Collin Crowdfund Review en Ervaringen | Vastgoedsbeleggen.nl
05 november 2022 
7 min. leestijd

Collin Crowdfund Review en Ervaringen | Vastgoedsbeleggen.nl

Investeren in crowdfund projecten? In Nederland zijn er een aantal betrouwbare crowdfund platformen. Een van de grootste is Collin Crowdfund. Wij onderzoeken de voor- en nadelen van dit platform. Bieden zij goede investeringen? Zijn de kosten laag en is het rendement aantrekkelijk? Is het investeringsproces soepel en toegankelijk? Dit en meer leest u in onze ervaringen en review over Collin Crowdfund.

Op naar de review!

Review over Collin Crowdfund: investeren in projecten

ervaringen collin crowdfund beleggen

Collin Crowdfund is een van Nederlands grootste crowdfunding-platformen dat zich richt op de financiering van het MKB via (particuliere) investeerders die een goed rendement willen behalen tegen bepaalde risico's.

U kunt kiezen voor aantrekkelijke en gepersonaliseerde investeringsmogelijkheden. Als belegger ontvangt u twee vergoedingen, een maandelijkse in de vorm van rente en een andere in de vorm van kapitaal gedurende de overeengekomen looptijd. De investeringsmogelijkheden variëren van 500 tot 2.500.000 euro. Het gemiddelde bruto rendement is 7,3% en het gemiddelde netto rendement voor alle investeerders is 3,65%.

Het gemiddelde netto rendement is beduidend lager dan de beste vastgoedfondsen. Bepaal daarom goed of dergelijke crowdfunding beleggingen goed aansluiten op uw beleggingsportfolio. Met andere investeringen kunt u, waarschijnlijk, een hoger rendement behalen.

Wilt u uw toekomstig vermogen berekenen op basis van rendement? Download dan onze gratis vastgoed tools.

Hun platform biedt geautomatiseerde end-to-end ondersteuning op basis van de financieringsbehoeften van ondernemers. Ze bieden ook een alles-in-een portaal met diverse crowdfund belegingen. Denk aan vastgoed projecten, start-ups of concept ontwikkeling van nieuwe producten. Ook duurzame beleggingen komen regelmatig beschikbaar.

Belangrijk bij een Collin Crowdfund review is de vermelding dat het louter lange termijn investeringen betreft. U kunt beleggen in diverse projecten. In feite leent u geld uit, in ruil voor rente. Gedurende de investering kunt u het geld niet terugvragen. Het gaat om een vaste looptijd. Wat varieert van 24 tot 60 maanden (of langer). Derhalve zijn dit geen liquide beleggingen, zoals dit wel met vastgoedaandelen, een Real Estate Investment Trust, of andere liquide beleggingen het geval is.

Ervaringen met Collin Crowdfund

collin-crowdfund-reviews

De meeste gebruikers zijn het erover eens dat de website en de app gebruiksvriendelijk zijn. Ze hebben snelle doorlooptijden van registratie tot uiteindelijke investering of lening. De soepele onboarding leidt tot positieve ervaringen met Collin Crowdfund.

Klanten bevestigen dat er altijd risico's zijn op verliezen bij crowdfund-investeringen. Ook bij Collin Crowdfund zijn deze ervaringen niet anders. Investeren in projecten, vastgoed en diverse initiatieven kennen het risico tot geld verlies. Investeer daarom alleen met geld dat u kunt missen.

Een andere manier tot risicospreiding is het investeren in meerdere projecten. Klanten van Collin Crowdfund krijgen zij via het loyaliteitsprogramma een korting op de beheersprovisie, als zij de beleggingen diversifiëren in verschillende kredietaanvragen om de risico's te spreiden.

Van de honderden reviews en ervaringen met Collin Crowdfund ontvangen zij momenteel een klanttevredenheidsscore van 4.3 uit 5. Dit is positief. Verschillende klanten zijn al jarenlang actief. Ook hebben ze circa duizenden reviews op Trustpilot, met een gemiddelde van 4.4 uit 5. Dat zegt veel!

Ook wij hebben positieve ervaringen met Collin Crowdfund. Het is een interessant platform. Ook ondernemers kunnen er terecht om hun stilzittend kapitaal voor hen te laten werken. Of u kunt zelf een project aanbieden, zoals uw eigen beleggingspand financieren middels crowdfunding.

Er zijn echter ook klanten die negatieve ervaringen hebben. Zij omschrijven dat er relatief veel defaults zijn. Defaults zijn projecten die omvallen, en derhalve geen rendement uitkeren of zelfs tot verlies leiden. Zo beweren zij een netto rendement van circa 2 – 3% te behalen. En dat is bijzonder laag.

In vergelijking met Collin Crowdfund zijn er vastgoedfondsen die consistent 6 tot 9% rendement uitkeren. Voorbeelden hiervan zijn SynVest, Corum Investments en Vondellaan Vastgoed. Op onze pagina kunt u alle vastgoedfondsen vergelijken op rendement en risico’s.

Wat is het rendement en de kosten bij Collin Crowdfund?

Hieronder weergeven wij een overzicht van het potentiële rendement en de kosten bij Collin Crowdfund. Zoals aangegeven kan het rendement erg verschillen afhankelijk van het aantal succesvolle projecten. Verdiep u goed in de risico’s van ieder project alvorens te investeren.

 • Rendement: 2 – 9%, afhankelijk van het project
 • Minimale storting: € 100 of € 500, afhankelijk van de categorie.
 • Toegangsprijs: geen
 • Uitstapvergoeding: geen
 • Beheersprovisie: 0,1% of 0,07% afhankelijk van het belegde bedrag.
 • Slagingspercentage van de lening: 950 euro, 1.500 euro of 1,5%, afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag.
 • Kredietwaardigheid: € 350 of gratis, afhankelijk van de categorie.
 • Publicatie- en contractkosten: €850
 • Vergoeding voor te late betaling: 500 euro
 • Provisie voor vervroegde aflossing: 12 maanden rente
 • Vergoeding voor herziening van de lening: 2%
 • Schadevergoeding en geval van annulering/vordering: 12 maanden rente
 • Intrekking van de terugbetaling van de leningaanvraag na ondertekening van de leningovereenkomst en/of na de (voor)publicatie: De succesfee + vergoeding van 6 maanden.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het bedrijf.

Hoe werkt investeren bij Collin Crowdfund?

hoe werkt investeren collin crowdfund

Het investeringsproces bij kredietaanvragen bestaat uit 4 fasen: registratie, investering, bedenktijd en definitieve investering.

Als u nieuw bent, moet u zich privé of zakelijk registreren. U krijgt een persoonlijke Collin betaalrekening gekoppeld aan de Collin Crowdfund Foundation bankrekening.

Na inschrijving op de gekozen investeringsmogelijkheid voert u het gewenste investeringsbedrag in.

Voor investeringen in kleine leningaanvragen is er Collin Direct, waar u meer mogelijkheden krijgt om uw investeringen te spreiden en het aanvraagproces voor de ondernemer korter is. De leenmogelijkheden bij Collin Direct variëren van €25.000 tot €250.000, en investeerders kunnen deelnemen voor bedragen van €100 en een multi-type van €100.

Voor investeringsmogelijkheden boven 250.000 euro is het minimumbedrag 500 euro. Als u een particuliere belegger bent, kunt u volgens de regelgeving maximaal 80.000 euro investeren. Bent u een zakelijke belegger? Dan geldt deze beperking niet voor u.

Om te beginnen moet u op elk moment het saldo van uw Collin-zichtrekening opwaarderen via een bankoverschrijving of een iDEAL-betaling, waarbij een maximum van € 50.000 per betaling geldt. Het bedrijf raadt u aan uw beschikbare saldo op te waarderen voordat u zich inschrijft.

Als het beschikbare saldo op uw Collin betaalrekening op het moment van aanmelden niet voldoende is, kunt u de investering alsnog aanmelden via een iDEAL-betaling. Het bedrijf garandeert echter niet dat het gekozen investeringsbedrag belastbaar blijft.

In overeenstemming met de huidige wetgeving wordt uw saldo, als u het binnen 60 dagen niet gebruikt, automatisch teruggestort op uw bankrekening.

Met een verificatiecode die u via een verificatieapplicatie of SMS ontvangt, wordt uw inschrijving voor de investeringsmogelijkheid bevestigd en ontvangt u een bevestigingsmail.

Vanaf hier krijgt u een bedenktijd van vier dagen vanaf het moment van registratie om uw investering te wijzigen of terug te trekken. Indien u uw investering moet wijzigen, kiest u binnen uw Mijn Collin-account voor 'wijzigen' investering om de gewenste investering te verhogen of te verlagen.

Zodra 100% van het investeringsbedrag is bereikt en de bedenktijd van alle geïnteresseerde investeerders is verstreken, komt de lening definitief ten laste van de ondernemer. Rentebetalingen en aflossing vinden maandelijks plaats (tenzij op een individuele rentelening) en worden overgemaakt op uw Collin betaalrekening.

De eerste aflossing begint over het algemeen een maand na de opnamedatum van de lening. U kunt uw huidige investeringen vinden via het aflossingsschema in de rubriek 'Mijn Collin' onder 'Investeringen'.

Als 100% van het investeringsbedrag niet wordt bereikt, bepaalt de crowd het succes van de financieringsaanvraag. Als de leningsovereenkomst niet tot stand komt, wordt het bedrag van uw gereserveerde investering en uw Collin betaalrekening binnen één werkdag automatisch vrijgegeven. U kunt het beschikbare saldo opnemen of opnieuw inschrijven op een andere leningaanvraag.

Om leningen aan te vragen, begint u met een kredietevaluatie van zowel Collin Crowdfund als Dun & Bradstreet. Gekwalificeerde professionals beoordelen het potentieel van uw bedrijf door u te bezoeken en persoonlijk een vragenlijst in te vullen over uw bedrijf, financiële behoeften en toekomstplannen. Zij uploaden deze informatie in hun software en vervolgens analyseert een risicobeoordelaar de antwoorden van de potentiële kredietnemer. De risicocoach beslist dan of de lening al dan niet wordt doorgezet voor een definitieve beoordeling.

In de laatste stap worden goedgekeurde leningen en alle ondersteunende documentatie automatisch voorgelegd aan de bedrijvengids voor definitieve goedkeuring. Zodra de Greenlight Commissie definitieve goedkeuring geeft, wordt de lening gepubliceerd, en de website van het bedrijf voor investeringen.

Collin Crowdfund Review van de voor- en nadelen

Op basis van alle reviews en ervaringen kunnen we enkele voor- en nadelen vaststellen. Collin Crowdfund kan interessant zijn, maar is zeker niet voor iedereen geschikt.

Voordelen

 • Snelle, toegankelijke manier tot investeren voor kleine bedrijven.
 • Het biedt investeerders een directe manier om lokale ondernemers te steunen.
 • Platform geoptimaliseerd voor crowdfunding, zodat ze aan de achterkant een groot aantal investeerders tegelijk kunnen verwerken.
 • U kunt korting krijgen met het loyaliteitsprogramma van Collin, vanaf 10 investeringen of ten minste 15.000 euro geïnvesteerd.

Nadelen

 • Het netto rendement kan erg laag zijn
 • Zij missen grotere mogelijkheden voor grote investeerders.
 • Het loyaliteitsprogramma is niet van toepassing op beleggingen via Collin Direct.
 • Het is niet precies bekend wanneer de definitieve inschrijving voor de opening van de investering zal beginnen.
 • Wanneer veel beleggers willen deelnemen, lopen de beleggingsmogelijkheden snel vol

Conclusie over Collin Crowdfund

Collin Crowdfund biedt interessante mogelijkheden voor zowel bedrijven als particulieren om te investeren in crowdfunding. Ondernemers kunnen beleggen of geld ophalen voor hun eigen projecten. Particuliere beleggers kunnen diversifiëren middels investeringen in diverse projecten en ondernemingen. Het platform werkt prima, en er is meer dan genoeg aanbod.

Over het algemeen hebben wij een positieve ervaringen na onze Collin Crowdfund review. Anderzijds opperen we wel de kritische noot dat het netto rendement laag kan uitvallen. Dit is ook afhankelijk van uw beleggingsstrategie. Toch is het zo dat bepaalde klanten een netto rendement van 2 – 4% rapporteren. En dat is beduidend lager dan diverse andere vastgoed beleggingen. Aan de andere kant kan een crowdfund investering wel lager risico bevatten. Onderzoek daarom goed de balans tussen risico en rendement, alsook eventuele garanties aangeboden vanuit het crowdfunding platform.

Heeft u ervaringen met Collin Crowdfund? Deel je review in de reacties hieronder om andere te informeren!

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak. 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen