Eenvoudige beleggingsstrategie voor beginners | Simpel beleggen
25 januari 2024 
2 min. leestijd

Eenvoudige beleggingsstrategie voor beginners | Simpel beleggen


Ben je op zoek naar een gemakkelijke manier om je geld te beleggen? Laat me je tijd drastisch verkorten met mijn eigen inzichten. Ik zal je eenvoudige stappen schetsen om je eenvoudige beleggingstraject te starten. De eerste stap is het opbouwen van een beleggingsportefeuille met een laag risico. Vervolgens moet u zich verbinden tot regelmatige maandelijkse bijdragen. Het is cruciaal om voor de lange termijn te kopen en de laatste stap, die misschien wel de meest uitdagende is, is om deze strategie vol te houden. Laten we dus eens kijken hoe je op een ongecompliceerde manier een portefeuille met een lager risico kunt samenstellen.

Eenvoudig beleggen met een portefeuille met laag risico

Het samenstellen van een portefeuille met een laag risico is zeker haalbaar. Er zijn verschillende methodes om te overwegen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in onroerend goed door een appartement te kopen en het te verhuren. Een andere optie is om je aan te sluiten bij een beleggingsfonds, maar wees je ervan bewust dat deze vaak een gemiddeld of beneden gemiddeld rendement opleveren tegen hoge kosten. Mijn voorkeursmethode is het samenstellen van een eenvoudige ETF-portefeuille (Exchange Traded Funds). Deze aanpak vereenvoudigt beleggen tot slechts een paar ETF's.

Begin met een ETF die zich richt op grote bedrijven. Deze bedrijven zijn over het algemeen stabieler en bieden een lagere volatiliteit en risico. Door een wereldwijde ETF te kiezen, verspreid je je beleggingen over duizenden bedrijven. De tweede ETF zou zich moeten richten op kleinere bedrijven, waardoor diversificatie tussen zowel large als small-cap aandelen mogelijk is. Met een wereldwijde dekking hoef je je geen zorgen te maken over individuele economische schommelingen in gebieden zoals de VS, Europa of Azië.

Je kunt beginnen met alleen deze twee ETF's. Voor extra diversificatie kun je een ETF voor wereldwijd vastgoed en een ETF voor grondstoffen, zoals goud, toevoegen. Wijs elk slechts 10% toe aan goud- en vastgoedbeleggingen. Deze strategie resulteert in een eenvoudige portefeuille, zelfs als slechts twee ETF's voldoende zijn. Je kunt wereldwijde ETF's vinden met lage kostenratio's, verkrijgbaar bij aanbieders zoals Vanguard of iShares.

Je kan deze simpele beleggingsstrategie versterken door het toevoegen van de beste vastgoedfondsen. Vastgoedfondsen hebben hogere kosten, maar het is een volledig passieve belegging. Het jaarlijks netto rendement is vaak vanaf 6%.

Houd kosten laag met eenvoudig beleggen

ETF's kiezen met lage kostenratio's, idealiter onder 0,2% of nog beter, onder 0,1%, is de sleutel tot het minimaliseren van kosten. Dit omvat het zo laag mogelijk houden van makelaarscommissies. De tweede stap gaat over consistente maandelijkse investeringen. Deze aanpak, bekend als dollar-cost averaging, is een eenvoudige en effectieve manier voor beginners om te beleggen.

Het onderhouden van een portefeuille met een laag risico vereist consistentie. Beleg alleen wat je je kunt veroorloven om te verliezen. Dit is cruciaal omdat je je beleggingen niet moet terugtrekken tijdens een neergang. De tijd dat je geld op de markt blijft is van vitaal belang. Hoe langer, hoe beter. Deze derde stap is ook de meest kritische voor het handhaven van een consistente ETF-portefeuille. Met een portefeuille met een lager risico kun je een bescheiden rendement verwachten, rond de 5% tot 7% per jaar.

Als je tevreden bent met een jaarlijks rendement van 7%, hoef je geen extra risico na te streven. Streven naar een hoger rendement brengt meer risico met zich mee, wat kan leiden tot potentiële verliezen. Maar met discipline, consistentie en een voorzichtige aanpak zult u gestage vooruitgang zien. Beleg regelmatig, misschien op de eerste maandag van elke maand, in de door jou gekozen ETF's en je bent op weg naar een succesvolle beleggingsreis.


Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen