Vastgoed verhuren via Airbnb – Beleggen in Airbnb
09 augustus 2023 
7 min. leestijd

Vastgoed verhuren via Airbnb – Beleggen in Airbnb

Vastgoed verhuren via Airbnb is enorm populair. In dit artikel leest u alles over hoe u rendabel vastgoed kunt verhuren via Airbnb.

Airbnb is een van de grootste platforms ter wereld waarop mensen eenvoudig hun vastgoed kunnen verhuren. Het bedrijf is in maar liefst 192 landen actief, waardoor gebruikers overal ter wereld een appartement of kamer kunnen huren.

Airbnb begon in 2008. Op dat moment was het verhuren van Bed & Breakfast’s de corebusiness van het bedrijf. Sindsdien is Airbnb enorm gegroeid en heeft het bedrijf haar aanbod flink kunnen uitbreiden. Zo kan werkelijk alles verhuurd worden via het platform, waarbij appartementen, boten en zelfs boomhutten te huur worden aangeboden.

Voordat u begint met het verhuren van uw vastgoed via Airbnb, is het belangrijk om eerst voldoende informatie te verkrijgen. Er zijn namelijk een aantal belangrijke regels en factoren waar u van op de hoogte moet zijn. In deze blog vertellen we u alles om succesvol vastgoed te verhuren via Airbnb.

Hoe succesvol vastgoed verhuren via Airbnb?

Het verhuren van vastgoed via Airbnb kan een erg hoog rendement genereren, mits u het goed aanpakt. Niet elke verhuurder op Airbnb is even succesvol. Met de volgende tips zorgt u ervoor dat u succesvol vastgoed kunt verhuren op Airbnb.

Alles begint met een goede eerste indruk. Duidelijke en kwalitatief goede foto's zijn hierbij essentieel. De foto's van uw vastgoed fungeren in feite als het visitekaartje van wat uw potentiële gasten kunnen verwachten. Eén tip voor nog meer succes op Airbnb: Zorg ervoor dat uw foto's zonlicht bevatten. Hierdoor krijgen gasten meteen een positieve eerste indruk.

Daarnaast is een minimalistisch interieur erg belangrijk om een rustige en gastvrije sfeer te creëren. Een schoon en simpel huis is immers een gastvrij huis. Ook kunt u overwegen om tussen boekingen door een professionele schoonmaak plaats te laten vinden. Op deze manier voelt elke gast zich de eerste bewoner.

Tot slot is het cruciaal om het inchecken zo makkelijk mogelijk te maken. Gasten zouden geen problemen moeten ervaren wanneer ze van uw vastgoed gebruik willen maken. Door deze stappen te volgen, bent u al goed op weg naar het succesvol verhuren van vastgoed op Airbnb. Maar er komt nog veel meer bij kijken, dan alleen deze tips. Laten we eens gaan kijken welke zaken u nog meer moet weten.

Is het legaal om zomaar uw vastgoed via Airbnb verhuren?

Misschien vraagt u zich af: Is het wel toegestaan om zomaar een woning te verhuren via Airbnb? Het antwoord op deze vraag is simpel. Iedere individuele eigenaar heeft in principe de mogelijkheid om vastgoed via Airbnb te verhuren. Een KVK-inschrijving kan handig zijn, maar is zeker geen vereiste. Ook als particuliere eigenaar kunt u simpel gebruik maken van Airbnb.

Het is wel belangrijk om te weten dat per 1 januari 2021 gemeentes u kunnen verplichten om uw vastgoed aan te melden voor verhuur. Hierdoor krijgt u een specifiek registratienummer, waardoor de gemeente kan zien dat uw vastgoed verhuurt word. Met dit nummer in handen, kan de overheid vervolgens eenvoudig bepaalde belastingen innen voor de betreffende verhuur.

Vastgoed verhuren via Airbnb: Belastingen

Wanneer u vastgoed gaat verhuren via Airbnb, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van alle belastingen die hier bij komen kijken. Als u bijvoorbeeld een woning tijdelijk verhuurt, valt u onder een speciale belastingregeling. Volgens deze regeling zou u over 70% van de opbrengsten belasting moeten betalen en is de andere 30% belastingvrij.

Daarnaast moet u een toeristenbelasting heffen en afdragen. Het percentage toeristenbelasting wordt per gemeente geregeld en kan dus variëren. Iedere gemeente hanteert namelijk zijn eigen toeristenbelastingpercentage. We raden het aan om van tevoren bij uw gemeente te informeren omtrent de hoogte van deze belasting.

Is het mogelijk om een gehuurde woning te verhuren?

Het is mogelijk om vastgoed dat u zelf huurt, vervolgens te verhuren via Airbnb. Wanneer u een gehuurde woning wilt verhuren, dan zijn er wel een paar belangrijke zaken die u goed moet overwegen. Allereerst heeft u natuurlijk toestemming nodig van de oorspronkelijke eigenaar (diegene waarvan u het vastgoed huurt). Het is verstandig om deze toestemming schriftelijk vast te leggen. Op deze manier kunt u eventuele misverstanden in de toekomst vermijden.

Wat betreft de belastingregelingen bevindt de verhuur van een gehuurd pand zich in een grijs gebied. De Belastingdienst heeft namelijk geen duidelijke richtlijnen voor dit soort situaties. Indien u besluit een gehuurde woning voor een langere periode te verhuren, beschouwt de belastingdienst u misschien als een ondernemer en moet u dan ook als ondernemer belasting betalen.

Bij een kortlopend verhuur geldt dit dan weer niet. De precieze grens tussen kort- en lang verhuren is vaag, waardoor het belangrijk is om alert te blijven en bij twijfel advies in te winnen van een financieel adviseur of fiscalist.

Hoe lang kunt u het vastgoed verhuren via Airbnb?


Om te weten hoe lang u uw vastgoed kunt verhuren, is het essentieel om te bepalen waar uw primaire woonverblijf zich verbindt. Dit bepaalt namelijk de lengte van de maximale verhuurtermijn.  Als u bijvoorbeeld een groot tuinhuis verhuurt bij uw vaste woning, dan zit er geen maximum aan het aantal dagen dat u het mag verhuren. De verhuurde accommodatie staat immers op hetzelfde adres als uw vaste woonverblijf.

Wanneer u echter voor één jaar naar het buitenland gaat en hiermee ook uw vaste woonverblijf verandert, dan komen er andere regels aan te pas. Uw woning in Nederland wordt dan beschouwd als een investering en wordt verplaatst naar box 3. Dit brengt eigen specifieke regelgeving met zich mee. Het is in dit geval bijvoorbeeld niet meer mogelijk om zonder eindtijd uw vastgoed te verhuren. Controleer dit van tevoren dus goed.

Vastgoed via Airbnb verzekeren

Het is belangrijk om uw vastgoed voldoende te verzekeren. Dit wordt door menig belegger onderschat, maar het kan van ontzettend grote waarde zijn. U heeft immers nooit volledig zicht op wat de huurders in uw woning doen. Ondanks dat u wel uw huurders kan screenen, zijn mogelijke schades nooit geheel uit te sluiten.

In principe bent u vrij in het kiezen van een gepaste verzekering. U bent zelfs niet verplicht om een verzekering aan te gaan - naast de verplichte verzekeringen die u altijd zult hebben bij een koopwoning. Dit is echter niet voldoende om het risico te dekken. We raden u daarom aan om uw vastgoed toch zelf extra te verzekeren.

Via Airbnb kunt u eenvoudig uw vastgoed verzekeren tegen eventuele schade door huurders. Zo biedt Airbnb de ‘Host Guarantee’ en de ‘Host Protection Insurance’. De eerste verzekering zorgt ervoor dat uw vastgoed gedekt is voor schade tot $800.000. Het is wel belangrijk te weten dat deze verzekering zaken als huisdieren of kostbaarheden zoals kunst vaak niet beschermd.

De Host Protection beschermt u voor het geval dat de huurder iets overkomt en u hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kapotte trap waarover de gast is gestruikeld. Hierbij is de schade gedekt tot een bedrag van $1.000.000. Dit geeft u als verhuurder een extra vangnet, zodat u niet onverwacht met enorm hoge kosten te maken krijgt.

Het afsluiten van deze verzekeringen via Airbnb brengen vanzelfsprekend wel wat extra kosten met zich mee. Toch raden wij het aan om hier eens naar te kijken. Veiligheid en bescherming tegen zulke risico’s zijn op de lange termijn namelijk waardevoller dan een iets hoger rendement.

De voor- en nadelen van vastgoed verhuren via Airbnb


Het verhuren van vastgoed via Airbnb kan zowel rendabel als uitdagend zijn. Om een helder beeld te krijgen vindt u hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het verhuren van vastgoed via Airbnb.

De voordelen van vastgoed verhuren via Airbnb:

  1. Creëer een extra bron van inkomsten en laat uw vermogen groeien.
  2. Een (tweede) woning  of kamer kunt u vaak heel eenvoudig verhuren via het platform van Airbnb.
  3. Wanneer u toestemming heeft kunt u ook gehuurd vastgoed verhuren. Dit maakt het mogelijk om (een deel van) uw huur terug te verdienen.

De nadelen van vastgoed verhuren via Airbnb:

  1. Om vastgoed te kunnen verhuren via Airbnb moet u een bepaald percentage afdragen aan het platform.
  2. De regels omtrent belasting kunnen per gemeente verschillen en het is soms moeilijk om hier een goed inzicht in te krijgen.

Het verhuren van vastgoed via Airbnb kan erg lucratief zijn en een mooi rendement voor u genereren. Toch willen we graag nog wat andere interessante mogelijkheden benoemen die u misschien wel een hoger rendement kunnen opleveren. Laten we eens kijken naar de alternatieven van vastgoed verhuren via Airbnb.

Alternatieven van Airbnb: Beleggen in vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoedfondsen is een van de meest aantrekkelijke manieren om te investeren in vastgoed. Het grote voordeel hiervan is dat u geen tijd, kennis of veel geld nodig heeft om toch lucratief te beleggen in vastgoed. Met een lage inleg – vaak al vanaf €50 – kunt u beleggen in vastgoed van hoge kwaliteit.

De vastgoedfondsen worden beheerd door experts en professionals. Zij nemen alle beslissingen met betrekking tot het selecteren, aankopen en beheren van hoogstaand vastgoed. Als belegger kunt u dus met een gerust hart investeren, wetende dat uw vermogen in deskundige handen is en dat de kans op aantrekkelijke rendementen door professionals wordt gemaximaliseerd.

De meest populaire vastgoedfondsen in Nederland en België zijn Corum Investments en Synvest. Beide fondsen hebben een uitstekende reputatie en genereren al jarenlang mooie rendementen. Deze vastgoedfondsen zijn daarom zeker het bekijken waard.

Een ander interessant vastgoedfonds is Vondellaan Vastgoed. Dit fonds investeert vooral in woningen verspreid over heel Nederland. Als u alle vastgoedfondsen gemakkelijk met elkaar wilt vergelijken, adviseren we u om onze pagina over de beste vastgoedfondsen eens te bekijken. Op deze manier kunt u een verstandige, weloverwogen beslissing nemen.

Samenvatting: Vastgoed verhuren via Airbnb

Het verhuren van vastgoed via Airbnb biedt eigenaren van vastgoed een interessante kans om een goed rendement te behalen. Voordat u echter begint met het verhuren via Airbnb, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving, belastingen en verzekeringen. Ook is het belangrijk om de kosten en verplichtingen van het Airbnb-platform goed in de gaten te houden.

Voor degenen die zoeken naar alternatieve mogelijkheden, bieden vastgoedfondsen zoals Corum Investments, Synvest en Vondellaan Vastgoed een aantrekkelijke optie. Deze fondsen worden beheerd door professionals en bieden vaak erg goede rendementen. Bovendien is er geen enorm kapitaal voor nodig om te kunnen beleggen. Deze vastgoedfondsen zijn daarom zeker het bekijken waard. Voor velen kan dit aantrekkelijker zijn dan vastgoed verhuren via Airbnb.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen