Beleggen in vastgoed via DEGIRO (Review 2024)
26 juni 2023 
6 min. leestijd

Beleggen in vastgoed via DEGIRO (Review 2024)

Beleggen in vastgoed in de vorm van fondsen of REIT’s (Real Estate Investment Trusts) wordt steeds populairder. Deze vormen van beleggen zijn niet alleen een stuk eenvoudiger en efficiënter, maar ze maken investeren in vastgoed ook enorm toegankelijk voor vrijwel iedereen. U hoeft bijvoorbeeld geen miljonair meer te zijn of een vermogende familie te hebben om te kunnen beleggen in vastgoed. Om te kunnen beleggen in deze vastgoedproducten is het noodzakelijk om gebruik te maken van een broker. Een broker zorgt er kortweg voor dat u in staat bent om beleggingsproducten te kopen en verkopen.

Een van de populairste en veelvoorkomende brokers in Nederland is DEGIRO. Via deze broker is het bovendien ook mogelijk om te beleggen in tal van vastgoedproducten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld REIT’s, vastgoedfondsen en ETF’s. In dit artikel richten we ons op de betrouwbaarheid en kwaliteit van DEGIRO, zodat we tenslotte kunnen bepalen of DEGIRO een geschikte broker is om te investeren in vastgoed. Lees snel verder om meer te weten te komen over alle mogelijkheden van DEGIRO op het gebied van beleggen in vastgoed.

Is DEGIRO betrouwbaar voor vastgoed beleggen?

De betrouwbaarheid van een broker kan niet overschat worden. Vaak hebben veel beleggers de neiging om voornamelijk op de kosten en het aanbod van de broker te letten. Hierbij wordt vervolgens vergeten dat wanneer een broker niet betrouwbaar is, het verlies kan oplopen tot 100%. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij fraude of een faillissement door wanbeleid van het management. De kosten van dit risico zijn kortom hoger dan iets hogere transactiekosten. Om deze reden starten we met de beoordeling van de betrouwbaarheid van DEGIRO.

DEGIRO staat algemeen bekend als een gerenommeerde, en dus betrouwbare, broker. Sinds 2021 beschikt DEGIRO zelfs over een bankvergunning, waardoor het in feite een bank is en geen broker. Dit gegeven brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Ten eerste is het toezicht op banken aanzienlijk strenger dan die voor online brokers.

Zowel Duitse als Nederlandse toezichthouders controleren DEGIRO. Vanuit Duitsland staat DEGIRO onder toezicht van beurswaakhond BaFin, vergelijkbaar met de AFM (Autoriteit Financiële Markten), waar DEGIRO in Nederland onder toezicht staat. Bovendien houdt De Nederlandsche Bank (DNB) zich ook nog bezig met DEGIRO en voeren regelmatig controles uit. Al deze partijen zorgen er gezamenlijk voor dat DEGIRO haar klanten op een transparante en eerlijke manier behandeld en er geen fraude of slecht beleid kan worden doorgevoerd.

Daarnaast valt DEGIRO door haar bankvergunning onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat beleggers bij een mogelijk faillissement gecompenseerd worden tot een bedrag van €100.000. Hierdoor hebben beleggers extra zekerheid dat hun geld veilig is in vrijwel alle gevallen. Tot slot bewaard DEGIRO alle tegoeden van rekeninghouders in een aparte stichting die losstaat van het bedrijf zelf.

Beide maatregelen zorgen ervoor dat het vermogen van klanten bij DEGIRO in alle gevallen goed wordt beschermd en niet gebruikt kan worden om bijvoorbeeld bij een faillissement schuldeisers te betalen. De tegoeden van klanten zullen kortom altijd van de klanten blijven. Vanuit dit opzicht is DEGIRO daarom een betrouwbare broker.

Bekijk hier meer informatie over DEGIRO en maak gratis een account aan.

Let op: met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Het aanbod van DEGIRO: Beleggen in vastgoed

Naast de betrouwbaarheid is het aanbod van DEGIRO cruciaal. Het is belangrijk om over een goed aanbod van vastgoedbeleggingen te beschikken, zodat beleggers genoeg keuzevrijheid hebben om een verstandige en passende beslissing te maken die aansluit op persoonlijke voorkeuren. Op dit punt scoort DEGIRO uitstekend: deze broker biedt namelijk toegang tot duizenden aandelen en ETF’s en honderden producten die betrekking hebben op vastgoed.

Allereerst beschikt DEGIRO over een groot assortiment aan REIT’s, ofwel bedrijven die investeren in vastgoed namens beleggers. Door aandelen in een dergelijk bedrijf te kopen, schaf je eigenlijk een deel van de vastgoedportefeuille van het bedrijf in kwestie aan. Een aantal van de beste en meest bekende REIT’s - zoals Realty Income en Welltower - zijn eenvoudig aan te schaffen via DEGIRO. Het dividend (de inkomsten uit verhuur van vastgoed) worden bovendien netjes periodiek op uw account gestort en u bepaalt zelf volledig wat u vervolgens met die inkomsten wilt doen.

Daarnaast biedt DEGIRO ook een breed aanbod van vastgoed ETF’s aan. Dit zijn vastgoedfondsen die op de beurs worden verhandeld. Veel van deze vastgoed ETF’s bestaan uit een verzameling van individuele vastgoedaandelen (zoals REIT’s), waardoor u in één transactie meteen meerdere aandelen aanschaft. Zo verkrijgt u op een toegankelijke en eenvoudige manier een gediversifieerde portefeuille met vastgoedobjecten, zonder zelf veel onderzoek te moeten doen.

Het is ook mogelijk om in andere vastgoedfondsen te beleggen via DEGIRO. De kosten van deze fondsen zijn echter vaak relatief hoog en de kwaliteit en rendement kan regelmatig uitblijven. Als u meer te weten wilt komen over de beste vastgoedfondsen waarin u kunt beleggen, dan raden we u aan om onze vergelijkingspagina te bezoeken. Daar vindt u een overzicht van de beste vastgoedfondsen voor Nederland en België.

Klik hier om meer te weten te komen over het aanbod van DEGIRO.

De kosten van DEGIRO (Review)

DEGIRO positioneert zichzelf als een van de goedkoopste online brokers binnen Europa. De kosten die DEGIRO in rekening brengt kunnen erg variëren per transactie en gebruiker. Om u toch een transparant beeld te geven van de totale kosten van DEGIRO, brengen we hieronder alle kosten overzichtelijk in beeld.

Transactiekosten van DEGIRO

De belangrijkste kostenpost bij DEGIRO zijn zonder twijfel de transactiekosten. Dit zijn de kosten die iedere keer in rekening worden gebracht wanneer u een transactie verricht (kopen en/of verkopen). De transactiekosten verschillen per beurs waarop gehandeld wordt. DEGIRO hanteert verschillende transactiekosten afhankelijk van de beurs. Als u Amerikaanse aandelen wilt kopen via DEGIRO, dan zijn de kosten lager in vergelijking tot Europese aandelen. Waarom? Om te concurreren met internationale brokers.

De kosten van DEGIRO veranderen continue. Op dit moment bieden ze nog steeds relatief lage kosten aan in vergelijking tot Nederlandse brokers. DEGIRO is niet altijd de goedkoopste, maar wel een van de goedkopere. Daarnaast kunt u ETF's gratis kopen indien zij vallen binnen DEGIRO kernselectie.

Bekijk de website van DEGIRO voor meer informatie over de actuele kosten.

Beurskosten en valutakosten van DEGIRO

Naast de directe kosten, die verbonden zijn met het uitvoeren van transacties, zijn er ook nog twee overige kosten: de beurskosten en valutakosten. De beurskosten worden in rekening gebracht voor het feit dat u de mogelijkheid krijgt om te handelen op verschillende beurzen. Het is echter wel zo dat u deze kosten niet betaald, als u ook niet op een bepaalde beurs handelt. Daarnaast is het gratis om op Euronext Amsterdam te handelen. Voor de Amerikaanse beurs (en overige beurzen) is dit €2,50 per jaar.

Tot slot bestaan de totale kosten van DEGIRO ook nog uit valutakosten. Deze kosten komen tot stand door de wisselkosten tussen buitenlandse valuta en de euro. De valutakosten bedragen altijd 0,25% van de totale transactiewaarde. Bij beleggingen die al genoteerd zijn in euro (zoals Nederlandse aandelen) worden er vanzelfsprekend geen valutakosten in rekening gebracht.


Wellicht denkt u na het lezen dat de totale kosten van DEGIRO enorm hoog zijn. Dit is echter niet per definitie het geval. De kosten bestaan enkel uit veel verschillende lagen, maar de totale kosten zijn onder de streep relatief laag. Er zijn zeker brokers die lagere kosten hebben, maar dit heeft doorgaans wel een negatief effect op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de broker. De kostenstructuur van DEGIRO is weliswaar redelijk complex, maar de kosten zijn uiteindelijk vrij laag, zeker wanneer u deze vergelijkt met de kosten van banken.

Bekijk de website van DEGIRO voor meer informatie over de kosten.

Let op: bovenstaande kosten kunnen wijzigen afhankelijk van het beleid van DEGIRO. Controleer altijd zelf de actuele kosten.

Beleggen in vastgoed via DEGIRO

In conclusie, DEGIRO is een betrouwbare en hoogstaande broker om mee te beleggen in vastgoed. De broker bezit over een bankvergunning, staat onder toezicht van meerdere financiële instellingen en valt onder het depositogarantiestelsel. Hierdoor zijn beleggers relatief goed beschermd tegen mogelijke faillissementen of fraudes.

Daarnaast kunnen beleggers via DEGIRO handelen in tal van vastgoedproducten, zoals REIT’s, vastgoedfondsen en vastgoed ETF’s. DEGIRO beschikt over een breed assortiment aan Nederlandse, maar ook buitenlandse beleggingsproducten. Zo komt u zeker niets tekort.

Tot slot zijn de kosten van DEGIRO relatief aantrekkelijk. Er zijn zonder twijfel brokers met lagere kosten, maar die kunnen niet dezelfde betrouwbaarheid en kwaliteit van DEGIRO garanderen. Het is daarom zeker geen dom idee om meer te betalen voor een veiligere broker. Dit maakt DEGIRO een geschikte broker voor vastgoedbeleggers.

Mocht u tot de conclusie zijn gekomen om te beginnen met beleggen via DEGIRO, dan kunt u via deze link gratis een account openen en direct starten met investeren.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen