Hoe Werkt DEGIRO: ETF, Aandelen, Dividend Uitleg
18 januari 2024 
6 min. leestijd

Hoe Werkt DEGIRO: ETF, Aandelen, Dividend Uitleg


Hieronder leest u een samenvatting van DEGIRO tutorial over hoe het werkt, en hoe ETF en aandelen kopen bij DEGIRO. De samenvatting zal gaan over waarom te beginnen met beleggen, het begrijpen van de kosten, eenvoudige beleggingsstrategieën, het opzetten en gebruiken van een DEGIRO rekening, het kopen van ETF's en aandelen, en het beheren van DEGIRO portefeuille. Kortom, alle vragen over hoe werkt DEGIRO worden beantwoord in de video. Hieronder volgt een samenvatting van de DEGIRO tutorial.

  1. Inleiding tot beleggen met DEGIRO: Leg uit waarom je wilt beleggen en wat de voordelen zijn van het gebruik van DEGIRO als broker.
  2. Inzicht in kosten en vergoedingen: Beschrijf de commissie kosten, valuta conversie kosten en strategieën om deze kosten te minimaliseren.
  3. Eenvoudige beleggingsstrategieën voor beginners: Benadruk het belang van beginnen met ETF's en een basisstrategie met twee soorten ETF's.
  4. Een DEGIRO rekening openen: Handleiding voor het openen van een rekening, het koppelen van een bankrekening en het begrijpen van het hoofdscherm.
  5. ETF's kopen bij DEGIRO: Uitleg over het vinden en kopen van ETF's, met de nadruk op de kernselectie voor lagere kosten.
  6. Aandelen kopen bij DEGIRO: Bespreek hoe je aandelen koopt, inclusief het instellen van limieten en het begrijpen van verschillende ordertypes.
  7. Uw DEGIRO portefeuille beheren: Bespreek het bijhouden van transacties, het begrijpen van dividenden en het belang van een langetermijnperspectief.

Inleiding tot beleggen met DEGIRO en hoe het werkt

Beleggen kan een krachtig instrument zijn voor financiële groei, vooral voor diegenen die hun spaargeld op een andere manier willen beleggen. DEGIRO, een veelgebruikte brokerage, biedt een gebruiksvriendelijk platform voor beginners om hun beleggingsreis te beginnen. De aantrekkingskracht van beleggen via DEGIRO ligt in het potentieel om stevige rendementen op te leveren, gemiddeld rond de 8% per jaar, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van traditionele spaarrentes. Dit platform is vooral aantrekkelijk voor jonge beleggers die streven naar financiële vrijheid, omdat het een toegang biedt tot de wereld van aandelen en ETF's (Exchange Traded Funds) met relatief lage kosten. De handleiding probeert het proces van beleggen in DEGIRO te vereenvoudigen door de basisprincipes van het kopen van ETF's en aandelen te behandelen en strategieën te schetsen om het rendement te maximaliseren en tegelijkertijd de risico's en kosten te minimaliseren.

Inzicht in kosten en vergoedingen bij ETF en aandelen kopen via DEGIRO

Een cruciaal aspect van beleggen bij DEGIRO is het begrijpen van de bijbehorende kosten en vergoedingen, die van invloed kunnen zijn op het totale rendement. Voor aandelenaankopen rekent DEGIRO commissiekosten, meestal rond de €2 voor Amerikaanse aandelen. Voor ETF's binnen de kernselectie geldt een lagere vergoeding van ongeveer €1. Wees je er echter van bewust dat de kosten kunnen variëren en dat er een valuteconversie van 0,25% wordt toegepast voor niet-Europese transacties.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze kosten, vooral als je kleinere bedragen belegt, omdat ze je rendement proportioneel kunnen verlagen. Een belegging van €100 in een ETF kan bijvoorbeeld 1% commissiekosten met zich meebrengen. Om deze kosten te minimaliseren, is een strategie om grotere bedragen minder vaak te beleggen, waardoor de relatieve impact van de kosten wordt verminderd.

Hoewel DEGIRO niet de goedkoopste broker is, biedt het een balans van redelijke kosten en een robuust platform voor zowel beginners als ervaren beleggers.

Hoe werkt een DEGIRO account aanmaken?

Het aanmaken van een account bij DEGIRO is een eenvoudig proces. Eerst moet je je registreren en de nodige persoonlijke informatie opgeven. Na de registratie is het koppelen van een bankrekening essentieel voor de financiering van je beleggingen. Het hoofdscherm van het DEGIRO platform toont belangrijke informatie zoals je saldo, portefeuille, beschikbare fondsen en winst- of verliesstatistieken.

Voor beginners is het belangrijk om te beginnen met een basisrekening die voldoende is voor de meeste beleggingsactiviteiten, inclusief het kopen van aandelen en ETF's. DEGIRO biedt verschillende accounttypes aan, maar als beginner zijn de eenvoud en functionaliteit van een basisaccount meestal voldoende. Het is een gebruiksvriendelijke interface die is ontworpen om nieuwe beleggers wegwijs te maken in de wereld van de handel.

Naast beleggen in aandelen en ETF’s bij DEGIRO wil je wellicht ook de beste vastgoedfondsen overwegen ter diversificatie.

Eenvoudige beleggingsstrategieën voor beginners bij DEGIRO

Voor beginners is de sleutel tot succesvol beleggen op DEGIRO eenvoudig beginnen. Exchange Traded Funds (ETF's) worden sterk aanbevolen omdat ze een gediversifieerde blootstelling aan een reeks activa bieden, waardoor het risico kleiner is dan bij individuele aandelenbeleggingen. Een praktische benadering is om je te richten op slechts twee soorten ETF's: een ETF voor large-cap aandelen (van grote, gevestigde bedrijven) en een ETF voor small-cap aandelen (van kleinere, mogelijk sneller groeiende bedrijven). Deze combinatie biedt een balans tussen stabiliteit en groeipotentieel.

Een wereldwijde large-cap ETF biedt bijvoorbeeld blootstelling aan grote wereldwijde bedrijven, terwijl een small-cap ETF beleggingen mogelijk maakt in een breed spectrum van kleinere bedrijven in verschillende sectoren. Deze strategie streeft naar een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 8%, een realistisch doel voor beginners. Bovendien vereenvoudigt deze methode het beleggingsproces, waardoor het toegankelijker wordt voor nieuwkomers in de beleggingswereld en een sterke basis legt voor toekomstige beleggingsinspanningen.

Er zijn grote verschillen tussen large cap aandelen en small cap aandelen. Bij een ETF hoef je hier minder zorgen om te maken, omwille de grote risicospreiding. Maar hoger rendement kan behaald worden bij het investeren in individuele value- en groei aandelen. Dit kunnen zowel large cap als small caps zijn. Weet echter goed de verschillen in termen van risico en volatiliteit.

Hoe werkt ETF's kopen bij DEGIRO

Beleggen in ETF's (Exchange Traded Funds) is een cruciale stap voor beginners op DEGIRO. ETF's bieden een gediversifieerde beleggingsportefeuille in één enkele transactie, waardoor ze ideaal zijn voor beginners.

Navigeer om te beginnen naar de sectie 'Trackers en ETF' op het DEGIRO platform. Hier kun je een breed scala aan ETF's ontdekken. Voor kosteneffectief beleggen let je op de ETF's in de 'Core Selection', die lagere of geen commissiekosten bieden, hoewel er nog wel administratie- en valutaomrekeningskosten van toepassing kunnen zijn.

Twee aanbevolen ETF's voor beginners zijn een world large-cap ETF en een world small-cap ETF. De large-cap ETF belegt in grote, gevestigde bedrijven over de hele wereld en biedt stabiliteit en een brede blootstelling aan de markt. De small-cap ETF, aan de andere kant, bevat kleinere bedrijven met potentieel voor hogere groei. Deze combinatie zorgt voor een gediversifieerde portefeuille die verschillende sectoren en geografische regio's dekt.

Bij het selecteren van een ETF moet je rekening houden met factoren zoals de totale kostenratio (een maatstaf voor de operationele kosten van het fonds), het aantal opgenomen aandelen (wat duidt op diversificatie) en of het een accumulerende (herinvestering van dividenden) of uitkerende (uitkering van dividenden) ETF is.

DEGIRO's platform geeft gedetailleerde informatie over elke ETF, inclusief prestatiegeschiedenis, om je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Zodra je een ETF hebt gekozen, plaats je een kooporder en selecteer je een marktorder voor onmiddellijke uitvoering of een limietorder om de maximale prijs te specificeren die je bereid bent te betalen.

Limietorders kunnen worden ingezet om het koopproces te automatiseren. Stel. ETF A heeft nu een prijs van 100 euro. Je wilt deze automatisch kopen bij een koersdaling naar 90 euro. In dit geval kan je een limietorder bij DEGIRO instellen voor het automatisch aankopen van de ETF wanneer de koers daalt tot 90 euro.

Hoe werkt aandelen kopen bij DEGIRO?

Aandelen kopen is een belangrijk onderdeel van het DEGIRO platform, waarmee beleggers aandelen in specifieke bedrijven kunnen bezitten. Bij het kopen van aandelen zijn grondig onderzoek en analyse cruciaal. Factoren zoals de financiële gezondheid van het bedrijf, de marktpositie en het groeipotentieel moeten in overweging worden genomen. De interface van DEGIRO biedt hulpmiddelen voor het analyseren van aandelen, waaronder historische prijsgegevens en fundamentele gegevens van het bedrijf.

Om een aandeel te kopen, zoek je het op naam of tickersymbool in de sectie 'Producten'. DEGIRO biedt twee soorten orders: 'Markt' orders voor onmiddellijke uitvoering tegen de huidige prijs, en 'Limiet' orders, waarbij je een maximale aankoopprijs instelt. Voor beginners bieden limietorders meer controle over de invoerprijs. Nadat je het aandeel en het ordertype hebt geselecteerd, voer je de hoeveelheid in die je wilt kopen en bevestig je de order.

Houd rekening met transactiekosten, vooral voor internationale aandelen, omdat deze van invloed kunnen zijn op uw beleggingsrendement. Beginnen met een paar goed onderzochte aandelen kan beginners helpen de marktdynamiek te begrijpen en vertrouwen op te bouwen in het handelen in aandelen.

Het effectief kopen en verkopen bij DEGIRO werkt eenvoudig. De moeilijkheid zit echter in het verrichten van goed onderzoek alvorens je aandelen koopt. Voer fundamenteel onderzoek uit. Koop aandelen idealiter voor de lange termijn. Onthoudt dat aandelen kopen betekent dat je investeert in een bedrijf. Hoe sterker het bedrijf, hoe veiliger de investering bij korte termijn schommelingen.

DEGIRO portfolio beheren: dividend en transactiegeschiedenis

Effectief beheer van je DEGIRO portefeuille is cruciaal voor beleggingssucces op de lange termijn. Het volgen van uw transacties is eenvoudig op het platform; je kan koop- en verkooporders, dividenden en totale portefeuilleprestaties bekijken. Het is belangrijk om je portefeuille regelmatig te bekijken om er zeker van te zijn dat deze in lijn is met je beleggingsdoelen en risicotolerantie.

Inzicht in dividenden is ook belangrijk. Sommige ETF's en aandelen keren dividenden uit, die opnieuw kunnen worden geïnvesteerd of als inkomen kunnen worden opgenomen. DEGIRO geeft informatie over toekomstige en uitgekeerde dividenden, zodat je dit aspect van je rendement kunt volgen.

Het opzoeken van dividend via DEGIRO werkt helaas omslachtig. Er is geen eenduidig overzicht van totaaldividend wat is uitgekeerd. Wanneer je via het menu gaat naar overzicht en transacties, kan je wel zien hoeveel dividend is uitgekeerd per aandeel. Wellicht dat dit is om te zetten naar Excel, zodat je de kolommen van totaal dividend kan berekenen.

Vergeet niet dat beleggen een zaak van lange adem is. Geduld en consistentie zijn essentieel om groei te zien en je financiële doelen te bereiken.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen