Annexum Review en Ervaringen [2024] Vastgoedfondsbeleggen.nl
12 november 2022 
7 min. leestijd

Annexum Review en Ervaringen [2024] Vastgoedfondsbeleggen.nl

Overweegt u beleggen bij Annexum? De Nederlandse investeringsmaatschappij biedt diverse vastgoedfondsen aan. Allemaal in Nederland. Van kantoren tot zorgvastgoed. Interessant? Betrouwbaar? Aantrekkelijk rendement en lage kosten? In deze Annexum review en ervaringen nemen wij van Vastgoedfondsbeleggen.nl de organisatie onder de loop. Na het lezen van deze review weet u de voor- en nadelen van beleggen bij Annexum.

Op naar de review!

Annexum Review: veel verschillende fondsen in onroerend goed

annexum-reviewsProfessioneel kantoor Annexum in Amsterdam. Bron: website Annexum

Annexum is een vastgoedbeleggingsmaatschappij voor particuliere beleggers. Sinds 2000 consolideert zij verschillende vastgoedinvesteringsstructuren.

Het heeft een brede portefeuille verdeeld over verschillende marktsegmenten: beleggingsfondsen in onder meer woningen, kantoren, handel, gezondheidsvastgoed en supermarkten. U kunt zelfs investeren in een vakantiepark of zeeschepen. Uit onze review over Annexum blijkt dat het een van de grootste en bekendste vastgoedfondsen in Nederland is.

Zij hebben open en gesloten beleggingsfondsen en bieden periodieke emissies aan in bestaande fondsen of, na aankoop van nieuw vastgoed, in nieuwe fondsen. Particuliere beleggers hebben diverse opties, zowel met kleine als grote kapitaalbedragen. Zo hebben ze veel interessante mogelijkheden voor beleggers, waaronder hun Open Housing Fund NV, of het Dutch Supermarket Fund.

Zij hebben ook een fonds genaamd VBI Winkelfonds. Annexum investeert in een winkelportefeuille van ongeveer 60 winkels in Nederland en Duitsland.

Een kracht van Annexum is dat zij verscheidende beleggingsfondsen in onroerend goed aanbieden. Dit is anders dan bijvoorbeeld SynVest of Corum Investments, waarbij uw geld over alle vastgoedobjecten wordt verspreidt. In Annexum kunt u zelf de gewenste sector kiezen, zoals kantoren, woningen (zie ook Vondellaan Vastgoed) of zorgvastgoed (zie ook Cortese).

Een nadeel is dat niet alle beleggingsfondsen open zijn. Derhalve heeft u niet altijd de gewenste keuze.

Annexum Ervaringen

Er zijn helaas niet veel ervaringen met Annexum te vinden. Denk aan online reviews en dergelijke. Wel kunnen wij onze ervaringen met Annexum delen, aangezien wij van vastgoedfondsbeleggen.nl al enige jaren meedraaien in de wereld van onroerend goed.

Onze ervaringen met Annexum zijn over het algemeen positief. Het is een zeer groot fonds met diverse beleggingsmogelijkheden. Deze diversiteit is een absolute pré. Ook weten wij uit ervaring dat ze een aantrekkelijk rendement uitkeren. De balans tussen risico en rendement is goed. Wel zijn er andere fondsen die lager risico bieden, maar dan is het rendement ook lager.

Verbeterpunten bij Annexum zijn de kosten en de deelname. De minimale inleg is meestal vanaf enkele duizenden euro’s tot soms zelfs tienduizenden euro’s. Dit maakt beginnen met vastgoedfondsen niet voor ieder even toegankelijk.

Wilt u Annexum vergelijken? Bekijk dan onze pagina met de beste vastgoedfondsen.

Dividend en kosten bij Annexum

Het potentiële rendement en kosten varieert per beleggingsfonds. Ook de deelname (minimale inleg) is afhankelijk van het aantal certificaten. Hieronder geven we twee voorbeelden ter inspiratie.

Open Huisvesting Fonds

 • Dividend/Rendement: Doelstelling totaal rendement 5,5% - 7,5% per jaar
 • Minimale inleg: Deelname vanaf 100 certificaten à € 51,- (€ 5100)
 • Emissiekosten: 2%

Nederlands Supermarktfonds

 • Dividend/Rendement: verwacht totaal rendement 7,3% per jaar (gemiddelde over 10 jaar) waarvan 5,0% cash rendement
 • Minimale deelname: 300 deelnames tegen € 56,58* (€ 16.974)
 • Emissiekosten: 2%

Bent u benieuwd naar al u investeringsmogelijkheden in de vastgoed? Download onze gratis vastgoed tools. Bereken uw vermogen en maak kennis met diverse beleggingsmogelijkheden.

Hoe werkt beleggen bij vastgoedfonds Annexum?

annexum-ervaringen

De website van Annexum is niet altijd even overzichtelijk. Er staat veel informatie op. Voor beginnende investeerders kan dit mogelijk onoverzichtelijk worden. Daarom kunt u wellicht beter even contact met de organisatie opnemen, mits u interesse heeft.

Om u op weg te helpen situeren we hieronder twee voorbeelden van hoe beleggen bij Annexum werkt.

Nederlands Supermarktfonds

Wist u dat supermarkten ook beleggingsobjecten zijn? Zij hebben een marktaandeel van 51% in levensmiddelen en dranken. Tijdens de COVID-19 pandemie bleek de supermarkt een stabiele sector te zijn. Ook op middellange termijn verwacht Robobank een groei van de supermarktomzet tussen 2% en 2,5%.

Als dit idee u aanspreekt, kijk dan eens naar het Nederlands Supermarktfonds. Het is een van de grootste niet-beursgenoteerde supermarktfondsen van Nederland die beschikbaar zijn voor particuliere beleggers. De portefeuille bestaat uit 48 objecten met in totaal 43 supermarkten en vijf winkels in Nederland.

Uiteraard is dit gericht op gevorderde beleggers, aangezien de minimale deelname 300 participaties tegen 56,58 euro bedraagt. U moet ook weten dat de uitgifteprijs de handelswaarde plus een marge van 7% op €3,70 per aandeel is en dat de uitgiftekosten 2% bedragen.

Het verwachte totale rendement is 7,3% per jaar (10-jarig gemiddelde) en een contant rendement van 5,0%. Spreekt dit u aan? Deelnemen kan via de website.

Open Huisvesting Fonds

De huizenmarkt zit weer in de lift, en het Open Woningfonds is een uitgelezen kans om daar optimaal van te profiteren. Zonder de moeite van het beheer van uw beleggingspand, biedt indirect beleggen via een woonfonds het voordeel en het gemak van beleggen. Bovendien maakt de "open" benadering van het Open Huisvestingsfonds het mogelijk om het hele jaar door te onderhandelen.

U kunt deelnemen aan het Open Woningfonds vanaf 51 aandelen van € 100 elk, wat neerkomt op minimaal € 5.100. De emissiekosten bedragen 2% van uw deelnamebedrag.

Deelnemen? U begint met het invoeren van persoonlijke gegevens en het rekeningnummer met IBAN (of BIC-code als het om een buitenlandse rekening gaat) om de dividenden uit te betalen.

De verkoper kan u een ingenieur sturen om de taak te evalueren en een schatting te maken. U kunt dan de kosten aanpassen tot het volledig aan uw behoeften voldoet.

Annexum selecteert het onroerend goed op basis van de locatie, de technische staat van de constructie van het onroerend goed, de gebruiksmogelijkheden en de looptijd van de huurcontracten.

Beleggers ontvangen het eerste jaar na toetreding een dividend in aandelen. Na het eerste jaar kunt u kiezen voor herbelegging of een dividend in contanten.

Aangezien dit een open fonds is, kunt u een deel van uw belegging uitbreiden of verkopen. Het beoogde totale rendement is ongeveer 5,5% - 7,5% per jaar.

Als belegger heeft u altijd een actueel overzicht van uw beleggingen via MyAnnexum. In deze digitale omgeving kunt u de actuele waarde van uw belegging zien, nieuws vinden en uw gegevens bewerken.

U moet weten dat Annexum een verscheidenheid aan beleggingsfondsen en vastgoedbeleggingen aanbiedt U kunt hun website raadplegen voor meer informatie. Hier zijn er enkele:

 • Woningfonds Hoofddorp CV
 • Woningfonds Nieuwegein CV
 • Woningfonds Randstad 1 CV
 • Woningfonds Starterswoningen 1

Zorgvastgoed bij Annexum

Particuliere initiatieven binnen de zorgsector leiden tot aantrekkelijke investeringsmogelijkheden. Daarom richt Annexum zich primair op zorgvastgoed binnen de particuliere woonzorg.

Stabiliteit op lange termijn en een aantoonbaar groeipotentieel zorgen voor een aantrekkelijk rendement, waardoor sanitair vastgoed een van de populairste opties is die dit bedrijf biedt.

Annexum biedt in deze sector de volgende beleggingsfondsen aan:

 • Dutchveste Calandria CV
 • Zorgveste Koetshuys Erica BV
 • Zorgveste Slingerbosch CV

Investeren in kantoren

Kantoorbeleggingen vormen een van de grootste beleggingscategorieën binnen Annexum. Het gaat om beleggingsfondsen waarin Annexum namens beleggers onroerend goed exploiteert. De huurinkomsten worden, na aftrek van kosten, verdeeld onder de beleggers.

Dit zijn de beleggingsfondsen die Annexum aanbiedt:

 • Granietveste CV
 • Marmerveste CV
 • Saffierveste CV
 • Vastgoed Fundament Fonds NV
 • Vastgoed MECC CV

Andere investeringsmogelijkheden

Annexum biedt ook investeringen in kantoren, zorgvastgoed, en andere fondsen zoals Dutch Micro fund NV, Oklahoma Oil Company Association, Nederlandse Investeringsmaatschappij voor Zeeschepen NV, en Grondfonds Stichting Bonds. Ze hebben vele opties om aan uw behoeften te voldoen. Kijk op hun website voor meer informatie.

Dit betreft allemaal fondsen. Natuurlijk kunt u ook kijken of u zelf een vastgoed hypotheek kunt verkrijgen. Koop vastgoedobjecten, en geniet van potentiële huurinkomsten en kapitaalwinst. Al is daarbij het risico natuurlijk ook hoger. Een vastgoed lening kunt u gratis berekenen via specialisten als RNHB.

Annexum review: voor- en nadelen

We naderen het einde van onze review. We zetten enkele voor- en nadelen voor u op een rij.

Voordelen

 • Aantrekkelijke risicospreiding: als belegger kunt u kiezen in welk specifiek segment u wilt beleggen op basis van uw affiniteiten
 • Hun vastgoedprojecten zijn uitsluitend Nederlands. U kunt gemakkelijk de locatie van de projecten bezoeken en ze zelf beoordelen
 • Annexum heeft een uitgebreide ervaring van meer dan 20 jaar
 • Prima balans tussen risico en rendement

Nadelen

 • Er is meestal een beperkt aanbod van specifieke projecten, dus als u te laat bent voor een project, heeft een andere investeerder het al ingenomen
 • De betaling is twee keer per jaar, niet maandelijks
 • Ze hebben hoge instapkosten: een minimumbedrag van 5.100, en soms vanaf 50.000 euro.

Annexum Vergelijken met de beste Vastgoedfondsen in Nederland

In vergelijking biedt Annexum een grote diversiteit aan fondsen. Ze laten met recht zien waarom ze een expert zijn. Meer dan 20 jaar ervaring. Aantrekkelijke verhouding tussen risico en rendement. Al met al een prima keuze afhankelijk van uw voorkeuren.

Deze fondsen zijn minder geschikt voor mensen met een kortere beleggingshorizon of beleggers die hun belegging op korte termijn willen kunnen liquideren. De specifieke risico's omvatten onder meer een daling van de vastgoedwaarde, inflatie, hefboomwerking, huur en leegstand. Dit geldt echter voor ieder fonds in onroerend goed.

In tegenstelling tot andere fondsen beheert Annexum vastgoedbeleggingen met halfjaarlijkse betalingen, zonder teruggave van verwachte of vooruitbetaalde dividenden. Ze hebben langetermijninvesteringen zoals de meeste vastgoedfondsen. Ze bieden echter geen programma's voor lage instapkosten of specifiek voor beginners in het veld.

Op onze website kunt u Nederlandse vastgoedfondsen vergelijken.

Conclusie Annexum review en ervaringen

Annexum biedt een verscheidenheid aan specifieke vastgoedprojecten waaraan u als particuliere belegger kunt deelnemen. De instapkosten zijn relatief hoog. Geen probleem voor ervaren beleggers, maar het kan onaantrekkelijk zijn voor beginnende beleggers omdat zij een hoog startkapitaal nodig hebben.

Wel zijn wij beslist positief in onze review en ervaringen met Annexum. We hebben zelf geen posities bij het bedrijf, maar het is een van de grootste vastgoedfondsen in Nederland met veel fondsen. Het team is deskundig en bovendien vrij groot. Goede service lijkt centraal te staan. Indien u interesse hebt, kunt u daarom wellicht het beste contact opnemen. Vragen is gratis.

Let op de verhouding tussen risico, kosten en potentieel rendement. Voor een breder beeld raden wij aan het te vergelijken met andere vastgoedfondsen en het in feite altijd deel te laten uitmaken van een gediversifieerde portefeuille. Zo wilt u naast vastgoedfondsen mogelijk ook posities innemen tot vastgoedaandelen, enkele REIT’s en diversifiëren in andere soorten aandelen, obligaties en grondstoffen.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak. 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen