TOP 5 Beste REIT’s Aandelen Kopen met Hoog Dividend [2024]
08 december 2023 
9 min. leestijd

TOP 5 Beste REIT’s Aandelen Kopen met Hoog Dividend [2024]

De beste REIT’s kopen? Een Real Estate Investment Trust is beursgenoteerd. Dit kent voordelen (liquiditeit, hoog rendement, …), maar ook nadelen (potentieel koersverlies). In 2023 zijn REIT’s aandelen hard gedaald. De oorzaak: macro-economische ontwikkelingen zoals rentestijgingen en recessie(s).

2024 biedt een vrij unieke gelegenheid om de beste REIT’s te kopen nu ze ondergewaardeerd zijn. In dit overzicht delen we de beste REIT’s voor 2024. Dit zijn onze criteria:

  1. Hoge kwaliteit REIT (winstgevendheid, strategie, locaties).
  2. Betrouwbaar dividendbeleid en dividendgroei
  3. Ondergewaardeerd
  4. Positieve trend op basis van technische analyse

Tip: bekijk ook deze beste vastgoedfondsen in Nederland die stabiel dividend uitkeren.

De beste REIT’s voor 2024: NNN REIT (NNN)

beste-reits-kopen

Wat ons betreft is NNN een van de beste REIT’s op dit moment. De Retail REIT keert al 34 jaar op rij dividend uit, met 33 jaar dividendgroei. De dividend uitkering is per kwartaal, met momenteel 5,5% dividend per jaar. Een nadeel aan NNN is dat de pay-out ratio 69% is. Dit is nog onder de 70%, maar het liefst zien wij een lagere pay-out ratio.

Wij beschouwen NNN als een ondergewaardeerde REIT. De P / AFFO voor 2024 wordt geschat op 12.70. De totale debt/capital ratio is 50%, wat oké is. De groeiverwachtingen voor volgend jaar zijn niet schokkend hoog, maar in ieder geval wel positief. Daarnaast is NNN een hoge-kwaliteit REIT met een sterke lange termijn strategie. Dit resulteert in een uitstekende winstgevendheid. Beter in vergelijking tot andere retail vastgoedfondsen. Zo genereren ze gezonde, vrije cashflow. De marges zijn goed, met een netto winstmarge van 47%. Ook de rentabiliteit is hoger dan gemiddeld, met een return-on-equity van 9,45% en een return-on-capital van 3,88%. De S&P credit rating van NNN is BBB+.

Op basis van technische analyse lijkt nu een geschikt moment voor het kopen van NNN REIT aandelen. Wij hebben de technische analyse van Happy Investors. Zie de Happy Alerts voor meer informatie over koop- en verkoopsignalen voor aandelen.

Over NNN

NNN REIT investeert voornamelijk in winkelvastgoed van hoge kwaliteit met over het algemeen langlopende nettohuurcontracten. Op 30 juni 2023 bezat de onderneming 3.479 objecten in 49 staten met een bruto verhuurbare oppervlakte van ongeveer 35,5 miljoen vierkante voet en met een gewogen gemiddelde resterende leaseperiode van 10,2 jaar. NNN is een van slechts drie beursgenoteerde REIT's die het jaarlijkse dividend 34 of meer opeenvolgende jaren heeft verhoogd.

De beste REIT’s voor 2024: Realty Income (O)

beste-reit-lange-termijn

Realty Income is misschien wel het meest bekende en populaire vastgoedfonds ter wereld. Als we over kwaliteit spreken, is Realty Income nog steeds een van de beste vastgoedfondsen om te kopen voor de lange termijn.

Een nadeel aan O is dat de REIT vaak relatief “duur” is, en meestal overgewaardeerd. Maar voor begin 2024 is het aandeel op dit moment ondergewaardeerd. Dit komt zelden voor. En wat ons betreft een unieke kans om positie in te nemen tot een van de hoogste kwaliteit REIT’s voor lange termijn beleggers.

Realty Income keert al 25 jaar op rij dividend uit mét dividendgroei. Dit is een teken van een sterk en gezond verdienmodel. De pay-out ratio is momenteel 74%. Dat is niet super gunstig. De dividend yield is momenteel 5,6%, waarbij de REIT maandelijks dividend uitbetaald. De S&P credit rating van Realty Income is A-.

Alhoewel de financiële waardering van O niet super aantrekkelijk is, is deze REIT zelden zo goedkoop gewaardeerd. De verwachtte P / AFFO voor volgend jaar is 13.67. De total dept/capital bedraagt slechts 39%. De jaarlijkse AFFO groei is bovengemiddeld. Ook de winstgevendheid is bovengemiddeld, met een nettowinstmarge van 22%. De rentabiliteit is echter wel gemiddeld.

Op basis van technische analyse lijkt het vastgoedfonds nu een positieve trend aan te nemen. Wij hebben een positie ingenomen in de dip van 2023, maar ook voor 2024 lijkt het een prima moment voor maandelijks beleggen in dit vastgoedfonds.

Over O

Realty Income, The Monthly Dividend Company, is een S&P 500-bedrijf en lid van de S&P 500 Dividend Aristocrats-index. Zij investeren in mensen en onroerend goed om betrouwbare maandelijkse dividenden te leveren die na verloop van tijd stijgen. Het bedrijf is gestructureerd als een vastgoedbeleggingstrust ("REIT") en de maandelijkse dividenden worden ondersteund door de kasstroom van meer dan 13.250 vastgoedobjecten die voornamelijk eigendom zijn onder langlopende netto leaseovereenkomsten met commerciële klanten. Tot op heden heeft het bedrijf 640 opeenvolgende maandelijkse dividenden op haar gewone aandelen gedeclareerd gedurende haar 54-jarige operationele geschiedenis en het dividend 122 keer verhoogd sinds de beursnotering van Realty Income in 1994 (NYSE: O).

De beste REIT’s voor 2024: Innovative Industrial Property (IIPR)

 beste-reits-aandelen

NNN en Realty Income zijn hoge-kwaliteit vastgoedfondsen. Het neerwaarts risico is beperkter, omdat deze fondsen een bewezen en gezond verdienmodel hebben. Hun strategie is uitstekend, waardoor ze prima winstgevendheid en rentabiliteit realiseren. Wat ons betreft zijn dit de beste vastgoedfondsen voor de lange termijn.

Het kan echter zijn dat je wat meer wilt speculeren met hoger risico, om in potentie een hoger rendement te behalen. Een voorbeeld van een hoger-risico REIT is Innovative Industrial Property (IIPR).

Dit kleine vastgoedfonds is gericht op de cannabis-sector. Het heeft momenteel slechts 21 werknemers. De marktwaarde is dan ook kleiner: 2,4 miljard dollar. Maar IIPR scoort momenteel heel sterk op basis van diverse factoren.

Allereerst het dividend: IIPR keert momenteel 8% dividend per jaar uit, met een uitbetaling per kwartaal. Sinds haar beursnotering heeft ze het dividend verhoogt. De dividendgroei is 5 jaar op rij. Helaas is de pay-out ratio wat ons betreft met 87% te hoog. IIPR loopt het risico op dividend verlaging. Maar als ze verlaagt, bijvoorbeeld naar 6%, dan is het dividend alsnog gemiddeld.

Voor de financiële waardering verwacht men volgend jaar een P / AFFO van 10.48. De total debt / capital is slechts 13%. Dat is heel laag. Gunstig. Daarnaast groeit het fonds erg sterk. IIPR kan gezien worden als een ‘groei REIT’. Net als groeiaandelen betekent dit hoger risico, maar ook in potentie hoger rendement. Overigens, ‘groei REIT’ is een term die we nu ter plekke verzinnen, maar het is wel zo toepasselijk. Wat ons verder nog opvalt is dat IIPR ook hoog scoort op winstgevendheid, met bijvoorbeeld een nettowinstmarge van 55%.

Is IIPR de beste REIT en een echte groeibriljant? Of is het te mooi om waar te zijn? Wij zouden heel voorzichtig zijn met het beleggen in dit vastgoedfonds. De juiste manier om hierin te investeren is door een kleine allocatie. Dat betekent bijvoorbeeld maximaal 1% van je geld te investeren in een hoog-risico REIT met groeipotentie. Mocht het tegenvallen, en IIPR daalt met 100%, dan verliest u slechts 1% van uw totale vermogen. Mocht het goed gaan, en het fonds gaat x10, dan is het rendement aantrekkelijk ondanks een kleine investering.

Over IIPR

Innovative Industrial Properties, Inc. is een vastgoedfonds uit Maryland die zich richt op het verwerven, in eigendom hebben en beheren van gespecialiseerde eigendommen die worden verhuurd aan ervaren exploitanten met een vergunning van de staat voor hun gereguleerde cannabisfaciliteiten.

Let op: gezien de focus van Innovative Industrial Property op de cannabis-sector, is het risicoprofiel uiteraard relatief hoog. Deze groeiende sector kan te kampen krijgen met onverwachte tegenslagen, zoals op politiek en/of juridisch vlak. IIPR kan tot de beste REIT’s voor 2024 behoren omdat het een hoge risk/reward profiel heeft. Oftewel: een hoog risico/rendement-profiel. Maar dit kan ook nadelig uitpakken. Als IIPR als fonds slecht presteert, dan kan permanent hoog koersverlies het gevolg zijn. Bedenk daarbij goed dat het fonds nog niet zo lang operationeel is, wat de mogelijkheid tot historische analyse beperkter maakt (alhoewel historie geen garantie biedt voor de toekomst).

De beste REIT’s voor 2024: Kilroy Realty Corporation (KRC)

beste-reit-aandelen

Kilroy Realty Corporation scoort op dit moment voor begin 2024 het beste binnen kantoor REIT’s. Ook wel office REIT genoemd. Deze industrie kent natuurlijk serieuze risico’s, nu steeds meer kantoren leegstand ervaren. Toch biedt KRC enkele potentiële voordelen waardoor ze een van de beste REIT’s aandelen kunnen zijn.

Op basis van relatieve waardering scoort KRC momenteel relatief goed op financiële waardering, korte termijn omzet- en winstgroei, winstgevendheid, momentum en EPS revisies.

Op basis van technische analyse krijgt KRC als REIT momenteel een koopsignaal op basis van diverse technische indicatoren.

Dit vastgoedfonds keert al 25 jaar op rij dividend uit. De laatste 7 jaar heeft het aandeel dividendgroei gerealiseerd.  De pay-out ratio is 47%, wat oké is. Het huidige dividend is circa 6%, met een uitkering per kwartaal.

Al met al heeft KRC een aantrekkelijke waardering. De P / AFFO voor 2024 wordt geschat op 9.81. de Total debt/capitaal ratio is 47%. Alhoewel KRC niet de beste REIT voor de lange termijn zal zijn, kan dit aandeel op de korte termijn ons verrassen met potentieel hoog dividend én rendement.

Over KRC

Kilroy Realty Corporation is een ‘Office REIT’. Deze REIT is gericht op kantoor. Deze potentieel beste REIT voor 2024 heeft activiteiten in San Diego, Groot-Los Angeles, de San Francisco Bay Area, het noordwesten van de Stille Oceaan en Austin, Texas. Het bedrijf heeft wereldwijd erkenning gekregen voor duurzaamheid, bouwactiviteiten, innovatie en design. Als pioniers en vernieuwers in het creëren van een duurzamere vastgoedsector helpt de benadering van het bedrijf van moderne bedrijfsomgevingen creativiteit en productiviteit te stimuleren voor enkele van 's werelds toonaangevende bedrijven op het gebied van technologie, entertainment, biowetenschappen en zakelijke dienstverlening. Het bedrijf is een beursgenoteerde real estate investment trust ("REIT") en lid van de S&P MidCap 400 Index met meer dan zeven decennia ervaring in het ontwikkelen, verwerven en beheren van kantoor-, life science- en gemengde projecten.

Op September 2023 bedroeg Kilroy's gestabiliseerde portefeuille in totaal ongeveer 16,3 miljoen vierkante voet van voornamelijk kantoor- en life science-ruimte die 86,2% bezet en 87,5% verhuurd was. Het bedrijf had ook meer dan 1.000 wooneenheden in Hollywood en San Diego, met een gemiddelde bezettingsgraad van 92,7% per kwartaal. Daarnaast had het bedrijf twee lopende life science herontwikkelingsprojecten met totale geschatte herontwikkelingskosten van $80,0 miljoen, in totaal ongeveer 100.000 vierkante voet, en twee lopende ontwikkelingsprojecten met een geschatte totale investering van $1,6 miljard, in totaal ongeveer 1,6 miljoen vierkante voet kantoor- en life science-ruimte. De kantoor- en life science-ruimte in ontwikkeling en herontwikkeling is voor 32% verhuurd.

De beste REIT’s voor 2024: Unibail-Rodamco-Westfield (URW)

beste-reit-nederland

Unibail-Rodamco-Westfield was een van de slechtste REIT’s van de afgelopen jaren. Toch investeren veel Nederlanders in Unibail, simpelweg omdat het een REIT is die bekend en dichtbij is. Dit noemen ze het home bias effect. Wij investeren voornamelijk in Amerikaanse vastgoedfondsen, omdat daar meestal de betere kansen liggen.

Voor 2024 hoeft dit echter niet zo te zijn. Unibail-Rodamco-Westfield (URW) begint nu eindelijk een positieve trend aan te nemen op basis van technische analyse. Is dit het begin van een sterk herstel voor de Nederlandse Real Estate Investment Trust?

Op Vastgoedfondsbeleggen.nl denken wij dat NNN en O een betere keuze zijn. Maar URW kan ons beslist verrassen met een sterke comeback. Verricht nader onderzoek tot de groeimogelijkheden van dit fonds, en bepaal of het past binnen uw beleggingsstrategie en risicoprofiel.

Over URW

Unibail-Rodamco-Westfield is eigenaar, ontwikkelaar en exploitant van duurzaam, hoogwaardig vastgoed in de meest dynamische steden van Europa en de Verenigde Staten. De Groep exploiteert 74 winkelcentra in 12 landen, waarvan 39 met het iconische Westfield-merk. Deze centra trekken jaarlijks meer dan 900 miljoen bezoekers en bieden een uniek platform voor retailers en merken om in contact te komen met consumenten. URW heeft ook een portefeuille van kantoren van hoge kwaliteit, 10 congres- en expositieruimtes in Parijs en een ontwikkelingspijplijn van EUR 3 miljard met voornamelijk gemengde gebouwen.

Op dit moment bestaat de portefeuille voor 87% uit retail, 6% uit kantoren, 5% uit congres- en expositieruimten en 2% uit dienstverlening (per 30 juni 2023). URW is een toegewijde partner van grote steden op het gebied van stadsvernieuwingsprojecten, zowel door gemengde ontwikkeling als door het aanpassen van gebouwen aan toonaangevende duurzaamheidsnormen. Deze toezeggingen worden versterkt door de Better Places 2030 agenda van de Groep, die streeft naar een positieve ecologische, sociale en economische impact op de steden en gemeenschappen waar URW actief is.

De aandelen van URW zijn genoteerd aan Euronext Parijs, met een secundaire notering in Australië via Chess Depositary Interests. De Groep heeft een BBB+ rating van Standard & Poor's en een Baa2 rating van Moody's.

De beste Real Estate Investments Trust aandelen kopen in 2024

De beste vastgoedfondsen bieden in 2024 hoog dividend én hebben de potentie tot hoog rendement. U mag ons in 2025 of 2026 bedanken voor deze aandelen tips. Verricht echter uw eigen onderzoek. Koop alleen hoge kwaliteit REIT’s die passen binnen uw risicoprofiel. Wij zijn niet op de hoogte van uw risicoprofiel en beleggingsstrategie. De potentieel beste REIT’s in dit artikel zijn geschikt voor lange termijn beleggingen voor minimaal vijf jaar. Herinvesteer het dividend, voor compounding effect.

Hoe koop je de beste REIT’s voor 2024?

Een paar korte tips: maak een beleggingsaccount aan op bijvoorbeeld DEGIRO (nog altijd een van de betere keuzes voor Nederlanders). Koop minimaal twee REIT’s, met maximaal 2,5% van uw vermogen in iedere REIT. Of koop bijvoorbeeld vijf REIT’s, met maximaal 1% van uw vermogen geïnvesteerd per REIT.

Wanneer de beste REIT’s verkopen?

Als u kiest voor de hoogste kwaliteit Real Estate Investments Trusts, dan kan het zijn dat u de REIT’s nooit wilt verkopen. Blijf het dividend herinvesteren (in dezelfde REIT’s of in andere soort aandelen en vastgoedaandelen en/of ETF’s). Tot het moment dat u ervan wilt genieten. U kunt verkopen als u wilt cashen, of u verkoopt wanneer de REIT overgewaardeerd is.

Let op: u bent zelf verantwoordelijk voor het onderzoeken van beleggingen. Onderzoek zelf alle potentiële risico’s. Dit artikel is puur ter inspiratie en vermaak en biedt op geen enkele wijze koopadvies.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen