beste vastgoedfondsen

Duurzaam Beleggen voor Beginners

Stappen + tips voor succesvol beginnen met duurzaam beleggen

Op deze pagina lees je alles over duurzaam beleggen voor beginners.

Duurzaam kan je op twee manieren interpreteren, namelijk:

1. Duurzaam beleggen in aandelen, ETF's en andere investeringen

2. Duurzaam beleggen voor beginners met een succesvolle start én duurzaam financieel succes

Op deze pagina vind je de nodige informatie om zowel te beginnen met duurzame investeringen. Van het herkennen van duurzame bedrijven (aandelen) en beleggingsfondsen (ETF's) tot aan hoe je een succesvolle belegger wordt. Oftewel: hoe begin je op een goede manier, zodat je succesvol wordt met duurzaam beleggen?

Duurzaam Beleggen voor Beginners in 6 Stappen

Stap 1. Begin Duurzaam

Duurzaam beleggen voor beginners is haalbaar voor iedereen. Het is mogelijk om te beleggen in duurzame aandelen, ETF's, of andere duurzame investeringen. Als beginner is het echter belangrijk te beseffen dat beleggen risico's tot geld verlies kent. Op deze pagina geven we cruciale tips over duurzaam beleggen voor beginners om zoveel mogelijk risico te vermijden. Anderzijds is naast kennis van beleggen ook ervaring belangrijk. Lees daarom aandachtig de tips door. Wij hebben jarenlange ervaring met duurzaam beleggen, en we helpen je daar graag bij.


De eerste stap is: begin duurzaam.

Dit betekent dat je op een manier begint zodat je het op de lange termijn kan volhouden. Beleggen is namelijk een lange termijn activiteit. Ga uit van minimaal 10 jaar. Tot idealiter zelfs 20 jaar. Duurzaam beleggen heeft niks te maken met "snel rijk worden". Het heeft wel te maken met "langzaam rijk worden".

Stel dat je begint met €5000 en iedere maand €250 bijlegt. Met jaarlijks 10% rendement, zou je na 30 jaar een totaalbedrag van €577.729 genereren. Hieronder leggen we uit hoe 10% rendement haalbaar is met beleggen in duurzame aandelen en ETF's.


Belangrijke tips bij duurzaam beleggen voor beginners


Dit zijn belangrijke tips:

  • Beleg alleen met geld dat je 100% kan missen
  • Breng heel veel risicospreiding aan: denk aan een samenstelling tussen duurzame aandelen, fondsen & meer (zie verder)
  • Duurzaam beleggen voor beginners gebeurt idealiter uitsluitend via gediversifieerde ETF's en beleggingsfondsen (zie verder)
  • Beleggen in duurzame aandelen is alleen geschikt voor gevorderde beleggers op basis van uitgebreid onderzoek
  • Beleg alleen voor de lange termijn en heb geduld
  • Kies voor een maandelijkse inleg, waarbij je iedere maand dezelfde beleggingsproducten koopt
  • Juist wanneer de aandelenbeurs daalt, is het verstandig om te blijven kopen
  • Vermijd emoties


Als je nog niet veel ervaring hebt, raden wij het aan om eerst een goede beleggingscursus te volgen.

Stap 2. Open een Beleggingsaccount

Duurzaam beleggen voor beginners kan op verschillende manieren. De meest duurzame manier is om veel risicospreiding te realiseren. Om risicospreiding te realiseren heb je minimaal een beleggingsaccount nodig. Met een beleggingsaccount wordt het mogelijk om te investeren in duurzame ETF's. En eventueel duurzame aandelen voor wie gevorderd raakt.


Een duurzame ETF is een beursgenoteerd beleggingsfonds waarin meerdere duurzame bedrijven zitten. ETF staat voor Exchange-Traded Fund. Door het kopen van één ETF word je geld direct verspreidt over tientallen, honderden of zelfs duizenden bedrijven. Dit geeft maximale risicospreiding wat uitermate geschikt is voor beginners. Hoe dat exact werkt leggen we uit bij stap 3 t/m 5.


Om te beginnen met duurzaam beleggen is het verstandig om een goede keuze te maken qua beleggingsaccount. Er zijn meerdere aanbieders van beleggingsaccounts. Wij raden aan om te beginnen bij een online aanbieder. Deze zijn véél goedkoper dan traditionele banken. Hieronder vind je een overzicht van drie grote én bekende online beleggingsaccounts. Zij staan bekend om een ruim aanbod van duurzame ETF's en zeer lage kosten (commissie).

Duurzaam beleggen in aandelen

DEGIRO

50+ beurzen

200+ ETF's commissievrij kopen

eToro

50+ beurzen

Meeste features

MEXEM

135+ beurzen

Grootste aanbod

Stap 3. Strategie voor Duurzaam Succes

Een cruciale stap bij duurzaam beleggen voor beginners is om altijd te handelen volgens een beleggingsstrategie. Je wilt op een structurele wijze handelen volgens een bewezen strategie die leidt tot duurzaam financieel succes. Beleggen kent risico's. Deze risico's moet je verkleinen, zodat de kans op geld verlies afneemt. Anderzijds moet je slimme keuzes maken waardoor de kans op winst toeneemt.


Een goede beleggingsstrategie voor beginners voldoet minimaal aan:

1. Financieel plan en concreet financieel doel
2. Gediversifieerde beleggingsportefeuille (zie stap 4 en 5)
3. De juiste beleggingen op basis van onderzoek en risicoprofiel
4. Allocatiebeleid
5. Aan- en verkoopmomenten
6. Lange termijn horizon
7. Optioneel: strenge selectiecriteria voor duurzame aandelen


Dankzij een goede beleggingsstrategie kan iedere beginner duurzaam beleggen voor méér winst én lager risico. Juist door risico te spreiden op basis van allocatiebeleid binnen een gediversifieerde portefeuille, zal een beginner meer rendement realiseren dan wie zonder kennis en ervaring instapt tot risicovolle aandelen. Succesvol beleggen draait vooral om geen fouten maken. Vul dit aan met slimme beleggingen, en je kan zelfs hoger rendement halen.

Stap 4. Duurzame Aandelen en ETF's

Er zijn twee grote fouten die beginners maken bij duurzaam beleggen. De eerste fout is dat zij aandelen kopen die in werkelijkheid helemaal niet duurzaam zijn. Dit zijn bedrijven die pretenderen een goede bijdrage aan duurzaamheid te leveren, maar in praktijk het niet nakomen. De tweede fout is om alleen te richten op duurzaamheid. Dit leidt tot een specifieke focus waardoor er te weinig risicospreiding wordt aangebracht. Om jezelf te beschermen tegen geld verlies, zal je ook een gedeelte van je geld willen spreiden over minder-duurzame doch ethische bedrijven.


Wat zijn duurzame aandelen?

Dit zijn aandelen van duurzame bedrijven. Bedrijven die bijdragen aan een betere wereld en het welzijn van aarde, dieren en mensen. Zoal in het hier en nu, als voor de aankomende generaties. Er bestaan internationale standaarden tot duurzaamheid. Bedrijven worden getoetst op duurzaamheid-criteria. Duurzame aandelen zijn afkomstig van bedrijven die derhalve hoog scoren op duurzaamheid. Er zijn heel veel sustainability standards, zoals FairTrade, RSPO (duurzame palmolie), ISO, en ga zo maar door. Een van de meest gebruikte standaarden is de toetsing van de organisatie MSCI op de ESG-criteria. Dit staat voor Environmental, Social en Governance.

Environmental gaat over behoud en verbeteren van natuur en milieu. Denk aan CO2-reductie, minder vervuiling en schone energie.
Social betreft mensen en relaties. Denk aan klanttevredenheid, privacy, mensenrechten en arbeidsomstandigheden.
Governance staat voor deugdelijk bestuur. Denk aan leiderschap, bonusstructuur, en politieke bijdrage.

Het kan zijn dat een bedrijf hoog scoort op Social en Governance, maar niet bijdraagt aan Environmental. Daardoor is het mogelijk dat sommige bedrijven alsnog beschouwd kunnen worden als duurzame aandelen. De ESG-score is dus breder dan enkel duurzaamheid van natuur & milieu. Het is belangrijk om duurzame aandelen te onderzoek op hoe duurzaam zij werkelijk zijn.

Een ander aspect van duurzame aandelen is dat je alleen de beste bedrijven tegen een gunstige aandelenprijs wilt kopen. De beurs is een heel groot speelveld. In sommige perioden zijn mensen euforisch en betalen ze iedere prijs voor een aandeel. En soms is men angstig, en verkopen ze zelfs de beste bedrijven tegen een lage prijs.

Duurzaam beleggen voor beginners doe je vooral door alleen de beste bedrijven tegen een goede prijs te kopen. Als je niet weet hoe dit werkt, is het noodzakelijk om eerst de nodige kennis en ervaring op te doen. In dit geval is het veel slimmer om te kiezen voor duurzame ETF's.


Wat zijn duurzame ETF's?

ETF staat voor Exchange-Traded Fund. Dit is een beursgenoteerd beleggingsfonds. Kenmerkend aan ETF's is dat zij een set van aandelen passief volgt. Daarom noemen ze ETF ook wel 'tracker'. Het volgt (trackt) de koersontwikkeling van een set aandelen, zonder hier actief in te beleggen zoals dat gebeurt bij actieve beleggingsfondsen.

Het voordeel aan ETF's is dat zij goedkoop zijn voor beginnende beleggers. Tevens bieden zij veel spreiding. In plaats van dat je één aandeel koopt, beleg je via een ETF indirect in tientallen, honderden of zelfs duizenden aandelen. En dat met slechts één aankoop (van ETF).


Duurzame ETF's zijn beleggingsfondsen die louter gericht zijn op duurzame aandelen. Het fonds volgt de koersontwikkeling van aandelen afkomstig van duurzame bedrijven. De toetsing van of een bedrijf duurzaam is gebeurt via de ESG-criteria. Zo komt het vaak voor dat bedrijven als Apple en Alphabet (Google) ook worden gekenmerkt als duurzame bedrijven. Immers, zij werken aan een betere wereld op vlak van deugdelijk bestuur en verbetering van samenleving (door slimme technologieën). Ook investeren zij in schone energie voor bijvoorbeeld haar distributiecentra en datawarehouse.

Er zijn veel verschillende duurzame ETF's. Sommige ETF's bevatten duizenden bedrijven over de gehele wereld. Andere ETF's bevatten slechts een bundeling aan 50 - 100 aandelen van bedrijven die werken aan schone energie (zon, wind, waterstof, et cetera).


Wij raden iedere beginner aan om duurzaam beleggen te starten met ETF's.
Begin pas aan het kopen van aandelen indien je de nodige kennis en ervaring hebt!

Stap 5. Spreid je winstkansen

Beginnen met duurzaam beleggen is heel goed. Je laat geld voor je werken en krijgt in ruil daarvoor rendement. Tevens gaat dit kapitaal naar duurzame bedrijven, die daardoor sneller kunnen groeien. En hoe groter zij worden, hoe goedkoper zij duurzame producten kunnen aanbieden. Dit is een opwaartse spiraal waardoor steeds meer duurzame producten op de markt komen. Zodoende dragen wij bij aan een betere, schonere wereld.

Anderzijds kent beleggen reële risico's. Om deze risico's te verkleinen, moeten we veel risico spreiden. Het kopen van duurzame ETF's, en eventueel duurzame aandelen, is niet voldoende. Naast duurzame bedrijven moeten we ook onze winstkans verhogen in andere investeringen.


Risicospreiding doe je over meerdere assets, zoals bijvoorbeeld:

1. Obligatie (ETF's)
2. Beheerde beleggingsfondsen
3. Crowdfunding van duurzame projecten
4. Investeren in energiebesparing, zoals zonne-energie en isolatie
5. Vastgoed(fondsen)


Het samenstellen van meerdere assets leidt tot een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Op de lange termijn verhoogt dit je winstkans aanzienlijk. Een voorbeeld hiervan zijn vastgoedfondsen zoals SynVest. Dit is een Nederlands vastgoedbeheerder die meerdere vastgoedobjecten koopt. Als particulier kunnen we een klein bedrag (vanaf 100 euro) investeren. Dit geld wordt verspreidt over tientallen vastgoedpanden, waardoor het risico lager is. In ruil voor ons geld ontvangen we een jaarlijks dividend. SynVest wordt bijna ieder jaar uitgeroepen tot beste vastgoedfonds, omdat zij een goede spreiding aanbieden in ruil voor relatief hoog dividend van gemiddeld 8% per jaar.

Naast vastgoedfondsen kan je ook risico spreiding in andere assets. Dit is noodzakelijk voor duurzaam financieel succes!

Stap 6. Geduld

Een cruciale regel bij duurzaam beleggen voor beginners is het hebben van geduld. Rendement ontstaat door het langdurig aanhouden van gespreide investeringen. Op den duur ontstaat rendement-op-rendement, waardoor assets sneller in waarde en koers toenemen. Dit is dé manier om geld voor je te laten werken. Heb simpelweg geduld. Houd vast aan je strategie en vermijd emoties. Negeer marktsentiment en blijf maandelijkse inleggen binnen je gediversifieerde beleggingsportefeuille.


Dit is de manier voor succesvol duurzaam beleggen!

Beste Vastgoedfondsen

Corum Investments

Groot vastgoedportfolio

Vastgoedfonds met onroerend goed in Europa
corum-investments-vastgoedfonds
Lage minimale inleg, hoog dividend

SynVest

Nederlands vastgoed

Investeer in Duits en
Nederlands vastgoed
synvest-vastgoedfonds
Lage minimale inleg, hoog dividend

Briqwise

Gegarandeerd 6% rendement met zekerheid

Minimale inleg vanaf €100.000 met onderpand als zekerheid
briqwise-vastgoedfonds
Vastgoedfonds met laag risico

5 Tips bij Duurzaam Beleggen voor Beginners

Tip 1. ESG Beleggen

De eerste tip is om als beginner goed te begrijpen welke bedrijven duurzaam zijn. Alleen dit soort bedrijven mogen gezien worden als duurzame aandelen. Sommige liggen voor de hand. Denk aan bedrijven die werken aan schone energie, zoals het produceren van zonnepanelen of energiebesparende technologieën. Ook windenergie en waterstof aandelen zijn populair. Maar binnen dit soort bedrijven is er alsnog een groot verschil tussen de mate van duurzaamheid. Immers, zoals je nu weet is duurzaamheid een breder begrip dan enkel en alleen schone energie. Ook de welzijn van mensen en deugdelijk bestuur zijn belangrijk.

Duurzaam beleggen voor beginners in aandelen begint bij het checken van de duurzaamheid. Onze tip is om dit te doen aan de hand van de ESG-score. Bezoek hiervoor de website van MSCI. Daar kan je aandelen scannen op EGS-score.

Lees ook de jaarverslagen en duurzaamheidsrapporten van bedrijven om te zien aan welke Sustainable Development Goals (SDG) zij werken. Er zijn 17 SDG's vastgesteld die bijdragen aan een betere wereld voor natuur, dieren en mensen. Lees hier meer over SDG Nederland.

Dankzij goed onderzoek kan je begrijpen welke bedrijven werkelijk bijdragen aan een schonere, betere wereld.

Tip 2. Aandelen Analyseren 

Wil je echt graag in duurzame aandelen beleggen? Aandelen zijn niet geschikt voor beginners. Immers, niet ieder duurzaam aandeel is ook een goed aandeel. Beleggen in aandelen kent hoge risico's, zoals een forse koersdaling. Bij verkeerde keuzes kan je veel geld verliezen. Het is daarom noodzakelijk om te leren hoe je aandelen kan analyseren.


Duurzame aandelen moet je analyseren op minimaal deze aspecten:
1. Financiële waardering
2. Omzet- en winstgroei
3. Winstgevendheid en rendabiliteit
4. Financiële gezondheid en solvabiliteit
5. Momentum
6. EPS Revisies
7. Bedrijfsstrategie
8. Management
9. Concurrentieanalyse
10. Macro-economie

Kortom, er komt heel wat kijken bij succesvol en duurzaam beleggen voor beginners. Wij willen je daarom de tip geven om niet zomaar te beginnen met aandelen. Als je onervaren bent, is het slimmer om te kiezen voor ETF's.

Tip 3. Bespaar kosten

Een belangrijke regel bij beleggen is dat je rendement en risico niet 100% in de hand hebt. Waar je echter wel controle over hebt, zijn de kosten die je maakt. Hoe lager de kosten, hoe hoger het nettorendement. Bespaar daarom zoveel mogelijk kosten bij het beleggen in duurzame investeringen. Dit kan op drie manieren:


1. Kies voor de goedkoopste brokers met geen of lage transactiekosten
2. Koop en verkoop niet te vaak; dit leidt tot aanzienlijk hogere transactiekosten
3. Kies voor goedkope doch goed presterende ETF's met lage expense ratio (managementvergoeding)

Wij zijn liefhebber van maandelijks beleggen. Dit betekent iedere maand een vast bedrag (dat we kunnen missen) investeren in een beleggingsportfolio met ETF's en eventueel aandelen en andere assets. Probeer de markt niet te timen, maar koop gewoon op één vaste dag. Het maakt niet uit welke dag van de maand dat is. Probeer ook niet wekelijks te handelen, omdat hierdoor de transactiekosten hoger oplopen. En verkoop alleen op de lange termijn, ook dit verlaagt de kosten (en verhoogt je winstkans)

Brokers vergelijken

DEGIRO

50+ beurzen

200+ ETF's commissievrij kopen

eToro

50+ beurzen

Meeste features

MEXEM

135+ beurzen

Grootste aanbod

Tip 4. Spreiding 

Spreiding is noodzakelijk voor succesvol beleggen op de lange termijn. Bij aandelen betekent dit dat je minimaal een portefeuille met 25 aandelen dient te beheren. Hiermee voorkom je dat één aandeel een te grote negatieve impact op het totaal kan hebben. Statistisch gezien wordt circa 90% van het individueel risico gemitigeerd vanaf 16 aandelen. Als beginner is het echter veiliger om een grotere portefeuille met duurzame aandelen te selecteren. Vandaar de richtlijn van 25 tot 40 aandelen.

Nog beter is om als beginnende belegger te kiezen voor ETF's. Het is namelijk zo dat maar weinig erin slagen om beter dan gemiddeld te presteren. Door het kopen van individuele (duurzame) aandelen hoop je de beste bedrijven te selecteren. Maar in praktijk zijn er vele risico's en valkuilen. Hierdoor realiseren we onverwachte verliezen, waardoor het gemiddeld rendement lager uitvalt.

Dankzij ETF's kan je eenvoudig en snel risico spreiden over honderd tot zelfs duizenden aandelen. Probeer de markt niet te timen noch te verslaan, indien je een beginner bent. Wees nederig en leergierig. Accepteer dat je op dit moment waarschijnlijk nog te weinig kennis hebt om succesvol te beleggen in individuele (duurzame) bedrijven. Dit kan je een hoop verlies voorkomen. En in de tussentijd kan je leren beleggen totdat je groene vingers hebt!

Tip 5. Diversificatie

Het kopen van een bundeling aandelen is niet genoeg om risico te spreiden. Risicospreiding kan alleen gerealiseerd worden door diversificatie. Dit houdt in dat je verschillende soorten bedrijven opneemt in je duurzame beleggingsportfolio. In plaats van 20 zonne-energie aandelen te kopen, is het slimmer om te diversifiëren. Koop 1 zonne-energie aandeel, 1 waterstofaandeel, een aantal technologieaandelen, blue-chip aandelen en ga zo maar door. Door het kopen van een ETF is dit snel geregeld, en anders is het aan jou om de beste duurzame aandelen te selecteren.

Naast de aandelenmarkt behoor je ook te diversifiëren in andere assets. Duurzaam beleggen betekent dat je ook andere soort investeringen wilt aanhouden. Denk hierbij aan obligatie(fondsen), vastgoed(fondsen), grondstoffen zoals goud en zilver, crowdfunding projecten, et cetera. Als de aandelenmarkt tegen zit, kan deze tijdelijke tegenslag worden opgevangen door andere investeringen. En vice versa uiteraard.


Let op: beleggen kent risico's tot geld verlies. Deze pagina bevat geen persoonlijk beleggingsadvies. Er kunnen geen rechten worden verlenen aan de informatie op deze pagina. Tot slot bevat deze pagina één of meerdere affiliatelinks.

Beste Vastgoedfonds - TOP 3

Corum Investments

Groot vastgoedportfolio

Vastgoedfonds met onroerend goed in Europa
corum-investments-vastgoedfonds
Lage minimale inleg, hoog dividend

SynVest

Nederlands vastgoed

Investeer in Duits en
Nederlands vastgoed
synvest-vastgoedfonds
Lage minimale inleg, hoog dividend

Briqwise

Gegarandeerd 6% rendement met zekerheid

Minimale inleg vanaf €100.000 met onderpand als zekerheid
briqwise-vastgoedfonds
Vastgoedfonds met laag risico