Slim omgaan met geld: Tips om rijker te worden
01 augustus 2023 
7 min. leestijd

Slim omgaan met geld: Tips om rijker te worden

Slim omgaan met geld om zo rijker te worden. Wie wilt dat nou niet?

Het belang van slim omgaan met geld kan niet worden onderschat. Goed omgaan met geld betekent niet alleen rond kunnen komen, maar ook voldoende geld overhouden voor de toekomst. Op deze manier creëert u financiële rust en kunt u werken aan de weg naar financiële vrijheid.

Opvallend genoeg krijgt het slim omgaan met geld nauwelijks aandacht op scholen. Terwijl we gedurende ons hele leven met geld moeten omgaan, wordt het ons zelden geleerd in het onderwijs. Hierdoor nemen veel mensen later in het leven onverstandige financiële beslissingen, omdat het ze simpelweg nooit is uitgelegd.

In dit artikel bieden we u daarom een aantal belangrijke tips om of slim om te gaan met geld. Deze tips kunnen u helpen om meer controle te krijgen over uw financiën en uiteindelijk meer geld over te houden. Laten we dus snel beginnen met de eerste tip om rijker te worden.

Inzicht krijgen in uw inkomsten en uitgaven


Slim omgaan met geld begint met het bewust worden van al uw inkomsten en uitgaven. Het is namelijk essentieel om te weten waar al uw geld naartoe gaat en hoe u het misschien slimmer zou kunnen besteden. Een globaal beeld hebben is niet genoeg: u moet van elke euro weten waar deze heengaat. Door ook de details van uw uitgaven bij te houden, krijgt u een goed inzicht in uw financiële situatie en gewoontes.

Een duidelijk inzicht in uw financiële situatie is het beginpunt om bepaalde gewoontes te veranderen en zo slimmer om te gaan met geld. De volgende tips in dit artikel hebben daarom extra veel waarde als u goed op de hoogte bent van uw inkomsten en uitgaven. Een inzicht in uw inkomsten en uitgaven moet namelijk altijd de eerste stap zijn. Vanaf dit punt kunt aan de slag om vervolgens uw uitgaven te minimaliseren en uw inkomsten te maximaliseren.

Een huishoudboekje is een erg goede manier om uw inkomsten en uitgaven bij te houden. Het kan zo eenvoudig zijn als een notitieboekje waarin u uw inkomsten en uitgaven noteert, of zo geavanceerd als een Excel-spreadsheet die u helpt uw financiën te organiseren. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Het een is niet per se beter dan het ander.

Bovendien zijn er talloze apps en websites die u kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van uw inkomsten en uitgaven of bij het creëren van een budget. Deze tools kunnen worden gekoppeld aan uw bankrekeningen en kunnen zo alles precies bijhouden en er een handig overzicht van maken. Een app die wij van Vastgoedfondsbeleggen.nl zeker willen aanraden is Dyme.

Deze app brengt abonnementen gemakkelijk in kaart en geeft u eenvoudig de optie om deze op elk moment stop te zetten. Door een koppeling met uw bankrekening ziet de app hoeveel u uitgeeft aan vaste lasten en speurt automatisch naar voordeligere mogelijkheden en alternatieven.

Slim omgaan met geld door geld te besparen


Geld besparen is een van de eenvoudigste manieren om meer geld over te houden. De kans is namelijk groot dat u een aantal uitgaven doet, die niet noodzakelijk zijn of zelfs weinig toegevoegde waarde hebben. Door deze onnodige uitgaven te vermijden, heeft u meteen meer geld beschikbaar om te besteden aan zaken die meer opleveren.

De eerste stap om onnodige uitgaven te verminderen, is begrijpen waar je geld naartoe gaat. Dit hebben we bij de vorige tip al besproken, maar we willen toch nog even het belang er van benadrukken. Houd een maand (of langer) bij waar uw geld naartoe gaat en categoriseer deze uitgaven. Hierdoor krijgt u een beter beeld op welke zaken u mogelijk kunt bezuinigen.

Mogelijke onnodige uitgaven kunnen zaken zijn zoals luxe artikelen, uit eten gaan, dure koffie, abonnementen op tijdschriften of online diensten die je niet vaak gebruikt. Deze uitgaven kunnen op het moment misschien klein lijken, maar na verloop van tijd kunnen ze aanzienlijk oplopen. Door bewust te zijn van waar je geld naartoe gaat en bewuste beslissingen te nemen over wat echt nodig is, kunt u uw uitgaven aanzienlijk verminderen.

Ook is het verstandig om bewust en slim te winkelen. Dit kan betekenen dat u soms moet wachten op kortingen voor grotere aankopen of dat u prijzen vergelijkt bij verschillende winkels voordat u daadwerkelijk iets koopt. Een andere strategie kan zijn om een boodschappenlijstje te maken en om zo eventuele impulsaankopen te vermijden. Door slim te winkelen, kunt de uitgaven aanzienlijk verminderen zonder dat u hoeft in te leveren op de dingen die u nodig heeft.

Slim omgaan met geld door extra te verdienen

Naast het besparen kunt u natuurlijk ook meer geld gaan verdienen. Het voordeel van meer geld verdienen, is dat het potentieel vrijwel oneindig is. U kunt namelijk slechts een bepaald bedrag besparen op uw uitgaven, maar uw inkomsten kunt u zo hard laten groeien als u zelf wilt.

Met de opkomst van het internet zijn de mogelijkheden om geld te verdienen enorm groot geworden. Of het nu gaat om schrijven, ontwerpen, programmeren, fotografie, marketing, boekhouding of een andere skill, er zijn altijd mensen en bedrijven op zoek naar freelancers om hen te helpen. De kans is groot dat u ook over kwaliteiten bezit, waar u buiten de werktijden een mooi bedrag mee kan verdienen.

Een andere mogelijkheid is om te onderhandelen over uw salaris. Als u al een tijdje voor hetzelfde bedrijf werkt en u uw functie succesvol uitvoert, is het wellicht tijd om een loonsverhoging te bespreken. Het is daarbij wel essentieel om uw waarde voor het bedrijf te bewijzen door voorbeelden te geven van bijvoorbeeld uw prestaties.

Tot slot is het enorm interessant om een passief inkomen voor u zelf te creëren. Hierdoor verdient u in feite geld, zonder daar actief voor te hoeven werken. Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar dat is het zeker niet. Een van de beste manieren om een passief inkomen te genereren, is door te gaan beleggen. Laten we daar eens wat dieper op ingaan.

Slim omgaan met geld door te beleggen


Beleggen is onmisbaar als het gaat over slim omgaan met geld. Door te beleggen gebruikt u uw geld om hier vervolgens meer geld mee te verdienen. Dit kan u op de lange termijn niet alleen meer financiële rust bieden, maar het kan ook een bron van passief inkomen zijn. Een van de beste manier om uw geld te beleggen, is door te investeren in vastgoed.

Slim beleggen in vastgoedfondsen

Een van de beste manier om te investeren in vastgoed is door middel van vastgoedfondsen. Vastgoedfondsen bieden u de mogelijkheid om zonder kennis, tijd en veel geld toch te beleggen in vastgoed. Doorgaans kunt u vanaf enkele honderden euro’s investeren in vastgoed en maakt u optimaal gebruik van de kennis van professionals.

Vastgoedfondsen worden doorgaans namelijk beheerd door experts, die het vermogen van de deelnemers beleggen in verschillende soorten vastgoed, zoals woningen en kantoren. Beleggers in deze fondsen kunnen rekenen op mooie dividenden die beleggers ontvangen als onderdeel van hun deelname. Deze uitbetalingen, die doorgaans per kwartaal of jaarlijks plaatsvinden, vertegenwoordigen eveneens uw rendement. De hoogte van het rendement varieert per fonds, maar ligt doorgaans tussen de 6% en 10% per jaar.

In Nederland en België zijn er verschillende bekende vastgoedfondsen, waaronder Synvest en Corum Investments. Deze fondsen hebben een sterke reputatie opgebouwd en zijn bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit. Ze bieden toegankelijke opties voor degenen die de voordelen van vastgoedbeleggingen willen benutten, zonder dat ze zelf actief betrokken hoeven te zijn bij het beheer en onderhoud van eigendommen.

Op onze uitgebreide vergelijkingspagina vindt u een handig overzicht met uitleg van de beste vastgoedfondsen. Hierdoor kunt u een weloverwogen beslissing nemen en verstandig geld verdienen door te investeren in vastgoed.

Slim beleggen in vastgoedaandelen

Een andere manier om te beleggen in vastgoed is door te investeren in vastgoedaandelen. Vastgoedaandelen zijn bedrijven die vastgoed kopen en het vervolgens verhuren. Door aandelen in zulke bedrijven te kopen, lift u mee op het rendement dat gemaakt wordt met het vastgoed. Deze aandelen worden ook wel REIT’s genoemd.

Net als vastgoedfondsen worden ook REIT’s beheerd door experts en professionals. Hierdoor kunt u als belegger profiteren van de kennis van deze experts zonder zelf de ins en outs van de vastgoedmarkt te hoeven begrijpen.

Het investeren in REIT's is erg eenvoudig en toegankelijk. Omdat REIT's beursgenoteerd zijn, is het mogelijk om al met een klein bedrag te beleggen, in sommige gevallen al vanaf enkele tientallen euro's. Dit maakt de drempel om te beginnen met investeren aanzienlijk lager. Bovendien geeft de beursnotering beleggers de flexibiliteit om op elk moment hun investering te verkopen. Dit is een groot verschil met direct vastgoedbezit, waarbij het verkoopproces vaak maanden kan duren.

Brokers zoals DEGIRO maken het eenvoudig en betaalbaar om te investeren in REIT's. Met lage kosten en een gebruiksvriendelijk platform is het voor iedereen mogelijk om te beginnen met beleggen in vastgoed via REIT's.

Conclusie: Slim omgaan met geld


Om slim om te gaan met geld en rijkdom te creëren, is het belangrijk om bewust te zijn van uw inkomsten en uitgaven, verstandige besparingen te doen en mogelijkheden te bekijken om uw inkomsten te vergroten. Eenvoudige tools zoals huishoudboekjes, spreadsheets en apps kunnen helpen om uw financiën inzichtelijk te maken.

Besparingen kunnen worden bereikt door het verminderen van onnodige uitgaven en oplettend te winkelen, terwijl extra inkomsten kunnen worden gegenereerd door meer te werken, salarisonderhandelingen of het creëren van een passief inkomen. Dit is mogelijk via vastgoedfonds beleggen. Op deze manier genereert uw vermogen nog meer geld.

Samenvattend, slim omgaan met geld betekent meer dan alleen kunnen rondkomen; het opent de deur naar financiële vrijheid. Door bewust te worden van uw financiële gewoontes, te besparen waar mogelijk en extra inkomsten te genereren, kunt u een solide financiële positie voor u zelf opbouwen. Onthoud dat de sleutel tot rijkdom niet alleen in het verdienen van geld ligt, maar ook in het effectief beheren en laten groeien van wat u al heeft.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen