10x Beste Goud ETF’s voor Beginners en Passief Beleggen [2024]
18 januari 2023 
14 min. leestijd

10x Beste Goud ETF’s voor Beginners en Passief Beleggen [2024]

Investeren in goud? De beste goud ETF’s zijn vaak een zeer nuttige aanvulling op een gediversifieerde beleggingsportfolio. Er zijn diverse redenen waarom wij wensen te beleggen in goud ETF’s. Er zijn overigens ook redenen om níet te investeren in goud. In dit artikel behandelen we 10 van de beste goud ETF’s. Voor beginners, of voor wie passief wilt beleggen (buy & hold op lange termijn). Daarnaast bieden we tips en inzicht in hoe we kunnen investeren in Exchange-Traded Funds voor goud.

Laten we beginnen!

Waarom investeren in goud?

beleggen-in-goud-voor-beginners

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in goud investeren:

 • Afdekking tegen inflatie: Goud wordt vaak gezien als een hedge tegen inflatie omdat de waarde ervan de neiging heeft te stijgen wanneer de kosten van levensonderhoud stijgen.
 • Diversificatie: Het toevoegen van goud aan een portefeuille kan helpen de beleggingen te diversifiëren en het totale risico te verminderen.
 • Waardeopslag: Goud wordt al eeuwenlang gebruikt als waardeopslag en wordt algemeen erkend als een veilige haven.
 • Liquiditeit: Goud wordt gemakkelijk gekocht en verkocht, waardoor het een liquide activum is dat snel in contanten kan worden omgezet.
 • Geen tegenpartijrisico: Wanneer u goud koopt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het risico van wanbetaling zoals u dat bijvoorbeeld bij een emittent van obligaties zou doen.

Het is belangrijk op te merken dat goud geen rente of dividend uitkeert en dat de prijs volatiel kan zijn, dus beleggen in goud moet deel uitmaken van een goed gediversifieerde portefeuille.

Nu zijn wij van Vastgoedfondsbeleggen.nl voornamelijk gericht op de beste vastgoedfondsen. Een beste goud ETF is echter een noodzakelijke diversificatie voor niet-correlerende assets. Goud en vastgoed kunnen onafhankelijk van elkaar in koers stijgen of dalen. Daarbij hoeven vastgoedfondsen niet beursgenoteerd te zijn, terwijl goud ETF’s dit wel zijn.

Beleggen in goud of in vastgoed?

Zowel investeren in goud als in onroerend goed kan een goede optie zijn, afhankelijk van uw investeringsdoelen en risicotolerantie.

Beleggen in vastgoed kan zorgen voor een gestage stroom van huurinkomsten en het potentieel voor waardestijging van het onroerend goed op lange termijn. Onroerend goed kan ook meer tastbare voordelen bieden, zoals de mogelijkheid om het eigendom voor persoonlijk gebruik te benutten en de mogelijkheid van belastingvoordelen.

Vastgoed wordt in vergelijking met goud echter doorgaans beschouwd als een meer illiquide investering. Het kost meer tijd om vastgoed te kopen en te verkopen. Ook kent het soms een hoger risicoprofiel, zoals meer volatiliteit op de vastgoedmarkt, leegstand en onderhoudskosten.

Natuurlijk zijn er ook andere opties. Te denken valt aan vastgoedaandelen of REIT’s. Ook zijn er REIT ETF’s, waarbij het aandelenfonds meerdere REIT’s volgt. Deze beursgenoteerde assets zijn net als een goud ETF liquide. Al met al gaat het erom dat u een gediversifieerde portfolio samenstelt.

Voor meer inspiratie kunt u onze vastgoed tools gratis downloaden.

Uiteindelijk is het belangrijk om uw eigen beleggingsdoelstellingen, risicotolerantie en diversificatiebehoeften in overweging te nemen bij de keuze tussen investeren in goud of in vastgoed. Het is raadzaam een financieel adviseur te raadplegen om u te helpen de juiste beslissing te nemen.

10x Beste Goud ETF’s

Van de directe aankoop van ongemunt goud tot indirecte investeringen in openbare mijnbouwbedrijven, u kunt op vele manieren in goud investeren. Beleggen in goud via exchange-traded funds (ETF's) is echter de meest efficiënte manier voor particuliere beleggers om mee te doen. De goud ETF's worden vaak beschouwd als een "veilige haven investering" waarop kan worden vertrouwd tijdens economische instabiliteit.

Goud ETF's volgen de goudprijzen op de binnenlandse markt. Met goud ETF's kunt u in goud beleggen met de eenvoud van aandelen en de flexibiliteit van de goudmarkt. Bij het overwegen van op goud gerichte ETF's moeten beleggers letten op de volgende kenmerken:

 • Omvang (AUM): Het beheerd vermogen moet minstens 200 miljoen dollar bedragen. Door een grotere marktkapitalisatie is het minder waarschijnlijk dat de ETF wordt gemanipuleerd of tegen een aanzienlijke premie wordt verhandeld.
 • Vijfjarig rendement: Het 5-jaars rendement van een ETF geeft de prestaties van het fonds over de afgelopen 5 jaar weer. Controleer dit rendement voordat u in een ETF belegt.
 • Expense ratio: De jaarlijkse expense ratio van een goud ETF is de vergoeding die beleggers betalen. Volgens gegevens van ETF.com hebben de beste goud ETF's een gemiddelde kostenratio van 0,65%. Over het algemeen is dit vrij hoog. Hoe lager de jaarlijkse kosten, hoe beter. Goud ETF’s zijn nu eenmaal duurder in vergelijking tot, bijvoorbeeld, een S&P 500 ETF.
 • Ook andere criteria zijn van belang, zoals de strategie, het risicobeleid, de historische volatiliteit, het management, et cetera.

Gelet op deze criteria, zijn hier 10x de beste goud ETF's die de moeite waard zijn om nader te bestuderen als (lange termijn) belegger:

beste-goud-etf

Bron: https://etfdb.com/

Verderop in dit artikel leggen we een nadere blik op deze beste goud ETF’s.

Waar kan ik de beste goud ETF's kopen?

Bij het kopen van goud ETF’s is het heel belangrijk om de kosten laag te houden. De beste goud ETF’s kopen doet u bij de online brokers. Online brokers bieden niet alleen een groot aanbod van goud ETF's aan. Ze hanteren ook lage transactiekosten. In sommige gevallen kunt u zelfs goud ETF’s gratis kopen, bij brokers die commissievrije tarieven aanbieden.

Hoe lager de transactiekosten, hoe beter. In dit geval blijft nog wel de jaarlijkse expense ratio van goudfondsen relevant. Hoe lager deze management fee, hoe goedkoper de goudfondsen. Ook dit is echt cruciaal, omdat het op de lange termijn uw rendement op goud aanzienlijk verhoogt. Het bruto rendement moet namelijk worden verminderd met de kosten, zodat er netto rendement overblijft.

Dit zijn enkele goede online brokers voor het kopen van een goud ETF:

 • eToro – lage kosten, en biedt de grootste en beste goud ETF van GLD aan
 • Mexem – lage kosten, en biedt alle beste goud ETF’s aan
 • DEGIRO – biedt een paar goud ETF’s aan, soms commissievrij

Bekijk hier alle beschikbare goud ETF’s bij eToro.

Bekijk hier alle beschikbare goud ETF’s bij MEXEM.

Bekijk hier alle beschikbare goud ETF’s bij DEGIRO.

Wat is het rendement op goud?

Het rendement op goud kan variëren afhankelijk van de goudprijs op het moment van aankoop en het moment van verkoop. De goudprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder vraag en aanbod, geopolitieke gebeurtenissen en monetair beleid.

In een zekere zin is goud nooit een passieve belegging. Ook de beste goud ETF’s zijn geen passieve belegging. Wanneer u een beginner bent zonder marktkennis, kan het zijn dat u alleen een goud ETF koopt op moment van een hype. In dit geval betaalt u een zeer hoge koersprijs, terwijl het hoogste rendement op goud wordt behaald door laag in te kopen.

Historisch gezien heeft goud een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 2 – 3% op lange termijn. Afhankelijk van het aankoopmoment (bijvoorbeeld in een goud ETF), kan dit oplopen tot 6 – 7% gemiddeld per jaar.

In vergelijking: Nederlandse vastgoedfondsen zoals SynVest, Corum Investments en Vondellaan Vastgoed bieden een jaarlijks rendement van circa 6 tot zelfs 9%. Aanzienlijk hoger rendement dan goud!

Het is echter belangrijk op te merken dat dit rendement niet gegarandeerd is, en dat de goudprijs zeer volatiel kan zijn, wat betekent dat het rendement op goud in een bepaald jaar veel hoger of lager kan zijn.

Het is ook belangrijk in gedachten te houden dat goud wordt beschouwd als een lange termijn belegging en dat de prijs ervan op korte termijn sterk kan fluctueren, maar op lange termijn de neiging heeft om te stijgen.

Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten die gepaard gaan met het kopen en aanhouden van goud. Bij fysiek goud is dit  opslag, verzekering en beheerskosten, die het totale rendement op uw investering kunnen verminderen. Bij goudaandelen en goud ETF’s gaat het vooral om de transactiekosten en de jaarlijkse expense ratio (alleen bij fondsen).

Naast goud kunt u ook investeren in de beste zilver ETF's.

Beginnen met goud ETF’s of goud aandelen?

beleggen-in-goudaandelen-beginners

Beleggen in goudaandelen, ook bekend als goudmijnaandelen, is een tweede manier voor beleggers om blootstelling aan de goudprijs te verkrijgen zonder het goud fysiek te bezitten. Over het algemeen is het beleggen in goudaandelen veel risicovoller dan het investeren in goud ETF’s. Beginners moeten daarom voorzichtig zijn. De enige reden tot het kopen van goudaandelen, is omdat u op basis van kennis en ervaring hierdoor een hoger dan gemiddeld rendement kan behalen.

Hier zijn een paar dingen die u in gedachten moet houden wanneer u overweegt te investeren in goudaandelen:

 • Risico en volatiliteit: Goudmijnaandelen kunnen volatieler zijn dan de goudprijs zelf, omdat de prestaties van het aandeel ook worden beïnvloed door de bedrijfsprestaties en managementbeslissingen van het bedrijf.
 • Hefboomwerking: Goudmijnbedrijven gebruiken vaak een hefboom, wat betekent dat ze geld lenen om hun activiteiten te financieren. Dit kan het potentiële rendement maar ook het risico verhogen.
 • Exploratie en ontwikkeling: Een aanzienlijk deel van de uitgaven van een goudmijnbedrijf gaat naar exploratie en ontwikkeling van nieuwe mijnen. Dit kan onzekerheid en risico voor beleggers creëren, aangezien er geen garantie is dat deze inspanningen succesvol zullen zijn.
 • Productiekosten: Goudmijnbedrijven moeten ook de productiekosten dragen, zoals arbeid, energie en apparatuur. Dit kan de winstgevendheid van de onderneming en het rendement voor de beleggers beïnvloeden.
 • Diversificatie: Beleggen in één goudmijnaandeel kan riskant zijn, dus het is een goed idee om te diversifiëren door te beleggen in een mandje goudmijnaandelen of te beleggen in een ETF voor goudmijnaandelen.

De beste manier om te beleggen in goudaandelen, is wanneer deze veel Value bieden. Dit betekent dat de huidige intrinsieke waarde aanzienlijk lager ligt dan de toekomstige intrinsieke waarde. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij bedrijven die succesvol zijn in de exploratie en ontwikkeling van nieuwe goudmijnen. Of een goudmijnaandeel dat onterecht, omwille media ruis, in koers keldert.

Het is belangrijk om uw eigen onderzoek te doen, de risico's en het potentiële rendement te begrijpen en een financieel adviseur te raadplegen alvorens te beleggen in eender welk type aandelen, inclusief goudmijnaandelen.

Wilt u succesvol beginnen met beleggen in goud? Wij bevelen u Weekly Insider van Capitalist Exploits aan als leerervaring. Dit is een team van zeer ervaren beleggers in grondstoffen, waaronder goudaandelen.

Goud ETF 1. SPDR Goud Shares (GLD)

SPDR Gold Shares (GLD), uitgegeven door State Street Global Advisors, is een van de populairste en eerste in de VS verhandelde goud ETF's. Het is ook de ETF met de meeste activa - meer dan het dubbele van de naaste concurrent. Toen het in 2004 werd gelanceerd, absorbeerde GLD tonnen kapitaal van beleggers die op zoek waren naar blootstelling aan goud zonder het actief te hoeven opslaan, verzekeren of kopen. Ongeveer drie maanden lang was GLD de enige beschikbare goud ETF, totdat de IAU van start ging en begon te concurreren om instroom met lagere kosten.

Als goudfonds vertegenwoordigen SPDR Gold Shares fractionele eigendom van fysiek goud. Daardoor kunnen beleggers deelnemen aan de stijging van de goudprijs zonder fysiek goud te hoeven opslaan, beschermen of verzekeren. Bovendien is de kostenratio van deze ETF hoger dan die van andere goud ETF's. De kosten zijn echter nog steeds relatief laag, vooral gezien de liquiditeit, in vergelijking met het verschepen, opslaan en verzekeren van goudstaven. Door zijn grote omvang gebruiken institutionele beleggers zoals pensioenfondsen deze beste goud ETF het als inflatiehedge.

Een ander groot voordeel aan GLD als “beste goud ETF” is haar beurskapitaal. Met haar grote omvang zijn haar aandelen behoorlijk liquide. Dit betekent dat u snel kunt in- en uitstappen, ook met grote bedragen.

Goud ETF 2. iShares Gold Trust (IAU)

Naast de GLD is de iShares Gold Trust (IAU) een andere beste goud EFT die zeer populair is. Met zijn relatieve levensduur heeft het bijna $ 30 miljard aan activa onder beheer vergaard en heeft het 451,5 ton goud in Trust. Zoals GLD-aandelen 1/10e van een ounce goud waard zijn, zijn IAU-aandelen 1/100e van een ounce goud waard. Afgezien daarvan gedraagt het zich als de goud ETF van SPDR. De kostenratio voor IAU is 0,25%. Hoewel het niet zo groot en liquide is als GLD, is het ongetwijfeld betaalbaarder dan GLD.

De bid-ask spreads van deze iShares Gold ETF zijn niet zo krap als die van SPDR Gold Shares, dus korte termijn handelaren kunnen het beter vermijden. Het is echter een betere koop voor lange termijn beleggers vanwege de aanzienlijk lagere kosten. Het goud van de Trust wordt op verschillende locaties bewaard, waaronder New York, Toronto en Londen. Via een traditionele effectenrekening kunnen beleggers de hele dag door aandelen kopen en verkopen.

Goud ETF 3. SPDR Gold MiniShares (GLDM)

State Street Global Advisors lanceerde in 2018 SPDR Gold MiniShares (GLDM) als een goedkoper alternatief voor zijn populaire goud exchange-traded fund (ETF), SPDR Gold Shares (GLD). Zowel GLD als GLDM volgen de goudprijs en bieden beleggers blootstelling aan de goudmarkt, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee fondsen.

Een belangrijk verschil is de kostenratio, dat is de jaarlijkse vergoeding die een fonds aanrekent om zijn bedrijfskosten te dekken. GLDM heeft een lagere kostenratio dan GLD, waardoor het rendabeler is voor beleggers. GLDM is echter minder liquide dan GLD, wat betekent dat het misschien niet zo gemakkelijk te kopen en te verkopen is. Dit kan leiden tot meer slippage of het verschil tussen de verwachte prijs van een transactie en de werkelijke prijs waartegen de transactie wordt uitgevoerd.

GLD is meer geschikt voor handelaren die van plan zijn op kortere termijn te kopen en te verkopen, terwijl GLDM meer geschikt is voor buy-and-hold beleggers die van plan zijn het fonds meerdere jaren aan te houden. In tegenstelling tot het iShares-fonds kost dit fonds 7 basispunten minder dan IAU omdat elk aandeel 1/10e van een ounce goud vertegenwoordigt in plaats van 1/100e.

Goud ETF 4. VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX)

VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) is een andere beste goud ETF's om te kopen in 2023. Het wordt gesponsord door VanEck en biedt beleggers blootstelling aan een gediversifieerde portefeuille van ongeveer 60 bedrijven die het grootste deel van hun inkomsten verdienen met mijnbouwactiviteiten. Deze bedrijven zijn gevestigd in landen over de hele wereld en omvatten bekende namen als Newmont, Barrick Gold en Goldcorp.

GDX is zo gestructureerd dat de marktkapitalisatie het percentage van het vermogen bepaalt dat in elk aandeel wordt belegd. Hoe groter de marktkapitalisatie van het aandeel, hoe groter het percentage van het vermogen dat erin wordt belegd. Er zijn slechts 10 holdings in het fonds, die ongeveer tweederde van de activa van het fonds vertegenwoordigen.

Het is vermeldenswaard dat goudmijnen sterker reageren op de goudprijs dan goud ETF's die het metaal bezitten - wanneer GLD sterker wordt, wordt GDX sterker. Dat is geweldig in tijden van hoogconjunctuur, en het is goed voor kortetermijntrades. Aan de andere kant betekent het minder stabiliteit op de lange termijn.

Goud ETF 5. VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ)

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) volgt micro- en small-cap goud- en zilvermijnbouwaandelen in plaats van large-cap goud- en zilvermijnbouwaandelen. Een junior goudmijner is ofwel een kleiner aandeel dat goud produceert, ofwel een aandeel dat nog geen goud produceert en goud onderzoekt of een project ontwikkelt.

Er is een groot risico verbonden aan het aanhouden van enkele van deze aandelen. De waarde van een aandeel kan van de ene dag op de andere gedecimeerd worden als een schijnbaar veelbelovend project fout loopt. Als het noodlot toeslaat, hebben deze kleine bedrijven meestal niet veel geld in kas. Aan de andere kant? Deze aandelen kunnen snel stijgen als ze slagen. In het afgelopen jaar genereerde de ETF een rendement van 39,4%.

Goud ETF 6. Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF (SGOL)

Aberdeen Physical Gold Shares (SGOL) bevindt zich op een vreemde plaats - het is niet zo groot, noch zo wijd verhandeld, noch zo goedkoop als GLD. Het fonds heeft echter wel enkele voordelen voor goudbeleggers die transparantie willen. Wat transparantie betreft, gaat Aberdeen Standard verder dan dat. De goud ETF SGOL bewaart goudstaven in beveiligde kluizen in Zwitserland en Londen die tweemaal per jaar worden gecontroleerd.

De kluis wordt ook tweemaal per jaar geïnspecteerd door Inspectorate International, een vooraanstaande controleur van fysieke grondstoffen. Er is ook een volledige lijst van de goudstaven die in de kluizen van Aberdeen Standard zijn opgeslagen, elk met een uniek serienummer, beschikbaar op de website van het bedrijf.

Met een kostenratio van 0,17% is het bovendien vrij goedkoop. Als belegger bent u eigenaar van door SGOL toegewezen edelmetaal en niet slechts crediteur van een verzameldeposito.

Goud ETF 7. GraniteShares Gold Trust (BAR)

De GraniteShares Gold Trust (BAR) ETF is een goedkope, fysieke goud ETF die de spotprijzen van goudstaven volgt, net als SGOL en GLDM. Met tweejaarlijkse inspecties en een dagelijkse lijst van goudstaven in het bezit van de Trust, volgt het een soortgelijk controleprotocol als Absdn Standard. Het handelsvolume in BAR is lager dan in SGOL, maar dat hoeft geen probleem te zijn als u actief handelt. Als u actief handelt, kunt u GLD overwegen, dat meer liquide is, of een fonds dat speciaal is ontworpen voor de handel, zoals ProShares UltraGold (UGL).

BAR-aandelen vertegenwoordigen een tiende van de goudprijs, vergelijkbaar met GLD. De kosten bedragen echter slechts 0,1749%, waarmee het zowel GLD als het goedkopere IAU onderbiedt.

Goud ETF 8. iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING)

Deze EFT volgt de prestaties van wereldwijde goudmijnbedrijven. Deze bedrijven zijn gevestigd in landen als Australië, de Verenigde Staten en Canada en omvatten bekende namen als Kinross Gold en Newcrest Mining. iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING) wordt gesponsord door iShares en biedt beleggers blootstelling aan een gediversifieerde portefeuille van 40 aandelen die het grootste deel van hun inkomsten in de mijnbouwsector verdienen.

RING heeft een hoog dagelijks handelsvolume in vergelijking met vergelijkbare ETF's, waardoor het een populaire keuze is onder beleggers. Goudmijnbedrijven genereren doorgaans inkomsten door goud te winnen en te verkopen, en een deel van deze inkomsten kan als dividend aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Het is belangrijk dat u uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie zorgvuldig afweegt voordat u beslist of RING voor u geschikt is.

Goud ETF 9. iShares Gold Trust Micro (IAUM)

Deze door BlackRock gesponsorde ETF volgt de LBMA London Gold Market Fixing Price PM Index in Amerikaanse dollars en biedt beleggers blootstelling aan de dagelijkse beweging van de goudprijs. IAUM staat bekend om zijn lage expense ratio, dat is de jaarlijkse vergoeding die het fonds in rekening brengt om zijn bedrijfskosten te dekken. Vanaf januari 2023 bedraagt de expense ratio voor IAUM 0,09%, waardoor het een van de goedkoopste fysiek gedekte goud ETF's op de markt is. Bovendien is het ETF ongeveer half zo duur als IAU, waardoor het iets betaalbaarder is voor beleggers.

Ondanks de goedkope kostenratio heeft de ETF sinds zijn oprichting in 2021 iets meer dan $ 1 miljard aan AUM aangetrokken. IAUM heeft momenteel in totaal 18,64 ton goud in Trust.

Goud ETF 10. ProShares Ultra Gold (UGL)

ProShares Ultra Gold (UGL) is een exchange-traded fund (ETF) dat is gestructureerd als een commodity pool en beleggers een hefboomeffect op de goudmarkt biedt. Het fonds volgt de Bloomberg Gold Subindex en streeft ernaar beleggers een dagelijks beleggingsrendement te bieden dat overeenkomt met 2 keer de dagelijkse prestaties van de index.

UGL is een leveraged ETF, wat betekent dat het financiële instrumenten zoals termijncontracten gebruikt om het rendement van de onderliggende index te vergroten. Leveraged ETF's kunnen riskant zijn, omdat ze tot aanzienlijke verliezen kunnen leiden, vooral in volatiele markten. Het is belangrijk om uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie zorgvuldig te overwegen voordat u beslist of een ETF met hefboomwerking voor u geschikt is.

Beleggers moeten zich er ook van bewust zijn dat UGL dagelijks wordt gereset, wat betekent dat de hefboomwerking van het fonds dagelijks opnieuw wordt ingesteld op zijn streefniveau. Dit betekent dat beleggers in UGL bereid moeten zijn hun beleggingen dagelijks te controleren, aangezien aanzienlijke verliezen mogelijk zijn.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak. 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen