Beste Vastgoed Locaties in Nederland | Steden en Gemeente voor Vastgoed Investeringen
31 december 2023 
4 min. leestijd

Beste Vastgoed Locaties in Nederland | Steden en Gemeente voor Vastgoed Investeringen

Beleggen in onroerend goed in Nederland? Het kiezen van de beste vastgoed locaties in Nederland is belangrijk voor een goed begin. In dit artikel delen we onderzoek naar de beste vastgoed locaties in Nederland volgens diverse bronnen, waaronder het CBS en Planbureau.

Naast vastgoed locaties kunt u uiteraard ook investeren in de beste vastgoedfondsen. Het dividend is aantrekkelijk hoog vanaf 6% tot 10%, en de instap is laagdrempelig zodat u ook met weinig geld in vastgoed beleggen kunt.

Beste vastgoed locaties in Nederland om in te investeren

Voor vastgoedbeleggers in Nederland die op zoek zijn naar de beste locaties in 2024, zijn er verschillende factoren en locaties om te overwegen:

Diverse Kansen in de Vastgoedmarkt van 2024

De Nederlandse vastgoedmarkt zal waarschijnlijk een dynamische en veranderende markt zijn in 2024. Er is een groeiende vraag naar duurzaamheid en, ondanks uitdagingen zoals dalende rendementen en fragmentatie, biedt de markt kansen voor strategische investeringen. Duurzame kantoren en bepaalde retaillocaties lijken veelbelovende segmenten te zijn.

Topsteden voor Vastgoedbeleggingen

Uit een analyse van woningvoorraad en gemiddelde verkoopprijzen blijkt dat steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Lelystad, Eindhoven, Groningen, Leiden en Nijmegen interessant kunnen zijn voor vastgoedbeleggers. Deze steden hebben een aanzienlijke woningvoorraad en tonen een groei in de woningbehoefte, wat duidt op potentieel voor waardestijging en huurvraag.

Focus op Studentensteden

Voor beleggers die zich richten op studentenhuisvesting, zijn steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Leiden en Eindhoven aantrekkelijk. Deze steden hebben een grote studentenpopulatie en bieden diverse mogelijkheden voor beleggingen in studentenhuisvesting, gezien de constante vraag naar kamers.

Investeren in Premium Locaties

Het beleggen in vastgoed op A-locaties wordt beschouwd als een waardevaste en veilige investering. Deze locaties zijn doorgaans gelegen in gebieden met goede bereikbaarheid, nabijheid van strategische hubs en een rijk aanbod aan lokale diensten. Hoewel de rendementen gematigd kunnen zijn vanwege hogere aankoopprijzen, zijn investeringen op A-locaties over het algemeen stabieler en makkelijker te verhuren. Bovendien zijn investeringen op A-locaties vaak schokbestendig en bieden ze een stabiele vraag naar kwalitatief hoogstaand vastgoed, wat zorgt voor gemoedsrust en zekerheid voor de belegger.

Dit biedt een overzicht van enkele veelbelovende locaties en segmenten voor vastgoedbeleggers in Nederland voor het jaar 2024. Het is belangrijk voor beleggers om de specifieke marktomstandigheden en trends van deze locaties te analyseren en rekening te houden met hun individuele beleggingsstrategieën en doelstellingen.

Nederlandse steden met groei in aantal huishoudens

In Nederland worden de steden en randgemeenten rondom de grote steden verwacht het snelst te groeien in aantal huishoudens. Vooral de grote en middelgrote steden zien een sterke toename. De bevolkingsprognose voor 2035 laat zien dat Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag substantiële groei zullen doormaken. Amsterdam zal naar verwachting de grootste groei doormaken, met een toename van ongeveer 175.000 inwoners tot 2035, een groei van ongeveer 20% ten opzichte van 2021. Utrecht wordt verwacht de grootste relatieve groei te ervaren met meer dan 26%. Rotterdam en Den Haag groeien iets minder snel, met elk ongeveer 15% groei.

Buiten de Randstad zullen steden zoals Eindhoven, Tilburg, 's-Hertogenbosch en Breda in Noord-Brabant, evenals Groningen in het noorden en Zwolle, Arnhem en Nijmegen in het oosten, ook een sterke bevolkingsgroei kennen.

Deze groei is vooral te danken aan het feit dat deze gebieden relatief jonge bevolkingen hebben met een hogere geboortecijfer dan sterftecijfer. Bovendien trekken deze steden veel immigranten aan, waaronder arbeidsmigranten uit de EU, expats en internationale studenten. De groei is echter niet uniform verdeeld over het land, met een aantal kleinere gemeenten aan de randen van Nederland die een krimp in bevolking verwachten.

Deze informatie is afkomstig van het PBL Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is belangrijk om op te merken dat deze prognoses gebaseerd zijn op de huidige kennis en trends, en dus onderhevig kunnen zijn aan veranderingen in toekomstige omstandigheden

De beste gemeenten voor vastgoed investeren

In een onderzoek naar de beste Nederlandse gemeenten voor vastgoedinvesteringen, uitgevoerd door Raisin.nl, zijn zes indexcijfers per gemeente verzameld met behulp van gegevens van CBS, Dynamis en waarstaatjegemeente.nl. Deze cijfers omvatten de groei van huishoudens, het aanbod van koophuizen, de gemiddelde verkooptijd, het percentage woningen gebouwd na 2010, veranderingen in woningvoorraad, en WOZ-waardestijging. De analyse richtte zich op de vijftig grootste gemeenten qua inwonersaantal, hoewel sommige gemeenten werden uitgesloten wegens onvoldoende data. Statistieken met een sterke correlatie met vastgoedbeleggingen kregen meer gewicht in de beoordeling. De uiteindelijke rangschikking was gebaseerd op een totaalscore per gemeente. De maandelijkse statistiek over het aantal te koop staande woningen houdt in dat een woning meerdere keren kan worden opgenomen als deze langer dan een maand te koop staat. Het onderzoek hield geen rekening met het opkoopverbod vanaf 2022, vanwege de nieuwheid en variabiliteit van deze regelgeving per gemeente.

Volgens onderzoek van Raisin zijn dit de tien beste gemeente met vastgoed locaties voor investeren:

 1. Utrecht
 2. Almere
 3. Haarlemmermeer
 4. Amsterdam
 5. Amersfoort
 6. Zwolle
 7. Groningen
 8. Den Haag
 9. Lelystad
 10. Delft

Het onderzoek houdt rekening met diverse factoren, waaronder: verwachtte groei in huishoudens, toename woningvoorraad, tijd dat een huis te koop staat, aantal huizen dat te koop staat, het aantal nieuwe woningen dat wordt gebouwd, en de WOZ-waarde.

Hetzelfde onderzoek geeft ook een overzicht van de tien slechtste gemeenten voor onroerend goed beleggen. Van slecht naar minder slecht:

 1. Sittard-Geleen
 2. Heerlen
 3. Emmen
 4. Venlo
 5. Roosendaal
 6. Maastricht
 7. Nissewaard
 8. Bergen op Zoom
 9. Hengelo
 10. Apeldoorn

Bekijk hier de gehele uitleg rondom het onderzoek.

Wat zijn de kenmerken van goede vastgoedlocaties als investering?

De kenmerken van goede vastgoedlocaties voor beleggers in Nederland omvatten verschillende factoren:

 1. Economische Stabiliteit en Groeipotentieel: Gebieden met een sterke en groeiende economie zijn aantrekkelijk. Dit kan betekenen dat er een hogere vraag is naar woningen, kantoren en winkelruimtes.
 2. Demografische Trends: Locaties waar de bevolking groeit, vooral jonge professionals en gezinnen, zijn vaak goede investeringen. Dit kan leiden tot een hogere vraag naar huurwoningen.
 3. Infrastructuur en Bereikbaarheid: Goede transportverbindingen, zoals nabijheid van snelwegen, treinstations en openbaar vervoer, zijn belangrijk. Dit maakt een gebied toegankelijker en aantrekkelijker.
 4. Voorzieningen en Leefbaarheid: Gebieden met goede voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen, winkels, en recreatiegebieden zijn aantrekkelijk. Dit verhoogt de leefbaarheid en dus de vraag naar onroerend goed.
 5. Woningmarkt Dynamiek: Gebieden met een gezonde balans tussen vraag en aanbod van onroerend goed zijn ideaal. Oververhitte markten kunnen riskant zijn vanwege mogelijke prijscorrecties.
 6. Overheidsbeleid en Regelgeving: Gebieden waar de overheid investeert in ontwikkeling en waar de regelgeving beleggersvriendelijk is, zijn vaak aantrekkelijker.
 7. Historische Waardebehoud en Prijsstijgingen: Locaties die historisch gezien een goede waardebehoud en gestage prijsstijgingen hebben getoond, kunnen veiliger investeringen zijn.
 8. Duurzaamheid en Milieuoverwegingen: Gebieden die investeren in duurzaamheid en groene initiatieven kunnen op lange termijn aantrekkelijker worden voor huurders en kopers.

Wilt u beginnen met beleggen in vastgoed? Op onze website vindt u gratis kennis en informatie over investeren in vastgoed. Wij geven geen advies, maar delen louter onze kennis ter inspiratie en vermaak. Geniet ervan. 

 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen