Vastgoedobligaties kopen: Alle mogelijkheden op een rij

Vastgoedobligaties kopen is een manier van investeren die door veel beleggers vaak over het hoofd wordt gezien. De meeste beleggers denken bij vastgoed immers meteen aan het kopen van huizen en het verhuren hiervan, maar ten onrechte worden obligaties als mogelijke belegging vaak vergeten. 

Dat is zonde, want beleggen in vastgoedobligaties kan zonder twijfel een heel aantrekkelijk rendement opleveren. Over het algemeen kan het zelfs meer opleveren dan zelf vastgoed kopen en het kost je natuurlijk een stuk minder tijd en moeite. 

In dit artikel leggen we je daarom uit wat vastgoedobligaties precies zijn, waar je deze obligaties het beste kunt kopen en tot slot noemen we een aantal hele belangrijke factoren die je altijd in de gaten zou moeten houden.

Na dit artikel ben je helemaal klaar om je geld aan het werk te zetten via vastgoedobligaties.

Wat is een vastgoedobligatie?

Het is logisch dat je je nu misschien afvraagt: wat is een vastgoedobligatie eigenlijk?

Stel je voor: je hebt wat geld om te gaan beleggen. Misschien niet genoeg om zelf een heel gebouw te kopen, maar wel genoeg om te deels te helpen in de financiering van een project. 

Dat is waar een vastgoedobligatie in het spel komt. Je geeft je geld aan een bedrijf dat zich bezighoudt met het kopen of bouwen van onroerend goed.

Het is een beetje zoals Monopoly, maar dan in het echt, en jij bent de bank!

Door jouw investering ontvang je periodiek een rentebetaling. Het is alsof jouw geld een baantje heeft gekregen bij dat vastgoedbedrijf en trouw iedere maand een deel van zijn salaris aan jou afstaat. Een geweldige manier van passief inkomen verdien, toch?


En aan het eind van de looptijd? Partytime (hopelijk)!

Na de looptijd van de obligatie – dat is de tijd die je hebt afgesproken om je geld te laten werken – krijg je je oorspronkelijke inleg ook gewoon weer terug. Tenminste, dat is het plan.

Het kan namelijk ook gebeuren dat een project faalt of de markt die instort. Dan kan het zijn dat je je geld wat minder vrolijk of in het ergste geval zelfs helemaal niet meer terugziet. Ja, ook in de vastgoedwereld kan niet alles rozengeur en maneschijn zijn.

Maar geen paniek. De meeste betrouwbare partijen hebben namelijk maatregelen getroffen om het risico voor beleggers zo veel mogelijk af te schermen. Welke partijen zijn dat dan? Daarover vertellen we je later meer.

Voordelen van investeren in vastgoedobligaties

 Vastgoedobligaties kunnen een heel interessante belegging zijn en er zijn enkele belangrijke voordelen die we zeker even moeten benoemen.

Het grote pluspunt van vastgoed is stabiliteit. Ja, de waarde kan schommelen door economische stormen of politieke onweer, maar over het algemeen, net als een goed gebouwde wolkenkrabber, blijft het stevig staan.

Op de lange termijn klimmen de meeste panden qua waarde gestaag omhoog, dus zelfs als het even spannend wordt, eindigt het op lange termijn vaak met confetti.

Wat vastgoedobligaties daarnaast aantrekkelijk maakt, zijn de zekerheden. Je bezit niet alleen een stukje van een tastbaar pand, maar soms krijg je zelfs het eerste hypotheekrecht. Dit betekent dat als het project kopje onder gaat, jij als een van de eersten je geld kunt terughengelen.

Een voordeel is dat je niet dik in de slappe was hoeft te zitten om mee te doen. Vastgoedobligaties zijn namelijk ideaal om te beleggen met weinig geld.

Dit maakt het een stuk toegankelijker voor de gewone sterveling die wel wil investeren in onroerend goed maar niet de bank wil beroven om dat te doen.

Aandelen of obligaties?

Stap je in aandelen, dan koop je eigenlijk een mini-deeltje van een bedrijf. Stel je voor dat dit bedrijf een REIT of vastgoedfonds is dat het enorm goed doet omdat alle appartementen volledig verhuurd zijn en de huur netjes op tijd binnenrolt.

In dat geval profiteer je zeer waarschijnlijk van stijgende dividenden en koerswinsten, en is er als belegger genoeg reden voor een feestje. 

Maar als er leegstand heerst of als de huurders plots besluiten dat ze liever in een tent wonen, dan stopt de muziek abrupt en kijk je misschien wel tegen forse verliezen aan. Kortom, met aandelen deel je zowel in de winst als het verlies.

Aan de andere kant hebben we de obligaties. Hier leg je je geld vast tegen een afgesproken rente voor een bepaalde tijd. Elk jaar, ongeacht of de vastgoedmarkt het goed doet of niet, krijg je je rente op je bankrekening gestort.

Het grote verschil zit hem in risico versus beloning. Aandelen kunnen je op een roze wolk hijsen met hoge rendementen als alles goed gaat, maar ze kunnen je ook een vrije val bezorgen als het fout gaat. Obligaties, daarentegen, bieden een veiligere, voorspelbare terugkeer, hoewel misschien minder spannend dan aandelen.

Interessant om te weten is dat vastgoedaandelen het gemiddeld beter doen dan vastgoedobligaties en zelfs beter dan de gemiddelde aandelenmarkt. 

Tip: Neem eens een kijkje op onze pagina over de beste vastgoedfondsen. Daar vind je, je raadt het al, een uitgebreide lijst van betrouwbare fondsen om je geld aan het werk te zetten.

Vastgoedobligaties kopen via Thuisborg en Vondellaan

Als je wilt investeren in vastgoed zonder zelf de huurbaas uit te hangen, dan zijn Thuisborg en Vondellaan Vastgoed twee interessante opties.

Deze twee betrouwbare aanbieders van vastgoedobligaties maken het gemakkelijk en toegankelijk om een stukje van de Nederlandse vastgoedmarkt te bezitten.

Thuisborg is helemaal thuis in de Nederlandse woningmarkt. Investeren in hun obligaties betekent dat je indirect meefinanciert aan de bouw en het onderhoud van woningen.

Met een minimale inleg van maar €1.000 is het instapmodel bij Thuisborg zo laagdrempelig als de stoeprand voor je huis.

Het rendement van Thuisborg varieert tussen de 4,5% en 6,5%, en voor de grotere beleggers zelfs tot 7-8%. Bovendien maakt Thuisborg het je gemakkelijk met een app, zodat je vanuit je luie stoel kunt zien hoe je investering groeit.

Meer informatie over Thuisborg? Download hier gratis de brochure

Vondellaan Vastgoed pakt het net iets anders aan. Ze richten zich op woningen, maar dan wel de crème de la crème.

Elk pand wordt kritisch bekeken of het wel in een toplocatie staat — ver weg van de industriële terreinen en de slechtere buurten. Dit zorgt voor betrouwbare huurders en minder leegstand.

Investeren bij Vondellaan kan al vanaf €1.000, met rendementen die kunnen oplopen tot 8,5%. Ook zij bieden de keuze uit verschillende obligaties, zodat zowel kleine als grote investeerders aan hun trekken komen.

De brochure van Vondellaan Vastgoed is hier gratis te downloaden

Belangrijke tips voordat je gaat investeren in vastgoed

Wil je een stap maken in de markt van vastgoedobligaties? Super! Hier hebben we nog een aantal belangrijke tips, zodat jij straks met een voorsprong begint.

Een investering in vastgoedobligaties kunnen we voor gemak een beetje vergelijken met een bordspel: het lijkt ingewikkeld tot je de spelregels begrijpt.

Doe daarom goed je huiswerk, leer de basisprincipes en zorg dat je klaar bent om te spelen. Kennis is macht, vooral als je geld op het spel staat.

Heb je een interessante obligatie of vastgoedfonds gevonden? Geweldig! Maar doe ook hier weer goed je onderzoek. Wat zeggen andere beleggers? Zijn de recensies positief, of wordt er bijvoorbeeld veel geklaagd over de rendementen of de betrouwbaarheid?

De eerdere ervaringen van andere beleggers zijn enorm waardevol. 


Lees daarnaast de voorwaarden net zoals je de spelregels van een nieuw bordspel zou lezen: zorgvuldig! Weet wat elke clausule betekent. Als er iets niet duidelijk is, vraag het dan gewoon na!

Het fonds moet in staat zijn om elke vraag die je hebt te beantwoorden, zodat je precies weet wat je kunt verwachten van je investering.

Deel jij jouw ervaring?

Heb je iets aan deze blog gehad? Laat het ons dan even weten in de reacties hieronder! Dat waarderen we enorm.

En natuurlijk zijn we ook heel benieuwd naar jullie eigen ervaringen over beleggen in vastgoed of obligaties. Deel ze gerust, zodat we van elkaar kunnen leren!