Slim investeren met spaargeld in vastgoed
07 juli 2023 
6 min. leestijd

Slim investeren met spaargeld in vastgoed

U wilt slim investeren met spaargeld in vastgoed, maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe kunt u uw spaargeld verstandig beleggen? In dit artikel helpen wij u op weg met een aantal interessante mogelijkheden en tips om slim te investeren met spaargeld in vastgoed. Door het toepassen van deze waardevolle tips en strategieën zal u merken dat u mogelijk meer financiële rust kunt ervaren en – hopelijk na een tijdje – geniet van financiële vrijheid.

Beleggen in vastgoed wordt steeds populairder onder particulieren. Toch kan het erg moeilijk zijn om uw spaargeld slim te investeren. Er bestaan immers enorm veel verschillende mogelijkheden en u ziet door de bomen al gauw het bos niet meer. Hoe kunt u dan toch bepalen welke investering het beste bij u past?

Bij het selecteren van een slimme investering in vastgoed zijn er een aantal belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden. Allereerst is het essentieel om uw risicobereidheid vast te stellen. Bent u bereid om meer risico te nemen of wilt u het liefst zoveel mogelijk risico’s mijden. Daarnaast speelt ook uw beschikbare tijd en kennis een cruciale rol. Sommige investeringen vereisen namelijk veel onderzoek of een actieve betrokkenheid, terwijl andere investeringen passief kunnen zijn.

In dit artikel gaan we dieper in op deze factoren en helpen we u bij het vormen van een duidelijk beeld van welke investering in vastgoed er het beste bij u past. We bespreken verschillende mogelijkheden, zoals het kopen en verhuren van vastgoed, het investeren in vastgoedfondsen en het kopen van vastgoedaandelen. Op deze manier kunt u aan het einde van dit artikel een weloverwogen beslissing maken om uw spaargeld slim te investeren in vastgoed.

Slimme investeringen met spaargeld in vastgoed

Vastgoed is al lange tijd een van de meest populaire en rendabele investeringen voor beleggers. Er is ontzettend veel vraag naar vastgoed en het aanbod is relatief beperkt. Naast de stijging van de waarde van vastgoed, kunnen beleggers ook nog rekenen op een mooie inkomstenstroom. Wanneer u vastgoed verhuurt, komt er namelijk periodiek geld binnen in de vorm van huuropbrengsten. Op deze manier geniet u in feite van een tweezijdig rendement.

De meest directe manier van investeren in vastgoed is door het zelf aanschaffen van een vastgoedobject. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het verhuren van een vakantiehuis, een kantoorruimte of een appartement kopen. Door het kopen van vastgoed, heeft u volledige controle over het object en kunt u het op uw eigen manier beheren. Daarnaast profiteert u meestal als enige van de opbrengsten.

Het kopen van vastgoed vereist echter veel tijd, kennis en vermogen. Het gaat namelijk een stuk verder dan simpelweg een woning of pand aanschaffen. Het omvat bijvoorbeeld een grondig onderzoek van de markt, het goed begrijpen van juridische aspecten en het hebben van voldoende vermogen om een aanbetaling te kunnen doen. Dit is niet voor iedereen weggelegd en het kan ook zijn dat u hier eenvoudigweg geen tijd voor heeft.

Het zelf aanschaffen van vastgoed kan zeker een slimme investering van spaargeld zijn, maar het is tijdsintensief en vereist veel kennis. Daarnaast is er ook een flink startbedrag nodig om een serieuze belegging te kunnen doen. Dit maakt het niet erg toegankelijk voor veel beleggers. Hieronder bespreken we daarom enkele alternatieven om toch slim te investeren met spaargeld in vastgoed, zonder de nadelen van een directe belegging in vastgoed.

Wilt u toch meer informatie over het zelf kopen van vastgoed? Bekijk dan ons uitgebreide artikel over een beleggingspand kopen.

Verstandig beleggen in vastgoedfondsen


Voor beginnende beleggers die weinig kennis, tijd of vermogen hebben, zijn vastgoedfondsen een aantrekkelijke keuze. Een vastgoedfonds stelt u in staat om met een klein bedrag toch te investeren in een uitgebreide vastgoedportefeuille. Bovendien heeft u ook geen kennis nodig, omdat het vastgoedfonds doorgaans wordt beheerd door experts. Zij investeren het vermogen van alle deelnemers in onroerend goed, zoals appartementen of winkelpanden.

Wat vastgoedfondsen zo aantrekkelijk maakt, is dat beleggers in ruil voor hun deelname dividend ontvangen, oftewel het rendement. Deze uitkeringen vinden meestal per kwartaal of jaarlijks plaats, en de hoogte ervan varieert per fonds, maar ligt doorgaans tussen de 4% en 10%. Het dividend is meestal in de vorm van cash. Dit kunt u vervolgens herinvesteren in het fonds, maar u kunt het ook naar uw rekening laten storten en het zelf besteden.

Beleggen in vastgoedfondsen kan al vanaf enkele honderden euro’s. In Nederland en België zijn Synvest en Corum Investments twee bekende namen op het gebied van vastgoedfondsen. Beide fondsen hebben een solide reputatie opgebouwd en staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden van een belegging in vastgoedfondsen, zijn deze fondsen daarom zeker het bekijken waard.

Op onze uitgebreide vergelijkingspagina vindt u een overzicht met uitleg van de beste vastgoedfondsen. Hiermee kunt u een weloverwogen beslissing nemen en uw beleggingskeuze zorgvuldig afwegen.

Slim investeren in vastgoedaandelen (REIT’s)


Een andere mogelijkheid om slim te investeren in vastgoed is door te beleggen in REIT’s. Een REIT, oftewel Real Estate Investment Trust, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aankopen en verhuren van vastgoed. Ook hier wordt de portefeuille beheerd door ervaren specialisten, waardoor u geen tijd kwijt bent aan het onderzoeken van investeringsmogelijkheden. Daarnaast heeft u ook geen diepgaande kennis nodig.

REIT’s zijn bovendien enorm toegankelijk en beleggen kan al vanaf een bescheiden bedrag van enkele tientjes. Daarnaast worden REIT’s op de beurs verhandeld, waardoor investeerders de mogelijkheid hebben om op elk moment in- of uit te stappen. Dit in tegenstelling tot het verkopen van een vastgoedobject, waarbij het soms maanden kan duren voordat u geld op uw rekening ziet. Met een REIT kunt u binnen enkele seconden uw vastgoed omzetten in cash.

Beleggen in REIT’s kan snel en eenvoudig via DEGIRO. Deze broker maakt het mogelijk om tegen zeer scherpe tarieven REIT’s te verhandelen. Op deze manier wordt slim investeren in vastgoed extra makkelijk.

Tips om uw spaargeld slim te investeren in vastgoed

Tot slot willen we u een aantal belangrijke tips meegeven om uw spaargeld slim te investeren in vastgoed. Voordat u vol enthousiasme begint met beleggen, is het namelijk heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de risico's die gepaard gaan met beleggen in vastgoed. Hieronder stippen we kort een aantal essentiële risico’s aan en geven u waardevolle tips om deze risico’s te vermijden.

Tip 1: Doe voldoende marktonderzoek

Zelf een vastgoedpand aanschaffen is niet zo makkelijk als het soms lijkt. Zo loopt u bijvoorbeeld het risico op een eventuele waardedaling van uw vastgoedobject of u kampt met leegstand door een gebrek aan huurders. Het is daarom belangrijk om een goed onderzoek te doen naar de locatie, de vraag en het aanbod en alvast te zoeken naar potentiële huurders. Op deze manier bespaart u zichzelf een hoop toekomstige hoofdpijn.

Als u niet de tijd of kennis heeft om voldoende marktonderzoek te doen, beleg dan ook niet zelf in vastgoed. Het is in deze situatie waarschijnlijk veel verstandiger om dit door experts te laten doen door te kiezen voor een vastgoedfonds of een REIT.

Tip 2: Onvoldoende spreiding

Wanneer u net begint met beleggen in vastgoed, is het vaak zo dat een groot deel van uw vermogen geïnvesteerd is in één vastgoedobject. Dit brengt een risico met zich mee, aangezien uw investering niet gespreid is over meerdere beleggingen, maar vastzit in één object. Als in uw locatie plotseling de vraag naar vastgoed keldert, zit u met een groot probleem.

Een van de enige manieren om dit risico te vermijden, is door te beleggen in een grote vastgoedportefeuille. Dit kan door te beleggen in een vastgoedfonds of door aandelen te kopen in een vastgoedbedrijf (bijvoorbeeld een REIT). Hierdoor krijgt u met een relatief lage investering toch blootstelling aan een gespreide portefeuille met vastgoedobjecten.

Tip 3: Beleg in vastgoed met een lange termijn horizon

Het kan zijn dat uw vastgoedobject tijdelijk in waarde daalt. Dit hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Door te beleggen met een lange termijn horizon, vergoot u de kans om uiteindelijk een mooi rendement te behalen. Dit omdat op vastgoed over een lange periode vrijwel altijd uitstekend rendeert. Laat u dus niet leiden door de waan van de dag, maar beleg met de intentie om het vastgoed voor meerdere jaren, of zelfs decennia, vast te houden.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen