Vastgoedfondsen of spaardeposito? Alle voor- en nadelen vergelijken
Vastgoedfondsen of spaardeposito: Wat is de beste keuze?
Beleggen doet u doorgaans met als doel om meer vermogen op te bouwen. Er zijn meerdere manieren om een mooi vermogen bij elkaar te investeren en uw vermogen zo actief voor u te laten werken. Twee van de meest interessante en populaire mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen zijn spaardeposito’s en vastgoedfondsen. Maar wat is nu precies de beste keuze? In dit artikel beantwoorden we deze vraag en bespreken we alles dat u moet weten over een belegging in spaardeposito’s of vastgoedfondsen.
Investeren in vastgoedfondsen
De meest lucratieve manier van beleggen is misschien wel het investeren in vastgoed. Vastgoedfondsen zijn bovendien de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en dat is helemaal niet zo gek. Beleggen in vastgoedfondsen kent namelijk tal van voordelen, die we hieronder zorgvuldig zullen bespreken.
Hoe werken vastgoedfondsen?
Maar hoe werken zulke vastgoedfondsen precies? De term ‘vastgoed’ geeft natuurlijk al een kleine hint. Vastgoedfondsen zijn bedrijven die grote investeringen doen in vastgoed, vaak met kapitaal afkomstig van hun eigen investeerders. Deze fondsen beleggen in allerlei soorten vastgoed, waaronder bijvoorbeeld huizen, kantoren en winkelpanden.
De panden die de vastgoedfondsen in eigendom hebben worden daarna vaak verhuurt. Denk maar eens aan de talloze winkelpanden die u in de gemiddelde stad kunt vinden. Veel van deze panden worden gehuurd door retailers, die maandelijks huur betalen aan het vastgoedfonds voor het gebruik ervan.
Op deze manier genereert het vastgoedfonds inkomsten en tegelijkertijd verdient u er ook aan. U heeft immers geïnvesteerd in het vastgoedfonds, waardoor een deel van het vastgoed eigenlijk van u is. Zo komt het verdiende geld uiteindelijk weer terug naar u, wat kan resulteren in een waardevolle investering.
De voordelen en nadelen van vastgoedfondsen
Als u overweegt om te investeren in vastgoedfondsen, is het van belang om zowel de voordelen als nadelen goed te begrijpen voordat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Bij het investeren in vastgoedfondsen zijn er aspecten om rekening mee te houden. Enerzijds biedt deze vorm van investering mogelijkheden, maar anderzijds brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee. Laten we daarom eens kijken naar de belangrijkste voor- en nadelen van investeren in vastgoedfondsen.
Voordelen vastgoedfondsen
Relatief hoog rendement: Het rendement van vastgoedfondsen is doorgaans erg aantrekkelijk en ligt stukken hoger dan dat op spaardeposito’s. Het rendement bestaat bovendien uit twee delen. Allereerst ontvangt u een deel van de opbrengsten uit verhuur. Maar tegelijk neemt de waarde van de vastgoedobjecten doorgaans ook nog met een mooi rendement toe. Dit maakt het over het algemeen erg aantrekkelijk om te investeren in vastgoed.
Passief inkomen: Een van de interessantste voordelen van investeren in vastgoedfondsen is de mogelijkheid om een passief inkomen te genereren. Wanneer u eenmaal in vastgoedfondsen heeft geïnvesteerd, begint u een gestage stroom van inkomsten op te bouwen zonder dat u voortdurend tijd moet investeren of ervoor moet werken. Hierdoor verdient u in wezen geld, zonder er echt voor te moeten werken. Dit kan uiteindelijk de deur openen naar financiële vrijheid.
Toegankelijk en eenvoudig: Beleggen in vastgoedfondsen is erg eenvoudig. U heeft geen diepgaande kennis nodig en het is ook niet nodig om er elke week uren mee bezig te zijn. Daarnaast is het al mogelijk om vanaf enkele honderden euro’s te beginnen met beleggen in vastgoedfondsen. Dit maakt beleggen met weinig geld mogelijk en is het voor veel investeerders daarom een ideale keuze.
Nadelen vastgoedfondsen
Weinig controle over uw geld: Bij een investering in vastgoedfondsen heeft u geen directe zeggenschap over de specifieke vastgoedprojecten waarin wordt geïnvesteerd. Het management bepaalt volledig hoe het geld wordt belegt.
Maar dit hoeft helemaal geen nadeel te zijn. Veel vastgoedfondsen worden namelijk beheerd door experts, die precies weten wat ze doen. Zij hebben doorgaans veel meer kennis en ervaring dan de gemiddelde belegger, waardoor het rendement uiteindelijk vaak een stuk hoger ligt. De meeste vastgoedfondsen zijn bovendien heel erg transparant en laten precies zien in welke vastgoedobjecten ze beleggen.
Risico op verlies: Net als elke vorm van investering brengen vastgoedfondsen risico's met zich mee. Als de vastgoedmarkt tegenzit, kan de waarde van het vastgoed en daarmee uw investering dalen. Het is daarom raadzaam om altijd geld te investeren met een lange termijn visie en niet om snelle winsten na te streven.
Wat zijn de beste vastgoedfondsen?
Er zijn veel goede vastgoedfondsen te vinden in Nederland, maar er zijn enkele fondsen die er echt uitspringen vergeleken met de rest. Een van de beste en meest bekende vastgoedfondsen zijn Corum Investment en Synvest. Deze twee fondsen hebben een sterke reputatie opgebouwd en staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid.
Daarnaast is Cortese een aanrader als u geïnteresseerd bent in zorgvastgoed. Wanneer u behoefte heeft aan meer inspiratie, is het raadzaam om even onze pagina over de beste vastgoedfondsen te bekijken. Tot slot kan het nuttig zijn om gebruik te maken van onze gratis vastgoed tools.
Hoe werkt een spaardeposito?
Zoals u wellicht wel weet, zijn de rentes op spaarrekeningen de afgelopen jaren historisch laag geweest. Hoewel er weer enige stijging in de rente bij banken merkbaar is, zijn de rendementen nog steeds niet om over naar huis te schrijven.
Een spaardeposito kan om deze redenen een interessant alternatief van een gewone spaarrekening zijn. Een spaardeposito wordt eveneens bij een bank afgesloten, maar het werkt toch net iets anders. Bij een spaardeposito zet u namelijk een bepaald bedrag vast bij de bank voor een afgesproken periode. Het rentepercentage dat u vervolgens ontvangt, hangt af van hoe lang u het geld bij de bank laat staan. Doorgaans geldt: hoe langer de looptijd van het deposito, des te hoger het rentepercentage zal zijn.
Het belangrijkste aspect van een spaardeposito is dat het geld voor de afgesproken periode vaststaat. Dat wilt zeggen dat u gedurende de afgesproken periode geen toegang heeft tot het geld dat u heeft vastgezet. Pas aan het einde van de periode is uw geld weer beschikbaar en kunt u het opnemen. Wanneer u toch eerder geld opneemt, krijgt u vaak te maken met een boete, waardoor u bijna geen rendement meer overhoudt.
Dit betekent echter niet dat een spaardepositie een slechte of gevaarlijke belegging is. Een spaardeposito geeft u de mogelijkheid om uw vermogen te laten groeien met een vastgesteld en betrouwbaar rendement. Als u zich aan de afgesproken regels houdt, kan het een zeer geschikte keuze zijn, vooral als u op zoek bent naar een stabiel en voorspelbaar rendement.
Het rendement van een spaardeposito berekenen
Om het een en ander in de praktijk te brengen, maken we gebruik van de voorwaarden die de Rabobank hanteert bij het openen van een zakelijk spaardeposito. We nemen als voorbeeld voor het gemak een inleg van 25.000 euro. Wanneer u besluit dit geld vast te zetten voor een looptijd van 5 jaar, dan ontvangt u een rente van 2,5% per jaar op het ingelegde bedrag.
De berekening die hierbij hoort is: 25.000 : 100 x 2,5 = 625 euro. Gedurende elk jaar dat u dit bedrag als deposito laat staan, ontvangt u dus jaarlijks 625 euro. Over de periode van 5 jaar komt dit neer op 625 x 5 = 3.125 euro. Een mooi bedrag dat gedurende deze 5 jaar aan uw rekening kan worden toegevoegd. Toch moeten we hier wel benoemen dat het rendement op vastgoedfondsen vaak een stuk hoger ligt.
De voordelen en nadelen van een spaardeposito
Wanneer u overweegt om te investeren in een spaardeposito, is het van groot belang om goed alle voor-en nadelen te begrijpen. Daarom behandelen we hieronder kort en bondig de belangrijke zaken die u moet weten. Het is daarnaast altijd belangrijk dat u zich goed informeert over de voorwaarden die komen kijken bij het afsluiten van een spaardeposito.
Voordelen spaardeposito
Relatief hoge rentes: Spaardeposito's bieden over het algemeen hogere rentes dan de gewone spaarrekeningen. Zelfs in een tijd waarin spaarrentes enigszins stijgen, zijn de rendementen op gewone spaarrekeningen nog steeds erg laag. Om deze reden kan een spaardeposito zeker een interessante optie zijn, al helemaal wanneer uw spaargeld stil staat.
Flexibiliteit in het openen van deposito’s: De meeste banken staan toe dat u kosteloos meerdere spaardeposito's opent. Dit maakt het gemakkelijk om uw vermogen te spreiden over meerdere spaardeposito’s met verschillende looptijden. Het is echter belangrijk op te merken dat een zakelijke rekening bij de bank vereist kan zijn, wat doorgaans niet gratis is en vaak gepaard gaat met kleine transactiekosten.
Garantie tot 100.000 euro: Dankzij het depositogarantiestelsel (DSG) is uw spaardeposito tot 100.000 euro veiliggesteld. Deze bescherming treedt in werking in het geval van onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het faillissement van de bank waarbij u het deposito heeft afgesloten. In een dergelijk scenario wordt uw vermogen tot 100.000 euro gegarandeerd beschermd en kunt u erop vertrouwen dat u uw volledige inleg terugkrijgt.
Zekerheid: Veel mensen hechten waarde aan vertrouwen en zekerheid. In dat geval is een spaardeposito zeker geen verkeerde keuze. Het rendement dat u immers krijgt is relatief veilig en erg voorspelbaar. Daarnaast kunt u bij het openen van een spaardeposito kiezen dezelfde bank waarmee u al zaken doet. Dit geeft een gevoel van vertrouwdheid en zekerheid.
Nadelen spaardeposito
Beperkte toegang tot uw vermogen: Het kenmerkende van een spaardeposito is dat uw geld gedurende de looptijd ervan niet of nauwelijks beschikbaar is. Het wordt vastgehouden bij de bank en u kunt in principe geen geld opnemen binnen de afgesproken tijd. Daarom is het verstandig om alleen een spaardeposito te overwegen met geld dat u écht kunt missen voor een bepaalde periode.
Boetes bij eerder opnemen van geld: Mocht u om welke reden dan ook toch besluiten om het geld vóór het einde van de afgesproken periode op te nemen, dan wordt er doorgaans een boete in rekening gebracht. De hoogte van deze boete kan variëren afhankelijk van de voorwaarden die de bank hanteert. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van hoe hoog deze boetes zijn en hoe dit uw rendement kan beïnvloeden als u ervoor kiest om toch eerder dan gepland uw spaardeposito te beëindigen.
De rente kan ongunstig zijn: Bij het openen van een spaardeposito wordt er een afgesproken rente voor de gehele looptijd bepaald. Dit betekent dat uw rente vastligt en niet zal veranderen, zelfs als de rentetarieven elders stijgen. In dat geval zijn vastgoedfondsen of vastgoedaandelen waarschijnlijk een betere optie.
Minimale inleg vereist: Afhankelijk van de specifieke voorwaarden van de bank, kan er een minimale inleg vereist zijn om een spaardeposito te openen. Deze startbedragen kunnen variëren, maar komen vaak neer op een aanzienlijk bedrag, zoals € 5.000 of meer. Dit kan een drempel vormen, vooral als u nog niet vermogend bent. Ook hier kunnen vastgoedfondsen of REIT’s daarom een betere keuze zijn.
Gevaar van inflatie: Het rendement op een spaardeposito ligt doorgaans een stuk lager dan dat van vastgoedfondsen. Het is dan ook cruciaal om rekening te houden met het feit dat een spaardeposito gevoelig kan zijn voor inflatie. Als de prijzen van producten stijgen, kan de waarde van uw geld in reële termen afnemen. Omdat de rente op een spaardeposito vastligt, kan dit leiden tot een situatie waarin het rendement niet voldoende is om de inflatie te compenseren.
Vastgoedfondsen of spaardeposito? Wat is de beste keuze?
Wanneer het aankomt op het maken van de juiste keuze tussen spaardeposito’s of vastgoedfondsen, zijn er een aantal belangrijke verschillen die in overweging moeten worden genomen. Beide beleggingen hebben hun eigen kenmerken en voordelen.
Als u zekerheid wilt en geen zo min mogelijk risico wilt lopen, dan kunt u het beste kiezen voor een spaardeposito kiezen. Het rendement is hierbij echter wel fors lager dan bij vastgoedfondsen. U kunt daarnaast gedurende de looptijd geen geld opnemen of storten in het spaardeposito.
Wanneer u bereid bent om enig risico te aanvaarden en op zoek bent naar een hoger rendement, kunnen vastgoedfondsen een aantrekkelijke keuze zijn. Deze fondsen bieden de kans om te investeren in een diverse portefeuille van vastgoedobjecten. Hierbij maakt u gebruik van de kennis van experts en u hoeft zelf weinig geld of kennis te investeren.