Maandelijks of Periodiek Beleggen in Vastgoed | Vastgoedfonds Beleggen.nl
03 januari 2023 
8 min. leestijd

Maandelijks of Periodiek Beleggen in Vastgoed | Vastgoedfonds Beleggen.nl

Beginnen met maandelijks of periodiek beleggen in vastgoed? In dit artikel leert u alles over maandelijks investeren in vastgoed. We beginnen met uitleg over hoe maandelijks beleggen in vastgoed mogelijk is. Er zijn diverse manieren. Daarna bekijken we scenario’s over hoeveel periodiek beleggen in vastgoed ons oplevert. Op basis daarvan kunt u uw vermogensgroei berekenen. En tot slot behandelen we andere manieren voor periodiek beleggen, van aandelen en grondstoffen tot aan cryptomunten.

Laten we beginnen.

Hoe maandelijks beleggen in vastgoed?

hoe-maandelijks-beleggen-vastgoed

Veel mensen zien beleggen in vastgoed als een moeilijk iets. Vastgoed kopen vraagt om een groot startkapitaal. Dit is echter niet altijd waar. Er zijn zelfs manieren tot vastgoed kopen zonder eigen geld. Iets wat wij alleen niet aanbevelen, vanwege het hogere risicoprofiel.

Maandelijks beleggen in vastgoed is vrij makkelijk. Ook voor beginners. Hoe? Via deze investeringsmogelijkheden:

 1. Vastgoedfondsen
 2. Crowdfunding in onroerend goed
 3. Real Estate Investment Trust (ETF)
 4. Vastgoedaandelen (ETF)

Bovenstaande mogelijkheden staan op volgorde van relatief makkelijk naar relatief moeilijk. U kunt dit ook interpreteren als relatief lager risico naar relatief hoger risico. Hieronder leggen we de viertal mogelijkheden uit.

Hoe maandelijks beleggen in vastgoedfondsen?

U vraagt zich af hoe u periodiek kunt investeren in vastgoed. De makkelijkste manier is door te kiezen voor een of meerdere vastgoedfondsen. Het grote voordeel aan vastgoedfonds beleggen is dat het een van de weinige pure vormen van passief inkomen is.

Dit is hoe het werkt: u maakt een account aan. Iedere maand stort u een geldbedrag wat u kunt missen. In sommigen gevallen kunt u zelfs automatisch maandelijks beleggen in vastgoed. Vervolgens heeft u geduld en laat u dividend herinvesteren of uitkeren.

Wilt u aantrekkelijk rendement met maandelijks investeren in vastgoed met 100% passief inkomen?

Bekijk en vergelijk de beste vastgoedfondsen.

Dit zijn betrouwbare Nederlandse vastgoedfondsen die uw vermogen beheren en investeren. Hoog rendement, en volledig passief (u hoeft er niet naar om te kijken).

Hoe maandelijks investeren crowdfunding in onroerend goed

Hoe kunt u makkelijk maandelijks investeren in vastgoed? De tweede manier is middels crowdfunding. Er zijn diverse crowdfundingsplatformen. Daarop vindt u diverse vastgoedobjecten die als investering worden aangeboden. Dit biedt de mogelijkheid om kleine bedragen maandelijks te investeren in verschillende vastgoedprojecten. Het rendement varieert tussen de 3 tot 8%.

In onze optiek is dit minder aantrekkelijk dan vastgoedfondsen, omdat deze een hoger rendement bieden. Prima voorbeelden hiervan zijn SynVest of Corum Investments.

Daarentegen is het wel zo dat u bij crowdfunding zelf de gewenste vastgoedobjecten kunt selecteren. Dit maakt de belegging meer tastbaar, en veel mensen vinden dit fijn. Een populair Nederlands crowdfundplatform is Collin Crowdfund.  

Hoe maandelijks beleggen in Real Estate Investment Trust?

Een Real Estate Investment Trust (REIT) is een beursgenoteerd vastgoedfonds. Het grootste verschil is de beursnotering. Dit heeft enkele belangrijke verschillen als gevolg, waaronder meer liquiditeit (snel in- en uitstappen) en veel meer koersvolatiliteit.

Omdat een REIT beursgenoteerd is, zal uw investering niet stabiel verlopen. Beginnende beleggers kunnen hier dure fouten maken, bijvoorbeeld door REIT’s te kopen tegen een te hoog prijsniveau.

Hier liggen echter ook kansen voor de gevorderde investeerder. Zij kan namelijk ondergewaardeerde REIT’s kopen, eventueel met een hoge periodieke dividenduitkering. Ondergewaardeerde aandelen kunnen koersrendement bieden, mits de lange termijn groei adequaat is.

U merkt: periodiek beleggen in REIT’s is complexer. Daarom ligt het risicoprofiel ook hoger.

Dan nu, hoe periodiek beleggen in een Real Estate Investment Trust?

Om eerlijk te zijn moet u hier eerst de nodige kennis voor opdoen. Wanneer u dit heeft, zult u de volgende stappen begrijpen:

 1. Maak een beleggingsaccount aan bij een broker naar keuze, zoals eToro of Mexem
 2. Stort geld over wat u kunt missen
 3. Analyseer alle beschikbare REIT’s
 4. Filter de beste REIT’s op basis van dividend, strategie, management, financiële waardering, groei, winstgevendheid, momentum en korte termijn winstprognose
 5. Investeer uw vermogen in diverse beste REIT’s op basis van een verdeelsleutel
 6. Houd de winnaars lange tijd vast
 7. Verkoop de losers op tijd
 8. Room winst af in sterke beursjaren met hogere financiële waardering (overgewaardeerd)
 9. Herinvesteer de afgeroomde winst en uitgekeerd dividend op lage financiële waardering (ondergewaardeerd)

We kunnen dit samenvatten als: buy low, sell high en herhaal.

Tip voor beginners: u kunt ook een REIT ETF kopen. Een ETF is een aandelenfonds die geld investeert in meerdere REIT’s tegelijkertijd. Beginners kunnen zodoende snel en makkelijk risico spreiden.

Periodiek vastgoedaandelen kopen

In veel opzichten is het maandelijks beleggen in vastgoedaandelen vergelijkbaar met het kopen van REIT’s. Kort door de bocht kunnen we stellen dat vastgoedaandelen over het algemeen lager dividend uitkeren en meer koersvolatiliteit vertonen. Dit betekent dat er meer koersrendement, of -verlies, gerealiseerd kan worden.

Het ‘hoe’ is vergelijkbaar met de bovengenoemde stappen. Qua verwachting kunt u ervan uitgaan dat het dividend lager is, maar het potentiële koersrendement hoger kan zijn.

Het is belangrijk dat u naast onroerend goed ook diversifieert in sterke bedrijven. U kunt dividendaandelen kopen, maar ook Value aandelen met lage financiële waardering en/of sterke groeiprognoses.

Wilt u hoog rendement met aandelen behalen? Ons advies: leer van de beste. Probeer niet zelf het wiel uit te vinden. Onnodig. En vaak heel pijnlijk. 8 op de 10 beleggers verliest geld.

Wij hebben uitstekende ervaringen met Weekly Insider, die aantoonbaar 15 – 20% rendement op aandelen behalen. Leer van experts en bouw vermogen op, zo simpel is.

Hoeveel maandelijks beleggen in vastgoed?

hoeveel-maandelijks-investeren-vastgoed 

Het mooie aan de voorbeelden van hierboven is dat zij allen geschikt zijn voor beleggen met weinig geld (in vastgoed). U hoeft niet veel te investeren. Beleggen met kleine bedragen is prima mogelijk, ook bij onroerend goed.

De vraag is wellicht: hoeveel maandelijks beleggen in vastgoed?

Het universele antwoord is: investeer alleen met geld dat u kunt missen.

Wanneer u heeft berekend hoeveel u kunt missen, kunt u zich vervolgens afvragen hoeveel maandelijks beleggen in vastgoed kan opleveren. Dit antwoord is afhankelijk van drie aspecten, namelijk (1) de maandelijkse inleg, (2) de looptijd en (3) het rendement. Hierbij doen we de aanname dat u tussentijds dividend wordt geherinvesteerd.

Laten we enkele scenario’s bekijken voor hoeveel periodiek investeren in onroerend goed ons kan opleveren.

Scenario 1: maandelijks 200 euro beleggen

Stel dat we een startkapitaal hebben van 2500 euro. We beleggen maandelijks 200 euro binnen een gediversifieerde vastgoed portfolio. We nemen aan dat we een gemiddeld netto rendement van 8% per jaar halen. Om onszelf niet rijk te rekenen hanteren we 2% inflatie die ons vermogen jaarlijks doet krimpen.

Het resultaat is zelfs bij dit kleine bedrag interessant:

 1. Na 10 jaar: ±€33.000
 2. Na 20 jaar: ±€92.000
 3. Na 30 jaar: ±€195.000
 4. Na 40 jaar: ±€350.000

Maandelijks een klein bedrag beleggen in vastgoed kunt u dus behoorlijk rijk maken.

Scenario 2: maandelijks 500 euro beleggen

Bij 500 euro maandelijks investeren neemt het vermogen in rap tempo toe:

 1. Na 10 jaar: ±€76.000
 2. Na 20 jaar: ±€218.000
 3. Na 30 jaar: ±€468.000
 4. Na 40 jaar: ±€837.000

In principe betekent dit dat iedere student die nu begint met maandelijks beleggen in vastgoed zeer rijk kan worden op pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekent dat iedereen met een klein maandelijks bedrag een groot vermogen kan opbouwen. Simpelweg door te investeren tegen marktgemiddeld rendement.

Scenario 3: maandelijks 1500 euro beleggen

Voor wie eerder wilt stoppen met werken is er de keuze om de maandelijkse inleg te verhogen. Dit is het resultaat bij 1500 euro per maand:

hoeveel-maandelijks-beleggen

Na amper 26 jaar zouden we miljonair zijn. Nou, bijna dan. We zullen nog belasting moeten afrekenen waardoor het werkelijke resultaat iets lager uitvalt. Al met al toont de situatie aan dat iedereen een serieus vermogen kan opbouwen met maandelijks beleggen in vastgoed.

Ben je meer gevorderd? Dan zou je wel eens 10% of hoger kunnen realiseren. Het resultaat bij 1500 maandelijkse inleg is geen €1,4 miljoen na 30 jaar, maar een aantrekkelijke €1,9 miljoen (exclusief belastingen). Oftewel: 2% extra rendement kan honderdduizenden euro’s extra opleveren.

Tip: download onze gratis vastgoed tools om rendement te berekenen op zowel vastgoed als aandelen en diverse andere beleggingen.

Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Zoals we zien zijn er interessante voordelen aan periodiek beleggen. Het grootste voordeel is dat iedereen kan beginnen met een klein maandelijks bedrag. Het investeren van kleine bedragen kan op de lange termijn leiden tot veel welvaart. Alleen al om deze reden zou u per direct willen beginnen met geld dat u kunt missen.

En wat zijn de nadelen?

Uiteraard zijn er ook nadelen aan maandelijks beleggen in vastgoed. Allereerst kent beleggen risico’s tot geld verlies. U kunt (een deel) van uw inleg verliezen.

Een ander nadeel is dat u geduld en discipline nodig heeft. Het duurt 10 of zelfs 20 jaar om een leuk bedrag te realiseren. Maar in de 5 jaar daarna kan het vermogen verdubbelen. En in de jaren daarna gaat het nog sneller. Dit is de kracht van rendement-op-rendement, ook wel samengestelde interest genoemd (compound interest).

Tot slot zijn er een aantal praktische nadelen. Bijvoorbeeld bij maandelijks kopen van (vastgoed)aandelen. In dit geval zijn we relatief meer transactiekosten kwijt, omdat iedere kooporder een minimum kostprijs kent. Ook is het in het begin moeilijk om een goede risicospreiding te realiseren, simpelweg omdat we iedere maand een klein bedrag investeren.

Hoe u het ook went of keert: maandelijks investeren kan op de lange termijn een gouden zet zijn. Houdt rekening met het gegeven dat u geld kunt verliezen. Kies bewust voor lager risico indien u niet goed bekend bent met de markt.  

Mogelijkheden tot maandelijks beleggen

manieren-voor-maandelijks-beleggen

Naast vastgoed zijn diverse andere manieren tot maandelijks beleggen. Hieronder bieden we een korte introductie tot diverse mogelijkheden.

Periodiek beleggen in aandelen

Maandelijks beleggen in aandelen kent interessante voordelen. U kunt snel en eenvoudig beginnen. De transactiekosten zijn vrij goedkoop met het juiste beleggingsplatform. Met relatief kleine bedragen is diversificatie snel gerealiseerd. En de liquiditeit is hoog, omdat u snel aandelen kunt aan- en verkopen.

Helaas kent beleggen in aandelen ook wat praktische nadelen. Allereerst heeft u kennis van zaken nodig. Zie hiervoor de tips van hierboven onder het deel ‘Real Estate Investment Trust’ en ‘vastgoedaandelen’. Daarnaast is de koersvolatiliteit niet voor iedereen weggelegd. En in sommige gevallen kunnen we met een klein bedrag niet de gewenste aandelen kopen (omdat de prijs hoog is). Al bieden brokers hiervoor tegenwoordig de oplossing in de vorm van ‘fractionele aandelen’.  

Het grootste voordeel aan periodiek beleggen in aandelen is het rendement. Gevorderde beleggers kunnen een bovengemiddeld rendement van 15% of hoger behalen.

Periodiek beleggen in ETF’s

In plaats van aandelen kunt u als beginner eenvoudig diversifiëren middels aandelenfondsen. Dit zijn ETF’s, wat staat voor Exchange Traded Fund. Er zijn veel verschillende soorten ETF’s. Hoe en wat gaan we niet uitleggen in dit artikel. Weet dat het een interessant beleggingsproduct is waarbij u prima kunt kiezen voor maandelijks investeren.

Periodiek beleggen in crypto

Met name jongeren kiezen voor het investeren in cryptomunten. In principe zou maandelijks beleggen in crypto goed kunnen uitpakken. Het is nog een relatief prille investeringsmarkt. De koersvolatiliteit is enorm. Bitcoin, Ethereum, en andere cryptomunten kunnen in een jaar gemakkelijk met 50% dalen. Of 300% stijgen.

Door het maandelijks investeren in cryptomunten kunt u op de lange termijn een gemiddelde aankoopprijs realiseren. Na bijvoorbeeld vijf of tien jaar zou dit rendabel kunnen zijn indien de cryptomarkt in haar geheel blijft stijgen.

Het is echter maar de vraag of dit gebeurt. In tegenstelling tot aandelen en vastgoed is het een zeer risicovolle belegging.

Andere alternatieven

Er zijn nog genoeg alternatieven. Denk aan grondstoffen, P2P lending, en bedrijfsleningen om maar enkele voorbeelden te benoemen.

Conclusie over maandelijks beleggen in vastgoed

In dit artikel hebben we gezien dat het maandelijks beleggen in vastgoed prima mogelijk is. Zelfs kleine bedragen investeren kan ons op de lange termijn welvarend maken. Iedere beginner kan een marktgemiddeld rendement nastreven, en simpelweg dankzij de kracht van geduld rijk worden.

Althans, wanneer op de lange termijn een gemiddeld rendement behaald kan worden. En dat is natuur niet volledig zeker. Beleggen kent nu eenmaal risico’s tot geld verlies. Wees daarom verstandig. Investeer met geld dat u kunt missen. Doe geen gekke dingen. Diversifieer. En heb vooral veel geduld.

Op termijn kan maandelijks beleggen in vastgoed uw leven financieel verrijken. Daarnaast zijn er verschillende manieren voor geld verdienen met vastgoed.

Vragen of opmerkingen? Stel ze hieronder in de reacties.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak. 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen