Verwachtingen Goud 2023: Vooruitzicht Beleggen in Goud
04 februari 2023 
6 min. leestijd

Verwachtingen Goud 2023: Vooruitzicht Beleggen in Goud

Beleggen in goud in 2023? Wel zo handig om te weten: wat zijn de verwachtingen van goud en hoe gaat de goudmarkt zich ontwikkelen in 2023? In dit rapport gaan we dieper in op de factoren die de goudmarkt in 2023 beïnvloeden, van economische indicatoren tot geopolitieke spanningen, en beoordelen we het potentieel voor beleggingsmogelijkheden in dit edelmetaal.

Bij Vastgoedfondsbeleggen.nl zijn we voornamelijk gericht op vastgoedfonds beleggen. We kijken echter ook naar andere investeringen, waaronder aandelen en grondstoffen zoals goud.

Of u nu een doorgewinterde belegger bent of net begint met het verkennen van uw opties, deze vooruitzichten bieden waardevolle inzichten en analyses om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de goudmarkt in 2023.

Goud verwachtingen 2023: 20% hoger sinds november 2022

Goud zit in een gestage opwaartse trend, met een stijging van bijna 20% sinds november 2022.  Deze stijging is het gevolg van een combinatie van een dalende dollar, een piek in de rente en  de verwachting van een meer dovish beleid van de Fed. De huidige marktopstelling voor 2023  biedt een interessante kans, vooral met de verwachting van een recessie en de daaropvolgende reactie van de Fed om de economie te ondersteunen.

Zwakkere wereldwijde groei: Een zegen voor goud

De economische consensus voorspelt een zwakkere wereldwijde groei, mogelijk een korte  recessie, een lagere inflatie en het einde van de renteverhogingen in de ontwikkelde markten.  Hoewel deze omgeving een aantal uitdagingen met zich meebrengt, is zij historisch gezien  positief voor goud. De verzwakking van de dollar en de dalende inflatie zullen het edelmetaal  naar verwachting verder ondersteunen. Bovendien wordt verwacht dat geopolitieke spanningen  goud tot een waardevolle afdekking tegen staartrisico's zullen maken. 

China's groeiende vraag naar goud

De economie van China zal naar verwachting in 2023 verbeteren, waardoor de vraag van  consumenten naar goud en gouden sieraden zal toenemen. De groeiende rijkdom van de  middenklasse en culturele gebruiken drijven de vraag naar gouden sieraden in het land. 

De goudaankoopwoede van de centrale banken 

Centrale banken over de hele wereld, met name in China, Turkije en India, kopen goud in een  recordtempo, diversifiëren hun valutaholdingen en verminderen hun afhankelijkheid van de  Amerikaanse dollar. De afgelopen 13 jaar hebben de centrale banken hun goudreserves uitgebreid, maar de laatste tijd is het tempo versneld. De trend zal zich naar verwachting  voortzetten nu de centrale banken hun valutaholdingen willen diversifiëren en hun  afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar willen verminderen.

De sterk toenemende vraag naar goud in 2023 leidt ertoe dat wij hiervan kunnen profiteren. Zo kunnen we beleggen in de beste Goud ETF's, en mogelijk aanvullend in de beste zilver ETF's. Naast ETF's kunnen we ook investeren in goudaandelen, die doorgaans hoger risico kennen.

Tijd om te investeren in goudaandelen in 2023?

In de eerste helft van het jaar kan de grondstofdruk als gevolg van de verwachte economische  vertraging gevolgen hebben voor goud. Er is ook een mogelijkheid van een lokale pullback met technische indicatoren die "overbought" zijn. Naarmate het jaar vordert, kan er echter rugwind  ontstaan, waardoor goudaandelen een interessante beleggingsmogelijkheid worden.

De conclusie is dat de vooruitzichten voor de goudmarkt in 2023 positief zijn, met solide  opwaartse trends onder invloed van economische, culturele en geopolitieke factoren. Ondanks  de uitdagingen op korte termijn, zijn er rugwind in de tweede helft van het jaar kunnen goudaandelen een waardevolle beleggingsmogelijkheid zijn.  De beslissing om goud te kopen hangt af van persoonlijke beleggingsdoelstellingen en  risicotolerantie, maar de huidige marktvooruitzichten suggereren dat er goede redenen kunnen zijn om dit te doen.

Voor inspiratie kunt u ook de Weekly Insider bekijken. Advies in goudaandelen voor 2023 van echte experts, die zelf een hedgefund leiden met meer dan 100 miljoen aan activa in beheer.

3 Goudaandelen voor 2023 om in de gaten te houden

Hieronder omschrijven we drie goudaandelen voor 2023 die mogelijk interessant kunnen zijn voor beleggers. Let op: dit is geen koopadvies en louter informatie ter inspiratie.

Barrick Gold Corp (GOLD)

Barrick Gold Corp. Is een van de grootste goudproducenten ter wereld en exploiteert mijnen in Noord-Amerika,  Zuid-Amerika, Australië en Afrika. De segmenten van het bedrijf bestaan uit negen  goudmijnen, te weten: Carlin, Cortes, Turquoise Ridge, Pueblo Viejo, Loulo-Gounkoto, Kibali,  Veladero, Northern Mara en Bulyanhulu. Zij haalt de meeste inkomsten uit het mijnsegment  Carlin. Geografisch gezien haalt zij de meeste inkomsten uit de Verenigde Staten.

De fundamenten van Barrick Gold blijven zeer sterk en de onderneming blijft een aanzienlijke  vrije kasstroom genereren, samen met een uitstekende balans. Belangrijk is ook dat het bedrijf  in het derde kwartaal voor $141 miljoen aan aandelen heeft teruggekocht, oftewel meer dan  0,5% van zijn marktkapitalisatie. Er is geen reden om zich zorgen te maken over het bedrijf  zelf, want het is een van de leiders. Ten slotte lijkt het idee om een aandeel te kopen in de  grote productieaandelen van GOLD gerechtvaardigd.

De onderneming zal naar verwachting in de komende decennia een aanzienlijke kasstroom  genereren, dankzij haar langdurige goudproductie van hoge kwaliteit en haar groeiende  koperproductie. Bovendien overtrof de onderneming de consensusprognoses van analisten  voor inkomsten en netto-inkomsten en bevestigde zij dat zij op koers blijft om haar  productiedoelstellingen voor het hele jaar te halen en haar totale reserves minus uitputting  tegen het einde van het jaar te verhogen dankzij zeer positieve ontwikkelingen bij de exploratie  en de ontwikkeling van nieuwe projecten.

Het bedrijf verkocht ook zijn niet-kernactiviteiten op het gebied van royalty's, waardoor liquide  middelen vrijkwamen die konden worden aangewend voor actieve aandeleninkoop en  hoogrenderende groeiprojecten. Gezien het cashflowpotentieel zijn GOLD-aandelen  aantrekkelijke dividendgroeiaandelen. Barrick heeft een investment grade balans en sloot het  derde kwartaal van 2022 af met $5,2 miljard aan liquide middelen. Daardoor kan Barrick  agressieve exploratieactiviteiten uitvoeren om zijn goudreserves verder te vergroten.

Het gemiddelde koersdoel staat op $22, ongeveer 12% opwaarts. 

Dit aandeel kunt u voordelig aankopen via bekende beleggingsapps zoals Freedom24, DEGIRO, eToro, MEXEM, et cetera.

Newmont Corp (NEM)

Is voornamelijk een goudproducent met activiteiten en/of activa in de VS, Canada, Mexico, de Dominicaanse Republiek, Peru, Suriname, Argentinië, Chili, Australië en Ghana. Zij  produceert ook koper, zilver, lood en zink. Haar activiteiten zijn georganiseerd in vijf  geografische regio's: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië, Afrika en Nevada. Het  management bevestigde dat het op schema ligt om de jaarlijkse verwachtingen te realiseren. 

De balans bleef sterk, met een totale liquiditeit van $6,7 miljard en een netto  schuld/aangepaste EBITDA-ratio van 0,5x (ruim onder de NEM-doelstelling van 1,0x), zonder  schuldaflossingen tot 2029. Kortetermijnprojecten blijven vorderen, waaruit blijkt dat de  indrukwekkende productieportefeuille levensvatbaar blijft. Newmont heeft 96 miljoen ounces goudreserves. Daarnaast heeft de onderneming 68 miljoen  ounces koper- en zilverreserves. Met een solide reservebasis verwacht de onderneming de  komende jaren een stabiele productie te kunnen handhaven. Newmont is ook aantrekkelijk in termen van potentiële cashflow. Zelfs bij een dalende goudprijs heeft de onderneming een operationele kasstroom gerapporteerd van 466 miljoen dollar voor het derde kwartaal van 2022.

Als goud boven $1800 per ounce wordt verhandeld, kan het bedrijf een jaarlijkse operationele kasstroom van meer dan $2 miljard genereren. Met een investeringswaardige balans heeft Newmont ook de mogelijkheid om duurzame investeringen te doen en potentiële overnames te doen.

Het maximale koersdoel ligt op $65, ongeveer 17% opwaarts. 

Royal Gold Inc (RGLD)

Beheert royalty's en edelmetaalstromen, met de nadruk op goud. Het bedrijf werkt door tegen  een eerste betaling een percentage van het uit mineralen geproduceerde metaal te kopen,  zonder de verantwoordelijkheid voor de mijnbouw op zich te nemen. Evenzo zijn edelmetaalstromen aankoopovereenkomsten met mijnexploitanten, die het recht verlenen om een of meer van de in de mijn gewonnen metalen geheel of gedeeltelijk te kopen in ruil voor een vooruitbetaling.

Royal Gold voert in het algemeen geen werkzaamheden uit op de eigendommen waarin zij royalty's en streaming activa bezit. De onderneming bezit een portefeuille van royalty's en mijnbouw-, ontwikkelings-, evaluatie- en exploratiestromen, waarbij de meeste inkomsten van de groep afkomstig zijn uit Canada, Mexico, Chili en de VS.

Een royalty is een niet-operationeel belang in een mijnbouwproject dat de groep recht geeft op een percentage van de inkomsten of het uit het project geproduceerde metaal, na aftrek van bepaalde kosten, indien van toepassing. 

Het op royalty's gebaseerde bedrijfsmodel bevordert de voorspelbaarheid van de prijzen. In het geval van RGLD heeft deze stelling goed gewerkt. Wat de prognoses voor de goudprijs betreft, zouden de inflatie en de verwachte groei van de goudstromen RGLD moeten ondersteunen. Door een combinatie van bedrijfsmodellen biedt RGLD geïnteresseerde beleggers gemakkelijk toegang tot edele metalen.

Maximum koersdoel op $155, ongeveer 18% opwaarts

Dit aandeel kunt u voordelig aankopen via bekende beleggingsapps zoals Freedom24, DEGIRO, eToro, MEXEM, et cetera.

Wat zijn uw verwachtingen van goud in 2023? Hoe gaat de goudmarkt zich ontwikkelen en welke vooruitzichten heeft u?

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen