Wat Zijn Duurzame Schoenen? 5 Merken + Uitleg
16 mei 2022 
5 min. leestijd

Wat Zijn Duurzame Schoenen? 5 Merken + Uitleg

Beste duurzame koper, het kopen van duurzame producten zoals schoenen is van groot belang voor de omslag naar een milieuvriendelijker leven. Maar wat zijn duurzame schoenen werkelijk? In dit artikel vind je uitleg over het herkennen van duurzame schoenen alsook 5 merken die bekend staan om haar duurzaamheid binnen deze industrie.

Op naar een schonere wereld!

Wat zijn duurzame schoenen?

duurzame-schoenen-uitleg

Duurzame schoenen zijn schoenen die van duurzame materialen zijn gemaakt en op een milieuvriendelijke manier zijn vervaardigd. Het doel is om de ecologische voetafdruk van de schoen te verkleinen. Om een product te maken dat jarenlang meegaat door het van milieuvriendelijke materialen te maken.

Het meest voorkomende probleem bij de traditionele fabricage van schoenen is dat er veel afval ontstaat: van overtollige materialen en overgebleven onderdelen tot de manier waarop ze worden weggegooid. Wereldwijd draagt de schoenenindustrie 1,4% bij aan de uitstoot van broeikasgassen, wat neerkomt op 700 miljoen ton kooldioxide. Naast een enorme koolstofvoetafdruk staat de industrie ook bekend om het winnen van niet-hernieuwbare grondstoffen en het produceren van niet-recyclebaar gevaarlijk afval.

Moderne schoenen zijn altijd niet gemaakt om lang mee te gaan en zijn bijna altijd gemaakt van plastic, leer, petroleum en textiel, die aan elkaar worden gelijmd en gegoten, waardoor ze moeilijk te recyclen zijn. Gewoonlijk worden schoenen aan het eind van hun tijdelijke bestaan verbrand of op stortplaatsen gegooid, waarbij het meer dan duizend jaar duurt voordat ze zijn afgebroken. Dit valt niet bepaald onder duurzame producten!

Duurzame schoenen zijn echter ontworpen om dit afval te verminderen door materialen te gebruiken die kunnen worden gerecycled of hergebruikt. Of door milieuvriendelijkere producten te gebruiken, zoals bamboe in plaats van leer of rubber.

Het beste aan duurzame schoenen is dat ze je op de lange termijn geld besparen en het milieu helpen. Omdat ze minder materiaal gebruiken dan gewone schoenen, veroorzaken ze minder CO2-afval tijdens de productie of verwijdering. En als je eens in de zoveel tijd een paar duurzame schoenen koopt in plaats van elk seizoen nieuwe, bespaar je ook nog eens geld.

Hoe worden ecologische schoenen gemaakt?

Ecologische schoenen worden gemaakt volgens de principes van duurzame productie. Deze principes zijn:

 1. Duurzame materialen: bij de keuze van materialen wordt rekening gehouden met sociale en milieufactoren
 2. Ethische productie: de toeleveringsketen zorgt voor eerlijke lonen, afvalvermindering en veilige werkomstandigheden
 3. Sociaal-economische impact: vooraf wordt overwogen welke impact fairtrade sourcing en productie kunnen hebben op de lokale gemeenschap, met inbegrip van de levenskwaliteit en het milieu
 4. Circulaire levenscyclus: het proces waarbij schoenen zo lang mogelijk worden gebruikt en hergebruikt voordat ze weer in het milieu terechtkomen

Ecologische schoenen worden gemaakt van materialen die milieuvriendelijk zijn en geen schade toebrengen aan dieren. De materialen die worden gebruikt om ecologische schoenen te maken, zijn een combinatie van natuurlijke materialen en synthetische materialen:

 1. Natuurlijke materialen zijn leer, katoen, wol, hennep en jute
 2. Synthetische materialen zijn plastic/kunststoffen en rubber

Hoewel leer bekend staat om zijn duurzaamheid en lange levensduur, wordt het niet beschouwd als een duurzaam materiaal. Leer is afkomstig van dierenhuiden, wat betekent dat je een dier moet doden om een paar schoenen van leer te maken. Dat is niet bepaald een duurzaam proces. Sommige merken gebruiken echter gerecycled leer dat afkomstig is van oude leerproducten die een opknapbeurt hebben ondergaan.

Een andere optie, kunstleer, dat steeds populairder wordt, wordt gebruikt om milieuvriendelijke schoenen te maken omdat er geen dierenhuid aan te pas komt. Kunstleer wordt gemaakt van plastic in plaats van leer, dus er hoeven geen dierlijke producten aan te pas te komen bij het productieproces.

Plantaardig gelooid leer is een andere optie om duurzame schoenen te maken. Ook hierbij worden geen giftige chemicaliën gebruikt; in plaats daarvan wordt tannine uit plantaardig materiaal gebruikt om de huiden te behandelen voordat ze verder worden verwerkt tot lederwaren als schoenen of riemen

5x Merken om duurzame schoenen te kopen

 duurzame-schoenen-merken

Als het gaat om merken voor duurzame schoenen, dan begint het met het leren kennen van het bedrijf. Merken voor duurzame schoenen houden zich aan duurzame productieprincipes. De volgende merken hebben een sterke focus op duurzame productie en nemen speciale maatregelen om hun schoenen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken:

 1. Veja
 2. Allbirds
 3. Converse
 4. Timberland
 5. TOMS

Schoenenmerk 1. Veja

Veja is een Frans merk dat bekend staat als een van de weinige merken die duurzame materialen gebruiken om hun schoeisel te maken. Het bedrijf heeft sneakers gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen dat wordt geteeld door boeren in Brazilië en Peru, wild rubber dat wordt geteeld door inheemse gemeenschappen in het Amazone regenwoud, polyestervezels afkomstig van gerecyclede plastic flessen, en veganistische lederen alternatieven gemaakt van plantaardige materialen.

Ze zijn een van de populairste merken onder liefhebbers van duurzame schoenen wereldwijd. Veja is volledig transparant over het gehele proces en heeft een grote selectie schoenen, voornamelijk herensneakers. Veja valt beslist onder de noemer duurzaam producten.

Schoenenmerk 2. Allbirds

Al bijna een decennium loopt het bedrijf Allbirds voorop in de productie van duurzame schoenen. Allbirds Brand gebruikt materialen zoals wol, merinowol en eucalyptushoutpulp in hun schoenen in plaats van synthetische materialen zoals plastic of rubber. Deze materialen ademen beter dan synthetische materialen, zodat je voeten minder zweten als je ze de hele dag draagt.

Allbirds is de eerste die een tussenzool van EVA-schuim heeft gemaakt van eucalyptusbomen, waardoor de schadelijke petrochemische stoffen die inherent zijn aan traditionele ontwerpen worden geëlimineerd. Naast milieuvriendelijk zijn Allbirds schoenen ook stijlvol en betaalbaar.

Dit laatste is ook wel belangrijk. Duurzaamheid en geld besparen gaan samen. Helaas zien te weinig mensen dit nog. Bovendien is het mogelijk om te profiteren van duurzame ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is duurzaam beleggen. Laat geld voor je werken. Bouw meer vermogen op. En koop duurzame producten van het rendement!

Schoenenmerk 3. Converse

Converse schoen is een merk dat al meer dan 100 jaar bestaat. Ze hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, zelfs voordat het trendy werd. Ze waren zelfs een van de eerste bedrijven die gerecycled rubber gebruikten in hun schoenen. In 2008 lanceerde Converse een lijn milieuvriendelijke sneakers gemaakt van gerecycled materiaal. Het materiaal dat voor deze schoenen wordt gebruikt, heet Eco Canvas en wordt gemaakt van post-consumentenafval (wat betekent dat het wordt gemaakt van materialen die anders als afval zouden worden weggegooid). Dit materiaal wordt gemaakt door middel van een proces dat "cradle-to-cradle manufacturing" heet, wat betekent dat het gemaakt is om eeuwig mee te gaan en nooit verouderd zal raken of weggegooid zal moeten worden.

In de afgelopen jaren heeft Converse nieuwe materialen in hun assortiment opgenomen, waaronder veganistisch canvas en jute - beide gemaakt van duurzame grondstoffen.

Schoenenmerk 4. Timberland

Timberland maakt al decennia lang duurzame schoenen. En hun inzet voor duurzaamheid is duidelijk in hun schoeisel aanbod. Timberland's duurzame schoenen zijn gemaakt van materialen zoals gerecycled rubber en PET-flessen (polyethyleentereftalaat) met een hoge gerecyclede inhoud. Timberland gebruikt ook gerecycled karton als onderdeel van zijn verpakking.

Het bedrijf zet zich in om zijn koolstofvoetafdruk te verkleinen door afval en energiegebruik te verminderen. Hun doel is om in 2030 koolstofneutraal te zijn. Om dit ambitieuze doel te bereiken, is het bedrijf van plan om circulariteit, regeneratieve landbouw, geüpcyclede materialen, zoals wol en leerresten, en natuurlijke materialen te integreren.

Schoenenmerk 5. Toms

TOMS is een merk dat bekend staat om zijn inzet voor het maken van milieuvriendelijke schoenen. Ze hebben zich ingezet om ervoor te zorgen dat hun producten op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd en geen schade toebrengen aan het milieu of de mensen die eraan werken. Ze werken met fabrieken die voldoen aan hoge milieunormen en gebruiken waar mogelijk gerecyclede en hergebruikte materialen.

Sinds de oprichting in 2006 is TOMS gefocust gebleven op het verbeteren van levens. Momenteel doneert TOMS een derde van zijn winst aan basisinspanningen, zoals organisaties die gemeenschappen helpen opbloeien - wat plaatselijk positieve verandering teweegbrengt en vooruitgang vanaf de basis bevordert.

 De missie van het bedrijf is eenvoudig: "Buy One, Give One." Dat betekent dat voor elk paar schoenen dat je bij het bedrijf koopt, ze een ander paar doneren aan iemand in nood. Sinds de oprichting heeft het bedrijf al meer dan 200 miljoen paar nieuwe schoenen gedoneerd. Met TOMS-schoenen kun je duurzame praktijken steunen en tegelijkertijd anderen helpen.

TOMS biedt een grote verscheidenheid aan duurzame schoenen, waaronder sneakers, geklede schoenen, espadrilles en laarzen, allemaal ontworpen voor comfort en verkrijgbaar in een prachtige reeks stijlen en kleuren.

Heb je vragen of opmerkingen omtrent deze merken en/of duurzame schoenen? Laat je reactie hieronder achter en draag bij aan de educatie omtrent duurzaamheid!

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen