Cortese Review en Ervaringen [2024] Vastgoedfonds beleggen.nl
18 augustus 2022 
6 min. leestijd

Cortese Review en Ervaringen [2024] Vastgoedfonds beleggen.nl

Beleggen in zorgtehuizen, gezondheidscentra en praktijken voor huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen? Als beginnende belegger lukt dit niet. Gelukkig biedt Cortese uitkomst. In dit artikel leest u een uitgebreide Cortese review en ervaringen. Deze review omvat onder meer een beknopte uitleg van dit zorgvastgoedfonds, een eerlijke review van ervaringen, en een uitgebreide vergelijking met andere Nederlandse vastgoedfondsen.

Is Cortese een aantrekkelijke vastgoedinvestering? Deze review over Cortese biedt inspiratie!

Cortese Review: in het kort

cortese-ervaringen

Een review over Cortese is samen te vatten als een Nederlands vastgoedfonds gespecialiseerd in zorgvastgoed. Haar zorgvastgoedfondsen zijn beleggingsfondsen die expliciet investeren in zorgtehuizen en zorgwoningen, maar ook het ontwikkelen van medische centra en advisering van zorginstellingen. Als particuliere belegger is dit een moeilijk betreedbare markt. Cortese biedt hier een uitkomst: door als particulier te investeren in haar zorgvastgoedfondsen, wordt uw geld (in)direct geïnvesteerd in zorgcentra tot aan huisartsen, apothekers en tandartsen.

Dankzij Cortese vastgoedfonds kunt u niet alleen de zorgsector betreden als vastgoed belegger. Ook kunt u in één keer risico spreiden dankzij een mix aan zorgvastgoed. En dat tegen relatief aantrekkelijk rendement vanaf 5 – 6%. Dit is hét voordeel naar onze Cortese review.

Een ander groot voordeel aan Cortese is haar sinds 2010 opgebouwde netwerk in zorgvastgoed. Dit type belegging kent al enigszins lager risico omwille langdurige huurcontracten van betrouwbare huurders (artsen, zorginstellingen, et cetera). En dankzij diversificatie biedt Cortese haar investeerders een lager risicoprofiel in vergelijking tot wat u alleen kunt realiseren.

Hét nadeel vinden wij de specifieke focus (wat juist haar kracht is). Als risicomijdende of lager-risico investeerder wilt u mogelijk niet louter beleggen in zorgtehuizen en dergelijke. In dit geval wilt u ook posities innemen in andere type vastgoed, zoals commercieel of particuliere woningen. Deze mogelijkheid tot diversiteit biedt Cortese helaas niet.

Mocht u risico willen spreiden, dan is het raadzaam om náást Cortese in minstens nog een van de andere beste vastgoedfondsen te investeren.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over Cortese, of download de gratis brochure.

Cortese Ervaringen

cortese-betrouwbaar-vastgoedfondsvoordelen volgens Cortese (bron: Cortese)

We hervatten de review en beschrijven onze ervaringen met Cortese. Waarbij onze eerste algemene indruk beslist positief is. Wat verder gaat dan investeren in vastgoed. Zo heeft dit vastgoedfonds naar onze mening ook een maatschappelijk belang. Zorg is noodzakelijk. Met name in Nederland. De al hoge vergrijzing neemt alleen maar toe. Bovendien treft zorg ons allemaal.

Naast zorgvastgoed, wat overduidelijk relevant is in de toekomst, ontwikkelt Cortese medische centra en is actief in eerstelijns gezondheidscentra. Dit laatste kent interessante voordelen als belegger. Zoals dat dit stabiele huurders zijn met lange termijn huurcontracten (denk aan de huisarts en fysiotherapeut).

Een meer toegankelijk fonds voor beginnende beleggers is de selectie aan Cortese Healthcare vastgoedfondsen. Dit fonds investeert in eerstelijns gezondheidscentra. De minimale inleg is 10.000 euro per obligatie. Daartegenover staan interessante voordelen, waaronder een vaste rentevergoeding van 5 – 6%. Het totaalrendement kan oplopen tot 7 – 8%. Bovendien hanteren ze geen instapkosten (emissiekosten).

Hier vindt u meer informatie over dit type fonds.

Onze positieve ervaringen met Cortese zijn berust op het feit dat het een specialist in de zorgvastgoed is. Onze enige minder positieve ervaring met Cortese is haar relatief hoge minimale inleg. Mogelijk heeft u geen 10.000 euro. Of misschien wel, maar wilt u niet alles op één vastgoedfonds zetten. Dit is een persoonlijke keuze.

Klantenrecensies

In onze reviews en ervaringen met vastgoedfondsen bestuderen wij ook de beschikbare klantenrecensies. Opvallend is echter dat er geen online klantenervaringen met Cortese te vinden zijn. Dit betekent niet dat Cortese onbetrouwbaar is. Het is wellicht een bewuste keuze dat zij nooit actief reviews en ervaringen van klanten heeft vergaard. Immers, de organisatie heeft een bewezen trackrecord sinds 2010 wat in onze optiek betrouwbaar oogt.

De AFM-vergunning is wel een aandachtspunt omtrent de betrouwbaarheid van Cortese. Idealiter beschikt een vastgoedfonds over een AFM-vergunning. Bekende fondsen als SynVest, Corum Investments, et cetera, beschikken over een dergelijke vergunning. Dit geeft in ieder geval de garantie dat een beleggingsfonds voldoet aan de strikte eisen die AFM stelt.

Cortese opereert zonder AFM-vergunning. In bepaalde gevallen is dit toegestaan, zoals ook met vastgoedobligaties onder bepaalde omstandigheden. Het gebrek aan AFM-vergunning hoeft niet onbetrouwbaar te zijn. Maar het is wel een fijne gedachte indien het vastgoedfonds er wel over beschikt.

Dividend en kosten bij Cortese

cortese-review-vastgoed-beleggen

Uit onze Cortese review en ervaringen scoort de beleggingstelling gemiddeld op basis van rendement en kosten. Dit betekent dat zij in vergelijking niet uitzonderlijk goed noch slecht is. Het rendement is aantrekkelijk te noemen. Er zijn geen in- en uitstapkosten zover wij kunnen beoordelen. Maar anderzijds is de flexibiliteit in vergelijking minder, omdat het hier om vastgoedobligaties gaat (waarover straks meer).

Een samenvatting van dividend en kosten:

 • Dividend/Rendement: 5 – 6% vast rendement per jaar
 • Minimale inleg: vanaf 10.000 euro
 • Instapkosten: Nee
 • Uitstapkosten: Nee
 • Overige kosten: Nee
 • Bijzonderheden: obligaties zijn vrij verhandelbaar

Meer weten? Klik hier voor meer informatie, of download de gratis brochure.

Hoe werkt beleggen bij vastgoedfonds Cortese?

Cortese is een vastgoedfonds die werkt op basis van inschrijving van specifieke projecten. Periodiek lanceren zij een nieuw fonds met obligaties. Dit is bijvoorbeeld een project voor het bouwen van zorgwoningen, huurwoningen of gezondheidscentra. Inschrijven op één fonds geschiedt door het aankopen van één of meerdere obligaties. Een obligatie is 10.000 of 100.000 euro waard.

Let op: deze obligaties zijn vrij verhandelbaar. Dit betekent dat u niet zomaar kunt uitstappen. U kunt de obligaties enkel overdragen aan een ander persoon die uw obligatie overneemt. Dit kan familie of vrienden zijn, maar het kan ook worden overgedragen aan mede-beleggers bij Cortese.

Wilt u participeren? Dan schrijft u in en koopt één of meerdere obligaties. In ruil daarvoor mag u rendement verwachten. Vanaf 5% tot 6%, wat in gunstige gevallen beperkt kan oplopen. Hoeveel dit op termijn kan opleveren, kunt u berekenen met onze gratis vastgoed tools.

De looptijd van zo’n obligatie loopt typisch gezien 7 tot 10 jaar. Indien u eerder uw initiële investering wilt terughalen, dan kan dit door het overdragen van uw obligaties aan derden.

Bekijk hier hoe het werkt.

Cortese review op voor- en nadelen

Hieronder volgt een overzicht van onze voor- en nadelen uit de Cortese review.

Voordelen Cortese

 • In potentie aantrekkelijk totaalrendement op de lange termijn
 • Langlopende huurcontracten in de zorgvastgoed
 • Bewezen trackrecord sinds 2010
 • Geen emissiekosten
 • Relevant en toekomstgericht: vraag naar zorg neemt toe omwille vergrijzing en lichte bevolkingstoename

Nadelen Cortese

 • In beginsel relatief lager rendement (5 – 6%)
 • Het zijn lange termijn obligaties (verhandelbaar)
 • Instappen is alleen mogelijk indien een fonds open is
 • Alleen investeren in zorgvastgoed geeft sector-risico
 • Geen AFM-vergunning

Op basis van onze ervaringen met Cortese en haar voor- en nadelen zijn we enigszins neutraal. Met name omdat in vergelijking er potentieel betere vastgoedfondsen voor u kunnen zijn.

Meer informatie? Klik hier voor de meest actuele cijfers vanuit Cortese.

Cortese Vergelijken met de Beste Vastgoedfondsen in Nederland

Het vergelijken van Cortese is een belangrijk onderdeel in onze review. Hier kunnen we onze jarenlange ervaringen met u delen. Wees er echter bewust van dat wij nooit en te nimmer persoonlijk advies bieden. Wij delen louter onze ervaringen met vastgoedfonds beleggen ter vermaak.

Indien wij Cortese vergelijken met de beste vastgoedfondsen in Nederland, dan behouden wij een subjectieve beoordeling dat Cortese niet tot de beste keuze bevalt. Dit is echter wel afhankelijk van waar u naar opzoek bent. Want, zoals aangegeven, biedt Cortese aantrekkelijke voordelen.

Waarom zien wij dan toch potentieel betere fondsen in vergelijking? Dit is waarom:

Om te beginnen lijkt Cortese in vergelijking een prima vastgoedfonds. Dé reden om voor haar te kiezen is omwille haar positionering in zorgvastgoed en de ontwikkeling daarvan. Als particulier kunt u dat niet doen. Cortese biedt wel deze mogelijkheid. Maar in vergelijking zien we wel wat verbeterpunten.

Indien we Cortese vergelijken op rendement, dan zijn er Nederlandse vastgoedfondsen die in beginsel een hoger jaarlijks dividend bieden. Soms tot wel 8,5 – 9%. Een overzicht hiervan vindt u op onze homepagina of vergelijkingspagina’s.

Een ander verbeterpunt is de minimale inleg. Een kleine beginnende belegger heeft niet zomaar 10.000 euro ter beschikking. Laat staan 100.000 euro. Voor hen is het logischer om voor een ander fonds te kiezen die een minimale inleg vanaf 100 – 2500 euro aanbiedt.

Een derde verbeterpunt is de mogelijkheid tot uitstappen. Cortese biedt bewust vastgoedobligaties van 7 tot 10 jaar aan. De obligaties zijn vrij verhandelbaar, maar het is geen gegeven dat u op ieder wenselijk moment kan uitstappen. Sommige andere vastgoedfondsen bieden deze optie wel. Houdt er echter wel rekening mee dat zij hiervoor uitstapkosten kunnen hanteren (soms tot wel 12,5%).

Tot slot biedt Cortese louter vastgoedobligaties in de zorgsector aan. Dit is haar kracht, wat zeker toegevoegde waarde biedt. Maar omwille spreiding zou u wellicht náást Cortese ook willen beleggen in een gediversifieerd vastgoedfonds (commercieel, huurwoningen, datacenters, et cetera).

Conclusie Cortese review en ervaringen

Na onze Cortese review en ervaringen zijn we positief gestemd, maar we zien wel wat verbeterpunten. Wij zouden deze partij willen overwegen indien wij onze vastgoedportefeuille willen uitbreiden met zorgvastgoed. Dit betekent investeren in gezondheidscentra, panden voor huisartsen, en zorgtehuizen. Het rendement van 5 – 6% is aantrekkelijk (en kan zelfs iets oplopen). De minimale inleg is vanaf 10.000 euro, wat het minder toegankelijk maakt voor de beginnende investeerder.

Al met al lijkt Cortese een prima optie voor lange termijn beleggers in de vastgoed. Obligaties lopen van 7 tot 10 jaar en zijn vrij verhandelbaar.

Beleggen bij Cortese? Klik hier voor meer informatie, of download de gratis brochure.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen