Vastgoed Kopen: Gratis Beginnersgids, Stappenplan en Cursus [2024]
18 maart 2023 
20 min. leestijd

Vastgoed Kopen: Gratis Beginnersgids, Stappenplan en Cursus [2024]

Vastgoed kopen is een van de meest populaire manieren om te investeren in onroerend goed. Het kan zowel een aantrekkelijke investering als een lucratieve manier zijn om passief inkomen te verdienen. In dit artikel zullen we alle aspecten van het kopen van vastgoed bespreken, van het identificeren van een geschikt pand tot het afsluiten van de deal en het beheren van het eigendom.

5 Voordelen van vastgoed kopen

vastgoed-kopen-tips 

Voordat we in de details treden van het kopen van vastgoed, is het belangrijk om de voordelen van deze investering te begrijpen. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste voordelen van vastgoed kopen:

 1. Passief inkomen: Vastgoed kan een aantrekkelijke manier zijn om passief inkomen te genereren, vooral als je het pand verhuurt. Het huurgeld dat je ontvangt, kan een constante stroom van inkomsten opleveren zonder dat je dagelijks werk hoeft te verrichten.
 2. Vermogensopbouw: Het kopen van vastgoed kan ook helpen bij de opbouw van vermogen. Na verloop van tijd kan de waarde van het pand stijgen en als je besluit het te verkopen, kan je winst maken op de verkoop.
 3. Bescherming tegen inflatie: Vastgoed kan een bescherming bieden tegen inflatie. Als de prijzen stijgen, kan de waarde van het pand ook stijgen, waardoor je investering in waarde toeneemt.
 4. Belastingvoordelen: Vastgoedbeleggingen kunnen ook belastingvoordelen opleveren, zoals aftrekposten voor hypotheekrente en afschrijvingen op het pand.
 5. Diversificatie van beleggingsportefeuille: Het kopen van vastgoed kan helpen om je beleggingsportefeuille te diversifiëren, waardoor je het risico van het beleggen in slechts één type activa vermindert.

7 Nadelen van vastgoed kopen

Hoewel vastgoed kopen veel voordelen kan bieden, zijn er ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste nadelen van vastgoed kopen:

 1. Hoge aanschafkosten: Het kopen van vastgoed vereist vaak een grote initiële investering. U moet niet alleen de aankoopprijs van het vastgoed betalen, maar ook bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en makelaarskosten. Dit kan voor sommige mensen een financiële last zijn.
 2. Onderhoudskosten: Vastgoedbezitters zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van hun eigendommen. Dit kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, vooral als er grote reparaties of renovaties nodig zijn.
 3. Leegstand: Als uw vastgoed niet wordt verhuurd, loopt u het risico dat het leeg staat en dat u geen huurinkomsten ontvangt. Dit kan leiden tot financiële problemen, vooral als u afhankelijk bent van de huurinkomsten om uw hypotheek of andere kosten te betalen.
 4. Tijdsinvestering: Het beheren van vastgoed kan tijdrovend zijn. U moet regelmatig contact onderhouden met huurders, reparaties en onderhoud coördineren en mogelijk ook juridische en financiële zaken afhandelen.
 5. Huurdersproblemen: Als u vastgoed verhuurt, kunt u te maken krijgen met problemen zoals wanbetaling, schade aan het pand of conflicten met huurders. Dit kan leiden tot juridische problemen en extra kosten.
 6. Marktfluctuaties: De vastgoedmarkt kan volatiel zijn en de waarde van uw vastgoed kan fluctueren. Dit kan van invloed zijn op uw vermogen om uw eigendom te verkopen of te herfinancieren.
 7. Beperkte liquiditeit: Vastgoed is een relatief illiquide investering, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om het snel te verkopen als u snel geld nodig heeft. Dit kan een probleem zijn als u snel geld nodig heeft.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen voordat u besluit om vastgoed te kopen. Het is ook belangrijk om een realistische inschatting te maken van uw financiële situatie en uw vermogen om eventuele kosten en risico's te beheren

Alternatieven tot vastgoed kopen

 vastgoed-kopen-voor-beginners

Let erop dat er ook veel alternatieven zijn tot vastgoed kopen. Vastgoed kopen vergt een groot startkapitaal. Niet iedereen heeft zoveel vermogen. Gelukkig zijn er veel manieren om te investeren in vastgoed met weinig geld. En naast vastgoed wil je ook diversifiëren in bijvoorbeeld aandelen en obligaties.

Als vastgoed kopen niet bij uw financiële situatie of uw investeringsdoelen past, zijn er verschillende alternatieven die u kunt overwegen:

 • Investeren in vastgoedfondsen: In plaats van direct vastgoed te kopen, kunt u ook investeren in vastgoedfondsen. Deze fondsen beleggen in een portefeuille van vastgoedobjecten en bieden u de mogelijkheid om te profiteren van de vastgoedmarkt zonder zelf vastgoed te hoeven kopen. Er zijn verschillende soorten vastgoedfondsen beschikbaar, waaronder beursgenoteerde vastgoedfondsen (REIT's) en private vastgoedfondsen.
 • Crowdfunding: Crowdfundingplatforms bieden de mogelijkheid om samen met andere investeerders te investeren in vastgoedprojecten. U kunt investeren in verschillende soorten vastgoedprojecten, zoals residentiële of commerciële vastgoedprojecten, met verschillende risico- en rendementsprofielen.
 • Investeren in aandelen en vastgoedaandelen: U kunt ook overwegen om te investeren in aandelen van vastgoedbedrijven. Deze bedrijven zijn actief in de vastgoedsector en zijn beursgenoteerd op de aandelenmarkt. Door te investeren in aandelen van vastgoedbedrijven, profiteert u indirect van de vastgoedmarkt.
 • Investeren in grondstoffen: Investeren in grondstoffen, zoals goud of zilver, kan een alternatief zijn voor vastgoedbeleggingen. Grondstoffen worden beschouwd als een veilige haven investering en kunnen dienen als een bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid.
 • Investeren in cryptocurrency: Cryptocurrency, zoals Bitcoin en Ethereum, wordt steeds populairder als alternatieve investeringsoptie. Hoewel het risico op volatiliteit hoog is, kunnen cryptocurrency in sommige gevallen leiden tot hoger rendement.
 • P2P Lending: het is ook mogelijk om te investeren in persoonlijke leningen. Dit is iets totaal anders dan vastgoed kopen, en daarom is het een goede aanvulling op elkaar.

Bekijk meer over de beste vastgoedfondsen.

Of bekijk onze gratis vastgoed tools om te downloaden met meer inspiratie over beleggen.

Stappenplan voor vastgoed kopen

vastgoed-kopen-stappenplan

Nu we de voordelen van vastgoed kopen hebben besproken, laten we kijken naar de stappen die je moet nemen om een vastgoedbelegging te doen.

Stap 1: Identificeer doelen en strategie

Voordat je begint met vastgoed kopen, is het belangrijk om je doelen en strategie te bepalen. Wat wil je bereiken met je vastgoedbelegging? Wil je een passief inkomen genereren door te verhuren? Wil je op de lange termijn vermogen opbouwen? Of ben je op zoek naar een pand dat je kunt renoveren en doorverkopen voor winst?

Als je eenmaal weet wat je doelen en strategie zijn, kun je gericht zoeken naar panden die hierbij passen.

Stap 2: Bepaal budget en financieel plan

Voordat je een pand gaat zoeken, is het belangrijk om je budget te bepalen. Hoeveel geld heb je beschikbaar om te investeren in een vastgoedbelegging? Dit zal bepalen welk type pand je kunt kopen en in welke buurt.

Stap 3: Zoek naar geschikte vastgoedpanden

Nu je je doelen en budget hebt bepaald, kun je beginnen met het zoeken naar geschikte panden. Dit kun je doen via verschillende kanalen, zoals via makelaars, online platforms, of door zelf op zoek te gaan in de buurt waar je wilt investeren.

Stap 4: Analyseer de financiële aspecten van het pand

Zodra je een aantal geschikte panden hebt gevonden, is het belangrijk om de financiële aspecten van het pand te analyseren. Dit omvat het berekenen van de potentiële huurinkomsten en de kosten van het onderhoud en de financiering van het pand. Hiermee kun je bepalen of het pand een goede investering is die past bij je doelen en budget.

Stap 5: Onderzoek het vastgoedpand

Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het belangrijk om het pand grondig te onderzoeken. Dit omvat het inspecteren van de fysieke staat van het pand en het controleren van eventuele juridische beperkingen of problemen.

Stap 6: Doe een bod en onderhandel

Als je tevreden bent met het onderzoek en de analyse van het pand, kun je een bod uitbrengen en beginnen met onderhandelen over de prijs en voorwaarden van de koop. Het is belangrijk om te onthouden dat het onderhandelen een proces is, en dat er meestal ruimte is voor compromissen.

Stap 7: Sluit de deal en koop het vastgoed

Als je eenmaal overeenstemming hebt bereikt over de prijs en voorwaarden, kun je de deal afsluiten door middel van het tekenen van de koopovereenkomst. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de overeenkomst goed begrijpt voordat je tekent.

Stap 8: Beheer het vastgoedpand en optimaliseer de cash flow

Zodra de deal is afgesloten, is het tijd om het pand te beheren. Hierbij komen meerdere aspecten kijken. In deze beginnersgids tot vastgoed kopen gaan we er dieper op in. Lees verder, en we gaan stap voor stap uitleggen hoe vastgoed kopen werkt.

Stap 9: Koop meerdere vastgoedpanden of verkoop bij kapitaalwinst

Afhankelijk van je financiële plannen kun je na de eerste aankoop vooruit denken. Wellicht wil je op termijn meerdere vastgoedpanden kopen. Of je kan juist verkopen bij forse kapitaalwinst. Naast vastgoed kopen wil je ook diversifiëren in andere assets, waaronder aandelen en Exchange Traded Funds (ETF’s). Spreid risico en herinvesteer je vermogen. Dit is hoe je financieel onafhankelijk wordt.

Beleggingsstrategie en budget bepalen bij vastgoed kopen

Een budget voor het kopen van vastgoed is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type vastgoed, de locatie, de huidige marktwaarde, de financieringsopties en de doelstellingen van de investeerder. Hieronder vind je een voorbeeld van een budget voor het kopen van een appartement als beleggingspand:

Aankoopprijs

 1. € 200.000 Aankoopkosten (notariskosten, registratiekosten, etc.):
 2. € 10.000 Renovatie- en inrichtingskosten:€ 20.000
 3. Totaal: € 230.000

Financiering

 1. Eigen vermogen: € 100.000
 2. Hypotheek: € 130.000
 3. Maandelijkse hypotheeklasten (rente en aflossing): € 700
 4. Maandelijkse huurinkomsten: € 900
 5. Netto maandelijkse cashflow (huurinkomsten minus hypotheeklasten): € 200

Aannemende dat het pand verhuurd wordt gedurende de hele periode en dat de huurinkomsten stabiel blijven, kan de investeerder na verloop van tijd een aanzienlijk rendement behalen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat er altijd onverwachte kosten en risico's kunnen optreden, zoals reparaties, leegstand of een verandering in de lokale marktomstandigheden. Het is daarom verstandig om een buffer in te bouwen in het budget en om vooraf zorgvuldig onderzoek te doen naar het pand en de markt waarin het zich bevindt.

Wat zijn de beste vastgoedpanden om te kopen?

Er zijn verschillende soorten vastgoedpanden die geschikt zijn om te kopen, afhankelijk van de doelstellingen van de investeerder en de lokale marktomstandigheden. Hieronder staan enkele voorbeelden van geschikte vastgoedpanden:

 • Appartementen: Appartementen zijn een populaire keuze voor beleggers omdat ze relatief betaalbaar zijn en vaak worden verhuurd aan huurders die op zoek zijn naar een betaalbare woning. Appartementen hebben vaak een goede huurinkomstenpotentieel en een hoog rendement op de investering.
 • Woningen: Woningen kunnen variëren van kleine rijtjeshuizen tot grotere vrijstaande woningen en zijn vaak aantrekkelijk voor gezinnen of individuen die op zoek zijn naar een woning. Woningen hebben vaak een stabiele huurinkomstenpotentieel en kunnen een goede langetermijninvestering zijn.
 • Commercieel vastgoed: Commercieel vastgoed omvat kantoren, winkelpanden, magazijnen en industriële panden. Commercieel vastgoed kan een hoger rendement opleveren dan residentieel vastgoed, maar het vereist vaak ook meer kennis en ervaring.
 • Vakantiewoningen: Vakantiewoningen zijn populair bij investeerders die op zoek zijn naar een secundaire bron van inkomsten. Ze worden vaak verhuurd aan vakantiegangers voor kortere perioden en kunnen een hoog rendement opleveren tijdens het hoogseizoen.
 • Studentenhuisvesting: Studentenhuisvesting kan een goede investering zijn in gebieden met hogescholen en universiteiten. Studenten zijn vaak op zoek naar betaalbare woningen en er is vaak een constante vraag naar studentenhuisvesting.

Bij het selecteren van een vastgoedpand is het belangrijk om rekening te houden met de locatie, de huidige marktomstandigheden en de verwachte huurinkomsten. Het is ook belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen naar het pand en de lokale omgeving, inclusief de demografie en het aanbod van vergelijkbare vastgoedpanden in de buurt.

Wat de beste vastgoedpanden om te kopen zijn is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Meestal is het voor beginners slimmer om te beginnen met appartementen. Appartementen kunnen worden gekocht met relatief klein startkapitaal. Commercieel vastgoed daarentegen vereist veel geld en expertise.

Vakantiewoningen als vastgoed kopen kan heel rendabel zijn. Vakantiewoningen opknappen en verhuren via Airbnb kan het hoogste rendement opleveren. Het heeft natuurlijk wel nadelen zoals arbeidsintensief en het risico op veel leegstand.

Waarop letten bij vastgoed kopen?

 hoe-vastgoed-kopen

Bij het kopen of inspecteren van vastgoed zijn er een aantal belangrijke factoren om op te letten, waaronder:

 • Locatie: De locatie van het vastgoed is een belangrijke factor om in overweging te nemen. De locatie heeft invloed op de waarde en het potentieel van het vastgoed. Het is belangrijk om te kijken naar de nabijheid van voorzieningen, zoals scholen, winkels en openbaar vervoer. Ook de buurt en de omgeving van het vastgoed moeten worden geëvalueerd.
 • Bouwkundige staat: De bouwkundige staat van het vastgoed is een belangrijke factor bij het kopen van vastgoed. Het is belangrijk om het vastgoed zorgvuldig te inspecteren en te kijken naar eventuele bouwkundige gebreken, zoals scheuren in de muren, vochtproblemen en beschadigingen aan de fundering. Een goede inspectie kan ook helpen om verborgen gebreken op te sporen.
 • Onderhoud: Het is belangrijk om te kijken naar het onderhoud van het vastgoed. Vastgoed dat goed onderhouden is, zal waarschijnlijk minder problemen hebben en kan een hogere waarde hebben. Het is belangrijk om te kijken naar de staat van het dak, de ramen, deuren en de algemene staat van het vastgoed.
 • Huurinkomsten: Bij het kopen van vastgoed om te verhuren is het belangrijk om te kijken naar de huurinkomsten en de huurders. Het is belangrijk om te weten hoeveel huur er wordt ontvangen en of de huurders betrouwbaar zijn. Ook de huurcontracten en de huurvoorwaarden moeten goed worden bestudeerd.
 • Juridische aspecten: Het is belangrijk om te kijken naar de juridische aspecten van het vastgoed, zoals eigendomspapieren, erfdienstbaarheden en andere juridische beperkingen. Ook moeten eventuele vergunningen en certificaten worden gecontroleerd, zoals het energielabel en de bouwvergunning.
 • Marktwaarde: Het is belangrijk om de marktwaarde van het vastgoed te bepalen. Dit kan worden gedaan door te kijken naar vergelijkbare vastgoedprijzen in de omgeving. Het is belangrijk om te weten hoeveel het vastgoed waard is en wat de potentiële waarde kan zijn in de toekomst.

Het is aan te raden om een professionele inspectie uit te voeren bij het kopen van vastgoed. Een professional kan u helpen om eventuele problemen op te sporen en kan u adviseren over de beste manier om het vastgoed te kopen en te beheren.

De beste steden in Nederland voor het kopen van vastgoed

Er zijn verschillende steden in Nederland die goede mogelijkheden bieden voor vastgoedinvesteringen. Hieronder vindt u enkele van de beste steden om in vastgoed te investeren:

 • Amsterdam: Amsterdam is een van de meest populaire steden in Nederland en trekt veel toeristen en expats aan. Dit maakt het een aantrekkelijke stad om te investeren in vastgoed. De huizenprijzen in Amsterdam zijn echter hoog en er is veel concurrentie, dus het kan moeilijk zijn om een goede deal te vinden.
 • Utrecht: Utrecht is een populaire stad onder studenten en heeft een levendige economie. Het is ook een stad die sterk in ontwikkeling is en er zijn veel nieuwbouwprojecten gaande. Dit biedt goede mogelijkheden voor vastgoedinvesteringen.
 • Rotterdam: Rotterdam is een van de grootste steden in Nederland en heeft een levendige haven en industrie. De vastgoedprijzen zijn lager dan in Amsterdam en er is veel potentieel voor ontwikkeling.
 • Den Haag: Den Haag is de politieke hoofdstad van Nederland en heeft veel expats en diplomaten. Dit maakt het een aantrekkelijke stad om te investeren in vastgoed. De vastgoedprijzen zijn echter hoog en er is veel concurrentie.
 • Groningen: Groningen is een studentenstad en heeft een bloeiende economie. Het is ook een stad die sterk in ontwikkeling is, met veel nieuwbouwprojecten en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.
 • Eindhoven: Eindhoven heeft een bloeiende technologie-industrie en is een populaire stad onder expats. Er is veel potentieel voor vastgoedinvesteringen in deze stad.

Natuurlijk kan je ook vastgoed kopen bij jou in de buurt. De beste vastgoedbeleggingen zijn diegene waar je veel verstand van hebt. Kan je een leuk appartement in de buurt kopen en deze verhuren aan een familielid of vriend? Dan is het risico waarschijnlijk zeer laag. Zeker indien je de koper al hebt alvorens je investeert in onroerend goed.

Onderhandelen en juridische aspecten bij vastgoed kopen

Onderhandelen en juridische aspecten zijn twee belangrijke onderdelen van het kopen van vastgoed. Hieronder vindt u meer informatie over deze onderwerpen.

Onderhandelen: Het onderhandelen over de prijs van vastgoed is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces. Hieronder vindt u enkele tips die u kunnen helpen bij het onderhandelen over de prijs van vastgoed:

 1. Doe uw onderzoek: Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de marktwaarde van het vastgoed dat u wilt kopen. Hierdoor kunt u beter beoordelen of de vraagprijs van het vastgoed redelijk is of niet.
 2. Bied niet meteen de vraagprijs: Het is gebruikelijk om lager te bieden dan de vraagprijs. Houd er wel rekening mee dat de verkoper niet altijd akkoord gaat met uw bod.
 3. Houd uw emoties onder controle: Blijf kalm en professioneel tijdens het onderhandelen. Laat uw emoties niet de overhand nemen, dit kan de onderhandelingen bemoeilijken.
 4. Wees flexibel: Probeer ook te onderhandelen over andere aspecten van de koopovereenkomst, zoals de opleveringsdatum, de inrichting of de reparatie van kleine gebreken.

Juridische aspecten: Het kopen van vastgoed heeft ook juridische aspecten waar u rekening mee moet houden. Hieronder vindt u enkele belangrijke zaken die u moet weten:

 1. Koopakte: Een koopakte is een contract tussen de verkoper en de koper waarin de voorwaarden van de verkoop worden vastgelegd. Het is belangrijk om deze goed door te nemen en te begrijpen voordat u tekent.
 2. Notaris: Het is verplicht om de koopakte te laten registreren bij een notaris. De notaris zorgt ervoor dat de overdracht van het vastgoed correct wordt afgehandeld.
 3. Bouwkundige keuring: Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wel aan te raden om te laten uitvoeren. Hierdoor krijgt u inzicht in eventuele gebreken of schade aan het vastgoed.
 4. Overdrachtsbelasting: Bij het kopen van vastgoed moet er overdrachtsbelasting worden betaald. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de waarde van het vastgoed.
 5. Hypotheek: Bij het kopen van vastgoed kunt u een hypotheek afsluiten. Houd er rekening mee dat u niet meer kunt lenen dan de waarde van het vastgoed. Vergelijk altijd de rente bij beleggingspand financieren. Geld lenen kost geld.

Vastgoedpand beheren

Als je eenmaal een vastgoedpand hebt gekocht, is het belangrijk om het pand goed te beheren om ervoor te zorgen dat het zijn waarde behoudt en je de gewenste opbrengsten behaalt. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten bij het beheren van een vastgoedpand:

 • Onderhoud en reparaties: Regelmatig onderhoud en reparaties zijn essentieel om het pand in goede staat te houden en te voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen. Zorg ervoor dat je een onderhoudsplan hebt en dat je eventuele reparaties snel en efficiënt uitvoert.
 • Huurders: Als je het pand verhuurt, is het belangrijk om goede huurders te selecteren en ervoor te zorgen dat ze zich aan de huurovereenkomst houden. Dit omvat het innen van de huur op tijd, het oplossen van eventuele problemen en het verlengen van huurovereenkomsten indien gewenst.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat het pand veilig is voor huurders en bezoekers. Dit omvat het installeren van rookmelders, brandblussers en nooduitgangen, en het regelmatig controleren van deze voorzieningen.
 • Verzekering: Zorg ervoor dat het pand goed verzekerd is tegen brand, diefstal, en andere risico's. Dit kan je beschermen tegen onverwachte kosten en schadeclaims.
 • Boekhouding en belastingen: Zorg ervoor dat je de financiën van het pand goed bijhoudt, inclusief inkomsten en uitgaven. Dit kan je helpen om op tijd belastingen te betalen en om inzicht te krijgen in de financiële prestaties van het pand.
 • Wet- en regelgeving: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die van toepassing is op vastgoedbeheer. Dit omvat bijvoorbeeld het naleven van bouw- en veiligheidsvoorschriften, het bijhouden van huurovereenkomsten en het voldoen aan fiscale verplichtingen.
 • Communicatie: Houd open communicatielijnen met huurders en andere belanghebbenden. Dit kan je helpen om problemen op te lossen voordat ze escaleren en om positieve relaties op te bouwen met huurders en andere partijen.
 • Duurzaamheid: Denk na over manieren om het pand duurzamer te maken. Dit kan niet alleen kostenbesparingen opleveren, maar ook bijdragen aan een beter milieu en de waarde van het pand op lange termijn verhogen.

Het beheren van een vastgoedpand kan veel werk zijn, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat je investering zijn waarde behoudt en je de gewenste opbrengsten behaalt. Door aandacht te besteden aan deze belangrijke aandachtspunten, kun je ervoor zorgen dat je vastgoedbelegging succesvol is op de lange termijn.

hoe kan ik het beste vastgoed verhuren voor meer cash flow?

Er zijn verschillende manieren om vastgoed te verhuren voor meer cash flow. Hieronder vindt u enkele tips:

Zorg voor een goede huurprijs

Het is belangrijk om de huurprijs goed af te stemmen op de markt en de locatie van het pand. Als de huurprijs te hoog is, kan het moeilijk zijn om huurders te vinden. Als de huurprijs te laag is, loopt u inkomsten mis.

Verbeter het pand

Door het pand te verbeteren kunt u de huurprijs verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van extra voorzieningen, zoals een fitnessruimte of een gemeenschappelijke tuin. Ook het moderniseren van de keuken en badkamer kan helpen om de huurprijs te verhogen.

Verminder de leegstand

Als uw pand leegstaat, ontvangt u geen huurinkomsten. Zorg er daarom voor dat u het pand snel kunt verhuren wanneer er een huurder vertrekt. Zorg voor een goede marketing, een goede presentatie van het pand en zorg dat u snel kunt schakelen met potentiële huurders.

Verhuur aan betrouwbare huurders

Door te verhuren aan betrouwbare huurders kunt u problemen voorkomen en de inkomstenstroom veiligstellen. Zorg daarom voor een goed selectieproces en een goede screening van potentiële huurders.

Overweeg het verhuren van gemeubileerde woningen

Het verhuren van gemeubileerde woningen kan aantrekkelijk zijn voor huurders die tijdelijk in een stad willen wonen. Hierbij kunt u een hogere huurprijs vragen, omdat u de kosten van de meubels en het onderhoud hiervan kunt doorberekenen in de huurprijs.

Overweeg het verhuren van parkeerplaatsen

Als u een parkeerplaats beschikbaar heeft bij uw pand, kunt u deze verhuren aan huurders die een auto bezitten. Dit kan een extra inkomstenstroom genereren zonder veel extra inspanning.

Let op: Het is belangrijk om de lokale wet- en regelgeving te kennen met betrekking tot het verhuren van vastgoed en het opstellen van huurovereenkomsten. Zorg dat u op de hoogte bent van de verplichtingen en rechten van huurders en verhuurders

Tips bij vastgoed kopen (voor beginners)

Vastgoed kopen kent risico’s. Zeker voor beginners is het een grote stap. Je koopt niet zomaar vastgoed. Het is een lange termijn investering. Met de volgende tips helpen we je op weg met het succesvol kopen van vastgoedpanden:

 • Doe onderzoek: Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de vastgoedmarkt waarin u geïnteresseerd bent. Analyseer de trends en de prijzen van vastgoed in de regio en vergelijk de prijzen van vergelijkbare panden. Door uw onderzoek goed te doen, kunt u beter beoordelen of het vastgoed dat u wilt kopen een goede investering is.
 • Bepaal budget: Het is belangrijk om een budget te hebben voordat u op zoek gaat naar vastgoed. Bepaal hoeveel u wilt uitgeven en houd hierbij ook rekening met de bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en eventuele kosten voor verbouwingen of reparaties.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat u het juiste vastgoed vindt dat aan uw eisen en budget voldoet. Wees geduldig en laat u niet verleiden om te snel een beslissing te nemen.
 • Laat een bouwkundige keuring uitvoeren: Een bouwkundige keuring kan u inzicht geven in eventuele gebreken of schade aan het vastgoed. Dit kan u helpen om een betere inschatting te maken van de kosten die u moet maken voor eventuele reparaties of verbouwingen.
 • Schakel een expert in: Het kan nuttig zijn om een makelaar of een advocaat in te schakelen die u kan begeleiden bij het proces van vastgoed kopen. Deze professionals hebben vaak meer kennis en ervaring dan u en kunnen u helpen om betere beslissingen te nemen.
 • Onderhandel over de prijs: Het is gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs van vastgoed. Bied niet meteen de vraagprijs, maar bied een realistische prijs op basis van uw onderzoek en uw budget.
 • Denk aan de toekomst: Bij het kopen van vastgoed is het belangrijk om niet alleen naar het heden te kijken, maar ook naar de toekomst. Denk na over de potentie van het vastgoed op lange termijn en houd rekening met eventuele veranderingen in de omgeving die van invloed kunnen zijn op de waarde van het vastgoed.

Risico’s bij vastgoed kopen

Het kopen van vastgoed brengt, net als elke andere investering, risico's met zich mee. Hieronder vindt u een aantal risico's die gepaard gaan met vastgoedbeleggingen:

 • Marktrisico: Het risico dat de vastgoedmarkt onder druk komt te staan en de waarde van uw vastgoedbelegging daalt. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals economische recessies, veranderingen in rentetarieven of overaanbod van vastgoed.
 • Leegstandsrisico: Het risico dat uw vastgoed leeg komt te staan en u geen huurinkomsten meer ontvangt. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals economische recessies, veranderingen in de vraag naar vastgoed of een gebrek aan onderhoud.
 • Financieringsrisico: Het risico dat u niet in staat bent om uw vastgoedbelegging te financieren, of dat uw financieringslasten hoger worden dan verwacht. Dit kan worden veroorzaakt door veranderingen in rentetarieven, verslechterende kredietvoorwaarden of onverwachte kosten.
 • Onderhoudsrisico: Het risico dat er onderhouds- of renovatiekosten nodig zijn om uw vastgoed in goede staat te houden. Dit kan worden veroorzaakt door veroudering van het vastgoed, veranderingen in de bouwvoorschriften of onverwachte reparaties.
 • Juridisch risico: Het risico dat u te maken krijgt met juridische geschillen, zoals huurgeschillen, bouwvergunningen of onteigeningsprocedures. Dit kan leiden tot hoge juridische kosten en verlies van huurinkomsten.
 • Belastingrisico: Het risico dat de belastingdruk op vastgoedbeleggingen toeneemt. Dit kan worden veroorzaakt door veranderingen in belastingwetgeving of onverwachte belastingaanslagen.

Het is belangrijk om deze risico's in overweging te nemen bij het overwegen van een vastgoedbelegging. Het is ook aan te raden om advies in te winnen bij een financieel adviseur of een vastgoedprofessional om u te helpen bij het beoordelen van de risico's en het maken van weloverwogen beslissingen.

Er zijn verschillende trends en ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in de vastgoedsector. Hieronder vindt u een aantal belangrijke trends en ontwikkelingen bij vastgoed kopen:

 1. Duurzaamheid: Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp in de vastgoedsector. Veel vastgoedinvesteerders kiezen voor duurzame en energiezuinige gebouwen, omdat dit niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook kostenbesparend kan zijn op de lange termijn.
 2. Technologie: Technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op de vastgoedsector. Zo worden er steeds meer technologieën ingezet om vastgoed slimmer en efficiënter te maken. Denk hierbij aan smart buildings, waarbij bijvoorbeeld de verlichting, verwarming en ventilatie automatisch worden aangestuurd om energie te besparen.
 3. Flexibiliteit: Flexibiliteit wordt steeds belangrijker in de vastgoedsector. Veel huurders zijn op zoek naar flexibele huurovereenkomsten, waarbij ze bijvoorbeeld kortere opzegtermijnen hebben of de mogelijkheid hebben om extra ruimte bij te huren wanneer dat nodig is.
 4. Locatie: De locatie van vastgoed blijft een belangrijke factor bij het investeren in vastgoed. Er is steeds meer vraag naar vastgoed in stedelijke gebieden, waarbij er een goede bereikbaarheid is met het openbaar vervoer en waar voorzieningen zoals winkels, restaurants en cafés in de buurt zijn.
 5. Demografische veranderingen: Demografische veranderingen hebben een grote invloed op de vastgoedsector. Zo neemt de vergrijzing toe, wat kan leiden tot een grotere vraag naar aangepaste woningen en zorgvastgoed. Ook neemt de vraag naar studentenwoningen toe, vanwege het groeiend aantal studenten dat een studie volgt.
 6. Invloed van de pandemie: De coronapandemie heeft ook invloed gehad op de vastgoedsector. Zo heeft thuiswerken geleid tot een veranderende vraag naar kantoorruimte en heeft de horeca- en retailsector te maken met uitdagingen door de lockdowns en de veranderende consumentenvraag.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze trends en ontwikkelingen bij het investeren in vastgoed, omdat ze invloed kunnen hebben op de waarde en het rendement van uw vastgoedbeleggingen.

Voor wie is vastgoed kopen geschikt als lange termijn belegging?

Vastgoed kopen kan geschikt zijn voor verschillende doelgroepen, afhankelijk van hun persoonlijke situatie, doelstellingen en financiële middelen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van groepen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het kopen van vastgoed:

Particuliere beleggers: Particuliere beleggers zijn individuen die op zoek zijn naar alternatieve beleggingen naast aandelen, obligaties en spaarrekeningen. Vastgoed kan voor hen aantrekkelijk zijn vanwege de stabiele inkomstenstroom en de mogelijkheid tot waardegroei op de lange termijn.

Startende ondernemers: Startende ondernemers kunnen vastgoed kopen als investering om extra inkomsten te genereren, bijvoorbeeld door het verhuren van bedrijfsruimte. Zo kunnen ze extra geld verdienen om hun bedrijf te laten groeien.

Vermogende particulieren: Vermogende particulieren kunnen vastgoed kopen als onderdeel van hun beleggingsportefeuille, om risico te spreiden en extra rendement te behalen.

Bedrijven: Bedrijven kunnen vastgoed kopen om hun eigen bedrijfsruimte te creëren, waardoor ze niet langer afhankelijk zijn van de huur van een pand. Daarnaast kan vastgoed kopen voor bedrijven interessant zijn vanwege de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren door het verhuren van ongebruikte ruimtes.

Het is belangrijk om te benadrukken dat vastgoed kopen niet voor iedereen geschikt is.

Conclusie over vastgoed kopen

In dit uitgebreide artikel hebben we een complete beginnersgids en stappenplan geschreven voor vastgoed kopen. Of je nu beginner of gevorderd bent, aan de hand van deze gratis cursus kan iedereen leren hoe vastgoed kopen werkt.

Let op: beleggen kent risico's tot geld verlies. Dit artikel is louter geschreven ter vermaak en inspiratie. Het bevat op geen enkele wijze (persoonlijk) beleggingsadvies.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen