als belangrijke ontwikkelingen de focus op technologische innovatie, ESG, verschuivingen in vastgoedsectoren, private REIT’s en diversiteit en inclusie.

Een andere ontwikkeling bij REIT’s is natuurlijk de aandelenkoers. De meeste REIT’s zijn fors gedaald in 2022. In 2023 maken zij een comeback. Dat is het voordeel bij het investeren in een Real Estate Investment Trust: bij een juist instapmoment kunt u forse koerswinst realiseren. Het is echter ook mogelijk om koersverlies te ervaren. Wees hiervan bewust.

Voor risicospreiding kunt u overwegen om een vastgoed ETF op te nemen in uw portfolio.

Download onze gratis vastgoed tools voor meer inspiratie omtrent portfoliobeheer.

Waarom investeren in vastgoedfondsen vs. zelf vastgoed kopen in 2023?

Er zijn verschillende redenen waarom investeren in vastgoedfondsen in 2023 aantrekkelijk kan zijn ten opzichte van het zelf kopen van vastgoed. Hieronder volgen enkele van deze redenen:

 • Duurdere overdrachtsbelasting: zelf vastgoed kopen is duurder geworden in 2023. De overdrachtsbelasting is gestegen van 8% naar 10,4% voor wie vastgoed wilt kopen als belegging.
 • Diversificatie: Een vastgoedfonds biedt beleggers de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan vastgoedprojecten, waardoor het risico van de beleggingen wordt gespreid en de kans op een hoger rendement toeneemt. Door te investeren in een vastgoedfonds heeft de belegger toegang tot een gevarieerde portefeuille van vastgoedprojecten, zonder dat hij of zij het volledige bedrag voor de aankoop van een individueel pand hoeft te betalen.
 • Professioneel beheer: Een vastgoedfonds wordt beheerd door professionele beheerders die gespecialiseerd zijn in de vastgoedmarkt. Zij hebben de kennis en ervaring om te bepalen welke vastgoedprojecten aantrekkelijk zijn om in te investeren en welke niet. Dit kan resulteren in een hoger rendement en minder risico voor de belegger.
 • Lagere transactiekosten: Bij het kopen van vastgoed komen er veel kosten kijken, zoals notaris-, taxatie-, en financieringskosten. Bij een vastgoedfonds worden deze kosten gedeeld door alle beleggers, waardoor de individuele transactiekosten lager (kan) zijn.
 • Flexibiliteit: Een vastgoedfonds biedt beleggers meer flexibiliteit dan het zelf kopen van vastgoed. Een belegger kan gemakkelijker in- en uitstappen bij een vastgoedfonds dan bij een individueel vastgoedproject. Hierdoor heeft de belegger meer controle over zijn of haar investering en kan hij of zij gemakkelijker reageren op veranderende marktomstandigheden.
 • Minder werk: Het kopen en beheren van vastgoed vergt veel werk en tijd. Door te investeren in een vastgoedfonds hoeft de belegger zich niet bezig te houden met het vinden, kopen en onderhouden van vastgoed. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die weinig tijd hebben of zich niet willen bezighouden met de operationele aspecten van vastgoedbeleggingen.

Kortom, het investeren in vastgoedfondsen in 2023 kan aantrekkelijk zijn vanwege de diversificatie, het professionele beheer, de lagere transactiekosten, de flexibiliteit en het gemak van investeren. Het is echter belangrijk om altijd goed onderzoek te doen naar de specifieke vastgoedfondsen en hun prestaties voordat u een investering doet.

Wat zijn uw ervaringen met vastgoedfondsen in 2023? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel.

Let op: beleggen kent risico's tot geld verlies. Dit artikel is louter geschreven ter vermaak en inspiratie. Het bevat op geen enkele wijze (persoonlijk) beleggingsadvies.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen