5x Beste Zilver ETF's (Exchange-Traded Fund) Kopen in 2024
22 januari 2023 
9 min. leestijd

5x Beste Zilver ETF's (Exchange-Traded Fund) Kopen in 2024

Beginnen met beleggen in zilver? Een goede tip aan beginners is om te starten met de beste zilver ETF’s. De beste zilver ETF’s bieden relatief veel risicospreiding en kennen lage kosten. In dit artikel delen wij een overzicht met 5 van de beste zilver Exchange-Traded Funds. Daarnaast delen we inspiratie en tips voor het hoe en waar kopen van zilver trackers. Een goed begin is het halve werk!

Laten we beginnen.

Waarom beleggen in zilver?

beste-zilver-exchange-traded-fund

Voor beleggers is zilver een van de meest populaire edelmetalen. Alleen goud staat boven zilver. Voor beginners zijn de beste goud ETF’s wellicht meer interessant. Een goede aanvulling hierop is een van de beste zilver ETF. Deze combinatie is een waardevolle aanvulling op een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Dé reden voor beleggen in zilver is omwille diversificatie. Zilver en goud vertonen vaak lagere of zelfs negatieve correlatie met aandelen en vastgoed beleggingen. Wanneer aandelen dalen, kan zilver in rendement stijgen (en vice versa). Daarom zijn de beste zilver Exchange-Traded Funds een prima aanvulling op een portefeuille.

Andere redenen tot waarom u wilt beleggen in zilver zijn:

 1. Het kan fungeren als hedge tegen inflatie
 2. Zilver is een relevante grondstof voor industriële groei
 3. Het kan als minder volatiele asset fungeren voor lange termijn beleggers

Let erop dat uw portefeuille gediversifieerd is. Dit betekent diverse aandelen ETF’s en daarnaast ook de beste vastgoedfondsen of vastgoed ETF’s.

Wij zijn gespecialiseerd in vastgoedfondsen en zien enkele Nederlandse pareltjes. Nederlandse fondsen zoals SynVest, Corum Investments, Cortese, Reinvest24, Thuisborg, Vondellaan Vastgoed, et cetera, keren een relatief hoog en stabiel dividend uit vanaf 6% tot zelfs 9% per jaar. Op onze website kunt u ze allemaal vergelijken.

5x Beste Zilver ETF's

Met een geschatte 1,74 miljoen ton gedolven zilver is het een van de populairste edelmetaalbeleggingen. En een van de gemakkelijkste manieren om in zilver te beleggen is via een exchange-traded fund (ETF). In exchange-traded funds, volgen zilver ETF's de zilverprijzen minus de kosten.

Door te beleggen in zilver ETF's kunnen beleggers de koersbewegingen van zilver indirect volgen zonder de fysieke activa te bezitten. Door hun toegankelijkheid en lagere concurrentie kunnen zilver ETF's voor beleggers gemakkelijker te beheren zijn dan futures of andere derivaten. U kunt een Exchange-Traded Fund voor zilver selecteren op basis van een aantal factoren, zoals:

 1. KoersvolatiliteitAlvorens in een Exchange-Traded Fund te beleggen, kunnen beleggers de rendementen voor verschillende periodes bekijken, zoals drie, vijf en tien jaar. In deze lijst van 5x beste zilver ETF's hebben we de prestaties van zilver ETF's geëvalueerd op basis van 5-jaars rendementen. Dit rendement zegt niet heel veel. Wel kunnen we kijken naar de koersvolatiliteit van deze zilver trackers.
 2. KostenDe ETF met de laagste Expense ratio doet het doorgaans beter dan ETF's met een hogere Expense ratio wanneer zij dezelfde index of grondstof volgen. Hieronder staan zilver ETF's met lagere kosten dan andere zilver ETF's.
 3. StrategieOm onze lijst van de beste zilver ETF's te maken, hebben we alleen ETF's gekozen die zilverprijzen of zilverindexen volgen. De volgende lijst sluit zilver ETF's met risicovolle leveraged strategieën uit.

Hier zijn de 5 beste zilver ETF’s voor beginners:

beste-zilver-etf

Hoe koop ik de beste Zilver ETF’s?

Wilt u een van de beste zilver ETF’s kopen? Het is raadzaam om dit te doen op een beleggingsapp of beleggingsplatform die zeer lage kosten hanteert. Hoe lager de transactiekosten bij iedere aankoop, hoe hoger het nettorendement. Op de lange termijn kan dit honderden tot zelfs duizenden euro’s aan kosten besparen, afhankelijk van uw inleg. Dit geldt overigens voor ieder soort aandeel, REIT of ETF.

Dit zijn een aantal van de meest goedkope beleggingsapps voor het kopen van de beste Zilver ETF’s:

 1. DEGIRO
 2. eToro
 3. Easybroker
 4. MEXEM

Bij sommige beleggingsapps is het zelfs mogelijk om zilver ETF’s commissievrij te kopen. Dit is echter afhankelijk van de situatie. Naast de kosten is het ook belangrijk om te kijken naar het totale aanbod van aandelen, obligaties, en -fondsen. Hoe meer aandelenbeurzen een beleggingsapp aanbiedt, hoe meer keuze en mogelijkheden voor gevorderde beleggers.

Een ander veelgestelde vraag bij ‘hoe koop ik de beste zilver ETF’s’ is de manier waarop. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je een zilver ETF kopen:

 • Koop en verkoop op basis van macro-economische ontwikkelingen wanneer zilver ETF’s een dip krijgen, maar in de toekomst gaat dalen
 • Koop één keer en houd lange termijn vast: dit noemen ze lump-slump
 • Investeer maandelijks van een kleiner bedrag: dit noemen ze Dollar Costing Averaging
 • Combineer de bovenstaande opties

Voor beginners is het maandelijks beleggen meestal een effectievere strategie dan een poging wagen om de markt te timen.

Hoe beleggen in zilver? Tips voor beginners

beleggen-in-zilver-etf

Er zijn verschillende manieren om in zilver te beleggen:

 • Fysiek zilver: Dit betekent dat u fysiek zilver koopt, zoals munten of bars, en dit in een veilige opslagplaats bewaart. Dit kan een goede optie zijn voor beleggers die zich zorgen maken over de veiligheid van hun beleggingen.
 • Zilver aandelen: denk aan mijnbedrijven die zilver delven
 • Zilvercertificaten: Dit zijn certificaten die aangeven dat u eigenaar bent van een bepaalde hoeveelheid zilver, maar u hoeft geen fysiek zilver in bezit te hebben.
 • Zilver futures: Dit is een manier om te speculeren op de toekomstige prijs van zilver. Hierbij koopt u een contract dat u verplicht om zilver te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs op een toekomstige datum.
 • Zilver ETF's: Er zijn diverse ETF's beschikbaar die zich specifiek richten op zilver. Hierdoor kunt u ook beleggen in zilver zonder fysiek zilver te hoeven bezitten.

Onze tip aan beginners is om te kiezen voor de beste zilver ETF’s. Doe geen poging om risicovolle assets te kopen waar u geen verstand van heeft. Het is veel slimmer om rustig te beginnen, op basis van veel spreiding. De beste zilver ETF’s bieden die spreiding. Of ze tracken de zilver prijs die op de lange termijn misschien kan stijgen.

Een andere tip aan beginners is om alleen te investeren in dingen die u begrijpt.

Naast de beste zilver ETF’s kunt u ook overwegen om te beginnen met vastgoedfondsen. Dit type investering kent een relatief neutraal tot lager risico in vergelijking tot aandelen en dergelijke.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen in zilver, net als elke andere belegging, risico’s tot geld verlies met zich meebrengt. Het is daarom verstandig om uw onderzoek te doen en uw beleggingsstrategie zorgvuldig te overwegen voordat u begint met beleggen in zilver.

Beste Zilver ETF 1. Global X Silver Miners ETF (SIL)

 • Ticker symbool: SIL
 • Uitgever: Mirae Asset Global Investments Co, Ltd.
 • FONDSKAPITAAL: $1.01B
 • Aandelen: 33.9 M
 • Gevolgde index: Stuttgart Solactive AG Global Silver Miners (USD)
 • Expense ratio: 0,65%.
 • Prestaties op 5 jaar: -4,10%
 • Lanceringsdatum: 19 april 2010

Global X Silver Miners ETF wordt verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE) met het symbool SIL, en is een van de grootste ETF's voor zilvermijnbouwers. Op het moment van schrijven heeft deze zilver Exchange-Traded Fund meer dan $998,49 miljoen aan netto activa, en de liquiditeit is uitstekend, aangezien er dagelijks meer dan 420.000 aandelen worden verhandeld.

In plaats van fysiek zilver aan te houden, wil deze ETF de prestaties van de Stuttgart Solactive AG Global Silver Miners Index volgen door zilvermijnaandelen aan te houden. Als u op zoek bent naar groei van uw belegging, kan een ETF die aandelen volgt de voorkeur verdienen, omdat deze bedrijven waarschijnlijk meer rendement opleveren dan fysiek zilver. Op elk moment bestaat de index uit 20 tot 40 aandelen, en de weging ervan wordt grotendeels bepaald door de marktkapitalisatie van de bedrijven in de index.

Ook lijken zilver ETF's, waaronder SIL, een mooie toekomst tegemoet te gaan door factoren als negatieve rente, dalende leenkosten en een toenemende vraag naar veilige activa. Bovendien maken de relatieve waarderingen van zilver ten opzichte van goud dit fonds aantrekkelijk. Mijnbouw-ETF's hebben een vrij geconcentreerde blootstelling, en SIL volgt deze trend. Meer dan 75 procent van de activa van SIL wordt gehouden in de top 5 participaties.

Aan WPM is bijna 25% van het vermogen gewijd, wat een enorme overvloed is. Het is echter ook belangrijk op te merken dat EFT's van zilvermijnbouwers over het algemeen agressiever handelen wanneer de prijs van zilver beweegt. Wanneer zilver beweegt, beweegt SIL ook agressiever.

Beste Zilver ETF 2. iShares Silver Trust (SLV)

 • Ticker symbool: SLV
 • Uitgever: BlackRock
 • FONDSKAPITAAL: $11.32B
 • Aandelen: 506.5 M
 • Gevolgde index: LBMA zilverprijs
 • Expense ratio: 0,50%
 • 5 jaar rendement: 31.79%
 • Lanceringsdatum: 21 april 2006

Met $ 11 miljard aan activa onder beheer (FONDSKAPITAAL) is iShares Silver Trust (SLV) ook een van 's werelds grootste fysiek gedekte zilver ETF. Met 14.898 ton zilver onder beheer is SLV genoteerd aan NYSE Arca in USD. SLV volgt de LBMA zilverprijs. Als u een fonds zoekt dat de voordelen van echt zilver nabootst, zoals een afdekking tegen inflatie en een hoge liquiditeit, dan is dit een betere optie.

Volgens de Investment Company Act van 1940 of de Commodity Exchange Act is de iShares Silver Trust noch een beleggingsmaatschappij noch een grondstoffenpool. ETF-aandelen hoeven dus niet aan dezelfde wettelijke vereisten te voldoen als beleggingsfondsen. IShares Silver Trust kan een beroep doen op beleggers die zich niet door die voorwaarden laten afschrikken. Beleggers hebben de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 9,58 procent behaald.

In januari had SLV een 30-daags gemiddeld handelsvolume van 17.188.606 aandelen, waardoor het de populairste zilver Exchange-Traded Fund is in termen van FONDSKAPITAAL en volume. Daarnaast is de optieketen goed ontwikkeld voor traders. De Expense ratio voor SLV is 0,50%.

Beste Zilver ETF 3. ETFMG Prime Junior Silver ETF (SILJ)

 • Ticker symbool: SILJ
 • Uitgever: ETFMG
 • FONDSKAPITAAL: $753.09M
 • Aandelen: 67.3 M
 • Gevolgde index: Prime Junior Silver Miners & Explorers Index
 • Expense ratio: 0,50%
 • 5 jaar rendement: 31.79%
 • Lanceringsdatum: 28 november 2012

Als een van de oorspronkelijke junior zilver ETF's is ETFMG Prime Junior Silver ETF (NYSEARCA: SILJ) een van de oudste zilver Exchange-Traded Funds op de markt. Het is moeilijk om deze zilver ETF te kloppen wanneer de zilverprijzen stijgen, hoewel de combinatie van mijnbouwers en small-cap aandelen het ongeschikt zou kunnen maken voor conservatieve beleggers.

Volgens ETFMG wil SILJ de prijs- en rendementsprestaties van de Prime Junior Silver Miners & Explorers Index, die 32 aandelen bezit, nauwgezet repliceren. De Verenigde Staten produceren bijna 17% van het zilver van SILJ, terwijl Canadese mijnbouwers goed zijn voor meer dan tweederde. De zilverproductie in Peru en Brazilië heeft enige blootstelling aan opkomende markten (bijna 16%).

Als de meest actieve zilver ETF op deze lijst, met meer dan 1,4 miljoen dagelijks verhandelde aandelen, zult u geen problemen hebben met het kopen en verkopen van aandelen.

Deze ETF is echter ongelooflijk volatiel. Met een bèta van 1,68 beweegt de ETF 1,68% als de markt 1% beweegt, wat de volatiliteit benadrukt. Er is een totale vergoeding van 0,69%, wat neerkomt op $6,90 per belegde $1000. Gezien de hoge vergoeding is dit echt de duurste ETF van het stel. Toch kunnen we verwachten meer te betalen voor "niche" ETF's zoals deze.

Dit is veruit de meest riskante zilver Exchange-Traded Funds op deze lijst en moet worden voorbehouden aan mensen met een hoge risicotolerantie.

Zilver ETF 4. Invesco DB Silver Fund (DBS)

 • Ticker symbool: DBS
 • Uitgever: Invesco
 • FONDSKAPITAAL: $42.00M
 • Aandelen: 1.3 M
 • Index: DBIQ Optimum Yield Silver Index
 • Expense ratio: 0,76%
 • 5 jaar prestatie: 23,20%
 • Lanceringsdatum: 5 januari 2007

Met de tickercode DBS volgt de Invesco DB Silver ETF stijgingen en dalingen van de DBIQ Opt Yield Silver Index Excess Return met behulp van zilverfutures. Met deze ETF kunt u veranderingen volgen in de DBIQ Optimum Yield Silver Index Excess Return, die bestaat uit zilverfutures plus rente op Amerikaanse schatkistpapier en geldmarktinstrumenten. Met een expense ratio van 0,76 procent heeft het Invesco DB Silver Fund de kleinste totale activa van alle zilver ETF's op deze lijst. Via termijncontracten kunnen beleggers via dit ETF blootstelling krijgen aan zilver. In de context van grondstoffen en termijnhandel is DBS gestructureerd als een grondstoffenpool die de bijdragen van beleggers combineert. In tegenstelling tot SIVR en SLV biedt dit fonds eenvoudige beleggingsmogelijkheden. Omdat er futures contracten aan verbonden zijn, is DBS echter onderhevig aan diverse financiele risico’s.

Beste Zilver ETF 5. iShares MSCI Global Silver Miners ETF (SLVP)

 • Ticker symbool: SLVP
 • Uitgever: BlackRock
 • FONDSKAPITAAL: $206,3 M
 • Aandelen: 18.2 M
 • Tracked Index: MSCI ACWI Select Silver Miners Investable Market Index.
 • Expense ratio: 0,39%
 • 5 jaar rendement: 23,20%
 • Lanceringsdatum: 31 januari 2012

Vergeleken met traditionele sector- en industriefondsen brengen mijnbouw Exchange-Traded Funds doorgaans hogere vergoedingen in rekening, en vele zijn duurder dan grondstoffen ETF's zoals SLV. Met slechts 0,39% aan jaarlijkse kosten is iShares MSCI Global Silver Miners ETF echter de goedkoopste zilver ETF.

SLVP heeft ook enige belangstelling voor goud en andere metaalmijnbedrijven, zoals de SIL. Volgindexen beginnen echter om de paar maanden met het zoeken naar bedrijven die zilver ontginnen en zoeken vervolgens naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in goud. Bovendien beperkt SLVP de weging van large-cap en midcap goudbedrijven tot 5% van hun marktkapitalisatie, beperkt het de weging van tot 25%.

Het is echter veel goedkoper dan het fonds van Global X als het u om lage kosten gaat. Wat de prestaties betreft, is het een van de beste zilver ETF's. Volgens het 5-jarige gemiddelde jaarlijkse rendement heeft het 9,70% teruggegeven. De Expense ratio voor SLVP is 0,39% per jaar.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen