Beste Aandelen 2024: 11 Aandelen Analyses +30% Potentieel
17 december 2023 
111 min. leestijd

Beste Aandelen 2024: 11 Aandelen Analyses +30% Potentieel

In dit artikel delen we uitgebreide aandelen analyses voor de potentieel beste aandelen in 2024. Gebruik de informatie als filter in inspiratie voor het kopen van de beste aandelen in 2024. Verricht altijd uw eigen onderzoek. U bent zelf verantwoordelijk voor beleggen en de resultaten daarvan. Dit artikel bevat geen koopadvies, maar louter onderzoek en analyses naar de potentieel beste aandelen voor 2024. Daarbij streven we niet naar het hoogste rendement, maar naar een mooi rendement die in verhouding tot een acceptabel risico staat. We willen uiteraard niet te veel risico nemen! Investeer alleen in aandelen die passen binnen uw risicoprofiel. 

Voor meer inspiratie bekijk ook de beste vastgoedfondsen en de beste REIT's

Beste aandeel 2024: EnerSys

 • Ticker: ENS
 • Toegangsprijs: $91,65
 • Richtprijs: $ 119,6
 • Potentieel: 33,2%
 • Horizon: 10 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Over EnerSys: Toonaangevende wereldwijde leverancier van oplossingen voor opgeslagen energie met 30,5% opwaarts potentieel

EnerSys (ENS) is een gediversifieerde fabrikant van batterijapparatuur die levert aan de communicatienetwerkindustrie, speciale elektrische voertuigen, nutsbedrijven en andere industrieën. Het bedrijf is opgericht in 1999 en heeft zijn hoofdkantoor in Pennsylvania, de VS.

Wat is het idee achter dit potentieel beste aandeel voor 2024?

 • De 5G-netwerkmarkt, waarvoor EnerSys batterijapparatuur levert, zal naar verwachting groeien met een samengesteld gemiddeld groeipercentage (CAGR) van 35% in 2022-2030 om tegen het einde van de voorspellingsperiode $95,9 miljard te bedragen.
 • Het bedrijf profiteert van de voortdurende energietransitie omdat het "snelle" laders voor elektrische voertuigen produceert.
 • In het meest recente fiscale kwartaal ontving EnerSys 50 orders voor zijn nieuwe energieopslagproduct voor huishoudens en bedrijven, wat het begin markeert van de uitbreiding van het bedrijf naar een nieuwe markt.
 • Er is een positieve marktomgeving rond het bedrijf: de prijzen voor metalen die in batterijen worden gebruikt zijn aanzienlijk gedaald, terwijl de verkoopprijzen voor EnerSys-producten op hetzelfde niveau blijven, wat de winstgevendheid verbetert.
 • Als leverancier van energietransitie ontvangt het bedrijf aanzienlijke belastingvoordelen die zijn ingevoerd in lijn met de Amerikaanse Inflation Relief Act.
 • EnerSys is van plan om in de VS een fabriek voor lithium-ionbatterijen te bouwen, waardoor het bedrijf minder afhankelijk zou worden van buitenlandse leveranciers.
 • EnerSys keert aandeelhouders een dividend uit dat 1% per jaar opbrengt en heeft ook een aandeleninkoopprogramma met een geautoriseerd bedrag van 4,12% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.

Waarom behoort het tot de potentieel beste aandelen in 2024: EnerSys?

Reden 1. Gediversifieerde batterijbusiness

EnerSys is een wereldleider in energieopslag en energiesystemen voor industriële toepassingen. De activiteiten van het bedrijf zijn onderverdeeld in vier segmenten:

 1. Het segment Energy Systems wordt vertegenwoordigd door batterijapparatuur die wordt geleverd voor communicatienetwerken, datacenters, productiebedrijven en nutsbedrijven. In H1 FY 2024 was het segment goed voor 46,82% van de totale omzet van het bedrijf.

Tijdens de conference call voor investeerders over de publicatie van de financiële resultaten merkte het management van EnerSys op dat, na een recordvolume aan orders in 2022, in 2023 een lichte vertraging in de vraag naar de uitrol van 5G-netwerken werd geregistreerd. Op basis van gesprekken met klanten verwacht EnerSys echter dat de vraag naar zijn producten in 2024 weer zal aantrekken.

Dit zal in de eerste plaats worden bereikt dankzij de superieure technologische oplossingen van het bedrijf. Haar netwerkgateway, ADOM Outdoor Gateway - DOCSIS 3.1 OEM Module, werd bijvoorbeeld erkend als een van de beste oplossingen op CableTec Expo 2023. In dit verband lanceerde EnerSys onlangs de gatewaylevering voor Samsung om zijn mobiele netwerken uit te rollen.

Volgens Bloomberg werd de wereldwijde markt voor 5G-netwerken in 2022 geschat op 9,2 miljard dollar en zal deze tegen 2030 naar verwachting 95,9 miljard dollar bedragen, wat neerkomt op een CAGR van 35%. Tegelijkertijd zijn moderne 5G-netwerken energie-intensiever, waardoor fabrikanten van batterijapparatuur (zoals EnerSys) profiteren van de groeiende markt.

 1. Binnen het segment Motive Power produceert het bedrijf batterijen voor verschillende industriële voertuigen zoals vorkheftrucks, laadrobots (automatisch geleide voertuigen, AGV) die worden gebruikt in magazijnen en andere faciliteiten. Op basis van de resultaten van het eerste kwartaal van boekjaar 2024 was dit segment goed voor 39,01% van de omzet van het bedrijf.

Het is momenteel een van de meest ambitieuze bedrijfsonderdelen. In het tweede kwartaal van boekjaar 2024 liet het segment een omzetgroei van 5% op jaarbasis zien en bereikte het de hoogste bedrijfswinst ooit, die steeg met 34% op jaarbasis.

EnerSys schat de doelmarkt van het segment op $6,8 miljard, terwijl de omzet in 2023 $1,5 miljard bedroeg, wat een aanzienlijk potentieel voor verdere groei inhoudt.

Daarnaast is het vermeldenswaard dat EnerSys binnen dit segment "snelle" laders voor voertuigen produceert. Volgens het bedrijf is dit een relatief nieuwe markt die in een aanzienlijk tempo zal groeien, in de eerste plaats door de snelle ontwikkeling van een oplaadnetwerk buiten huishoudens.

 1. Binnen het segment Specialty produceert het bedrijf premium batterijapparatuur voor het verlichten en starten van premium auto's, grote off-road vrachtwagens, evenals energieopslagsystemen voor satellieten, militaire apparatuur, vliegtuigen, onderzeeërs, enz. Op basis van H1 FY2024 was dit segment goed voor 14,17% van de omzet van het bedrijf.

Dit bedrijfsonderdeel biedt ook aanzienlijke vooruitzichten. De inkomsten voor FY2023 bedroegen $0,5 miljard, terwijl de doelmarkt wordt geschat op $3,1 miljard.

 1. New Ventures is een nieuw opkomend segment van EnerSys. Binnen deze divisie is het bedrijf van plan om te starten met de productie van energieopslagsystemen met een totale capaciteit van 1,2 megawattuur, momenteel de enige energieopslagoplossing van deze capaciteit op de markt.

Volgens het management van EnerSys heeft Landmark onlangs 50 van dergelijke apparaten besteld. EnerSys verwacht dat het aantal bestellingen voor deze batterijapparaten in de komende kwartalen aanzienlijk zal toenemen.

EnerSys is dus actief in een grote markt voor oplossingen voor energieopslag en produceert batterijen voor verschillende eindgebruikers. Hierdoor beschikt het bedrijf over stabiele kasstromen, wat wordt bevestigd door het feit dat het bedrijf de huidige periode van economische onzekerheid zonder omzetdaling heeft doorstaan.

Reden 2. Goede tijd om te kopen

Na een aanzienlijke groei aan het begin van 2023 is de aandelenkoers van EnerSys vier maanden op rij gedaald. De maximale koerscorrectie bedroeg in deze periode meer dan 20%.

De belangrijkste reden achter het negatieve beleggerssentiment is de stagnatie van de financiële resultaten van het bedrijf en de vrees voor een vertragende vraag, wat zou kunnen leiden tot een gebrek aan bedrijfsgroei.

Wij denken echter dat de markt het positieve klimaat dat momenteel rond het bedrijf ontstaat, onderschat.

Allereerst is het vermeldenswaard dat de prijzen voor alle metalen die worden gebruikt bij de productie van batterijen tot nu toe aanzienlijk zijn gedaald. Zo daalden de prijzen voor lithium met bijna 70%, voor nikkel met 40% en voor kobalt met 15%, waardoor EnerSys een indrukwekkende groei van de winstgevendheid liet optekenen: het bedrijfsresultaat van het bedrijf steeg met 63,17% YoY in Q2 FY 2024.

Tijdens een conference call voor investeerders merkte het management van EnerSys met name op dat de aanzienlijke vooruitgang in de winstgevendheid van het bedrijf onder andere te danken was aan het feit dat het bedrijf zijn verkoopprijzen op eerdere niveaus hield, terwijl de productiekosten daalden.

Volgens Bloomberg zal de marktsituatie in de nabije toekomst aanhouden: In 2024 en de daaropvolgende jaren zal de markt voor zeldzame aardmetalen die worden gebruikt in batterijen naar verwachting te maken krijgen met een overschot.

Bovendien kwam EnerSys, als batterijproducent, door wijzigingen in de Amerikaanse belastingwetgeving, ingevoerd in lijn met de Inflation Reduction Act, in aanmerking voor belastingvoordelen, die ook een positieve impact hebben op de financiële prestaties van het bedrijf. In het tweede kwartaal van boekjaar 2024 bedroeg de GAAP-winst per aandeel van het bedrijf bijvoorbeeld $ 1,56, terwijl dit cijfer, rekening houdend met belastingvoordelen, $ 1,84 bedroeg.

Bovendien heeft het management van EnerSys, zoals hierboven vermeld, opgemerkt dat de klanten van het bedrijf uit de communicatienetwerkindustrie de vraag naar batterijgevoede apparatuur kunnen verhogen in het kalenderjaar 2024. Als de situatie zich ontwikkelt volgens de verwachtingen van het management, kunnen de inkomsten van het bedrijf toenemen, wat zou leiden tot een significantere stijging van de financiële prestaties.

De huidige marktomstandigheden zijn dus zeer positief voor EnerSys en de huidige aandelenkoers biedt een goede koopkans voor beleggers.

Reden 3. Het Amerikaanse gigafactory-project

In juni 2023 kondigde EnerSys de sluiting aan van een niet-bindend memorandum van overeenstemming met het Franse bedrijf Verkor SAS om de mogelijkheid te onderzoeken van de oprichting van een fabriek voor de productie van lithiumbatterijen in de VS. 

Verkor SAS voert momenteel twee grote vergelijkbare projecten uit in Europa. De expertise van het bedrijf zou van pas kunnen komen nu EnerSys zich voorbereidt op de bouw van een gigafabriek in de VS.

Tijdens een conference call met investeerders naar aanleiding van de Q2 FY2024 resultaten, merkte het management van EnerSys op dat er vooruitgang is geboekt in de plannen om de fabriek te bouwen: Het bedrijf heeft de selectie van geschikte locaties voor de centrale verkleind en blijft werken aan het aantrekken van overheidsinvesteringen voor het project.

Als het project wordt uitgevoerd, kan het een belangrijk concurrentievoordeel worden voor het bedrijf, omdat de fabriek gespecialiseerde producten zou produceren die voldoen aan specifieke behoeften van klanten.

Bovendien zou de VS door de gigafabriek minder afhankelijk worden van buitenlandse leveranciers van batterijcomponenten en nieuwe banen creëren. Vanwege het belang van de staat in het potentiële project, zal EnerSys waarschijnlijk belastingvoordelen krijgen op grond van de inflatiewet.

Nieuws over de start van de bouw van de fabriek kan dus een positieve invloed hebben op de aandelenkoers, omdat het project na voltooiing het bedrijf in staat zou stellen om de productievolumes te verhogen, waar veel beleggers op wachten.

Reden 4. Programma voor inkoop van eigen aandelen en dividenduitkeringen

Vanwege de indrukwekkende winstgroei van het bedrijf dankzij belastingvoordelen en lagere prijzen voor zeldzame aardmetalen, heeft EnerSys onlangs een verhoging van het kwartaaldividend goedgekeurd van $0,175 naar $0,255 per aandeel.

De laatste keer dat het bedrijf de dividenduitkeringen verhoogde was in 2014. Het huidige dividendrendement is 1%.

Daarnaast voert EnerSys een aandeleninkoopprogramma uit met een geautoriseerd bedrag van $147,21 miljoen, of 4,12% van de beurswaarde van het bedrijf, per eind september.

Het bedrijf heeft dus zijn programma's om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders uitgebreid, wat een positief teken is voor beleggers.

Financiële prestaties van EnerSys aandelen

Het boekjaar van EnerSys eindigt in maart. De financiële resultaten van het bedrijf over de afgelopen 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 1. De inkomsten bedroegen $3,71 miljard, een stijging van 0,04% ten opzichte van FY2023.
 2. Adj. EBITDA steeg van $387,50 miljoen naar $479,40 miljoen. De marge steeg van 10,45% naar 12,92%.
 3. De nettowinst bedroeg $206,57 miljoen vergeleken met $175,81 miljoen aan het eind van vorig jaar. De nettomarge steeg van 4,74% naar 5,57%.

De omzet en winst stegen vooral door een stijging van de prijs voor de diensten van het bedrijf met 8%, wat ook een positief effect had op de resultaten van H1 FY2024.

De financiële resultaten van EnerSys in H1 FY2024 worden hieronder weergegeven:

 1. De omzet steeg met 0,18% j-o-j tot $901,03 miljoen.
 2. De adj. EBITDA steeg van 171,20 miljoen dollar naar 238,50 miljoen dollar. De marge steeg van 19,03% naar 26,47%.
 3. De nettowinst bedroeg $65,23 miljoen tegenover $34,47 miljoen een jaar eerder.
 4. Op basis van de resultaten over 12 maanden steeg de operationele kasstroom tot $535,96 miljoen vergeleken met $279,94 miljoen aan het einde van FY2023.
 5. De vrije kasstroom steeg van $191,17 miljoen naar $450,99 miljoen TTM.

De operationele en vrije kasstromen stegen voornamelijk door de groei van het nettoresultaat en het werkkapitaal.

EnerSys heeft een gezonde balans:

 1. De totale schuld is 980,48 miljoen dollar.
 2. Kasequivalenten zijn goed voor $327,75 miljoen.
 3. Nettoschuld ten opzichte van LTM EBITDA is 1,4x.
 4. De rentedekkingsratio is 7,3x.

Dit niveau van schuldenlast geeft de goede financiële stabiliteit van het bedrijf aan.

EnerSys verwacht een positieve financiële prestatiedynamiek in het derde kwartaal van FY2024. Het is echter vermeldenswaard dat de prognoses van het bedrijf het effect van zijn potentiële belastingvoordelen omvatten.

De voorspellingen van het management van EnerSys geven dus vertrouwen in de potentiële waardegroei van het aandeel.

(Relatieve) Waardering van dit potentieel beste aandeel in 2024

EnerSys wordt momenteel verhandeld tegen een korting ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,17x, EV/EBITDA - 9,51x, P/E - 15,40x, Fwd P/E- 10,77x en P/FCF - 8,05x.

enersys-aandelen-2024

Het gemiddelde koersdoel van de top 3 investeringsbanken op Wall Street is $126,3 per aandeel. Volgens onze consensusschatting is het aandeel ondergewaardeerd op basis van historische multiples; de reële marktprijs is $ 119,6, wat een opwaarts potentieel van 30,5% impliceert.

beste-aandeel-2024

Belangrijkste risico's van EnerSys aandelen

 1. Belastingvoordelen die werden ingevoerd in lijn met de Amerikaanse wet op inflatievermindering hadden een aanzienlijk positief effect op de prestaties van het bedrijf. Als de regels die voorzien in belastingvoordelen worden herzien of hun interpretatie verandert, kan het bedrijf te maken krijgen met een daling van de winstgevendheid, wat een negatieve invloed zou hebben op de houding van beleggers.
 2. De daling van de prijzen voor zeldzame aardmetalen die worden gebruikt bij de productie van batterijen kan een einde nemen, wat een negatieve invloed kan hebben op het vermogen van het bedrijf om de winstgevendheid verder te verhogen.
 3. Verdere stijgingen van de Amerikaanse bankrente zouden kunnen leiden tot een verdere vertraging van de vraag van klanten van EnerSys, waardoor de financiële resultaten van het bedrijf zouden kunnen stagneren of dalen.

Beste aandelen 2024: Trade Estates REIC

 • Toegangsprijs: €1,75
 • Richtprijs: €2,44
 • Potentieel opwaarts: 37,2% 
 • Potentieel dividendrendement: 4,6%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over Trade Estates REIC: Gespecialiseerde vastgoedbeleggingsmaatschappij met 39,4% stijging en 4,6% dividendrendement

Trade Estates REIC (TRESTATES.GR) is een van de grootste vastgoedinvesteringsbedrijven in Griekenland en de enige met een gespecialiseerde investeringsdoelstelling. Het bedrijf richt zich op de aankoop en ontwikkeling van retailparken en logistieke centra van de volgende generatie, die de sterkste trend in nieuwe retailontwikkeling wereldwijd volgen en consumenten gemakkelijke, veilige en directe toegang tot markten en diensten bieden. 

Wat is het idee achter dit potentieel beste aandeel voor 2024?

 1. Trade Estates heeft een zeer gediversifieerde vastgoedportefeuille in termen van segmenten en geografische gebieden. De portefeuille bestaat uit eersteklas vastgoed op toplocaties.
 2. Door de overname van Yialou M.A.E. zal de bruto verhuurbare oppervlakte van Trade Estates toenemen met 50.592 vierkante meter en zullen de inkomsten met 56% stijgen.
 3. Op 30 juni 2023 heeft de gewone algemene vergadering van aandeelhouders de dividenduitkering voor het jaar 2022 goedgekeurd voor een bedrag van €0,082576 per aandeel. Dit levert een potentieel dividendrendement op van ongeveer 4,6%.  
 4. Het potentiële dividendrendement zou nog indrukwekkender kunnen zijn, aangezien de overname van Yialou M.A.E. het bedrijfsresultaat en de nettowinst per aandeel van Trade Estates zal verdubbelen.
 5. Ondanks de indrukwekkende financiële prestaties, solide marges en een gezonde balans, wordt het bedrijf verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van het sectorgemiddelde. 
 6. Volgens ons waarderingsmodel is het opwaarts potentieel van het aandeel 39,4%.

Waarom behoort het tot de potentieel beste aandelen in 2024: Trade Estates REIC?

Reden 1. Gediversifieerde portefeuille

Trade Estates heeft een zeer gediversifieerde vastgoedportefeuille in termen van segmenten en geografische gebieden. Het bedrijf onderscheidt zijn vastgoedportefeuille in de volgende bedrijfssectoren, afhankelijk van het gebruik van elk vastgoedobject en de herkomst van de huurinkomsten: 

 1. Winkels

Het segment omvat Retail Parks en Top Parks. De portefeuille van Retail Parks bestaat uit zeven goed gelegen vestigingen met veel verkeer in Griekenland (Thessaloniki en Ioannina), Cyprus (Nicosia) en Bulgarije (Sofia). Ze worden verhuurd aan bekende detailhandelsbedrijven die producten en diensten leveren, waaronder grote namen als Ikea, Lidl, H&M, Intersport, Leroy Merlin en de Nationale Bank van Griekenland. De Retail Parks van het bedrijf voldoen volledig aan de behoeften van de consumenten en bieden een aangename en gemakkelijke winkelervaring in zeer functionele, moderne vestigingen op belangrijke locaties, met individuele winkels op korte afstand en ruime parkeerplaatsen. De bruto verhuurbare oppervlakte van de Retail Parks is 172.142 vierkante meter.

Het portfolio van Top Parks bestaat uit drie vestigingen in de Griekse steden Piraeus, Ioannina en Chalandri. Het park in Piraeus ligt naast de kruising van twee belangrijke verkeersaders in Attica. Het winkelcomplex in Ioannina ligt ten zuiden van het Bizani-gebied, vlakbij de knooppunten van de snelwegen Ioannina en Egnatia. Het Chalandri winkelcentrum ligt op een toplocatie in de buurt van het stadscentrum. De bruto verhuurbare oppervlakte van Top Parks is 48.167 vierkante meter.

2. Magazijnen

De portefeuille van Trade Estates omvat twee supply chain management centra, gelegen in Oinofyta en Schimatari, Griekenland, met een totale oppervlakte van 77.340 vierkante meter. Beide centra zijn verhuurd aan een bedrijf van de FOURLIS Groep en verzorgen de bevoorrading en online verkoop van IKEA en INTERSPORT winkels in Griekenland en daarbuiten.

Het belangrijkste financiële belang is geconcentreerd op de zakelijke classificatie van de activiteiten van de groep in de bovengenoemde operationele sectoren, waar de verschillende economische omgevingen verschillende risico's en opbrengsten met zich meebrengen. Daarnaast omvatten de activiteiten van de groep voornamelijk één geografisch gebied, namelijk de bredere Europese regio, voornamelijk in Griekenland samen met landen in Zuidoost-Europa (Bulgarije en Cyprus). 

De inkomsten van het bedrijf in 2022 kwamen uit de volgende geografische segmenten: 68% uit de activiteiten in Griekenland (55% in 2021) en 32% uit andere Zuidoost-Europese landen (45% in 2021), waaronder 17% uit Bulgarije (24% in 2021) en 15% uit Cyprus (21% in 2021).

Op 10 oktober heeft Trade Estates formeel de deal bezegeld met Reds S.A. voor de overname van 100% van Yialou M.A.E., de entiteit die Smart Park, het grootste retailpark in Griekenland, bezit en beheert. De vestiging is gelegen in Gyalos binnen het Business Park, Petra-Gyalos-Agios Dimitrios-Pyrgos, in de gemeente Spata-Artemida, en heeft een oppervlakte van ongeveer 91.000 vierkante meter. Het heeft een gemengd verhuurbaar oppervlak van 50.592 vierkante meter, groene ruimten van ongeveer 30.000 vierkante meter en biedt plaats aan 1.500 parkeerplaatsen. De volledige commerciële ruimte is volledig verhuurd aan grote retailbedrijven in Griekenland. Een analyse van de impact van de transactie op de financiële resultaten van Trade Estates wordt gepresenteerd in het hoofdstuk Financiële prestaties.

Reden 2. Dividenden

Op 30 juni 2023 keurde de gewone algemene vergadering van aandeelhouders van Trade Estates de dividenduitkering voor het jaar 2022 goed ten bedrage van €0,082576 per aandeel. Het bedrag van het dividend dat per dag werd uitbetaald, bedroeg €5.872, terwijl een bijkomend bedrag van €1.602 werd uitbetaald in juli 2023. Het potentiële dividendrendement is dus ongeveer 4,6%.  

Het potentiële dividendrendement zou nog indrukwekkender kunnen zijn, aangezien de overname van Yialou M.A.E. naar verwachting de operationele winst en de nettowinst per aandeel van Trade Estates zal verdubbelen.

Financiële prestaties van Trade Estates aandelen

De financiële prestaties van Trade Estates over de laatste twaalf maanden (TTM) worden hieronder weergegeven:

 1. De omzet bedroeg €23,4 miljoen, een stijging van 12,3% ten opzichte van eind 2022. Het segment winkels groeide met 13,9% en het segment magazijnen steeg met 3,1%.
 2. De operationele winst steeg van €27,7 miljoen naar €30,5 miljoen. Het cijfer is hoger dan de opbrengsten door aanpassingen in de waarde van vastgoedactiva.
 3. De aangepaste EBITDA steeg van €14,8 miljoen naar €16,4 miljoen. De marge daalde licht, van 70,93% naar 70,28%.
 4. Funds from operations (FFO) daalde van €9,9 miljoen naar €9,4 miljoen, door een grotere impact dan vorig jaar van herwaarderingen van onroerend goed op de winst-en-verliesrekening.
 5. De nettowinst bedroeg €24,3 miljoen tegenover €24,0 miljoen aan het eind van het jaar.

Een analyse van de financiële prestaties van Trade Estates in H1 2023, na de afronding van de overname van Yialou M.A.E., op basis van de pro-forma waardering is weergegeven in de onderstaande tabel.

Trade Estates heeft een redelijke schuldenlast voor de sector:

 1. De totale schuld is €133,6 miljoen;
 2. Geldmiddelen en kasequivalenten zijn goed voor €14,4 miljoen;
 3. De nettoschuld is €119,3 miljoen, 7,3x hoger dan de TTM Adjusted EBITDA (Net Debt/EBITDA - 7,3x). Het sectorgemiddelde voor Amerikaanse vastgoedbeleggingsfondsen is 6,1x.
 4. De rentedekkingsratio is 2,7x.

(Relatieve) Waardering van dit potentieel beste aandeel in 2024

Onze vergelijkbare waarderingssteekproef omvat Amerikaanse retailvastgoedbeleggingsfondsen met kapitalisaties variërend van $228,5 miljoen tot $109,3 miljard. De huidige market cap van Trade Estates is ongeveer €233,8 miljoen. Het is vermeldenswaard dat de huidige intrinsieke waarde van het bedrijf €225 miljoen bedraagt.

Als onderdeel van ons waarderingsmodel zijn we ervan uitgegaan dat de financiële resultaten voor 2023 op pro forma-basis dezelfde groei laten zien als in de eerste zes maanden van 2023. 

Dus, rekening houdend met de overname van Yialou M.A.E., in het midden van het verwachte aanbod, zou Trade Estates worden verhandeld tegen de volgende multiples: EV/Sales - 8.05x, EV/EBITDA - 6.07x, P/FFO - 17.92x, P/E - 6.54x, dat wil zeggen, tegen een korting ten opzichte van vastgoedbeleggingsfondsen.

beste-vastgoed-aandelen-2024

Onze waardering is gebaseerd op de sectorgemiddelde EV/Sales, EV/EBITDA en P/FFO multiples. De sectorgemiddelde EV/EBITDA-multiple is 10,52x (+30,7% tot de huidige prijs), EV/EBITDA is 16,57x (+172,7%) en P/FFO is 12,81x (-28,5%). Voor elke multiple hebben we een zwaartepunt toegekend: EV/Sales van 60%, EV/EBITDA van 15% en P/FFO van 25%. Het lage aandeel van deze laatste is te wijten aan de vertekening van de resultaten van het bedrijf door de herwaardering van onroerend goed. Daarom hebben we de reële marktwaarde van het bedrijf vastgesteld op €2,44 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 37,2% inhoudt.

beste-vastgoed-aandeel-2024

Grote risico's en onzekerheden van Trade Estates aandelen

 1. Een aanhoudende economische recessie, zowel in Griekenland als in andere landen waar de Groep actief is, als gevolg van de impact van gebeurtenissen zoals de COVID-19 pandemie of andere macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen, die zouden leiden tot een daling van de huurinkomsten of een daling van de reële waarde van het vastgoed van de Groep, zou een wezenlijk nadelig effect kunnen hebben op de activiteiten, bedrijfsresultaten en financiële toestand van de Groep. 
 2. De waarden van het vastgoed van de Groep zijn onderhevig aan onvoorspelbare schommelingen door de steeds veranderende macro-economische omstandigheden en omstandigheden op de vastgoedmarkt. Elke significante ongunstige verandering in het bovenstaande kan een overeenkomstige negatieve impact hebben op de bedrijfsactiviteit, de bedrijfsresultaten en de financiële positie van de groep. 
 3. Elk verlies dat wordt gerealiseerd bij het innen van de lease-inkomsten, evenals elke beëindiging van of heronderhandeling over de voorwaarden van lease-overeenkomsten namens de huurders onder nieuwe voorwaarden die mogelijk minder gunstig zijn voor de groep, vooral in het geval van de belangrijkste huurders (op het niveau van de geannualiseerde lease- of huurinkomsten), kan een aanzienlijk negatief effect hebben op de bedrijfsactiviteit, de financiële positie en de resultaten van de activiteiten van de groep.  
 4. Aardbevingen, natuurrampen, rellen, terroristische aanslagen of oorlogen, evenals epidemieën van besmettelijke ziekten kunnen een nadelige invloed hebben op de activiteiten van de Groep. Bovendien kan de Groep aanzienlijke verliezen lijden die de verzekeringsvergoedingen overschrijden of die het gevolg zijn van gebeurtenissen waarvoor de Groep niet kan worden verzekerd of waarvoor de verzekeringsdekking grenzen stelt aan de vergoeding of zelfs een totale uitsluiting inhoudt. Dergelijke gebeurtenissen kunnen een wezenlijk negatief effect hebben op de activiteiten, financiële toestand en bedrijfsresultaten van de Groep. 
 5. Het gebruik van hefboomfinanciering kan het renterisico van de groep verhogen, zowel vanuit een inkomsten- als kostenperspectief. Dit kan op zijn beurt de financiële positie en de kasstromen van de Groep beïnvloeden. Bovendien kan het mogelijk niet naleven door de bedrijven van de groep van convenanten en andere bepalingen in hun bestaande of toekomstige financieringsovereenkomsten leiden tot een kruiselingse wanbetaling van de groep met betrekking tot deze financieringsovereenkomsten. 
 6. De hefboomwerking kan het krediet- en renterisico van de groep verhogen, wat de financiële positie en kasstromen van de groep kan beïnvloeden. Daarnaast kan het mogelijk niet naleven door de groepsmaatschappijen van convenanten en andere bepalingen in hun bestaande of toekomstige financieringsovereenkomsten leiden tot een cross default van de financieringsovereenkomsten. 

Beste (cyclische) aandeel 2024: Civitas Resources 

 • Toegangsprijs: $66,95
 • Richtprijs: $92,0
 • Potentieel: 37,4%
 • Dividendrendement: 8,2%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 1%

Over Civitas Resources: Olie- en gasproducent met 37,4% opwaarts potentieel en 8,2% dividendrendement

Civitas Resources Inc. (CIVI) is een onafhankelijk exploratie- en productiebedrijf dat zich richt op de verwerving, ontwikkeling en productie van olie en bijbehorend vloeibaar rijk aardgas in de Rocky Mountain regio, voornamelijk in het Denver-Julesburg Basin in Colorado. Recentelijk is het bedrijf ook actief geworden in het Permian Basin, waar het drie grote acquisities heeft gedaan die de olie- en gasproductie in 2024 zullen verdubbelen. De activiteiten zijn gericht op het ontwikkelen van formaties met een lage kostenstructuur, een volgroeide infrastructuur, een sterke productie-efficiëntie en veelbelovende boormogelijkheden. Civitas werd in mei 2021 opgericht door de fusie van het in Colorado gevestigde Bonanza Creek Energy en Extraction Oil and Gas Inc. en het hoofdkantoor is gevestigd in Colorado, de VS.

Wat is het idee achter dit potentieel beste aandeel voor 2024?

 1. De wereldwijde oliemarkt beleeft opnieuw een turbulent jaar als gevolg van onzekerheden in de wereldeconomie en toegenomen geopolitieke spanningen en conflicten over de hele wereld. Terwijl OPEC+ probeert om de olieprijzen hoog te houden door nieuwe productieverlagingen, krijgen niet-OPEC+ landen, vooral de VS, het momentum om hun marktaandeel uit te breiden.
 2. Civitas is een Amerikaanse onafhankelijke olie- en gasproducent gevestigd in Colorado, met een sterke aanwezigheid in het Denver-Julesburg Basin. Het is ontstaan uit een fusie tussen Bonanza Creek Energy en Extraction Oil and Gas Inc. in 2021.
 3. In 2023 nam Civitas drie bedrijven over: Hibernia Energy III, Tap Rock Resources en Vencer Energy. Deze deals stellen het bedrijf in staat om het lucratieve Permian Basin te betreden en zijn olie- en gasproductievolumes te verdubbelen.
 4. Civitas handhaaft een uitstekend rendement voor aandeelhouders, met maximaal $ 1,0 miljard te betalen aan aandeelhouders via dividenden en een aandeleninkoopprogramma in 2023. Het gemiddelde dividendrendement zal in 2023 rond de 8,2% liggen.

Waarom behoort het tot de potentieel beste aandelen in 2024: Civitas Resources?

Reden 1. Oliemarkt wordt geconfronteerd met verschillende risico's, maar Amerikaanse producenten lijken te profiteren

De wereldwijde oliemarkt is nooit gemakkelijk voorspelbaar geweest, en 2023 is daarop geen uitzondering. Na een record verbrekend 2022, daalden en schommelden de Brent prijzen aanzienlijk in 2023, variërend van $70/bbl tot $95/bbl. Belangrijke factoren die momenteel een invloed hebben op de olieprijzen zijn onder andere:

 1. Verslechterende macro-economische vooruitzichten en voorspellingen voor de wereldeconomie,
 2. Bevoorradingsrisico's na de Hamas-aanval op Israël en de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten,
 3. Olieproductieverlagingen door OPEC+ gecompenseerd door toenemende productie door niet-OPEC+.

De vooruitzichten van een economische vertraging lijken het grootste risico te zijn voor de vraag naar koolwaterstoffen. Midden november daalden de olieprijzen met ongeveer 5% tot het laagste niveau in vier maanden ($77,42/bbl voor Brent futures en $72,90/bbl voor WTI), omdat beleggers zich zorgen maakten over de wereldwijde vraag naar olie na zwakke cijfers uit de VS en Azië. In november steeg het aantal Amerikanen dat nieuwe aanvragen indiende voor een werkloosheidsuitkering naar het hoogste niveau in drie maanden. Bovendien daalden de Amerikaanse detailhandelsverkopen in oktober voor het eerst in zeven maanden, doordat de aankopen van motorvoertuigen en de uitgaven voor hobby's daalden. Dit wees op een vertragende vraag aan het begin van het vierde kwartaal, waardoor de voorraden ruwe olie twee weken op rij stegen - met 8,7 miljoen vaten in de week tot 17 november en met 1,6 miljoen vaten in de week tot 24 november. Met 449,7 miljoen vaten liggen de Amerikaanse voorraden van ruwe olie iets boven het vijfjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

De economische indicatoren in China zijn ook behoorlijk controversieel. Aan de ene kant toonden beleggers zich voorzichtig vanwege de verwachte vertraging in de verwerkingscapaciteit van Chinese olieraffinaderijen. In oktober verminderde de raffinageactiviteit in vergelijking met de piek van de vorige maand, wat een weerspiegeling was van een daling van de industriële vraag naar brandstoffen en een inkrimping van de raffinagemarges. Bovendien bleef het op nationale enquêtes gebaseerde werkloosheidscijfer in oktober steken op 5,0%, onveranderd ten opzichte van september. De industriële productie steeg met 4,6% j-o-j en overtrof daarmee de verwachtingen voor een stijging met 4,4% in een peiling van Reuters. De detailhandelsverkopen stegen met 7,6% j-o-j met een verbetering van zowel de autoverkoop als de restaurantverkoop en overtroffen daarmee de verwachtingen voor een stijging met 7,0%. Het algemene economische beeld lijkt echter niet erg bemoedigend, omdat de door de crisis getroffen vastgoedsector een volledige opleving in de weg blijft staan.

Na deze ontwikkelingen bereikten OPEC+ olieproducenten op 1 december 2023 een consensus over de uitvoering van vrijwillige productieverlagingen van ongeveer 2,2 miljoen vaten per dag (bpd) voor het komende jaar. Het initiatief, dat werd aangevoerd door Saoedi-Arabië, hield in dat de bestaande vrijwillige productiebeperking werd gehandhaafd om de prijzen te ondersteunen en de marktstabiliteit te waarborgen. Deze maatregel slaagde echter niet, althans niet op dit moment, deels vanwege de vrijwillige aard van de reducties en de aanvankelijke verwachting dat eventuele extra aanbodreducties omvangrijker zouden zijn.

Terwijl OPEC+ de prijzen probeert te ondersteunen door nog een productieverlaging, overtreft de groei van het wereldolieaanbod de verwachtingen. De vrees dat de oorlog tussen Israël en Hamas zou escaleren tot een breder regionaal conflict, waardoor de olieaanvoer zou worden verstoord, is nog niet bewaarheid. Behoudens grote onvoorziene onderbrekingen zit de wereldolieaanvoer stevig in een opwaartse trend, met een maandelijkse productiestijging van 320.000 bpd in oktober. De recordproductie van de VS, Brazilië en Guyana ondersteunt de stijging van de wereldwijde olieaanvoer van dit jaar met 1,7 miljoen bpd tot 101,8 miljoen bpd. De Amerikaanse productie van ruwe olie overtrof het record van vóór de pandemie van 13,00 miljoen bpd, tot 13,24 miljoen bpd. In 2024 zullen niet-OPEC+ producenten de wereldwijde groei blijven aanvoeren, naar verwachting met 1,6 miljoen bpd, tot een ongekende 103,4 miljoen bpd.

Nu de groei van de vraag zal vertragen, kan de oliemarkt begin 2024 naar een overschot verschuiven en blijven de marktevenwichten kwetsbaar voor verhoogde economische en geopolitieke risico's. Toch lijken olieproducenten uit de VS te profiteren van de huidige ontwikkelingen en hun wereldwijde marktaandeel te vergroten. Niettemin lijken de Amerikaanse olieproducenten te profiteren van de huidige ontwikkelingen en hun wereldwijde marktaandeel te vergroten. 

Reden 2. Bedrijfsuitbreiding door nieuwe overnames

Civitas Resources Inc. werd gevormd door de fusie van Bonanza Creek Energy uit Colorado en Extraction Oil and Gas Inc. in mei 2021. Deze consolidatie verstevigde snel de dominantie van het bedrijf in de sector, en het versterkte zijn positie verder door de overname van Crestone Peak Resources in november 2021. Met een waardering van ongeveer $ 4,5 miljard werd Civitas het grootste pure-play olie- en gasbedrijf in het Denver-Julesburg Basin (DJ Basin). In 2023 exploiteerde Civitas 470.000 netto acres in het DJ Basin en had het een robuuste dagelijkse productie van 160.000 vaten olie-equivalent (boe), waarmee het zijn strategische betekenis in het energielandschap van Colorado onderstreepte.

In 2023 leek Civitas een van de belangrijkste nieuwsmakers te zijn in de Amerikaanse olie- en gasindustrie, toen het management ervoor koos om zijn activiteiten uit te breiden naar het lucratieve Perm-bekken door middel van fusies en overnames. In juni kondigde het bedrijf aan dat het voor $ 4,7 miljard olie- en gasactiviteiten in het Permbekken zou overnemen die worden beheerd door private-equitybedrijf NGP Energy Capital Management. De deal omvatte de aankoop van alle activiteiten van Hibernia Energy III voor ongeveer $ 2,2 miljard in contanten en een deel van de activa van Tap Rock Resources voor ongeveer $ 2,5 miljard, inclusief $ 1,5 miljard in contanten en $ 0,95 miljard in aandelen (ongeveer 13,5 miljoen aandelen tegen $ 73,14 per aandeel). Voor de financiering van de deal, die werd afgerond in augustus 2023, gebruikte Civitas haar bestaande reserves, gaf obligaties uit en gaf ook 13,5 miljoen aandelen uit voor NGP. 

Ten tweede deed Civitas in oktober 2023, minder dan een half jaar later, nog een andere opmerkelijke aankondiging. Het bedrijf onthulde zijn overeenkomst om areaal in het Permbekken te verwerven van Vencer Energy, een Amerikaanse upstream venture die in 2020 werd opgericht door de wereldwijde energiehandelaar Vitol. Deze deal, met een waarde van $ 2,1 miljard, omvat $ 1,55 miljard in contanten en $ 0,55 miljard in aandelen (7,3 miljoen aandelen tegen ongeveer $ 73 per aandeel). Civitas streeft ernaar de overname in januari 2024 af te ronden, waarmee het zijn strategische positie in het Perm-bekken verder verstevigt.

De strategische combinaties die Civitas heeft ondernomen zullen het bedrijf positioneren als een van de belangrijkste spelers in de DJ en Permian Basins. Voorlopige schattingen wijzen op een aanzienlijke uitbreiding, waarbij de bewezen olie- en gasreserves van het bedrijf naar verwachting zullen verdrievoudigen van 416 MMboe naar 1.265 MMboe, en de dagelijkse olie- en gasproductie naar verwachting zal verdubbelen, van ongeveer 160 Mboe/d naar een gemiddelde schatting van 335 Mboe/d. Bij een ruwe schatting blijkt dat Civitas $14,03 per boe heeft betaald voor de bewezen reserves van Hibernia en Tap Rock en $4,09 per boe voor de bewezen reserves van Vencer, vergeleken met de gemiddelde verkoopprijs van ruwe olie-equivalent van $47,79 per boe in Q3 2023. Bovendien, in de veronderstelling dat de overnames zouden zijn afgerond op 1 januari 2022, zouden de year-to-date inkomsten voor Civitas zijn gestegen tot $4,18 miljard, een opmerkelijke stijging ten opzichte van $1,97 miljard zonder deze deals.

Hoe lucratief ze ook lijken, deze overnames hebben ook negatieve gevolgen, namelijk een aanzienlijke toename van de leverage. Tegen het einde van het derde kwartaal van 2023 was de totale schuld van het bedrijf 8,4-voudig gestegen tot $ 3,70 miljard, inclusief $ 3,05 miljard aan senior notes en $ 0,65 aan kredietfaciliteit, tegenover slechts $ 393,3 miljoen op 31 december 2023. De senior notes bestaan uit 2026 notes van $0,40 miljard tegen een rente van 5,000%, 2028 notes van $1,35 miljard tegen 8,375% en 2031 notes van $1,35 miljard tegen 8,750%. Naast de bestaande schuld heeft Civitas waarschijnlijk nog eens $1,6 miljard nodig om de Vencer-deal af te ronden. Deze aanzienlijke schuldenlast geeft aanleiding tot bezorgdheid, vooral gezien het feit dat de rentelasten van het bedrijf in 2024 naar verwachting ten minste rond de $100-$120 miljoen zullen liggen.

Of het bedrijf erin zal slagen zijn schulden af te betalen en zijn financiële gezondheid te behouden, hangt sterk af van het vermogen van het management om nieuwe activiteiten succesvol te integreren en ervoor te zorgen dat ze stabiele kasstromen genereren, wat moeilijk kan blijken gezien de cyclische aard van de olie- en gasindustrie. Desondanks verwacht het management een vrije kasstroom (FCF) van $1,8 miljard in 2024 (tegen $80 per bbl en $3,50 per MMBtu) tegenover $1,1 miljard in 2022. Bovendien is het bedrijf van plan om medio 2024 ongeveer $ 300 miljoen aan niet-kernactiviteiten af te stoten. Volgens schattingen zal dit Civitas helpen om de netto leverage (gedefinieerd als nettoschuld/LTM aangepaste EBITDAX) te verlagen naar minder dan 1x in H2 2024.

De overnames van Hibernia, Tap Rock en Vencer zullen de positie van Civitas onder de Amerikaanse producenten van schalieolie en -gas waarschijnlijk versterken, dankzij de schaalbare positie met een eersteklas, low-breakeven inventaris van aangekochte activa. Toch moeten beleggers de financiële strategie en de financiële stabiliteit van het bedrijf de komende maanden voortdurend in de gaten houden.

Reden 3. Gemengde resultaten voor Q3 2023, maar rendement voor aandeelhouders nog steeds uitstekend

In het derde kwartaal van 2023 rapporteerde Civitas gemengde resultaten. De verwaterde winst per aandeel (WPA) bedroeg $1,56, een daling ten opzichte van $4,74 een jaar eerder, en bleef achter bij de verwachtingen van analisten van $2,51. De aangepaste winst per aandeel (WPA) bedroeg echter $3,66, 2,8% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar ($3,56) en overtrof de verwachtingen van analisten van $2,70 per aandeel. Verder steeg de omzet met 2,8% tot $1,04 miljard op jaarbasis, terwijl analisten $1,01 miljard hadden verwacht. Dit geeft aan dat de marges van Civitas onder druk lijken te staan.

De vooruitzichten van het bedrijf voor 2023 zijn bijgewerkt, waarbij de meeste doelen enigszins zijn verlaagd, wat een neutraal teken is. De vooruitzichten voor 2024 zijn ongewijzigd gebleven:

 1. Het management voorspelt een totale productie van 325-345 Mboe/d, een stijging van ongeveer 58% ten opzichte van de bijgewerkte doelstelling voor 2023, ervan uitgaande dat de overname van Vencer begin 2024 wordt afgerond.
 2. 71% tot 74% van de totale productie zal bestaan uit vloeistoffen (ruwe olie en NGL).
 3. Het bedrijf zal naar verwachting een FCF genereren van $1,8 miljard in 2024 (gebaseerd op $80/bbl WTI en $3,50/MMbtu Henry Hub), vergeleken met $1,1 miljard in 2022.

Civitas houdt vast aan zijn beleid om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders, dat bestaat uit basis- en variabele dividenden, gekoppeld aan opportunistische buybacks. Het variabele dividend is nauw verbonden met het gemiddelde FCF per kwartaal over de voorgaande 12 maanden, met een vaste uitbetalingsratio van 50% van FCF (exclusief veranderingen in het werkkapitaal en na het basisdividend). Ter illustratie van deze toewijding heeft het bedrijf in de eerste negen maanden van 2023 meer dan $ 800 miljoen teruggegeven aan aandeelhouders:

 1. $511,0 miljoen aan basis- en variabel dividend, of $6,01 per aandeel,
 2. $ 320,4 miljoen aan inkoop van uitstaande gewone aandelen, of 5,2 miljoen aandelen ingekocht year-to-date tegen een gemiddelde prijs van $ 61,21, wat een korting van 12% betekent ten opzichte van de slotkoers op 30 november 2023.

Vooruitkijkend is Civitas klaar om het dividend over het vierde kwartaal uit te betalen, dat $1,59 per aandeel bedraagt, of ongeveer $142,5 miljoen in totaal. Deze dividendstructuur bestaat uit een basisdividend van $0,50 per aandeel en een variabel dividend van $1,09 per aandeel. Hierdoor zal het gemiddelde dividendrendement voor 2023 ongeveer 8,2% bedragen. Bovendien heeft het bedrijf tot eind 2024 ongeveer $ 480 miljoen onder haar inkoopautorisatie behouden, wat een aanhoudende toewijding onderstreept aan het leveren van waarde aan aandeelhouders door middel van strategische en duurzame financiële initiatieven.

Als gevolg hiervan zal Civitas in 2023 in totaal tot $ 1,0 miljard teruggeven aan haar aandeelhouders, wat haar toonaangevende raamwerk voor aandeelhoudersrendement bewijst. In 2024 zou het echter verstandig zijn als het management het rendement voor aandeelhouders verlaagt en zich concentreert op de integratie van nieuwe bedrijven en het verlagen van de leverage.

Financiële prestaties Civitas Resources aandelen

De financiële resultaten van Civitas over de laatste twaalf maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 1. De inkomsten daalden tot 3 167 miljoen dollar, een daling van 16,5% ten opzichte van boekjaar 2022, doordat de olie- en gasprijzen daalden ten opzichte van de historisch hoge niveaus van 2022.
 2. De brutowinst daalde met 31,0%, van $ 2.773 miljoen in boekjaar 2022 naar $ 1.914 miljoen TTM, waarbij de brutomarge daalde van 73,1% naar 60,4%. Dit wordt verklaard door toegenomen COGS, met name leasebedrijfskosten en afschrijvingen.
 3. Het bedrijfsresultaat kelderde met 44,8% naar $1.618 miljoen. De brutowinstmarge daalde van 77,3% naar 51,1%.
 4. Het nettoresultaat daalde met 38,8%, van $ 1.248 miljoen in boekjaar 2022 naar $ 763,3 miljoen TTM. De nettomarge daalde van 32,9% naar 24,1%.

Over het geheel genomen wordt de daling van de financiële resultaten voornamelijk verklaard door de normalisering van de olie- en gasprijzen en een stijging van de bedrijfskosten als gevolg van nieuwe acquisities en uitbreiding van de activiteiten.

Civitas' TTM operationele kasstroom (FFO) was goed voor $ 1.908 miljoen, een stijging van bijna 6 ten opzichte van 2021, maar een daling van 23,0% ten opzichte van 2022. De TTM vrije kasstroom (FCF) kelderde van $ 1.131 miljoen in 2022 naar $ -3.202 miljoen vanwege acquisities in 2023.

De financiële prestaties van Civitas in Q3 2023 worden hieronder weergegeven:

 1. De omzet steeg licht van $ 1.008 miljoen naar $ 1.036 miljoen op jaarbasis.
 2. De brutowinst daalde met 17,9% j-o-j tot $ 609,1 miljoen.
 3. Het bedrijfsresultaat daalde met 31,0% j-o-j tot $ 528,1 miljoen.
 4. Het nettoresultaat kelderde met 65,6%, van $405,8 miljoen in Q3 2022 naar $139,7 miljoen in Q3 2023. Deze drastische daling van het nettoresultaat is voornamelijk toe te schrijven aan het verlies van $150,7 miljoen aan derivaten in Q3 2023 vergeleken met een winst van $9,3 miljoen aan derivaten in Q3 2022.

De balans van Civitas is de afgelopen kwartalen verslechterd door de toegenomen schulden die nodig waren om acquisities af te ronden:

 1. De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, bedraagt 30%, wat iets hoger lijkt te zijn dan het sectorgemiddelde van 6%-27%.
 2. Op 30 september 2023 bedroeg de totale schuld $3,7 miljard, een 8,4-voudige stijging ten opzichte van 31 december 2022. Met de gerapporteerde cash en kortetermijninvesteringen van $95,3 miljoen resulteert dit in een nettoschuld van $3,6 miljard.
 3. De schuld van het bedrijf bestaat uit senior notes ($3,05 miljard, of 82%) en een kredietfaciliteit ($0,65 miljard, of 18%). Senior notes omvatten 2026 notes van $ 0,40 miljard (12%), 2028 notes van $ 1,35 miljard (44%) en 2031 notes van $ 1,35 miljard (44%).
 4. De TTM EBITDA bedroeg $2,6 miljard en de Net debt to EBITDA ratio is dus 2,2x. Dit niveau is vrij hoog, maar gezien de looptijd van de senior notes en het feit dat de vroegste betaling pas in 2026 plaatsvindt, lijkt de algehele financiële positie van Civitas stabiel.
 5. De rentelasten van het bedrijf bedroegen $76,5 miljoen in Q3 2023 en $100,2 miljoen TTM. Met $ 1.618 miljoen aan TTM EBIT staat de huidige rentedekkingsratio op 25,8x.

(Relatieve) Waardering van dit potentieel beste aandeel in 2024

Civitas handelt iets lager dan de gemiddelde multiples van vergelijkbare Amerikaanse olie- en gasproducenten: EV/Sales - 3,22x, EV/EBITDA - 4,65x, P/FFO - 3,23x, P/E - 7,62x. Deze discount wordt voornamelijk verklaard door de hogere leverage en de risico's die gepaard gaan met de integratie van nieuwe activiteiten. Echter, gezien de dubbele productievooruitzichten, het winnen van marktaandeel en het uitstekende rendement voor aandeelhouders, biedt Civitas het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

Div. rendement op termijn

Civitas Resources Inc.

CIVI

3.22

4.65

3.23

7.62

8.20%

EOG Resources Inc.

EOG

2.99

5.52

6.14

9.14

4.25%

Pioneer Natural Resources Co.

PXD

3.04

6.06

6.39

11.06

6.91%

Chord Energy Corp.

CHRD

1.74

3.54

4.03

6.41

10.92%

Devon Energy Corp.

DVN

2.22

4.48

4.28

7.69

6.43%

Coterra Energy Inc.

CTRA

3.38

5.06

4.54

9.07

6.27%

Het minimale koersdoel van Seaport Global Securities LLC is $75,0 per aandeel, terwijl Siebert Williams Shank Civitas waardeert op $106,0 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street staat de marktprijs van het aandeel op $92,0, wat een opwaarts potentieel van 32,8% impliceert.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

Seaport Global Securities LLC

28-nov-2023

$75.0

8.2%

Tudor, Pickering, Holt & Co. Effecten

27-nov-2023

$90.0

29.8%

KeyBanc Capital Markets Inc.

12-nov-2023

$96.0

38.5%

Siebert Williams Schacht

08-nov-2023

$106.0

52.9%

Truist Effecten

08-nov-2023

$103.0

48.6%

ROTH MKM

07-nov-2023

$82.0

18.3%

Belangrijkste risico's van dit cyclische aandeel voor 2024

 1. Een verslechtering van de macro-economische omgeving kan leiden tot een onevenwicht tussen vraag en aanbod van olie en aardgas, wat kan resulteren in kelderende grondstoffenprijzen. In dat geval zou Civitas de geplande productie moeten verlagen door bepaalde putten stil te leggen, wat een negatief effect zou hebben op de financiële prestaties van het bedrijf.
 2. Olie- en gasproductie is een kapitaalintensieve activiteit aangezien er aanzienlijke investeringen nodig zijn voor de ontwikkeling, exploitatie, productie en aankoop van olie- en aardgasreserves. Dalingen van de grondstoffenprijzen in combinatie met financieringsbehoeften kunnen Civitas verplichten om extra aandelen uit te geven, de leverage te verhogen of strategische activa te verkopen.
 3. Het is mogelijk dat Civitas niet de verwachte voordelen van fusies en overnames realiseert, aangezien deze gedeeltelijk afhankelijk zijn van de tijdige en efficiënte integratie van nieuwe activa in bestaande bedrijfsprocessen.
 4. Het bedrijf wordt geconfronteerd met het toenemende risico van de activistische trend op lange termijn tegen de exploratie en ontwikkeling van olie en gas in Colorado en elders.
 5. Civitas staat bloot aan kredietrisico's omdat het een aanzienlijke schuld heeft om nieuwe acquisities te financieren. Bovendien is het bedrijf blootgesteld aan kredietrisico's van zijn hedging tegenpartijen, derden en klanten.

Beste aandelen 2024: CF Industries

 • Ticker: CF
 • Toegangsprijs: $75-$76
 • Richtprijs: $100,5
 • Potentieel: 32,9%
 • Horizon: 10 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Over CF Industries: : Toonaangevende kunstmestproducent met 32,9% opwaarts potentieel

CF Industries is een belangrijke wereldwijde producent van ammoniak en afgeleide producten. Meer dan 85% van de wereldwijde volumes van de producten wordt verbruikt door de landbouwindustrie in de vorm van stikstofmeststoffen. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in de VS, Canada en Trinidad en Tobago. CF Industries werd opgericht in 1946 en heeft zijn hoofdkantoor in Illinois, VS.

Wat is het idee achter dit potentieel beste aandeel voor 2024?

 1. Verbeterende marktomstandigheden voor stikstofhoudende meststoffen: de ammoniakprijzen zijn beginnen stijgen en de ammoniakvoorraden zijn laag in de aanloop naar het nieuwe plantseizoen, wat erop wijst dat de prijzen de komende maanden waarschijnlijk zullen stijgen.
 2. Hoge gasprijzen in Europa dragen bij aan een meer winstgevende productie van stikstofmeststoffen in Noord-Amerika.
 3. Aanzienlijke marktvooruitzichten: als ammoniak zoals verwacht als brandstof wordt gebruikt, kunnen de wereldwijde productie en consumptie van het product verveelvoudigen.
 4. CF Industries is van plan om tegen eind 2023 een project af te ronden voor de productie van 20.000 ton koolstofvrije ammoniak per jaar.
 5. In de nabije toekomst kan het bedrijf besluiten om een "blauwe" ammoniakproductiefaciliteit te bouwen.
 6. CF Industries keert dividend uit aan aandeelhouders met een jaarlijks rendement van 2,15% en heeft een programma voor de inkoop van eigen aandelen waarvan het toegestane bedrag gelijk is aan 19,72% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.

Waarom behoort het tot de potentieel beste aandelen in 2024: CF Industries?

Reden 1. Verbetering van de marktomstandigheden

CF Industries produceert ammoniak en ammoniakhoudende producten en verkoopt deze via zijn eigen logistieke infrastructuur. De producten van het bedrijf worden voornamelijk gebruikt bij de productie van stikstofmeststoffen.

Volgens de International Fertilizer Association (IFA) is stikstof de meststof die planten het meest nodig hebben en die 56% van alle primaire meststoffen uitmaakt. Als gevolg hiervan is de vraag naar stikstofhoudende producten stabiel en zal deze niet snel significant afnemen.

Van de producten in deze klasse vervaardigt CF Industries ammoniumzuur, ureum in korrelvorm, ammoniumnitraatoplossing (UAN), ammoniumnitraat (AN) en andere verbindingen.

De activiteiten van CF Industries zijn geografisch gediversifieerd, met vijf productiefaciliteiten in de VS en twee in Canada. Daarnaast heeft CF Industries een belang van 50 procent in Point Lisas Nitrogen Limited (PLNL), gevestigd in het zuidelijke Caribische land Trinidad en Tobago.

Meer dan 85% van de wereldwijde ammoniakproductie wordt verbruikt door de landbouwindustrie in de vorm van stikstofmeststoffen. In 2022 kende de wereldwijde kunstmestmarkt een scherpe prijsstijging omdat Rusland en Wit-Rusland hun leveringen verminderden als gevolg van de internationale sancties die tegen hen waren ingesteld. De kunstmestprijzen, met inbegrip van de stikstofkunstmestprijzen, bereikten meerjarige hoogtepunten in 2022, maar corrigeerden vervolgens, wat leidde tot een meervoudige daling van de inkomsten en winsten voor de bedrijven in de sector in 2023.

Een van die bedrijven was CF Industries, dat in de eerste negen maanden van 2023 $5,06 miljard aan inkomsten had, vergeleken met $8,58 miljard een jaar eerder.

De huidige daling van de inkomsten van de producenten is echter niet te wijten aan fundamentele problemen in de sector, maar eerder aan de normalisering van de prijzen op de meststoffenmarkt.  Ondanks de jaar-op-jaar daling van de inkomsten van CF Industries, is het huidige cijfer aanzienlijk hoger dan de inkomsten van het bedrijf in de eerste negen maanden van 2021 en 2020.

Tegelijkertijd heeft de ammoniakmarkt zich inmiddels niet alleen gestabiliseerd, maar ook tekenen van groei vertoond, zoals het management van CF Industries meldde tijdens de Q3 2023 investor call.

Allereerst is het vermeldenswaard dat aan het eind van het derde kwartaal van 2023 de ammoniakprijzen voor het eerst in een jaar weer groeiden. Ondanks de daaropvolgende correctie ligt de huidige productprijs boven de gemiddelde prijs in januari-augustus 2023, wat duidt op een waarschijnlijke verbetering van de financiële resultaten van het bedrijf in het vierde kwartaal van 2023.

Als verklaring voor de stijging van de verkoopprijzen van de producten zei de directie van CF Industries dat de stikstofvoorraden in de hele toeleveringsketen aanzienlijk waren gedaald. Aan het einde van het derde kwartaal van 2023 kwamen consumenten van stikstofmeststoffen, die vanwege de lage prijzen graag voorraden wilden aanleggen, eerder dan gebruikelijk op de markt, wat leidde tot een stijging van de meststofkosten. Desondanks zijn de huidige voorraden naar schatting nog steeds laag, dus consumentenbedrijven zullen hun aankopen vóór het nieuwe jaar, in de aanloop naar het nieuwe seizoen, moeten opvoeren.

Bovendien verwacht CF Industries de komende maanden een grotere vraag vanuit Brazilië en India. Dit laatste land is historisch gezien het meest actief op de meststoffenmarkt in het vierde kwartaal van een kalenderjaar, wat ook een positief effect zou kunnen hebben op de wereldwijde prijzen.

Een bijkomende drijvende kracht achter de omzetgroei van CF Industries vanaf 2024 zal de afronding zijn van de overname van de Waggaman ammoniakfabriek van Incitec Pivot Ltd. ter waarde van 1,68 miljard dollar op 1 december 2023. De deal zal CF Industries de capaciteit geven om 880.000 ton ammoniak per jaar te produceren, wat 26,67% is van de huidige productie van het bedrijf. De Waggaman-fabriek ligt op 60 mijl afstand van een andere vestiging van CF Industries en kan daarom met succes worden geïntegreerd in de productie- en logistieke ketens van het bedrijf.

De stikstofmarkt heeft zich dus gestabiliseerd, met prijzen die weer zijn gaan stijgen en voorraden die op een laag niveau blijven in de aanloop naar het piekseizoen van de vraag. De financiële resultaten van CF Industries zullen in de komende perioden waarschijnlijk een positieve dynamiek vertonen dankzij de hogere prijzen en de hogere productie na de aankoop van een nieuwe fabriek.

Reden 2. Hoge gasprijzen in Europa

Na de inval van Rusland in Oekraïne en de beperkingen op de levering van Russisch gas aan Europa, zijn de aardgasprijzen in de regio aanzienlijk gestegen. Aangezien gas 40%-70% van de productiekosten van stikstofmeststoffen vertegenwoordigt, hebben de prijzen voor de brandstof een sterke invloed op de situatie in de industrie.

In dit opzicht bevinden Europa en de VS zich momenteel in fundamenteel verschillende economische omstandigheden. Terwijl de gasprijzen in Noord-Amerika zijn teruggekeerd naar normale niveaus, blijven de brandstofkosten in Europa hoog. Het verschil tussen de Amerikaanse en Europese gasprijzen bedroeg bijna $10 per MMBtu aan het einde van het derde kwartaal van 2023.

Ondertussen bedroeg de gemiddelde gasprijs voor CF Industries $2,54 per MMBtu in het derde kwartaal van 2023, vergeleken met $8,35 een jaar eerder.

Bovendien zal, zoals de bovenstaande grafiek laat zien, het verschil tussen de gasprijzen in Europa en de VS naar verwachting nog groter worden in 2024, waardoor de productie van kunstmest aan de ene kant weinig rendabel wordt in Europa en aan de andere kant zeer rendabel in Noord-Amerika.

Verdere gasprijsstijgingen in Europa zouden kunnen leiden tot een nieuwe golf van sluitingen van lokale stikstofmeststoffabrieken, wat zou kunnen resulteren in onvoldoende aanbod in een tijd van grote vraag. Deze situatie zal waarschijnlijk leiden tot hogere kunstmestprijzen.

Meststoffenproducenten in de VS genieten momenteel dus van gunstige voorwaarden: de winstgevendheid van hun Europese concurrenten is laag door de hoge gasprijzen, terwijl de gaskosten op de Amerikaanse markt het afgelopen jaar het laagst waren.

Reden 3. Vooruitzichten voor koolstofneutrale ammoniakmarkt

Volgens het BP Statistical Reveiew maken fossiele brandstoffen in 2021 meer dan 80% uit van de wereldwijde energiemix, wat wijst op ernstige problemen bij het terugdringen van koolstofemissies in de atmosfeer. Volgens experts moet de mensheid nu actief overschakelen op koolstofvrije brandstoffen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Het belangrijkste alternatief voor olie, gas en kolen is waterstof, dat geen koolstof bevat en dus ook geen koolstof uitstoot bij verbranding.

Voor praktische toepassingen moet waterstof vloeibaar worden gemaakt, wat mogelijk is als het wordt afgekoeld tot -253 graden Celsius. Vervoer van waterstof bij zulke lage temperaturen is echter extreem moeilijk (ter vergelijking: aardgas wordt vloeibaar gemaakt bij -160 graden Celsius).

Daarom wordt ammoniak beschouwd als een alternatief voor waterstof, dat ook geen koolstof bevat, gemaakt wordt van waterstof en een temperatuur van slechts -33 graden Celsius nodig heeft om vloeibaar te worden.

In het geval dat ammoniak wordt gebruikt als "schone" brandstof, zou de wereldwijde productie van het product aanzienlijk toenemen.

Volgens het rapport "Ammonfuel - an industrial view of ammonia as a marine fuel" bijvoorbeeld, zou het wereldwijde verbruik van ammoniak bijna verdubbelen als 30% van de scheepvaart zou overstappen op ammoniak.

Volgens een studie van het International Renewable Energy Agency (IRENA) zal het actieve gebruik van ammoniak als brandstof al in 2027 beginnen en zal in 2035 ongeveer een derde van alle ammoniakproductie voor dit doel worden gebruikt.

Bovendien voorspelt IRENA dat het wereldwijde ammoniakverbruik tegen 2050 bijna 700 miljoen ton zal bedragen, wat neerkomt op een meer dan verdrievoudiging ten opzichte van de huidige niveaus.

CF Industries onderkende deze trends en begon zijn activiteiten te moderniseren. Zo startte het bedrijf in 2021 een project voor de bouw van een alkalische waterelektrolysefabriek voor de synthese van waterstof in Donaldson Ville, VS. De fabriek zal worden gebruikt om ongeveer 20.000 ton "groene", d.w.z. volledig koolstofvrije, ammoniak te produceren. De voltooiing van het project is gepland voor 2023, zoals bevestigd door het management van CF Industries tijdens de beleggersconferentie van Q3 2023. De Donaldson Villa-fabriek zal naar verwachting de grootste in zijn soort zijn in de VS.

Daarnaast heeft CF Industries in 2022 een overeenkomst gesloten met Mitsui & Co. voor de voorbereiding van een FEED-project (Front-End Engineering Design) voor de bouw van een exportgerichte productie-eenheid voor blauwe ammoniak. CF Industries verwacht dat het FEED-project eind 2023 zal zijn afgerond en de belangrijkste voorwaarde zal zijn voor de definitieve investeringsbeslissing.

De wereldwijde trend om de economie koolstofvrij te maken, wijst erop dat ammoniak de brandstof van de toekomst kan worden, waardoor het verbruik zou toenemen. CF Industries staat op het punt om het grootste groene ammoniakproject in de VS te voltooien, wat het bedrijf een sterke positie in de groeiende markt zou kunnen geven.

Reden 4. Kapitaalteruggave aan aandeelhouders 

Tijdens de conference call met investeerders over de resultaten van het derde kwartaal van 2023 merkte het management van CF Industries op dat het van plan was om in een versneld tempo kapitaal te blijven teruggeven aan aandeelhouders.

CF Industries verhoogde zijn dividend in het voorjaar van 2022 en blijft, ondanks lagere financiële prestaties in 2023, de uitbetalingen op een hoog niveau houden. Het huidige kwartaaldividend bedraagt $ 0,4 per aandeel, wat een rendement van 2,15% op jaarbasis oplevert.

Daarnaast heeft het bedrijf sinds begin 2023 voor meer dan $350 miljoen aan aandelen teruggekocht en is het van plan deze praktijk voort te zetten.

CF Industries heeft zijn aandeleninkoopprogramma van $1,5 miljard, goedgekeurd in 2021, voltooid en $0,2 miljard uitgegeven aan inkoop in 2022. Aan het einde van het derde kwartaal van 2023 stond het resterende geautoriseerde bedrag van het programma op $ 2,8 miljard, of 19,72% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.

Financiële prestaties CF industries aandelen

De financiële resultaten van CF Industries over de afgelopen 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 1. De totale omzet bedroeg $7,67 miljard, een daling van 31,45% ten opzichte van 2022.
 2. Adj. EBITDA daalde van $5,54 miljard naar $3,13 miljard. De adj. EBITDA-marge daalde van 49,54% naar 40,77%.
 3. Het nettoresultaat bedroeg $2,11 miljard vergeleken met $3,35 miljard aan het einde van het voorgaande jaar. De nettomarge daalde van 29,91% naar 27,53%.

De daling van de omzet en de winst was voornamelijk te wijten aan de normalisering van de prijzen op de meststoffenmarkt, waardoor de prijzen van de producten van het bedrijf daalden. Dit werd ook weerspiegeld in de resultaten van CF Industries in de eerste negen maanden van 2023.

De resultaten van CF Industries in de eerste negen maanden van 2023 worden hieronder samengevat:

 1. De omzet daalde met 41,01% j-o-j tot $5,06 miljard.
 2. Adj. EBITDA daalde van $4,58 miljard naar $2,17 miljard. De adj. EBITDA-marge daalde van 53,44% naar 42,85%.
 3. Het nettoresultaat was $1,25 miljard, vergeleken met $2,49 miljard een jaar eerder.
 4. Op een trailing 12-maands basis daalde de operationele kasstroom naar $2,86 miljard tegenover $3,86 miljard eind 2022.
 5. De vrije kasstroom daalde van $2,78 miljard naar $1,96 miljard TTM.

De operationele en vrije kasstromen daalden vooral door een lager nettoresultaat. Het management van het bedrijf merkte echter op dat een stijging van het werkkapitaal deze daling gedeeltelijk compenseerde.

CF Industries heeft een perfect gezonde balans:

 1. De totale schuld is $3,25 miljard.
 2. Kasequivalenten waren ook goed voor $3,25 miljard.

Een dergelijke schuldenlast wijst op een goede financiële stabiliteit van het bedrijf. Er moet ook worden opgemerkt dat CF Industries actief kan deelnemen aan fusies en overnames zonder veel externe financiering aan te trekken.

(Relatieve) Waardering van dit potentieel beste aandeel in 2024

CF Industries handelt met een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde op EV/Sales van 1,93x en met een discount op EV/EBITDA van 4,73x, P/E van 7,03x, Fwd P/E van 11,37x en P/FCF van 5,97x.

beste-grondstof-aandelen-2024

Het gemiddelde koersdoel van de top-14 investeringsbanken van Wall Street is $91,7 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd volgens het sectorgemiddelde en historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $100,5, wat een potentiële upside van 32,9% suggereert.

beste-aandelen-op-dit-moment

 Belangrijkste risico's bij CF Industries aandelen kopen

 1. De afhankelijkheid van CF Industries van de stikstofmeststofprijzen. Als de kosten van stikstofmeststoffen de komende kwartalen niet stijgen, kan de interesse van beleggers in de sector en het bedrijf afnemen.
 2. Het einde van de oorlog in Oekraïne kan leiden tot een normalisering van de handelsrelaties, zoals de volledige terugkeer van Wit-Russische en Russische meststoffen in de wereldwijde toeleveringsketens, en tot lagere gasprijzen in Europa, wat zou bijdragen tot een toename van het ammoniakaanbod op de markt.
 3. Onsuccesvolle fusies en overnames. CF Industries beschikt over fondsen om deel te nemen aan fusies en overnames. Als het bedrijf nieuwe transacties aangaat, maar er niet in slaagt om nieuwe acquisities succesvol te integreren in de bestaande bedrijfsperimeter, kan dit de houding van investeerders tegenover het bedrijf negatief beïnvloeden.

Beste aandeel 2024: Wynn Resorts

 • Ticker: WYNN
 • Toegangsprijs: $87-$88
 • Richtprijs: $115,7
 • Potentieel: 32,8%
 • Horizon: 8 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Over Wynn Resorts: Wereldwijde casino-exploitant met 32,8% opwaarts potentieel

Wynn Resorts (WYNN) is een Amerikaans bedrijf dat verschillende casinoresorts exploiteert in Macau, China, en Nevada en Massachusetts, de VS. Naast gokgebieden exploiteert het bedrijf hotels, restaurants en andere vrijetijds- en entertainmentinfrastructuur. Wynn Resorts is opgericht in 2002 en heeft zijn hoofdkantoor in Nevada, de VS.

Wat is het idee achter dit potentieel beste aandeel voor 2024?

 1. Wynn Resorts heeft nog steeds een herstellende groeimarge in zijn activiteiten in China, waarbij de EBITDA in Q3 2023 85% van het niveau van 2019 zal bereiken en de bedrijfsopbrengsten 63%.
 2. Macau is een van de populairste gokregio's ter wereld: vóór de pandemie droeg de goksector ongeveer 36% bij aan het lokale bbp. De toeristenstroom naar de stad zal waarschijnlijk blijven toenemen.
 3. De oprichting van een gokregulator in de VAE heeft het optimisme over de vooruitzichten van het Al Marjan-project van Wynn Resorts aangemoedigd, en de waarschijnlijk aanstaande goedkeuring van de gokvergunning voor het project zou de aandacht van investeerders op het bedrijf kunnen vestigen.
 4. Wynn Resorts is bezig met een inkoopprogramma van eigen aandelen, geautoriseerd op 5,79% van de marktkapitalisatie, en heeft ook de dividenduitkeringen hervat, met een jaarlijks rendement van 1,14%.

Waarom behoort het tot de potentieel beste aandelen in 2024: Wynn Resorts?

Reden 1. Groeipotentieel in 2024

Wynn Resorts exploiteert verschillende amusementscomplexen in de Speciale Administratieve Regio Macau in China en in Nevada en Massachusetts in de VS. Elk van de faciliteiten van het bedrijf omvat een casino met speeltafels en -machines, een hotel met aanvullende diensten zoals spa's en zwembaden, evenals restaurants en nachtclubs, d.w.z. het volledige amusementsaanbod dat normaal gesproken in de gokindustrie wordt aangeboden. Het onderstaande diagram geeft een overzicht van de diversificatie van de activiteiten van Wynn Resorts per eigendom.

Een van de belangrijkste redenen om aandacht te besteden aan Wynn Resorts zijn de activiteiten van het bedrijf in China: in de eerste negen maanden van 2023 waren de hotels in Macau goed voor 47% van de totale omzet.

In de eerste negen maanden van 2023 zijn de inkomsten uit de Chinese hotels van Wynn Resorts meer dan verviervoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: van 531 miljoen dollar naar 2,19 miljard dollar.

In tegenstelling tot de Amerikaanse markt, waar het post-Covid herstel eerder begon, kende China namelijk een nieuwe infectiegolf aan het einde van 2022.

In 2023 vertoont de regio echter hoge groeicijfers in de entertainmentindustrie als gevolg van de opheffing van sanitaire beperkingen en het toegenomen toerisme.  Volgens McKinsey werden er bijvoorbeeld 308 miljoen reizen door het hele land gemaakt tijdens de Chinese nieuwjaarsvakantie, wat neerkomt op ongeveer 90% van het niveau van 2019. De situatie bleef verbeteren in de daaropvolgende periodes. Volgens China Briefing bedroegen de totale uitgaven voor binnenlands toerisme in China in H1 2023 318 miljard dollar, een stijging van 155 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Macau is een van de belangrijkste regio's van de wereldwijde gokindustrie. De jaarlijkse inkomsten van de gokindustrie in Macau bedragen meer dan $19 miljard en zijn goed voor 36% van het lokale BBP. Ter vergelijking: in Nevada, waar Las Vegas ligt, de grootste stad qua aantal casino's, brengt gokken ongeveer $15 miljard per jaar op, wat ongeveer 9,3% van het BBP van de staat is.  Singapore genereert ongeveer $6 miljard aan casino-inkomsten, of $309 per toerist, vergeleken met $497 in Macau.

Zo is Macau de grootste regio ter wereld wat betreft de gokindustrie. In 2023 was Macau voor het eerst in de afgelopen twee jaar vrij van coronavirusbeperkingen, wat leidde tot een toenemende toeristenstroom naar de regio.

In deze omgeving vertonen de faciliteiten van Wynn Resorts in Macau in 2023 een sterk momentum, zoals de grafiek hieronder laat zien.

Maar zoals de grafiek laat zien, zijn de bedrijfsinkomsten van Wynn Resorts in China nog steeds ver verwijderd van de niveaus van 2019. De situatie is vergelijkbaar met de EBITDA: zoals het management van Wynn Resorts meldde tijdens de conference call met investeerders over de publicatie van de resultaten voor Q3 2023, bedroeg de EBITDA van het China-segment van het bedrijf ongeveer 85% van de waarde van vóór de pandemie in 2019.

Bovendien is Wynn Resorts van plan om tegen eind 2023 een grote multimediatentoonstellingsruimte te openen als onderdeel van zijn Macau-activiteiten en bereidt het ook de lancering voor van een restaurant, een entertainmentcentrum en een exclusieve spectaculaire show, die nog meer bezoekers naar de eigendommen van het bedrijf moeten trekken. 

Eind 2022 sloot Wynn Resorts een concessieovereenkomst met de overheid van Macau om zijn recht om de casino's Wynn Palace en Wynn Macau te exploiteren met 10 jaar te verlengen, wat de risico's op het gebied van regelgeving voor het bedrijf vermindert.

Wynn Resorts doet het net zo goed op de Amerikaanse markt. In de VS golden in 2021-2022 minder strenge anti-covidobeperkingen, waardoor de gokindustrie zich snel kon herstellen en in de afgelopen kwartalen goede groeicijfers van 6%-7% liet zien. In de eerste negen maanden van 2023 stegen de totale inkomsten van het land uit casino's, sportweddenschappen en online gokken met 10,1% j-o-j tot $48,78 miljard.

In de VS exploiteert Wynn Resorts casino's in de staten Nevada en Massachusetts. Volgens de American Gaming Association boekte de gokindustrie in Nevada in de eerste negen maanden van 2023 inkomsten van $11,40 miljard, een stijging van 3,4% ten opzichte van een jaar eerder, en de bijdrage van de regio aan de totale inkomsten van de industrie bedroeg 23,4%. De gokinkomsten in Massachusetts bleven zich ook herstellen. In de eerste negen maanden van 2023 stegen de inkomsten met 42,7% j-o-j tot $ 1,20 miljard, of ongeveer 2,5% van de totale inkomsten van de sector. Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat in een aantal andere staten de gokinkomsten daalden.

Zo genieten de Amerikaanse eigendommen van Wynn Resorts van een stabiele vraag, terwijl het bedrijf op de Chinese markt een aanzienlijk potentieel heeft voor aanhoudend herstel van de groei. Vóór de pandemie genereerden de activiteiten van Wynn Resorts in Macau meer dan 70% van de bedrijfsopbrengsten van het bedrijf; dit aandeel daalde tot minder dan 47% in de eerste negen maanden van 2023.

Reden 2. Verwachte ontvangst gokvergunning in de VAE

In januari 2022 kondigde Wynn Resorts aan dat het samenwerkte met Al Marjan Island en RAK Hospitality om te beginnen met het ontwerp en de bouw van een groot nieuw casino, Al Marjan, dat in 2027 voltooid moet zijn in de VAE.

Wynn Resorts heeft een belang van 40% in deze joint venture en verwacht na voltooiing een adj. EBITDA(R) van $450-$600 mln te genereren, het dubbele van het Boston casino-resort van het bedrijf in de VS.

Aan het einde van het derde kwartaal van 2023 meldde het management van Wynn Resorts dat de bouw van de fundering van de toekomstige Al Marjan hoteltoren was voltooid. 

Een overwegend deel van de bevolking van de VAE praktiseert de islam, die gokken verbiedt. Analisten verwachten echter dat de VAE, door de toenemende concurrentie van de toeristenstromen uit het naburige Qatar en Saudi-Arabië, gokken zullen toestaan omdat het het land aanzienlijke inkomsten kan opleveren.

De onopgeloste legalisatiekwestie in de VAE kan een afschrikkend effect hebben gehad op investeerders die op hun hoede waren om Wynn Resorts-aandelen te kopen te midden van mogelijke regelgevingsproblemen.

In september 2023 richtte de regering van de VAE echter onverwacht de General Commercial Gaming Regulatory Authority (GCGRA) op om de commerciële gokindustrie te reguleren. Ondanks de gestroomlijnde naam zijn de hoofden van de autoriteit Amerikaanse veteranen uit de gokindustrie Kevin Mullally en Jim Murren, wat aangeeft dat de autoriteit eigenlijk is ontworpen om regels te ontwikkelen om gokken te reguleren.

Daarnaast zei Craig Billings, CEO van Wynn Resorts, tijdens de Q3 2023 investor conference call dat hij het onwaarschijnlijk acht dat de nieuwe regelgeving elk emiraat in de VAE zal toestaan zijn eigen casinoresort te openen. Het hoofd van het bedrijf gelooft dat Al Marjan voor een lange periode een monopoliepositie zal hebben en een reputatie zal opbouwen, waardoor het de markt zal kunnen domineren nadat andere spelers uit de sector de markt betreden.

Volgens Billings krijgt het bedrijf binnenkort een tijdelijke en daarna een permanente gokvergunning. 

De huidige voorbereiding van de regelgeving voor gokken in de VAE geeft dus aan dat gokken waarschijnlijk zal worden toegestaan in het land. In dit opzicht zal het Al-Marjan project van Wynn Resorts, dat momenteel in aanbouw is, waarschijnlijk in de nabije toekomst de relevante licentie ontvangen, wat een katalysator zal zijn voor de koersstijging van het aandeel. 

Reden 3. Aandeleninkoopprogramma en hervatte dividenduitkeringen

Wynn Resorts heeft een aandeleninkoopprogramma dat werd goedgekeurd in 2016. Aan het einde van het derde kwartaal van 2023 was het geautoriseerde bedrag van het programma $572,7 miljoen, of 5,79% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.

Opmerkelijk is dat Wynn Resorts na een scherpe daling van de aandelenkoers in augustus 2023 terugkeerde naar de inkoop van eigen aandelen, die tijdelijk was opgeschort. Alleen al in september, de laatste maand van het derde kwartaal van 2023, kocht Wynn Resorts voor $ 56,2 miljoen aan eigen aandelen in het kader van het inkoopprogramma.

Een extra drijfveer voor beleggers kan de hervatting van dividendbetalingen door Wynn Resorts zijn. Na een pauze als gevolg van de Covid-pandemie en negatieve financiële resultaten hervatte het bedrijf in mei 2023 de driemaandelijkse dividenduitkeringen, die nu $ 0,25 per aandeel bedragen, wat een rendement op jaarbasis van 1,14% betekent.

Maar zoals je in de grafiek hierboven kunt zien, betaalde Wynn Resorts aandeelhouders in de periode vóór de Covid pandemie $4 per jaar, wat tegen de huidige prijzen een dividendrendement van bijna 5% zou opleveren. Op basis van de grafiek zal het management waarschijnlijk proberen de uitbetalingen te verhogen.

Tegen de achtergrond van lagere aandelenkoersen heeft Wynn Resorts de actieve inkoop van eigen aandelen hervat en is het ook teruggekeerd naar dividenduitkeringen. Wij denken dat deze factoren de interesse van beleggers in de effecten van het bedrijf zullen stimuleren.

Financiële prestaties Wynn Resorts aandelen 

De financiële resultaten van Wynn Resorts over de 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 1. De totale omzet bedroeg $5,70 miljard, een stijging van 51,63% ten opzichte van 2022.
 2. Adj. EBITDAR steeg van $725,39 miljoen naar $1,68 miljard. De marge steeg van 19,31% naar 29,49%.
 3. Het nettoresultaat bedroeg $33,25 miljoen vergeleken met een verlies van -$423,86 miljoen aan het einde van het jaar. De nettomarge steeg van -11,28% naar 0,58%.

De inkomsten en winst stegen dankzij de groei van het aantal casino weddenschappen en de bezetting van hotels en restaurants. Dit werd ook weerspiegeld in de resultaten van het bedrijf voor de eerste negen maanden van 2023. Wynn Resorts merkt op dat de anti-Coviderestricties in China de toeristenstroom hadden beperkt, maar in januari van dit jaar versoepelden of hieven de autoriteiten van Macau alle restricties op, wat een positief effect had op de activiteiten van het bedrijf.

De resultaten van Wynn Resorts over de eerste negen maanden van 2023 worden hieronder samengevat:

 1. De omzet steeg met 70,48% j-o-j, van $ 2,75 miljard naar $ 4,69 miljard.
 2. Adj. EBITDAR steeg van $ 530,27 miljoen naar $ 1,48 miljard. De marge steeg van 19,27% naar 31,64%.
 3. De nettowinst bedroeg $0,84 miljoen tegenover een verlies van -$456,27 miljoen een jaar eerder.

Dynamiek van de financiële resultaten van het bedrijf voor 9M 2023; bron: samengesteld door de auteur

 1. In de afgelopen 12 maanden steeg de operationele kasstroom naar $888,32 miljoen tegenover -$71,27 miljoen eind 2022.
 2. De vrije kasstroom steeg naar $427,63 miljoen ten opzichte van -$423,78 miljoen TTM.

De operationele en vrije kasstroom stegen vooral door hogere winsten uit de casino's en hotels van het bedrijf in Macau en Las Vegas.

Wynn Resorts heeft een hoge schuldenlast:

 1. De totale schuld is $13,41 miljard.
 2. Kasequivalenten en kortetermijninvesteringen zijn goed voor $3,58 miljard.
 3. De verhouding tussen totale schuld en adj. EBITDAR LTM is 4,9x.
 4. De dekkingsratio van de rentelasten is 1,3x.

Dit niveau van schuldenlast wijst op verhoogde risico's voor de financiële stabiliteit van het bedrijf. Niettemin is het vermeldenswaard dat de volgende grote aflossingen van de leningenportefeuille - voor een bedrag van ongeveer $3,5 miljard, of 26% van de totale schuld - in 2025 zullen plaatsvinden. Hoogstwaarschijnlijk zal het bedrijf dit deel van de schuld herfinancieren, maar de tarieven zullen hoger zijn dan de initiële tarieven, wat de marges negatief zou moeten beïnvloeden. Naar onze mening wordt deze factor momenteel niet meegenomen in de waardering van het bedrijf en zullen beleggers dit pas eind volgend jaar merken. De bovengenoemde factoren wegen op dit moment zwaarder dan deze factor.

(Relatieve) Waardering van dit potentieel beste aandeel in 2024

Wynn Resorts handelt met een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde op EV/Sales van 3,18x, Fwd P/E van 18,38x, P/FCF van 20,46x en met een korting op EV/EBITDA van 10,77x. De premie op de bovengenoemde multiples is voornamelijk te danken aan de brede geografie van het bedrijf, terwijl de activiteiten van veel sectorgenoten voornamelijk geconcentreerd zijn in de VS.

beste-hotel-aandelen-2024

Het gemiddelde koersdoel van de top-8 investeringsbanken op Wall Street is $126,1 per aandeel. Volgens onze consensusschatting is het bedrijf ondergewaardeerd op basis van historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $115,7, wat een opwaarts potentieel van 32,8% inhoudt.

wynn-resorts-aandelen-kopen

Belangrijkste risico's bij Wynn Resorts aandelen kopen

 1. Regelgevingskwesties voor casino resorts in de VAE. Als de regelgeving in het land verandert en Wynn Resorts er niet in slaagt een gokvergunning te krijgen, kan de aandelenkoers van het bedrijf dalen.
 2. Herstel van de sector in China. De gokindustrie in Macau heeft het afgelopen jaar een aanzienlijke stijging van de inkomsten gezien. Hoewel de resultaten voor 2019 nog op zich laten wachten, kan verder herstel zich in een langzamer tempo voltrekken, wat een negatieve invloed zou kunnen hebben op het beleggerssentiment ten opzichte van het bedrijf.
 3. Als de consumentenvraag in de VS blijft vertragen, kan dit een negatieve invloed hebben op de gokuitgaven van het publiek.
 4. Wynn Resorts heeft een hoge schuldenlast. Bij een zwakke strategie en een gebrek aan liquide middelen op de balans kan het bedrijf voor ernstige financiële uitdagingen komen te staan, wat de houding van investeerders negatief zou beïnvloeden.

Beste aandelen 2024: HSBC

 • Toegangsprijs: $39
 • Richtprijs: $50
 • Potentieel: 28,2%
 • Potentieel dividendrendement: 9,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over HSBC: Europa's grootste bank met 28,2% upside en 9,4% dividendrendement

HSBC Holdings (HSBC) is een van de grootste financiële groepen ter wereld en de grootste bank naar activa in Europa. Het bedrijf is actief in de volgende segmenten: Wealth and Personal Banking, Commercial Banking en Global Banking and Markets. De meeste inkomsten komen uit het eerste segment, waarbinnen HSBC miljoenen klanten helpt hun financiën te beheren en hun vermogen te vergroten. De bank is opgericht in 1865 en heeft haar hoofdkantoor in Londen, het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het idee over dit potentiële beste aandeel in 2024?

 1. HSBC heeft een sterke positie op de internationale markt voor handelsfinanciering, aangezien het bedrijf wereldwijd marktleider is op het gebied van handelsfinanciering en de op twee na grootste speler is op de valutamarkt.
 2. Hoewel het grootste deel van de activiteiten van HSBC is geconcentreerd in de regio die wordt gedomineerd door opkomende economieën, stelt de focus op grensoverschrijdende activiteiten en internationale handel de onderneming in staat om landenrisico's te minimaliseren.
 3. Ondanks de uitdagingen waarmee de banksector vorig jaar werd geconfronteerd, behaalde HSBC indrukwekkende resultaten, geholpen door stijgende rentetarieven en agressieve verlagingen van de bedrijfskosten.
 4. Op het gebied van operationele efficiëntie presteert HSBC beter dan de meeste van de grootste banken ter wereld, alleen JPMorgan Chase en UBS blijven achter.
 5. In de afgelopen vijf jaar heeft HSBC in totaal $44,23 miljard aan dividenden uitgekeerd. Inclusief een speciale betaling bedraagt het dividendrendement op termijn ongeveer 9,4%.
 6. Ondanks het rendement op eigen vermogen van wereldklasse, handelt HSBC met een korting op de boekwaarde. Bovendien handelt het bedrijf tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van haar concurrenten.

Waarom dit een potentieel beste aandeel is voor 2024: HSBC?

Reden 1. Sterke positie in groeiende markt 

Toen Groot-Brittannië Hongkong als kolonie opeiste na de Eerste Opiumoorlog in 1842, voelden kooplieden uit andere delen van het Britse Rijk de behoefte om een bank op te richten om de handel tussen China, India en Europa te financieren. Als gevolg hiervan werd op 3 maart 1865 de Hongkong and Shanghai Banking Corporation, of HSBC, opgericht. Sindsdien is HSBC door organische groei en een reeks grote fusies en overnames veranderd van een lokale speler in een wereldwijde financiële holding met een breed scala aan diensten, van consumentenkrediet tot investeringsbankieren en belastingadvies.

In 2019 begon het bedrijf aan een strategische transformatie die tot op de dag van vandaag doorgaat. Door de verkoop van niet-kernactiviteiten heeft HSBC zich gericht op strategisch belangrijke markten waar het concurrentievoordelen heeft. Vandaag de dag is het bedrijf actief in drie belangrijke segmenten:

 1. Vermogen en persoonlijk bankieren. Binnen dit segment helpt HSBC klanten hun dagelijkse financiën te beheren en hun vermogen te beschermen en te laten groeien door middel van financiële planning, persoonlijke verzekeringen en vermogensbeheer. Het segment is goed voor ongeveer 44% van de aangepaste inkomsten van het bedrijf in 2022;
 2. Commercial Banking. Binnen dit segment levert HSBC diensten op het gebied van internationale handel. Het bedrijf financiert kopers en leveranciers gedurende de hele handelscyclus en helpt hen effectief gebruik te maken van werkkapitaal, handelsrisico's te beheren en toeleveringsketens te financieren, en verzorgt grensoverschrijdende betalingen. Het segment is goed voor 29% van de aangepaste inkomsten van HSBC;
 3. Global Banking and Markets. Binnen dit segment biedt het bedrijf een breed scala aan financiële producten en diensten, waaronder zakelijk bankieren, toegang tot de kapitaalmarkten, overnamefinanciering, fondsenadministratie, bewaarneming, clearing en makelaarsdiensten. HSBC bedient bedrijven, overheidsinstellingen en individuele klanten. Het segment is goed voor 27% van de inkomsten van het bedrijf.

HSBC heeft een sterke positie op de markt dankzij haar leidende positie op de markt voor financiële transacties voor internationale handel. HSBC is wereldwijd marktleider op het gebied van handelsfinanciering en staat op de derde plaats op de valutamarkt, volgens een deskundige analyse van Coalition Greenwich. Internationale activiteiten vormen de kern van het commerciële succes van het bedrijf en zijn goed voor ongeveer 45% van de zakelijke klanten. Ongeveer 6 miljoen internationale klanten maken gebruik van de diensten van de bank op het gebied van persoonlijk bankieren en vermogensbeheer. Internationale klanten vormen het meest aantrekkelijke klantenbestand in de persoonlijke banksector, aangezien hun inkomen ongeveer twee keer zo hoog is als dat van binnenlandse consumenten. Daarnaast zijn de inkomsten uit transaction banking, die ook belangrijk zijn voor de internationale activiteiten van HSBC, sinds 2019 met 7% per jaar gegroeid.

Azië is 's werelds grootste economische en handelsregio, die volgens McKinsey in 2021 42% bijdroeg aan het mondiale bbp en goed was voor 53% van de wereldwijde goederenhandel. Het adviesbureau schat dat bij 49 van de 80 grootste handelsroutes ter wereld Azië aan ten minste één uiteinde betrokken is en bij 22 routes aan beide uiteinden. De regio herbergt 18 van de 20 snelst groeiende handelscorridors en 13 van de 20 grootste routes.

Daarom is de Aziatische markt een belangrijke strategische prioriteit voor HSBC. Het bedrijf herstructureert haar activiteiten en verkoopt dochterondernemingen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika om zich te concentreren op de regio Azië-Pacific. Zo heeft HSBC zich teruggetrokken uit haar retailactiviteiten in de VS en is zij bezig met de verkoop van haar retailactiviteiten in Frankrijk en haar bankactiviteiten in Canada, Rusland en Griekenland, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties. Het bedrijf heeft zijn kapitaal herbestemd voor Azië en heeft verschillende grote overnames gedaan in de regio, waaronder de overname van AXA verzekeringsactiviteiten in Singapore en L&T Investment Management in India, evenals het vergroten van belangen in HSBC Life China en HSBC Qianhai brokerage business.

Concentratie op de Aziatische markt werpt zijn vruchten af. Sinds 2019, toen HSBC besloot zich op de regio te richten, is de nettowinst per aandeel met een indrukwekkend samengesteld jaarlijks groeipercentage (SAGR) van 84,3% gegroeid, vergeleken met een bescheiden 1,6% in de afgelopen tien jaar. In 2022 was Azië goed voor 47% van het tastbare eigen vermogen van HSBC. Op de lange termijn zal het aandeel van de regio naar verwachting stijgen naar 50%.

Hoewel het grootste deel van het kapitaal van HSBC is geconcentreerd in de regio die wordt gedomineerd door opkomende economieën, kan het bedrijf door haar focus op grensoverschrijdende activiteiten en internationale handel de landenrisico's minimaliseren. Volgens de Bank for International Settlements is de Amerikaanse dollar betrokken bij bijna 90% van de valutatransacties en goed voor 85% van de transacties op de spot-, termijn- en swapmarkten. De helft van de wereldhandel en driekwart van de handel in de Aziatisch-Pacifische regio vindt plaats in Amerikaanse valuta. Daarom luiden de meeste activa van HSBC ook in Amerikaanse dollars. Hierdoor werd het bedrijf een begunstigde van het verkrappende monetaire beleid in de VS. Dankzij de toegenomen inflatie, hoge rentetarieven en de sterkere dollar stegen de inkomsten van HSBC uit valutatransacties in 2022 met 33%.

Reden 2. Eersteklas operationele efficiëntie

De meeste commerciële banken verdienen geld met rente en vergoedingen voor hun diensten. Banken trekken deposito's aan, betalen depositohouders rente en lenen het geld uit aan leners. Aangetrokken deposito's worden weergegeven aan de passiefzijde van de balans, terwijl uitgegeven leningen worden weergegeven aan de actiefzijde van de balans. Dit is een vereenvoudigd model, omdat bedrijven in de praktijk andere financieringsbronnen kunnen hebben en naast leningen ook geld kunnen beleggen in effecten en andere activa. Dit model laat echter duidelijk zien dat de economie van banken gebaseerd is op rentespreads. Met andere woorden, de rente op uitgegeven leningen moet hoger zijn dan de kosten voor het onderhouden van deposito's.

Ondanks de uitdagingen waarmee de banksector vorig jaar werd geconfronteerd, heeft HSBC indrukwekkende prestaties geleverd, dankzij verschillende factoren. Ten eerste ontdeed het bedrijf zich van verschillende divisies en filialen waarvan de prestaties onder het gemiddelde lagen. Ten tweede stelde de stijgende rente HSBC in staat om haar rentespread te vergroten. Zo bereikte de nettorentemarge van de bank volgens de resultaten van het laatste kwartaal 170 basispunten (bps) tegen 151 bps een jaar eerder.

Daarnaast is HSBC uiterst gedisciplineerd als het gaat om zijn bedrijfskosten. Sinds 2019 heeft het bedrijf verschillende acties ondernomen om de efficiëntie te verhogen: het heeft de kantoorruimte met 37% verminderd, het aantal filialen met 21% en het aantal personeelsleden met 11%. Exclusief het voordeel van de verlaging van de Britse bankheffing bleven de aangepaste kosten in 2022 gelijk aan het niveau van 2019, waarbij een stijging van de technologiekosten met 19% werd gecompenseerd door besparingen in de wereldwijde activiteiten en verlagingen van andere bedrijfskosten. In het derde kwartaal van 2023 stegen de bedrijfskosten van HSBC met slechts 1%, terwijl de inkomsten van het bedrijf met 40,4% j-o-j stegen.

Als gevolg hiervan behaalde HSBC een indrukwekkende winstgevendheid. Het rendement op activa (ROA) van het bedrijf bedroeg de afgelopen 12 maanden 0,85% en het rendement op eigen vermogen (ROE) was 14,23%. Op het gebied van operationele efficiëntie presteert HSBC beter dan de meeste van 's werelds grootste banken en laat alleen JPMorgan Chase en UBS achter zich.

Reden 3. Kapitaalallocatie

HSBC beloont aandeelhouders actief via dividenden en inkoop. Het bedrijf is onlangs teruggekeerd naar het dividendbeleid van voor de pandemie, waarbij het $0,10 per aandeel betaalt voor de eerste drie kwartalen plus $0,20 per aandeel voor het vierde kwartaal. Met andere woorden, het jaarlijkse dividend zal $0,50 per aandeel bedragen, of $2,50 per American Depositary Receipt. Daarnaast is het management van HSBC van plan om $0,21 per aandeel (~$1,05 per ADR) uit te keren als een speciaal dividend als onderdeel van de kapitaalallocatie na de verkoop van de Canadese activiteiten van het bedrijf. Rekening houdend met de speciale betaling bedraagt het dividendrendement op termijn dus ongeveer 9,4%.

Daarnaast kondigde HSBC, te midden van sterke financiële resultaten, een nieuw aandeleninkoopprogramma van $3 miljard aan, dat waarschijnlijk in het vierde kwartaal zal worden geïmplementeerd. HSBC heeft de afgelopen vijf jaar in totaal $44,23 miljard uitgekeerd aan aandeelhouders. Wij verwachten dat het bedrijf aandeelhouders de komende jaren zal blijven belonen omdat:

 1. Het management van HSBC schat dat als het huidige dividendbeleid wordt gehandhaafd, de uitbetalingsratio in 2023 en 2024 rond 50% van de nettowinst zal liggen. De huidige uitbetalingsratio biedt voldoende buffer om de uitbetalingen niet alleen te handhaven, maar mogelijk ook te verhogen.
 2. In het laatste kwartaal bedroeg de Common Equity Tier 1 ratio (CET1) van HSBC, berekend als de verhouding tussen het vaste kapitaal van de bank en haar activa, 14,9%. Volgens de Basel III-norm is het minimaal vereiste niveau voor de ratio 8%, terwijl het management van het bedrijf van plan is om de ratio tussen 14% en 14,5% te houden. Dit brengt het overtollige kapitaal van HSBC op ongeveer $3 miljard.

Financiële prestaties HSBC aandelen

De financiële prestaties van HSBC over de laatste 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 1. De nettorentebaten, berekend als het verschil tussen de rentebaten op uitgegeven leningen en aangekochte effecten en de rentelasten op aangetrokken deposito's, bedroegen $38,73 miljard, een stijging van 18,8% ten opzichte van 2022.
 2. De netto provisiebaten, voornamelijk afkomstig van effectenmarkten en vermogensbeheerdiensten, stegen licht van $11,45 miljard naar $11,46 miljard.
 3. Zo stegen de bedrijfsinkomsten van HSBC van $48,14 miljard naar $64,86 miljard.
 4. De bedrijfswinst, berekend als het verschil tussen bedrijfsinkomsten en alle bedrijfskosten (inclusief bijzondere waardevermindering van goodwill en andere immateriële activa), bedroeg $32,02 miljard tegenover $14,81 miljard in 2022.
 5. De nettowinst bedroeg $ 29,42 miljard, een stijging van 76,5% ten opzichte van 2022.

Zoals eerder opgemerkt zijn deposito's een van de belangrijkste posten op de balans van een bank, omdat ze de belangrijkste bron van bedrijfsfinanciering zijn. Aan het einde van de laatste rapportageperiode bedroegen de deposito's van HSBC $1,64 biljoen, in lijn met het cijfer van eind 2022.

 1. Het volume van de uitgegeven leningen bedroeg $1,04 biljoen vergeleken met $1,03 biljoen aan het einde van het jaar. Ondanks de groei van de kredietportefeuille daalden de verwachte kredietverliezen van $1,47 miljard naar $1,07 miljard.
 2. Sommige beleggers maken zich zorgen over de mogelijke impact van problemen in de Chinese commerciële vastgoedsector op de activiteiten van HSBC. Deze impact is echter zeer beperkt, aangezien de sector minder dan 2% van de totale leningen uitmaakt.
 3. De Common Equity Tier 1 ratio (CET1) steeg met 20 basispunten naar 14,9%, dankzij winstgroei. Het management verwacht dat de bijzondere waardeverminderingen in het vierde kwartaal zullen toenemen tot $ 2,2 miljard, wat de CET1 met ongeveer 30 basispunten zal beïnvloeden. Maar zelfs als rekening wordt gehouden met de bijzondere waardevermindering, zal de ratio binnen het doelbereik van 14%-14,5% blijven.

Aandelen waardering HSBC aandelen

Gedurende het grootste deel van het afgelopen decennium heeft HSBC gehandeld met een premie ten opzichte van de meeste Europese concurrenten vanwege de sterke activiteiten van het bedrijf in Hongkong en China, beide lucratieve en snelgroeiende markten. Vandaag wordt HSBC echter verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van zijn sectorgenoten met de volgende multiples: P/E - 5,58x, en P/TBV - 0,84x. Ondanks de uitstekende ROE handelt HSBC tegen een korting ten opzichte van de boekwaarde.

beste-aandelen-kopen-2024

Het minimale koersdoel van Société Générale is $36 per ADR, terwijl JPMorgan HSBC schat op $57. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de reële marktwaarde van de ADR $50, wat een opwaarts potentieel van 28,2% inhoudt.

welke-aandelen-kopen-in-2024

Belangrijkste risico's voor dit potentieel beste aandeel in 2024

 • Een van de grootste risico's voor HSBC zijn de uitdagende relaties van China met verschillende ontwikkelde landen. De EU en de VS hebben sancties ingesteld tegen een aantal Chinese bedrijven en China heeft op zijn beurt tegensancties ingesteld. Als zodanig kunnen geopolitieke spanningen de activiteiten van HSBC bemoeilijken.
 • De banksector is zeer gevoelig voor economische cycli. Als de economische groei vertraagt, kunnen de financiële prestaties van banken, waaronder HSBC, onder druk komen te staan, wat de aandelenkoersen zou beïnvloeden.

Beste aandelen 2024: Coupang

 •  Ticker: CPNG
 • Toegangsprijs: $15,95
 • Richtprijs: $23
 • Potentieel: 44,2%
 • Horizon: 10 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2% 

Over Coupang: Zuid-Korea's grootste online retailer met 44,2% opwaarts potentieel 

Coupang (CPNG) is de grootste online retailer van Zuid-Korea en de tegenhanger van Amazon in de regio. Naast de kernmarkt is het bedrijf actief in Taiwan en biedt het ook de streamingdienst Coupang Play, de app voor voedselbezorging Coupang Eats en een abonnementsdienst Rocket WOW die voordelen biedt voor alle producten van het bedrijf. Coupang werd opgericht in 2010 en heeft zijn hoofdkantoor in Seattle, de VS.

Wat is het idee over deze potentiële beste voorraad in 2024? 

Coupang is de eerste en sterkste speler in de Zuid-Koreaanse e-commerce-industrie en weerspiegelt in veel opzichten de bedrijfsorganisatiepraktijken van grote internationale concurrenten zoals Amazon.

Coupang biedt een van de snelste services in de branche: een expresbestelling kan binnen een paar uur worden geleverd, zelfs als deze na middernacht is geplaatst.

Marktpotentieel: offline retail heeft in Zuid-Korea nog steeds een groot aandeel, wat het potentieel voor retailers om te migreren naar de infrastructuur van Coupang suggereert.

De Zuid-Koreaanse retailmarkt zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 4% in 2023-2026 om aan het einde van de prognoseperiode 547 miljard dollar te bereiken.

Coupang ontwikkelt verschillende ecosysteemproducten die de groei van het bedrijf in de toekomst kunnen vergroten. Deze omvatten de abonnementsdienst Rocket WOW, de streamingdienst Coupang Play en de kant-en-klare voedselbezorgdienst Coupang Eats.

Het is nu een goed moment om in het aandeel te kopen: de laatste koerscorrectie was te wijten aan de bezorgdheid van beleggers over een mogelijke vertraging van de bedrijfsgroei, maar de laatste resultaten laten zien dat de groeicijfers van het bedrijf hoog blijven.

Het segment Taiwanese activiteiten kan in de toekomst een volwaardige winstgevende bedrijfseenheid worden en het bedrijf expertise bieden in het ontwikkelen in nieuwe landen. 

Waarom dit een potentieel beste aandeel is voor 2024: Coupang?

Reden 1. Amazon's snelgroeiende Koreaanse tegenhanger 

Coupang is een Zuid-Koreaans e-commercebedrijf met een klassiek online retailer-bedrijfsmodel. Coupang tegelijkertijd:

● handelt als een verkoper van goederen (verdient detailhandelsmarges);

● is een marktplaats waar kleine en middelgrote ondernemingen hun goederen kunnen verkopen;

ontwikkelt een ecosysteem van diensten die beschikbaar zijn via het Rocket WOW abonnement.

Coupang verdient het grootste deel van zijn inkomsten als detailhandelaar: in de eerste negen maanden (9MO) van 2023 droeg dit segment 88,2% bij aan de netto-inkomsten van het bedrijf.

Ondanks een aanzienlijke aanwezigheid in Zuid-Korea, de belangrijkste markt van het bedrijf, behouden alle bedrijfssegmenten van Coupang hoge groeicijfers. Zo steeg de omzet uit de online verkoop van eigen goederen in 9M 2023 met 15,33%.

Het belangrijkste concurrentievoordeel van Coupang op de Zuid-Koreaanse markt is de snelle bezorgservice, Rocket Delivery. Een klant kan tegen een extra vergoeding kiezen voor expresslevering van een bestelling, die in dit geval binnen een paar uur wordt geleverd, of voor levering op de volgende dag, die gratis is in het hele land. Ook het retourneren van goederen gaat met minimale inspanning: het is voldoende om uit te checken in de app en het pakket voor de deur te zetten, waarna een koerier het komt ophalen.

De inkomsten van de marktplaats groeien zelfs nog sneller: in 9M 2023 bedroeg de stijging 22,4% op jaarbasis. Het is vermeldenswaard dat het bedrijf vanaf het tweede kwartaal van 2023 het model van de marktplaats heeft veranderd. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van Coupang, droegen externe verkopers voorheen het eigendom van de goederen rechtstreeks over aan het bedrijf, dat daardoor eigenaar werd. Door het groeiende aantal transacties op de marktplaats werd dit model steeds ingewikkelder voor het bedrijf, dus werd besloten om het te optimaliseren en over te schakelen op een op agentschap gebaseerd model.

De inkomsten van Coupang uit de marktplaats worden momenteel gegenereerd uit verschillende soorten betalingen:

commissies voor het plaatsen en verkopen van goederen op de marktplaats;

Betalingen voor advertenties in retailmedia die prioriteit geven aan zoekresultaten voor producten;

logistieke kosten die in rekening worden gebracht voor de montage en levering van de goederen.

Dankzij het bedrijfsmodel van Coupang kan het bedrijf profiteren van de digitalisering van de Zuid-Koreaanse detailhandel. Volgens Statista groeiden de e-commercetransacties in Zuid-Korea met een CAGR van 21,61% in 2016-2022, van ₩64,9 biljoen tot ₩209,9 biljoen.

Coupang, ondertussen, kende een nog hoger groeipercentage met zijn inkomsten die stegen van ₩1,92 biljoen tot ₩25,8 biljoen tussen 2016 en 2022, wat een CAGR van 54,19% betekent.

Het marktaandeel van Coupang in de Zuid-Koreaanse e-commercemarkt bedroeg eind 2022 12,29%, wat aanzienlijke vooruitzichten biedt voor de toekomstige groei van het bedrijf.

Tegelijkertijd presenteert Coupang zijn bedrijf niet alleen als een e-commerceplatform, maar vooral als een concurrent voor de hele sector van offline verkoop van goederen en diensten in Zuid-Korea. In totaal werd de detailhandelsmarkt van het land (online en offline segmenten) in 2022 geschat op $466 miljard, met een totale omzet van Coupang van $20,58 miljard in die periode. Tegelijkertijd zal de detailhandelsmarkt van het land volgens het bedrijf van 2023 tot 2026 groeien met een CAGR van 4%, tot 547 miljard dollar aan het einde van de prognoseperiode.

Coupang is daarmee de sterkste online retailer op de snelgroeiende Zuid-Koreaanse markt en een bedrijf met een hoge groeisnelheid in financiële en operationele prestaties.

Reden 2. Ontwikkeling van ecosysteemproducten

Coupang werkt momenteel ook aan een aantal gerelateerde producten die de loyaliteit van klanten verhogen en ervoor zorgen dat ze in de buurt van het bedrijf blijven.

Allereerst is het de moeite waard om te wijzen op de abonnementsdienst Rocket WOW, die klanten een aantal voordelen biedt:

Gratis expreslevering door Rocket Delivery;

onbeperkt gratis retourneren van producten;

voedsellevering via Rocket Fresh service;

toegang tot het Coupang Play streaming platform.

Het bedrijf is in staat geweest om de gebruikers van Rocket WOW-abonnementen agressief te laten groeien, wat waarschijnlijk te danken is aan de succesvolle combinatie van de samenstellende diensten. De laatste keer dat Coupang het aantal Rocket WOW-abonnees rapporteerde was in Q4 2022: toen lag het aantal rond de 11 miljoen, met een jaar-op-jaar (YoY) groei van meer dan 20%. Ondertussen bedroeg het totale aantal actieve kopers op het platform van Coupang 18,1 miljoen in Q4 2023. Met andere woorden, het aantal gebruikers met een betaald abonnement bedraagt meer dan de helft van het totale aantal actieve klanten van het bedrijf. Het Rocket WOW abonnement kost ₩4990, of ongeveer $4 per maand.

De inkomsten uit Rocket WOW-abonnementen groeien sneller dan de inkomsten uit kernactiviteiten. In 9M 2023 stegen de inkomsten in deze categorie met 63,21% j-o-j. De omzetdynamiek in andere perioden is te zien in de onderstaande grafiek.

Coupang ontwikkelt ook zijn eigen streamingdienst, Coupang Play, die alleen beschikbaar is via een Rocket WOW-abonnement.

Volgens een rapport van JoongAng Daily uit september heeft Coupang Play, ondanks de late lancering, de laatste tijd veel succes geboekt. Ten eerste is het de eerste Zuid-Koreaanse streamingdienst die tot nu toe de grens van 6 miljoen maandelijkse gebruikers heeft overschreden. De totale bevolking van Zuid-Korea bestaat uit 51,7 miljoen mensen, wat betekent dat de dienst momenteel door meer dan 10% van de bevolking van het land wordt gebruikt.

Ten tweede laat Coupang Play indrukwekkende groeicijfers zien. Volgens het onderzoeksbureau WiseApp en Wise Retail heeft Coupang Play in augustus 2023 het aantal abonnees met 2,32 miljoen mensen per jaar verhoogd, wat geen enkele internationale concurrent voor elkaar kreeg. Zijn naaste concurrent Disney+ voegde 1,03 miljoen abonnees toe.

De ontwikkelingsstrategie van Coupang Play volgt grotendeels het pad van de internationale concurrenten. De dienst richt zich op het creëren van originele inhoud en biedt toegang tot sportuitzendingen. Hoge groeicijfers in het aantal gebruikers maken Coupang Play een aantrekkelijke troef waarin internationale concurrenten geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Daarnaast bieden de lage kosten van het Rocket WOW abonnement een potentiële opwaartse kans, wat de financiële prestaties van Coupang verder zou kunnen verbeteren.

Naast de hierboven beschreven voordelen biedt een Rocket WOW abonnement gebruikers korting op Coupang Eats, een express bezorgdienst voor Rocket Fresh boodschappen en kant-en-klaarmaaltijden van restaurants. Deze dienst maakt optimaal gebruik van de schaalvoordelen die een groeiend klantenbestand met zich meebrengt. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld de bezorgkosten van Coupang Eats zien dalen in 2022 en in 9M 2023.

Nadat Coupang Eats in april 2023 kortingen van 5 en 10 procent introduceerde voor Rocket WOW-abonnees op bestellingen voor bezorging, verdubbelde de bruto goederenwaarde (GMV) van de dienst in Zuid-Korea, aldus Korea Economic daily. De publicatie merkt op dat als deze groei doorzet, de dienst tegen het einde van 2023 tot 20% van de Zuid-Koreaanse voedselbezorgmarkt in handen kan hebben.

De ecosysteemproducten van Coupang vertonen dus een uitstekende ontwikkelingsdynamiek en kunnen in de nabije toekomst de drijvende kracht worden achter de bedrijfsgroei van Coupang, wat een positief effect zou hebben op de aandelenkoers van het bedrijf.

Reden 3. Goed moment om in te kopen

De beursintroductie (IPO) van Coupang op de New York Stock Exchange vond plaats in het voorjaar van 2021. Zoals de markt later beoordeelde, was het aandeel echter te hoog geprijsd. De daling van de aandelenkoers van Coupang duurde meer dan een jaar na de beursgang en stabiliseerde zich uiteindelijk in de handelszone van $14-$20 per eenheid.

Na de groei van de kapitalisatie van het bedrijf in het voorjaar en de zomer van 2023, corrigeerde de aandelenkoers opnieuw door de uitdagende wereldwijde macro-economische omgeving en de vrees van beleggers dat de groei van het bedrijf zou kunnen vertragen. Deze vrees werd echter niet bewaarheid, want Coupang liet sterke resultaten zien in 9M 2023: het bedrijf boekte voor het eerst een nettowinst van $327,3 mln.

Coupang laat ook een versnelde groei zien van het aantal actieve gebruikers. Volgens gegevens die het management bekendmaakte tijdens een recente conference call met investeerders, bedroeg de groei op jaarbasis 5% in Q1 2023, 10% in Q2 en 14% in Q3. Dit bracht het aantal actieve klanten op 20,4 miljoen en de totale netto-inkomsten per klant op $303 (een stijging van 6,7% op jaarbasis).

Daarnaast blijft Coupang zijn divisie in Taiwan ontwikkelen. Eind 2022 lanceerde het Rocket Delivery op het eiland, wat de positie van het bedrijf op de lokale markt aanzienlijk versterkte. Volgens informatie die tijdens de beleggersconferentie bekend werd gemaakt, verwacht Coupang dat zijn app eind 2023 de meest gedownloade app van alle e-commerce apps in Taiwan zal zijn.

Tegelijkertijd breidt Coupang het aantal externe verkopers op zijn marktplaats in Taiwan snel uit, waardoor het eiland een nieuwe markt wordt voor Zuid-Koreaanse fabrikanten. Zoals het management van het bedrijf opmerkte tijdens de conference call, exporteerden in 2023 meer dan 12.000 kleine en middelgrote ondernemingen in Zuid-Korea hun producten naar Taiwan via de diensten van Coupang.

Coupang behoudt dus een hoog groeipercentage, heeft duurzame winsten behaald en breidt uit in een nieuwe geografische regio, Taiwan, wat het aandeel aantrekkelijker maakt op het huidige prijsniveau.

Financiële prestaties Coupang aandelen

De financiële resultaten van Coupang over de 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

De totale omzet bedroeg $23,15 miljard, een stijging van 12,47% ten opzichte van 2022.

Adj. EBITDA steeg van $381,21 miljoen naar $990,81 miljoen. De EBITDA-marge steeg van 1,85% naar 4,28%.

De      netto-inkomsten bedroegen $429,41 miljoen vergeleken met een verlies van -$92,04 miljoen aan het einde van het jaar. De nettomarge steeg van -0,45% naar 1,86%. 

De stijging in omzet en winst was voornamelijk te danken aan een hogere omzet en vraag naar de diensten van het bedrijf, wat ook terug te zien was in de resultaten in 9M 2023.

De financiële resultaten van Coupang in 9M 2023 zijn hieronder samengevat:

De omzet steeg met 16,82% j-o-j tot $17,82 miljard.

Adj. EBITDA steeg van $170,22 miljoen naar $779,82 miljoen. De EBITDA-marge steeg van 1,12% naar 4,38%.

De nettowinst bedroeg $327,35 miljoen vergeleken met een verlies van -$194,11 miljoen een jaar eerder.

In de afgelopen 12 maanden steeg de operationele kasstroom naar $2,62 miljard tegenover $565,44 miljoen eind 2022.

De vrije kasstroom steeg van - 245,64 miljoen dollar naar $ 1,85 miljard TTM.

De operationele en vrije kasstromen stegen voornamelijk door een hoger nettoresultaat en werkkapitaal.

Coupang heeft een perfect gezonde balans:

De totale schuld is $2,79 miljard.

Kasequivalenten waren goed voor $4,86 miljard.

Dit niveau van schuldenlast duidt op een goede financiële stabiliteit van het bedrijf. Het is ook vermeldenswaard dat de huidige liquiditeitsbuffer en marktomgeving Coupang uitstekende voorwaarden bieden voor potentiële fusies en overnames en de mogelijkheid om zijn aanwezigheid op de markt uit te breiden door kleinere spelers over te nemen.

Aandelen waardering Coupang aandelen

Coupang handelt met een korting op het sectorgemiddelde op EV/Sales van 0,98x en met een premie op EV/EBITDA van 22,78x, P/E van 63,46x en Fwd P/E van 26,25x.

De premie wordt verklaard door het feit dat Coupang net is begonnen met het optimaliseren van zijn bedrijfsprocessen om operationele marges op te bouwen. Hiervoor was het primaire doel van het bedrijf om het marktaandeel te vergroten en werden de bedrijfsmarges naar de achtergrond gedrongen. Op dit moment heeft Coupang een enorm marktaandeel verworven en is het net begonnen met het verbeteren van de marges. Daarom wordt het bedrijf verhandeld tegen een premie op de EV/EBITDA en P/E multiples. Op de korte termijn zullen deze waarderingen afvlakken naarmate de bedrijfsmarges toenemen.

aandelen-kopen-2024

Het gemiddelde koersdoel van de vijf grootste investeringsbanken van Wall Street is $ 23 per aandeel, wat in lijn is met onze waardering en een opwaarts potentieel van 44,2% inhoudt.

welke-aandelen-nu-kopen-2024

Belangrijkste risico's voor dit potentieel beste aandeel in 2024

 1. Sterke concurrentie. Coupang is een Zuid-Koreaans bedrijf dat tegelijkertijd concurreert met westerse bedrijven en Chinese tegenhangers. Als een grote internationale speler, zoals Amazon of JD, begint uit te breiden in Zuid-Korea, kan dit leiden tot een daling van de groeicijfers van het bedrijf.
 2. Een uitdagende macro-economische omgeving zou de resultaten van Coupang in 2024 negatief kunnen beïnvloeden. Als het bedrijf er niet in slaagt om aanhoudend hoge groeicijfers te laten zien, kan dit een negatieve invloed hebben op de houding van beleggers ten opzichte van het aandeel.
 3. Landenrisico. Zuid-Korea grenst aan Noord-Korea, dat een voluntaristisch buitenlands beleid voert. Als de Noord-Koreaanse autoriteiten een militaire invasie van Zuid-Korea proberen uit te voeren, kan dit een negatief effect hebben op de aandelenkoers van Coupang.

Beste aandelen 2024: XP

 • Toegangsprijs: $23,65
 • Richtprijs: $30,2
 • Potentieel: 27,7%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 1%

Over XP Inc: Braziliaans fintechbedrijf met 27,7% opwaarts potentieel

XP Inc. (XP) is actief in de kapitaalmarktsector en levert betaalbare financiële producten en diensten aan klanten in Brazilië, de VS en de EU. Het bedrijf is eigenaar van het XP Platform, dat klanten toegang geeft tot beleggingsproducten zoals effectenmakelaardij, vastrentende effecten, beleggingsfondsen, hedgefondsen, private-equityfondsen, derivaten, creditcards, leningen, verzekeringen en meer. Het bedrijf levert ook diensten aan institutionele en zakelijke klanten, beheert verschillende soorten fondsen en biedt beleggingsproducten aan zoals vastgoedfondsen. Daarnaast biedt XP vermogensbeheerdiensten en financiële educatiecursussen aan, zowel online als persoonlijk. Het bedrijf is opgericht in 2001 en heeft zijn hoofdkantoor in Vila Olimpia, Brazilië.

Wat is het idee over deze potentiële beste voorraad in 2024?

 1. XP is een technologiegedreven financieel dienstenplatform dat klanten betaalbare financiële producten en diensten aanbiedt. Het bedrijf is voornamelijk actief in Brazilië en bedient een breed spectrum aan klanten, met de nadruk op particuliere beleggers.
 2. Brazilië is een van de 20 grootste economieën ter wereld. Ondanks enkele macro-economische tegenwind heeft de economie van het land in 2023 behoorlijk goed gepresteerd, wat zijn veerkracht bewijst. Daarom blijft Brazilië een omvangrijke en aantrekkelijke markt voor financiële diensten en fintech-oplossingen.
 3. XP heeft een zichzelf versterkend ecosysteem ontwikkeld dat bestaat uit verschillende digitale platforms, een reeks producten en diensten, een netwerk van onafhankelijke financiële adviseurs, meerdere distributiekanalen en mediacontent, die elkaar versterken en de producten en diensten van het bedrijf helpen promoten bij nieuwe klanten.
 4. Het bedrijf heeft een veelbelovende groeistrategie gepresenteerd en is van plan om zijn aandeel in klantenactiva te verdubbelen tegen 2026, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, innovatie en klantgerichte oplossingen.

Waarom dit een potentieel beste aandeel is voor 2024: XP?

Reden 1. Omvangrijke markt voor financiële diensten in Brazilië

XP is actief in de kapitaalmarktsector en levert betaalbare financiële producten en diensten, voornamelijk in Brazilië, die in 2022 ongeveer 96,3% van de inkomsten van het bedrijf genereerden. Het bedrijf heeft ook activiteiten in de VS en Europa, maar deze segmenten zijn niet significant, met respectievelijk een aandeel van 3,4% en 0,3% in de totale inkomsten van 2022. In 2023 bereikte het bedrijf een belangrijke mijlpaal met een totaal aan activa van klanten van R$1.080 miljard (R$ is Braziliaanse real). 

XP biedt een scala aan financiële diensten en de kern van het succes van het bedrijf is het uitgebreide bereik en een breed spectrum aan klanten. Met een klantenbestand van meer dan 4,4 miljoen actieve deelnemers richt XP zich op particuliere klanten, institutionele klanten en bedrijfs- en uitgiftediensten. De sector particuliere klanten vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van het klantenbestand van het bedrijf en genereert ongeveer 76% van de totale inkomsten. XP haalt zijn inkomsten uit verschillende bronnen, waaronder beheervergoedingen, plaatsingsvergoedingen en adviesvergoedingen, commissies uit makelaarsdiensten en transacties, spreads uit handelsactiviteiten en andere inkomstenstromen.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds is Brazilië de 12e economie ter wereld, met meer dan 204 miljoen mensen en een BBP van 1,9 biljoen dollar in oktober 2023. De economie van het land is dit jaar verrassend veerkrachtig geweest. Met name de reële particuliere consumptie vertoonde een robuuste groei van 3,8% j-o-j in het tweede kwartaal van 2023. Voorlopige gegevens voor het derde kwartaal van 2023 wijzen op een aanhoudende kracht van de gezinsconsumptie. Met name de dienstensector heeft zich veerkrachtig getoond, met een opmerkelijke opleving van de consumentenvoorkeur voor diensten in het post-pandemische landschap, met een stijging van 5,8% j-o-j van de voor inflatie gecorrigeerde inkomsten uit accommodatie en voedingsdiensten in juli.

De aanhoudende kracht van de consument wordt verder onderstreept door de gezondheid van de arbeidsmarkt. Factoren zoals verhogingen van het minimumloon en een daling van de inflatie hebben bijgedragen aan de stijging van de reële lonen, waarbij de voor inflatie gecorrigeerde lonen in augustus met 4,6% j-o-j stegen. Ondanks de aanvankelijke bezorgdheid als gevolg van een tijdelijke stijging van de werkloosheid tot 8,8% in maart, laten de daaropvolgende trends een verkrappende arbeidsmarkt zien. In augustus is de werkloosheid gedaald tot 7,8%, het laagste niveau sinds 2015. Deze indicatoren samen weerspiegelen de aanhoudende veerkracht en het positieve traject van het Braziliaanse consumentgerichte economische landschap, dat naar verwachting een positieve invloed zal hebben op de Braziliaanse kapitaalmarkten en mogelijk een verhoogde investeringsactiviteit zal stimuleren.

De recente stijging van de inflatie vormt een potentieel obstakel voor de verdere expansie van de kapitaalmarkten in Brazilië. Ondanks een daling tot 3,1% in juni, na een piek van 12% in april 2022, is de inflatie opnieuw gestegen tot 5,2% j-o-j in september. Deze recente stijging wordt toegeschreven aan de gestegen olieprijzen en basiseffecten. De kerninflatie, exclusief voedsel en energie, bleef in september stabiel op 4,7% j-o-j, een afspiegeling van de cijfers van augustus. Het realiseren van een substantiële verlaging van de inflatie zal naar verwachting grotere uitdagingen met zich meebrengen in het huidige economische landschap.

De inflatiestijging brengt een verdere afzwakking van het monetaire beleid van het land in gevaar. In november 2023 verlaagde de Braziliaanse centrale bank voor de derde keer op rij de referentierente met 50 basispunten tot 12,25% en gaf ze aan dat dergelijke aanpassingen in de komende vergaderingen waarschijnlijk zullen worden voortgezet. De bank erkende echter een ongunstig mondiaal perspectief dat een voorzichtige aanpak van het monetaire beleid noodzakelijk maakte. De anticipatie op een verhoging van de langetermijnrente in de VS heeft geleid tot een verkrapping van de wereldwijde liquiditeit en een sterkere dollar, wat bijdraagt aan inflatoire uitdagingen in opkomende markten zoals Brazilië. Het suggereert dat er minder vertrouwen is in de reikwijdte van de economische cyclus. En zoals de gegevens van XP laten zien, hebben hoge rentetarieven een nadelige invloed op de kapitaalmarkten, en deze invloed is zichtbaar in de vertraging van de groei van de activa van XP's klanten.

Toch blijft Brazilië een aanzienlijke en aantrekkelijke markt voor financiële diensten en fintech-oplossingen. XP heeft aanzienlijke ruimte voor extra groei, gezien de sterk geconcentreerde Braziliaanse beleggingssector: XP's klantenactiva vertegenwoordigen momenteel ongeveer 11% van de markt met een totaal van 11,4 biljoen R$. Het potentieel voor verdere expansie is veelbelovend en de aanhoudende groei van de middenklasse zal naar verwachting op lange termijn een impuls geven aan de kapitaalmarkten.

Reden 2. Efficiënt en gediversifieerd bedrijfsmodel

XP heeft een waardevol ecosysteem van klanten, distributiekanalen en mediacontent ontwikkeld, die elkaar versterken en helpen om de producten en diensten te promoten terwijl ze groeien. Dit zichzelf versterkende ecosysteem omvat:

 1. Breed klantenbestand. In het derde kwartaal van 2023 had XP meer dan 4,4 miljoen particuliere klanten die de financiële producten op zijn platform kopen en verkopen, en meer dan 800 commerciële klanten, zoals instellingen, bedrijfsemittenten, fondsbeheerders, privébanken en verzekeringsmaatschappijen, die extra liquiditeit en unieke financiële producten leveren voor het platform van XP.
 2. Omni-channel distributienetwerk. XP levert zijn producten en diensten via verschillende kanalen, waaronder XP Direct, een full-service aanbod voor vermogende particulieren, Rico, een online oplossing voor zelfstandige beleggers, en Clear, een elektronisch handelsplatform voor actieve particuliere beleggers. Het bedrijf bereikt zijn klanten ook via een netwerk van ongeveer 12.300 onafhankelijke financiële adviseurs (IFA's), die gevestigd zijn in 242 steden in heel Brazilië.
 3. Eigen digitale en media-inhoud. XP begon zijn ontwikkeling met het aanbieden van financiële educatiecursussen om mensen te leren hoe ze moesten investeren en hoe ze toegang konden krijgen tot nieuwe soorten financiële producten en diensten. Nu blijft het bedrijf Brazilianen in staat stellen om onafhankelijker investeringsbeslissingen te nemen via afzonderlijke platforms, zoals Infomoney, het grootste investeringsportaal in Latijns-Amerika met ongeveer 8,1 miljoen maandelijkse unieke bezoekers, XP Educação, een toonaangevend online portaal voor financiële educatie in Brazilië, en EXPERT phygital, een contentplatform met meer dan 1,3 miljoen maandelijkse bezoekers.

XP maakt gebruik van zijn deskundigheid in het bereiken en koesteren van nieuwe klanten, een formidabele katalysator voor zijn groei en een belangrijke factor in het behouden van lage kosten voor klantenwerving. Het succes van het bedrijf wordt toegeschreven aan zijn vermogen om klanten twee primaire aanbiedingen te doen: financiële adviesdiensten en een open financieel productplatform. Sinds 2019 heeft XP zijn productportfolio uitgebreid met een breed scala aan oplossingen, zoals toegang tot pensioenplannen, krediet op onderpand, creditcards, internationale investeringen, levensverzekeringen en digitale rekeningen. Het spectrum van financiële diensten van XP omvat:

 1. Adviesdiensten, waaronder XP Investimentos voor particuliere klanten in Brazilië, XP Private voor vermogende klanten, XP Investments voor internationale klanten en XP Issuer Services voor zakelijke en institutionele klanten.
 2. Open productplatform dat klanten toegang biedt tot meer dan 1.000 beleggingsproducten op de markt per 31 december 2022, waaronder beleggingsproducten van XP, zijn partners en concurrenten, zoals aandelen en vastrentende effecten, beleggings- en hedgefondsen, gestructureerde producten, levensverzekeringen, pensioenplannen, REIT's en andere.
 3. VIP-klantenserviceprogramma, ontworpen om klanten klantenservice van de hoogste kwaliteit te bieden.
 4. Kredietproducten op onderpand, gelanceerd in 2020. Het grootste deel van de kredietportefeuille van XP is gedekt met beleggingen van bedrijven en particulieren in XP. De totale kredietportefeuille groeide in 2022 met 67% en in 2023 met 16% tot R$19,9 miljard in Q3 2023.
 5. Krediet- en debetkaarten, gelanceerd in 2021, voor klanten met meer dan R$5.000 geïnvesteerd binnen het XP ecosysteem. De creditcard was de eerste in zijn soort die een 'invest-back'-beloning, of 'investback', van 1% van alle aankopen aanbood. In het derde kwartaal van 2023 had XP meer dan 700.000 actieve kaarten, zowel krediet- als debetkaarten, en een TPV van R$37,3 miljard.

Het bedrijfsmodel bewees zijn efficiëntie en resulteerde in een snelle groei van de activiteiten van het bedrijf. In de afgelopen vijf jaar, van 2018 tot Q3 2023, vergrootte XP zijn klantenbestand met een factor 3,95, van 0,89 miljoen tot 4,41 miljoen gebruikers, met een samengesteld gemiddeld groeipercentage (CAGR) van 37,7%. Het volume van de klantenactiva steeg met een factor 4,35, van 202 miljard R$ naar 1.080 miljard R$, met een CAGR van 39,8%.

In 2022-2023, toen de centrale bank van Brazilië de rente verhoogde tot meer dan 10%, vertraagde de groei van XP echter: Het aantal actieve klanten groeide in 2022 en 2023 met respectievelijk 13,5% en 13,8%, terwijl het volume van het klantenvermogen in 2022 en 2023 steeg met respectievelijk 16,1% en 14,2%. Deze cijfers lijken nog steeds een solide resultaat, maar zijn niettemin aanzienlijk lager dan een vijfjarige CAGR.

Reden 3. Veelbelovende groeistrategie

De komende groeifase van XP hangt af van het vermogen van het bedrijf om de algehele klantervaring te verbeteren gedurende hun financiële trajecten. De strategie is gebaseerd op drie pijlers:

 1. Ten eerste wil XP zich in het segment van de retailbeleggingen onderscheiden van de traditionele banken door adviesdiensten van hogere kwaliteit te leveren en zo zijn aanbod te differentiëren.
 2. Ten tweede, in het cross-sell segment voor particulieren, ligt de focus op het creëren van een hogere mate van betrokkenheid voor klanten, waarbij mogelijkheden voor cross-selling worden gecreëerd voor een breed scala aan financiële producten, waaronder pensioenregelingen, creditcards, leningen, verzekeringen, digitale rekeningen, vreemde valuta, wereldwijde beleggingen en meer.
 3. Ten derde richt XP zich binnen het zakelijke en MKB-segment op het leveren van geavanceerde oplossingen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van zakelijke klanten.

XP ziet een aanzienlijk groeipotentieel en schat dat het mogelijk is om 25 miljoen nieuwe particuliere klanten te bereiken, die in Brazilië voornamelijk onderbediend blijven. Zo wordt 21% van het vermogen van klanten aangehouden in deposito's, wat wijst op een potentieel om de middelen om te buigen naar meer gediversifieerde beleggingsmogelijkheden. Bovendien ziet 40% van de klanten af van beleggen vanwege een gebrek aan kennis. Het aanpakken van deze problemen is voor XP van cruciaal belang om het onaangeboorde potentieel in de markt te ontsluiten, in lijn met het streven van het bedrijf om verbeterde adviesdiensten aan te bieden aan een breder klantenbestand. XP is dan ook van plan om de beleggingsmarkt in Brazilië te domineren en zijn aandeel in het totale vermogen van klanten te vergroten van 11% in het derde kwartaal van 2023 tot 14%-15% in 2026.

In het cross-sell segment voor particulieren streeft XP twee hoofddoelen na. Ten eerste wil het bedrijf zijn beleggingsactiviteiten versterken door een superieure en uitgebreidere waardepropositie aan te bieden en een volledig pakket financiële oplossingen te bieden. Ten tweede blijft XP nieuwe producten introduceren - in de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf er negen gelanceerd - en verwacht men dat deze toevoegingen het aanbod van het bedrijf veerkrachtiger zullen maken. Het overkoepelende doel van de verticals is om de waardepropositie voor klanten te verbeteren. Een goed voorbeeld hiervan is de impact van XP's creditcards, die niet alleen de klantenbinding verbeteren, maar ook meer activa aantrekken, waardoor de algehele financiële relatie van het bedrijf met klanten wordt versterkt.

Aangezien de cross-sell penetratie relatief laag blijft, is er veel ruimte voor uitbreiding. Momenteel gebruikt slechts 20% van de klanten van XP de kredietkaarten van het bedrijf, 5% investeert in pensioenplannen, 2% heeft een primaire digitale rekening en slechts 1% houdt zich bezig met leningen, verzekeringen, vreemde valuta en wereldwijde investeringen. Dit onderstreept het onaangeboorde potentieel voor XP om zijn cross-sell initiatieven uit te breiden en daarom is het bedrijf van plan om tegen 2026 R$3,8-R$4,8 miljard aan inkomsten te genereren uit het cross-sell segment, tegenover TTM R$1,8 miljard in Q3 2023.

In het bedrijfssegment fungeert XP als een alternatieve financieringsbron door verbeterde beleggingsdiensten aan te bieden, waaronder bedrijfsderivaten, vreemde valuta en leningen. XP is zich bewust van de omvangrijke, maar nog onvoldoende bediende zakelijke en MKB-markt en is van plan om de penetratie van bestaande producten te verbeteren en nieuwe oplossingen te introduceren, in lijn met zijn streven om dit segment te verstoren en te innoveren. XP is van plan om de inkomsten uit het corporate & SMB-segment met 1,2-2,5 keer te verhogen, van R$0,8 miljard in Q3 2023 (TTM) tot ongeveer R$1,8-R$2,8 miljard in 2026.

De strategische visie van XP wordt dan ook gekenmerkt door een streven naar veelzijdige groei, waarbij gebruik wordt gemaakt van de sterke punten in de retail- en bedrijfssegmenten. De nadruk die het bedrijf legt op het leveren van superieure adviesdiensten, het uitbreiden van cross-sell initiatieven en het aanboren van de achtergestelde zakelijke en MKB-markt weerspiegelt een proactieve benadering om het financiële aanbod te diversifiëren en te verbeteren.

Financiële prestaties XP aandelen

De financiële resultaten van XP over de laatste twaalf maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 1. De inkomsten stegen tot $2.771 miljoen, een stijging van 7,0% ten opzichte van boekjaar 2022.
 2. Het bedrijfsresultaat steeg met 12,0%, van $750,3 miljoen in boekjaar 2022 naar $840,4 miljoen TTM, waarbij de brutowinstmarge verbeterde van 29,0% naar 30,3%.
 3. Het nettoresultaat steeg met 3,9%, van $ 694,8 miljoen in boekjaar 2022 naar $ 722,1 miljoen TTM. De nettomarge daalde van 26,8% naar 26,1% door gestegen rentelasten.

De kasstromen van XP hebben de afgelopen jaren aanzienlijk geschommeld, maar momenteel slaagt het bedrijf erin om positieve kasstromen te genereren. De TTM operationele kasstroom (FFO) bedroeg $1.064 miljoen, een stijging van 2,03 keer vergeleken met FY 2022, dankzij verbeteringen in het werkkapitaal. Aangezien de activiteiten van het bedrijf niet kapitaalintensief zijn, heeft de vrije kasstroom (FCF) dezelfde dynamiek als FFO, en in de afgelopen 12 maanden bedroeg FCF $ 994,7 miljoen, een stijging van 2,06 keer ten opzichte van FY 2022.

De financiële prestaties van XP in Q3 2023 worden hieronder weergegeven:

 1. De omzet steeg met 22,5%, van $691,2 miljoen naar $846,4 miljoen op jaarbasis.
 2. Het bedrijfsresultaat steeg met 24,1%, van $ 211,9 miljoen naar $ 262,9 miljoen op jaarbasis.
 3. Het nettoresultaat steeg met 13,1%, van $196,8 miljoen naar $222,6 miljoen op jaarbasis.

Over het algemeen bleken de resultaten in lijn met de marktconsensus. XP rapporteerde voor het derde kwartaal van 2023 een winst per aandeel op verwaterde basis van R$1,96 (US$0,40), een stijging ten opzichte van R$1,80 op jaarbasis tegenover de analistenverwachting van R$1,98. De netto-inkomsten van R$4,13 miljard overtroffen bovendien de analistenverwachting van R$3,84 miljard. Bovendien versloeg de netto-inkomsten van R$4,13 miljard de analistenverwachtingen van R$3,84 miljard.

De balans van XP is de afgelopen kwartalen verslechterd door de toegenomen schulden:

 1. De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, staat op 26%, binnen het sectorgemiddelde van 4%-26%, maar dicht bij de hoogste drempel.
 2. Op 30 september 2023 bedroeg de totale schuld US$12,2 miljard, een stijging van 22% ten opzichte van 31 december 2022. Met de gerapporteerde liquide middelen en kortetermijninvesteringen van US$759,5 miljoen resulteert dit in een nettoschuld van US$11,4 miljard.
 3. Het bedrijf verdiende $883,1 miljard aan TTM EBITDA en daarom is de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA 13,6x. Dit niveau is vrij hoog, maar gezien de financiële kenmerken van XP's activiteiten zal het bedrijf in staat zijn om aan zijn verplichtingen te voldoen.
 4. De rentelasten van XP bedroegen $27,72 miljoen in Q3 2023 en $118,3 miljoen TTM. Met een TTM EBIT van $840,4 miljoen bedraagt de huidige rentedekkingsratio 7,5x.

Aandelen waardering XP aandelen

XP handelt met een premie ten opzichte van zijn sectorgenoten op basis van gemiddelde multiples: EV/Sales - 8,61x, EV/EBITDA - 27,38x, P/FFO - 4,15x en P/E - 18,75x. De premie wordt voornamelijk verklaard door de solide financiële resultaten van het bedrijf, de sterke groei ondanks macro-economische tegenwind en de veelbelovende strategie die, als deze wordt geïmplementeerd, de activiteiten van XP bijna zal verdubbelen. XP biedt dus het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

XP Inc.

XP

8.61

27.38

4.15

18.75

PagSeguro Digital Ltd.

PAGS

0.96

2.08

4.53

11.05

StoneCo Ltd.

STNE

2.09

3.62

10.69

26.38

Inter & Co Inc.

INTR

3.70

3.38

3.63

52.99

CIELO SA Betalingsinstelling

CIEL3

2.61

6.73

6.61

6.04

Nu Holdings Ltd.

NU

6.04

44.27

8.50

108.82

BB Seguridade Participacoes SA

BBSE3

6.30

6.60

8.53

8.11

Het minimale koersdoel van HSBC is $28,0 per aandeel, terwijl UBS Group XP waardeert op $33,0 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street staat de marktprijs van het aandeel op $30,2, wat een opwaarts potentieel van 27,7% impliceert.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

BTG Pactual

05-dec-2023

$30.0

26.1%

JPMorgan Chase & Co.

05-dec-2023

$30.0

26.1%

HSBC

27-nov-2023

$28.0

17.7%

UBS Groep

01-sep-2023

$33.0

38.7%

Citigroup

21-aug-2023

$30.0

26.1%

Belangrijkste risico's voor dit potentieel beste aandeel in 2024

 • De handelsvolumes van XP zijn voornamelijk geconcentreerd bij een beperkte groep cruciale institutionele makelaarsklanten, waardoor de transactiekosten van de onderneming afhankelijk zijn van het onderhouden van sterke relaties met deze klanten. Bovendien heeft het bedrijf geen langetermijncontracten met de meeste institutionele makelaarsklanten.
 • Door de tweeklassenstructuur van de gewone aandelen van XP ligt de meerderheid van het beschikbare stemrecht bij de controlerende aandeelhouder van het bedrijf, XP Control, waardoor deze de meerderheid van de bestuursleden kan kiezen. Deze structuur beperkt de invloed van individuele aandeelhouders op de beslissingen van het bedrijf aanzienlijk door middel van stemmen.
 • De Braziliaanse regering oefent een aanzienlijke invloed uit op de Braziliaanse economie. Economische en politieke onzekerheid in Brazilië en de perceptie van deze omstandigheden op de internationale financiële markten kunnen een negatieve invloed hebben op de activiteiten van XP.
 • Gebrekkige infrastructuur en een tekort aan arbeidskrachten in Brazilië kunnen de economische groei beïnvloeden en een wezenlijk nadelig effect hebben op XP, aangezien de prestaties van het bedrijf afhankelijk zijn van de algemene gezondheid en groei van de Braziliaanse economie. De groei van het Braziliaanse BBP wordt beperkt door een ontoereikende infrastructuur, waaronder potentiële energietekorten en een gebrekkige transport-, logistiek- en telecommunicatiesector, algemene stakingen, het gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten en het gebrek aan private en publieke investeringen in deze gebieden, wat een impact heeft op de productiviteit en efficiëntie. 

Beste aandelen 2024: Hewlett Packard Enterprise 

 • Ticker: HPE
 • Toegangsprijs: $16,6
 • Richtprijs: $20,6
 • Potentieel: 24,1%
 • Horizon: 8 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Over HPE: 's Werelds grootste pc-fabrikant met 24,1% opwaarts potentieel

Hewlett Packard Enterprise (HPE) is een toonaangevend wereldwijd technologiebedrijf, een fabrikant van servers, supercomputers, opslagsystemen en netwerken, evenals netwerkapparatuur en cloudinfrastructuur. Hewlett Packard Enterprise werd in 2015 opgericht als gevolg van de splitsing van Hewlett-Packard in twee bedrijven. Het hoofdkantoor is gevestigd in Delaware, de VS.

Wat is het idee over deze potentiële beste voorraad in 2024?

 • De industrie voor kunstmatige intelligentie (AI) supercomputers zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 22% in 2023-2028 om aan het einde van de voorspellingsperiode 3,3 miljard dollar te bereiken.
 • Hewlett Packard Enterprise ontving een recordaantal orders voor zijn Cray XD supercomputers in H2 FY 2024.
 • Het bedrijf ontwikkelt een partnerschap met Nvidia en is ook actief op de markt voor fusies en overnames, met vier overnames in 2023.
 • Hewlett Packard Enterprise heeft een aandeleninkoopprogramma dat gelijk staat aan 4,62% van de marktkapitalisatie van het bedrijf en keert dividenden uit met een jaarlijks rendement van 3,14%.

Waarom dit een potentieel beste aandeel is voor 2024: Hewlett Packard Enterprise?

Reden 1. Hoge diversificatie van bedrijven

Hewlett Packard Enterprise is een belangrijke speler op de computermarkt met breed gediversifieerde activiteiten op het gebied van analyse, gegevensverwerking en datawarehousingtechnologieën.

 1. Het Compute-segment richt zich op high-performance servers die worden gebruikt voor snelgroeiende workloads op gebieden als virtuele werkruimten, datamanagement en visualisatie. Het segment omvat ook het HPE GreenLake edge-to-cloud platform, dat cloud computing diensten levert via een Software as a Service (SaaS) model.
 2. Het HPC en AI segment produceert geïntegreerde systemen bestaande uit software en hardware ontworpen voor High-Performance Computing (HPC), artificial intelligence (AI) ondersteuning, data analytics en transactieverwerking voor overheid en commerciële klanten wereldwijd. (Hieronder meer over dit segment).
 3. Het Storage-segment biedt een reeks oplossingen voor gegevensopslag en -verwerking via de clouddiensten van het bedrijf. Het Storage-segment biedt een reeks oplossingen voor gegevensopslag en -verwerking via de clouddiensten van het bedrijf.
 4. Het Intelligent Edge segment produceert een collectie van Aruba-branded hardware producten die zijn ontworpen om bedrijven te digitaliseren door middel van Internet of Things en edge computing mogelijkheden.
 5. Het segment Financiële Diensten vergemakkelijkt de toegang van klanten tot de producten en diensten van het bedrijf via leasing en andere financieringsmodellen.
 6. Het segment Bedrijfsinvesteringen en overige genereert inkomsten door het leveren van adviesdiensten en softwareverkoop en aanverwante diensten aan de telecommunicatie-industrie. 

De faciliteiten van Hewlett Packard Enterprise zijn verspreid over de hele wereld, met een aanwezigheid in de VS, Puerto Rico, Tsjechië, Mexico, China, Maleisië, Taiwan en Singapore, waardoor het bedrijf de logistieke kosten en landenrisico's kan beperken.

De omzet van Hewlett Packard Enterprise is gediversifieerd naar geografische segmenten: Noord-Amerika en Latijns-Amerika zijn goed voor iets minder dan 40% van de inkomsten van het bedrijf. De op één na belangrijkste regio is EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika), die 36,1% van de totale inkomsten genereert. Het wordt gevolgd door Azië-Pacific en Japan, goed voor 23,9% van de inkomsten.

De kasstromen van Hewlett Packard Enterprise zijn dus aanzienlijk gediversifieerd, waardoor het bedrijf kan profiteren van een hele reeks wereldwijde trends op het gebied van productiedigitalisering en data-analyse. Een van de belangrijkste groeimotoren voor het bedrijf is mogelijk de supercomputeractiviteit, die deel uitmaakt van het HPC- en AI-segment.

Reden 2. AI supercomputer marktgroei

De huidige fase van wereldwijde technologische ontwikkeling wordt gekenmerkt door een steeds toenemende hoeveelheid informatie. Volgens Statista is de hoeveelheid gegevens die jaarlijks wordt verwerkt de afgelopen 20 jaar vertienvoudigd en wordt deze nu geschat op honderden zettabytes.

Volgens HUAWEI TECH zullen in de nabije toekomst programma's waarvan de werking gerelateerd is aan data-analyse steeds meer informatie genereren. Autonoom rijdende technologieën, genetische tests en hersenonderzoek genereren nu al informatie op petabyte-schaal (1 petabyte = 1,05 miljoen gigabyte).

Met de toenemende hoeveelheid gegevens heeft de mensheid technologieën nodig die deze snel kunnen verwerken. Een daarvan is Supercomputing op basis van kunstmatige intelligentie.

Deze computers bevatten honderdduizenden krachtige processors en een grote hoeveelheid geheugen. Kunstmatige intelligentiemodellen worden gebruikt om rekenprocessen en gegevensinterpretatie aan te sturen, wat gegevensanalyse kan vereenvoudigen en transformeren, waardoor de snelheid van gegevensverwerking toeneemt.

De AI-supercomputerindustrie groeit momenteel in een enorm tempo, waarbij veel technologiebedrijven voortdurend nieuwe samenwerkingsverbanden aankondigen om de krachtigste prototypes te bouwen. Volgens Cision PR Newswire zal de markt voor AI-supercomputers in de periode 2023-2028 naar verwachting groeien met een CAGR van 22,0% en aan het einde van de prognoseperiode 3,3 miljard dollar bedragen.

De vraag naar deze technologie wordt gedreven door toepassingsdoelen: bedrijven die clouddiensten leveren (SaaS, PaaS) hebben de meest efficiënte en snelste gegevensverwerking nodig om concurrentievoordeel te behalen. Volgens McKinsey's 2023 Modern Technology Review geldt: hoe meer rekenkracht een computer heeft, hoe minder kosten er nodig zijn om hem te produceren en te bedienen per eenheid verwerkte informatie.

Hewlett Packard Enterprise is een van de belangrijkste spelers in deze markt. Het bedrijf produceert krachtige computerapparatuur, biedt oplossingen voor de verwerking van grote hoeveelheden gegevens en tools voor informatieopslag. Tegelijkertijd bleef de vraag naar opslagsystemen stabiel en vertoonde deze in het vierde kwartaal van boekjaar 2023 voor het derde achtereenvolgende kwartaal groei, aldus het management van het bedrijf.

Supercomputers van Hewlett Packard Enterprise zijn erg populair op de markt. Ze worden consequent opgenomen in de maandelijkse ranglijsten van de top 10 meest krachtige computers. Het leiderschap van het bedrijf in de AI-markt zorgt voor een grote vraag en een gestaag groeiend klantenbestand.

Zo is het Japanse National Institute of Information and Communications Technology onlangs overgestapt op HPE Cray XD supercomputers om een AI-gebaseerde meertalige communicatietool te ontwikkelen voor het verwerken, vertalen en interpreteren van tekst en afbeeldingen in 17 talen.

Met zijn sterke marktpositie trekt Hewlett Packard Enterprise aanzienlijke investeringen aan, met name van bedrijven in de publieke sector. In november 2023 investeerde de Britse overheid 225 miljoen pond om de krachtigste supercomputer van het land te bouwen met de hulp van Hewlett Packard Enterprise en de Universiteit van Bristol.

Volgens het bedrijf groeit het aantal orders voor zijn Cray XD supercomputers en APU-processors (die de centrale en grafische processors met elkaar verbinden) in 2023 aanzienlijk. In het vierde kwartaal stegen de orders met 41,2% van $1,7 miljard naar $2,4 miljard.

Hewlett Packard Enterprise's HPC en AI segment, dat supercomputers produceert, rapporteerde de hoogste omzet in de geschiedenis van het bedrijf in Q4 FY 2023.

Gezien de steeds groter wordende hoeveelheid informatie maakt de high-performance computing-industrie dus een aanzienlijke groei door. Aangezien Hewlett Packard Enterprise een van de belangrijkste spelers op de markt is, kunnen de huidige trends een belangrijke motor worden voor de groei van het bedrijf.

Reden 3. Samenwerkingsverbanden en overnames

Hoewel de technologiemarkt behoorlijk competitief is, gaan veel bedrijven in de sector partnerships aan om expertise te delen en efficiëntere producten op de markt te brengen.

Een belangrijke partner van Hewlett Packard Enterprise is Nvidia, een andere grote speler op de markt van supercomputers. Zo zijn Hewlett Packard Enterprise en Nvidia onlangs een samenwerking aangegaan om een technologie te introduceren die het proces van tuning en training van generatieve AI vereenvoudigt. Zoals vertegenwoordigers van het management van Hewlett Packard Enterprise opmerkten tijdens de Q4 FY 2023 conference call voor investeerders, zal de samenwerking met Nvidia de producten van het bedrijf niet van hun technologische uniciteit beroven, maar ze juist aanvullen.

Daarnaast is Hewlett Packard Enterprise onlangs een samenwerking aangegaan met Dark Bite, een leverancier van high-performance groene cloud datacenters. Als gevolg van de overeenkomst heeft Hewlett Packard Enterprise nog een klant binnengehaald voor de levering van zijn HPE Cray supercomputers.

Naast het creëren van partnerschappen is Hewlett Packard Enterprise actief betrokken bij fusies en overnames. In 2023 deed het bedrijf bijvoorbeeld vier belangrijke overnames.

In januari 2023 nam Hewlett Packard Enterprise Pachyderm over, waarmee het zijn competenties op de markt voor kunstmatige intelligentiemodellen uitbreidde.

Een andere overname, van de leverancier van 4G- en 5G-oplossingen Athonet, kostte Hewlett Packard Enterprise 490 miljoen dollar en gaf het bedrijf toegang tot het klantenbestand van Athonet in de communicatiemarkt, wat HPE als een interessante uitbreidingsmogelijkheid ziet.

Daarnaast heeft Hewlett Packard Enterprise zijn positie in de markt voor cloudbeveiliging versterkt met de overname van Axis Security ter waarde van $ 412 miljoen. Het Security Services Edge (SSE) platform van Axis Security voorziet in de behoefte van klanten om de prestaties van applicaties en de netwerkbeveiliging te verbeteren naarmate meer externe gebruikers en bedrijven migreren naar de cloud.

De laatste deal in een reeks fusies en overnames in 2023 was de overname van OpsRamp, specialist in IT-operatiebeheer, ter waarde van $307 miljoen. Het platform van het bedrijf bewaakt en beheert IT-infrastructuur, cloudbronnen, workloads en applicaties voor hybride en multi-cloudsystemen. Deze overname breidt de functionaliteit van het bestaande platform van Hewlett Packard Enterprise, HPE GreenLake, uit bij het digitaliseren van bedrijfsprocessen en het verplaatsen ervan naar de cloud.

Vóór 2023 had Hewlett Packard Enterprise sinds 2021 geen enkele fusie- en overnametransactie. Deze trend benadrukt dat het bedrijf actief nieuwe markten betreedt en op zoek is naar nieuwe niches voor bedrijfsgroei. Gezien de partnerschappen van Hewlett Packard Enterprise met grote spelers in de computerindustrie, zou dit kunnen leiden tot een verbetering van de financiële prestaties van het bedrijf in de komende kwartalen.

Reden 4. Terugkoopprogramma en dividenden 

Volgens het onlangs gepubliceerde kwartaalbericht verwacht het bedrijf 65%-75% van zijn vrije kasstroom terug te geven aan aandeelhouders in de vorm van dividenden en aandeleninkoop in het fiscale jaar 2024.

Hewlett Packard Enterprise begon zijn inkoopprogramma in 2015 met een geautoriseerd bedrag van $ 3 miljard, en sindsdien zijn de limieten verschillende keren verhoogd. In boekjaar 2023 kocht het bedrijf voor $ 0,42 miljard aan aandelen en aan het eind van het jaar bedroeg het toegestane bedrag van het programma ongeveer $ 1 miljard, of 4,62% van de marktkapitalisatie van het bedrijf. 

Daarnaast betaalt Hewlett Packard Enterprise een dividend met een geannualiseerd rendement van 3,14% vanaf Q1 FY 2024, omdat het bedrijf aan het eind van het vierde kwartaal zijn kwartaaldividend verhoogde van $ 0,12 naar $ 0,13 per aandeel. 

Financiële prestaties HPE

Het boekjaar van Hewlett Packard Enterprise eindigt in oktober. De resultaten van het bedrijf in boekjaar 2023 kunnen als volgt worden samengevat:

     De totale inkomsten bedroegen 29,14 miljard, een stijging van 2,24% ten opzichte van boekjaar 2022.

     Het bedrijfsresultaat steeg van $0,78 miljard naar $2,09 miljard. De brutowinstmarge steeg van 2,74% naar 7,17%.

De      netto-inkomsten bedroegen $2,03 miljard vergeleken met $0,87 miljard aan het einde van vorig jaar. De nettomarge steeg van 3,05% naar 6,95%. 

Inkomsten en winst stegen dankzij omzetgroei in alle segmenten, wat het bedrijf hielp om financiële recordresultaten te behalen. Tegelijkertijd is het vermeldenswaard dat de productiekosten aanzienlijk werden geoptimaliseerd, wat leidde tot een stijging van de operationele en nettowinstmarges.

     In boekjaar 2023 daalde de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten licht naar $4,43 miljard tegenover $4,59 miljard voor boekjaar 2022.

De vrije kasstroom steeg van $1,79 miljard naar $2,24 miljard in boekjaar 2023.

De operationele kasstroom daalde voornamelijk door een verlaging van het werkkapitaal, terwijl de stijging van de vrije kasstroom het gevolg was van een verlaging van de investeringsuitgaven in het fiscale jaar 2023.

Hewlett Packard Enterprise heeft een gezonde balans:

     De totale schuld is $12,35 miljard.

     Kasequivalenten waren goed voor $4,27 miljard.

     Netto schuld ten opzichte van EBITDA LTM ratio is 1,7x.

De dekkingsratio van de rentelasten is 13,4x.

Dit niveau van schuldenlast geeft de stabiele financiële toestand van het bedrijf aan.

Hewlett Packard Enterprise voorspelt positieve financiële prestaties voor het eerste kwartaal en het volledige fiscale jaar 2024:

De financiële kracht van het bedrijf en de projecties van het management dragen dus bij aan het vertrouwen van beleggers in het waardepotentieel van het aandeel.

Aandelen waardering HPE 

Hewlett Packard Enterprise handelt tegen een industriegemiddelde P/FCF van 13,00x en wordt verdisconteerd door EV/Sales van 0,70x, EV/EBITDA van 6,04x, P/E van 10,53x en Fwd P/E van 7,61x.

welke-aandelen-kopen-voor-beginnen-2024

Het gemiddelde koersdoel van de acht grootste investeringsbanken op Wall Street is $18 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd volgens het sectorgemiddelde en historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $20,6 per aandeel, wat een potentiële stijging van 24,1% betekent.

aandelen-analyses-2024

Belangrijkste risico's voor dit potentieel beste aandeel in 2024

 1. Mogelijke technologische kloof. Als Hewlett Packard Enterprise er in de toekomst niet in slaagt hogere prestaties van zijn oplossingen te bereiken, kan dit de vraag naar de apparatuur van het bedrijf doen afnemen.
 2. Hewlett Packard Enterprise is actief betrokken bij fusies en overnames. Als nieuwe ondernemingen er niet in slagen om succesvol te integreren in de huidige activiteiten, kan dit een negatieve invloed hebben op de houding van investeerders ten opzichte van het bedrijf.
 3. Hewlett Packard Enterprise levert cloud computing-diensten en staat daarom bloot aan de risico's van cyberaanvallen en datalekken. De realisatie van een dergelijk scenario zou de relatie van het bedrijf met zijn klanten negatief kunnen beïnvloeden.

Beste aandelen 2024: Tenaris S.A.

Tenaris S.A. (TS) houdt zich bezig met de productie en levering van stalen buizen. Tot haar producten behoren stalen mantelbuizen, stalen buizen, pijpleidingen, mechanische en structurele pijpen, koudgetrokken pijpen, hoogwaardige verbindingen en koppelingen, opgerolde buizen en zuigerstangen. Tenaris levert aan een gevarieerd klantenbestand bestaande uit olie- en gasbedrijven, booraannemers en industriële fabrikanten. Het bedrijf breidt ook zijn productportfolio uit met nieuwe producten voor de groene energiemarkt. Het bedrijf is wereldwijd actief, met productieactiviteiten in 15 landen en servicecentra in 25 landen. De aandelen van Tenaris staan genoteerd op de Mexicaanse en de Italiaanse beurs, terwijl de ADR-aandelen genoteerd staan op de NYSE. Het bedrijf is georganiseerd naar Luxemburgs recht en werd opgericht in 2001.

Instapprijs: $32,8 - $33,2

Richtprijs: $44,0

Potentieel: 25,5%

Horizon: 12 maanden

Risico: Middelmatig

Positiegrootte: 2%

Waarom zou Tenaris een van de beste aandelen voor 2024 kunnen zijn?

 1. Tenaris S.A. is een wereldwijde leverancier van buizen en aanverwante diensten voor de energie-industrie, voornamelijk de olie- en gasindustrie, met een gediversifieerde productportfolio en een aandeel van 23% in de wereldwijde vraag naar OCTG.
 2. Het bedrijf is afhankelijk van booractiviteiten over de hele wereld. Uit recente gegevens blijkt dat de greenfieldinvesteringen in olie- en gasprojecten in 2023-2024 het hoogste niveau sinds 2015 zullen bereiken, waarbij de VS, Noorwegen, Brazilië en het Midden-Oosten de hotspots zijn.
 3. Ondanks het feit dat Tenaris een industriële fabrikant is, heeft het bedrijf een robuuste winstgevendheid, met een brutomarge van ongeveer 42%, een operationele marge van 30,4% en een nettomarge van 21,0%. Deze marges zijn ongekend hoog voor het bedrijf.
 4. Het dividendrendement van Tenaris voor geheel 2023 kan hoger zijn dan 3,8%. Bovendien heeft Tenaris in november 2023 een aandeleninkoopprogramma van $ 1,2 miljard goedgekeurd, wat overeenkomt met ongeveer 75,4 miljoen aandelen, of 6,4% van het gewone aandelenkapitaal van Tenaris.
 5. Het bedrijf ziet een zeker potentieel in de energietransitie waarvoor innovaties nodig zijn. Op dit moment biedt Tenaris nieuwe producten voor waterstofopslag en -transport, koolstofafvang, -gebruik en -opslag, en geothermische energie, en het bedrijf is van plan zijn portfolio verder uit te breiden.

Redenen om Tenaris aandelen te kopen

Reden 1. Olie- en gasbedrijven verhogen investeringen in nieuwe projecten

Tenaris S.A. (TS) is een vooraanstaande wereldwijde leverancier van buizen en aanverwante diensten voor de energie-industrie en bepaalde andere industriële toepassingen. Het beschikt over een geïntegreerd productiesysteem dat de staalproductie, het walsen en vormen van buizen, de warmtebehandeling, het draadsnijden en de afwerking omvat. Bovendien heeft Tenaris een onderzoeks- en ontwikkelingsnetwerk (R&D) opgezet dat zich richt op uitbreiding van de productportfolio, verfijning van operationele processen en baanbrekende verbeteringen in producten die zijn ontworpen voor hernieuwbare energiebronnen en koolstofarme energietoepassingen. 

Het productportfolio van het bedrijf omvat:

 1. Volledig assortiment hoogwaardige producten voor gebruik bij alle soorten olie- en gasboringen, putafwerking en transport: naadloze en gelaste buizen, hoogwaardige verbindingen, OCTG (Oil Country Tubular Goods) met grote buitendiameter en connectoren, pijpleidingen, mechanische pijpen, accessoires, zuigerstangen en opgerolde buizen.
 2. Bepaalde industriële toepassingen: airbags, kranen, hydraulische cilinders.
 3. Productportfolio voor de energietransitie: opslag en transport van waterstof, afvang, gebruik en opslag van kooldioxide (CCUS), energiecentrales die gebruik maken van afval naar energie (bio-energie) en geothermische energie.

Tenaris levert aan een gevarieerd klantenbestand bestaande uit olie- en gasbedrijven, booraannemers en industriële fabrikanten. Het uitgebreide bereik van de onderneming strekt zich uit tot meer dan 30 landen, met productievestigingen in 15 landen en servicecentra in 25 landen, wat een waardevol voordeel biedt - nabijheid van klanten. In 2022 produceerde Tenaris wereldwijd meer dan 3,5 miljoen ton stalen buizen. Gezien de wereldwijde vraag naar OCTG van ongeveer 15 miljoen ton, bedraagt haar marktaandeel ongeveer 23%.

De vraag naar stalen buisproducten uit de energiesector is van oudsher volatiel en hangt af van de booractiviteiten - het aantal olie- en aardgasputten dat wordt geboord, voltooid en bewerkt, en de diepte en booromstandigheden van dergelijke putten - die op hun beurt afhankelijk zijn van het evenwicht tussen vraag en aanbod en de koolwaterstofprijzen. Veel analisten, waaronder vermogensbeheerders, ratingbureaus en brancheorganisaties, voorspellen dat de prijzen voor ruwe olie in 2024 hoog zullen blijven. Volgens Fidelity bijvoorbeeld zullen het krappe aanbod, het toegenomen geopolitieke risico en de toenemende wereldwijde vraag naar energie in 2024 waarschijnlijk aanhouden. Hoewel de investeringen in nieuwe olie- en gasprojecten toenemen, zal het enkele jaren duren voordat het grootste deel van het nieuwe aanbod online komt, wat de prijzen zou moeten blijven ondersteunen.

Bovendien heeft Fitch Ratings onlangs de aannames voor de Brent en WTI oliebenchmark voor 2024 verhoogd van respectievelijk $75,0/bbl naar $80,0/bbl en van $70,0/bbl naar $75,0/bbl. Deze aannames worden ondersteund door de aanhoudende pogingen van OPEC+ om de olieproductie te verlagen en de prijzen te ondersteunen. Deze maatregel zal waarschijnlijk leiden tot een tekort van naar verwachting 1,38 miljoen vaten per dag (bpd) in 2023, gevolgd door een bescheiden tekort van 430.000 bpd in 2024, aldus KAPSARC. Het IEA verhoogde ook zijn voorspelling voor de groei van de vraag naar olie van 880.000 bpd naar 930.000 bpd in 2024, maar ging ervan uit dat de markt begin 2024 naar een overschot zou kunnen verschuiven omdat de groei van de vraag lager zal zijn dan in 2023 en er nog steeds verhoogde economische risico's bestaan.

Een omgeving met hoge prijzen maakt nieuwe projecten lucratiever. Na een paar jaar van onderinvesteringen als gevolg van de trage economische activiteit tijdens de COVID-19 pandemie, breiden olie- en gasbedrijven hun investeringsprogramma's uit. Volgens Rystad Energy zullen de jaarlijkse greenfieldinvesteringen in olie- en gasprojecten, zowel onshore als offshore, in 2023-2024 naar verwachting de 170 miljard dollar overschrijden, het hoogste niveau sinds ten minste 2015, met uitzondering van 2019. Naar verwachting zal 68% van alle gesanctioneerde conventionele koolwaterstoffen in 2023-2024 naar offshore gaan, tegenover 40% in de periode 2015-2018. In totaal staat er voor de komende twee jaar $ 214 miljard aan nieuwe investeringen in offshoreprojecten gepland. 

Wat geografische trends betreft, zullen de volgende regio's naar verwachting olie- en gashaarden worden: 

 1. In de Verenigde Staten heeft de productie van ruwe olie het record van vóór de pandemie van 13,00 miljoen bpd overtroffen, tot 13,24 miljoen bpd in 2023. Het is moeilijk om te bepalen hoeveel productieopwaarts de Amerikaanse olieproducenten hebben door de stijgende productiekosten, de maturiteit van de schalieproducerende regio's, de toegenomen kapitaaldiscipline en het lagere aantal booreilanden. Sommige van hen verhogen echter hun budgetten. Chevron bijvoorbeeld verwacht in 2024 wereldwijd tussen 18,5 en 19,5 miljard dollar uit te geven aan nieuwe olie- en gasprojecten, een stijging van 11% ten opzichte van dit jaar. Ongeveer de helft van het budget is bestemd voor projecten in de VS. Daarnaast is Exxon Mobil van plan om tot 2027 jaarlijks wereldwijd zo'n 22 tot 27 miljard dollar uit te geven. 
 2. Olie- en gasbedrijven die actief zijn in Noorwegen zullen naar verwachting 240 miljard kronen (21,85 miljard dollar) investeren in 2024, tegenover 220,5 miljard in 2023, en meer dan eerder werd verwacht (194,3 miljard kronen). De stijging is echter niet alleen het gevolg van nieuwe ontwikkelingen en een grotere reikwijdte van lopende projecten, maar ook van inflatie en een zwakke munt.
 3. Het Midden-Oosten staat bovenaan de lijst van wereldwijde aanjagers van offshore-activiteiten. Het ziet ernaar uit dat de groei van de offshore-uitgaven in de regio ten minste de komende drie jaar zal aanhouden, van 33 miljard dollar in 2023 tot 41 miljard dollar in 2025.
 4. Petrobras heeft onlangs haar strategische plan voor de vijfjarige periode 2024-2028 gepresenteerd. De kapitaaluitgaven voor deze periode bedragen in totaal $102 miljard, 31% meer dan in het vorige plan, waarvan 39% is gepland voor 2024-2025 ($18,5 miljard voor 2024 en $21,0 miljard voor 2025). Deze stijging heeft voornamelijk te maken met nieuwe projecten en kosteninflatie.

Tenaris is door haar wereldwijde aanwezigheid uitzonderlijk gepositioneerd om van deze trends te profiteren. Het bedrijf heeft zijn verkoopmix de afgelopen vier jaar aanzienlijk geëvolueerd. In 2022 ging 58,7% van de omzet naar de Noord-Amerikaanse markt, tegenover 47,2% in 2018. Zuid-Amerika is de op een na grootste markt voor Tenaris, met een omzetaandeel van 21,7% dat sinds de afgelopen vier jaar niet significant is veranderd. Het aandeel van het segment Midden-Oosten & Afrika is echter drastisch gedaald, van 20,4% in 2018 naar 8,8% in 2022.

In 2022 heeft Tenaris belangrijke mijlpalen bereikt die de basis kunnen leggen voor haar toekomstige groei:

 1. Het bedrijf heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met Exxon Mobil, waarmee het zijn rol als belangrijke leverancier voor de offshore-activiteiten van Exxon Mobil in Guyana heeft verstevigd.
 2. Tenaris heeft strategische overeenkomsten gesloten met Petrobras, waarmee het bedrijf zijn verbintenis hernieuwt om te leveren aan de pre-salt activiteiten van de Braziliaanse energiegigant.
 3. Het verlengde een wereldwijde langetermijnovereenkomst met ENI.
 4. Het bedrijf verstevigde ook zijn positie in het Midden-Oosten door de consolidatie van een langetermijnovereenkomst met ADNOC en de verlenging van een langetermijnovereenkomst met QatarGas.
 5. Tenaris verlengde haar langetermijnovereenkomsten met YPF en Pemex.
 6. Het kreeg ook leveringsovereenkomsten voor grote gaspijpleidingprojecten voor het Vaca Muerta-veld in Argentinië en de uitbreiding van het North Field in Qatar.

Deze resultaten onderstrepen de bekwaamheid van Tenaris in het aangaan en onderhouden van strategische partnerschappen, waardoor Tenaris zich positioneert als een belangrijke speler in het mondiale energielandschap.

Reden 2. Marktleider in winstgevendheid en aandeelhoudersrendement

In de analyse van het bedrijfsmodel van Tenaris heeft het bedrijf prijzenswaardige resultaten en gunstige trends laten zien. Ondanks het feit dat Tenaris een industriële fabrikant is, heeft het bedrijf opmerkelijke financiële prestaties geleverd, gekenmerkt door robuuste marges. In de afgelopen twaalf maanden behaalde het bedrijf een brutomarge van 42,9%, een operationele marge van 30,4% en een nettomarge die aanzienlijk verbeterde tot 21,0%. Deze marges vertegenwoordigen ongekende hoogtepunten voor Tenaris en markeren een aanzienlijke vooruitgang sinds ten minste het jaar 2016. Dergelijke uitstekende financiële prestaties onderstrepen de efficiëntie en winstgevendheid van de operationele inspanningen van het bedrijf.

Dankzij deze winstniveaus kan Tenaris terugkeren naar stabiele en voorspelbare dividendbetalingen. In de afgelopen negen jaar varieerde het dividend per ADR van $ 0,26 tot $ 1,02. Dit resulteerde in een gemiddeld dividendrendement van 2,87%. Dit resulteerde in een gemiddeld dividendrendement van 2,87%. In 2022 bleken de betalingen aan aandeelhouders sinds 2015 recordhoog, met $1,02 per ADR, 3,54% dividendrendement en 24% uitbetalingsratio. De recente financiële resultaten toonden aan dat Tenaris in staat is om dividendbetalingen niet alleen op hetzelfde niveau te houden, maar ook te verhogen:

 1. De netto inkomsten voor het gehele jaar bedroegen $2.812 miljoen en de inkomsten toerekenbaar aan het eigen vermogen - $2.789 miljoen.
 2. De cumulatieve vrije kasstroom (FCF) bedroeg $3.105 miljoen.
 3. Gezien het totale aantal uitstaande aandelen van 1,18 miljard en ADR's van 590,3 miljoen (1 ADR is gelijk aan 2 aandelen), zou Tenaris $ 602,1 miljoen moeten verdienen om $ 1,02 per ADR te betalen.
 4. Gewoonlijk betaalt het bedrijf twee keer per jaar dividend, en de tweede dividendbetaling is twee keer zo hoog als de eerste. In november 2023 betaalde Tenaris al een dividend van $ 0,40 per ADR, en het tweede dividend kan $ 0,80 per ADR of hoger zijn. Dit geeft ten minste $ 1,20 per ADR voor heel 2023.
 5. Een geschat dividend van $1,20 per ADR resulteert in een dividendrendement van 3,81% ten opzichte van een gemiddelde ADR-prijs in 2023 en een uitbetalingsratio van 25% ten opzichte van de cumulatieve jaarwinst (zonder resultaten over het vierde kwartaal van 2023). Tenaris heeft dus een enorm potentieel voor toekomstige dividendverhoging.

Bovendien heeft Tenaris op 1 november 2023 een aandeleninkoopprogramma goedgekeurd van maximaal $ 1,2 miljard (wat tegen de slotkoers van 1 november 2023 op de beurs van Milaan 75,4 miljoen aandelen zou vertegenwoordigen, of 6,4% van de uitstaande aandelen van Tenaris), dat binnen een jaar moet worden uitgevoerd. Het programma zal worden verdeeld in tranches, en de eerste tranche van $300 miljoen ging van start op 6 november 2023, en zal niet later eindigen dan 9 februari 2024. Gewone aandelen die worden ingekocht in het kader van de inkoop zullen te zijner tijd worden ingetrokken. De beslissing en de mogelijkheid om het inkoopprogramma te starten wordt gedreven door de aanzienlijke kasstroomgeneratie en sterke balans van het bedrijf.

Reden 3. Potentieel voor het navigeren door de groene transitie

Tenaris ziet haar toekomst verder gaan dan olie en gas en positioneert zich strategisch voor groei in de groene transitie. Het bedrijf erkent de noodzaak van de energietransitie, met als overkoepelend doel het leveren van schone en kosteneffectieve energieoplossingen, maar het tempo van de verandering zal geleidelijk zijn. Met name olie- en gasmultinationals beginnen hun strategieën aan te passen door meer te investeren in duurzame energie. Deze strategische verschuiving wordt gedreven door een tweeledig streven: inspelen op de eisen van de energietransitie en tegelijkertijd zorgen dat ze aan de vraag naar olie en gas kunnen voldoen. Tegelijkertijd werken ze actief aan het terugdringen van de uitstoot van hun activiteiten. Gezien de langdurige partnerschappen van Tenaris met veel olie- en gasmaatschappijen, staat de onderneming klaar om haar expertise in te zetten en bij te dragen aan het zich ontwikkelende energieparadigma.

De huidige energietransitie biedt een belangrijke kans om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor potentieel snelgroeiende segmenten zoals waterstoftransport en -opslag, CCUS en geothermische installaties. Tenaris heeft een reeks technologieën ontwikkeld die bijzonder geschikt zijn voor gebruik in waterstofopslag en -transport, waar de onderneming een snelgroeiende vraag ziet naar grote hogedrukvaten die worden gebruikt bij de bouw van waterstoftankstations voor zware voertuigen en bussen in Europa en Californië.

CCUS moet aanzienlijk worden opgeschaald om de doelstellingen van de energietransitie te halen en er zijn buizen en pijpleidingen nodig voor het transport. De hoge corrosiedruk van CO2 vereist hoogwaardige legeringen. Bepaalde huidige technologieën binnen de bestaande productportfolio's zijn bruikbaar voor deze doeleinden, wat OCTG-bedrijven ten goede komt.

Op dit moment bestaat de productportfolio van Tenaris voor de energietransitie uit het volgende aanbod:

 1. Waterstof. In 2021 introduceerde Tenaris THera - materiaaltechnologie voor alle waterstoftoepassingen. THera-toepassingen omvatten waterstofopslagsystemen voor tankstations die ontworpen zijn voor drukken van 240 bar tot 1000 bar, buisaanhangwagens met aangepaste afmetingen en lengtes om het ontwerp voor betrouwbaar waterstoftransport te optimaliseren, evenals oplossingen voor industriële segmenten zoals raffinaderijen, koolwaterstofverwerking, staalfabrieken en groene/blauwe verwerking.
 2. CCUS. De producten van het bedrijf, waaronder eigen staalsoorten en TenarisHydril verbindingen, zijn op grote schaal gebruikt in CO2-injectieputten voor verbeterde oliewinning en in zoutkoepels. Het portfolio is goed uitgerust om de nieuwste uitdagingen aan te gaan die gepaard gaan met CCUS-injectieputten. In 2022 leverde Tenaris de buizen voor een pijpleiding voor het Northern Lights CCS-project in Noorwegen. Daarnaast kreeg Tenaris, na uitgebreide producttesten, een contract voor de levering van verbuizing voor CO2-injectieputten voor het HyNet-project in het Verenigd Koninkrijk.
 3. Geothermische energie. Tenaris heeft meer dan 30 jaar ervaring in de geothermische sector over de hele wereld, in landen als Italië, IJsland, Indonesië en Japan. We bieden klanten specifieke producten, zoals TenarisHydril premium verbindingen en eigen staalsoorten, buizen voor warmtewisselaars en allround ondersteuning, van het ontwerp van de put tot de installatie ter plaatse.
 4. Offshore & onshore windmolens & zonne-energie. Tenaris levert hoogprecieze, koudgetrokken en structurele warmgewalste naadloze buizen voor gebruik in wind- en zonne-energietoepassingen.
 5. Afvalenergie en biomassa. Het bedrijf levert oplossingen op maat voor toepassingen in afvalenergie- en biomassacentrales en biedt klanten een logistieke service voor meerdere bestemmingen en buislengtes tot 26 meter.

Hoewel de inkomsten uit deze segmenten relatief bescheiden blijven in vergelijking met de kernactiviteiten, is hun rol cruciaal binnen de context van de energietransitie. De voortdurende verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen is een verhaal voor de lange termijn en diversificatie in deze segmenten lijkt essentieel. Ze dragen niet alleen bij aan het aanpassingsvermogen van Tenaris aan de veranderende marktdynamiek, maar dienen ook als smeltkroes voor innovatie binnen de onderneming en als belangrijke aanjagers van groei in de toekomst.

Financiële prestaties Tenaris aandelen

De financiële TTM-resultaten van Tenaris kunnen als volgt worden samengevat:

 1. De inkomsten stegen tot $15,1 miljard, een stijging van 28,2% ten opzichte van boekjaar 2022.
 2. De brutowinst steeg met 37,7%, van $ 4,7 miljard in boekjaar 2022 naar $ 6,5 miljard TTM, waarbij de brutomarge verbeterde van 39,9% naar 42,9%.
 3. Het bedrijfsresultaat steeg met 49,3% en was goed voor $4,6 miljard. De brutowinstmarge steeg van 26,1% naar 30,4%.
 4. Het nettoresultaat steeg met 41,8%, van $ 2,5 miljard in boekjaar 2022 naar $ 3,6 miljard TTM. De nettomarge steeg van 21,7% naar 24,0%.

De kasstromen van Tenaris zijn de afgelopen vier jaar vrij stabiel geweest, met uitzondering van post-pandemie 2021. In de afgelopen twaalf maanden is het bedrijf erin geslaagd om recordhoge kasstromen te genereren, met een TTM operationele kasstroom (FFO) van $ 4,1 miljard, een stijging van 2,5 keer ten opzichte van 2022. De TTM vrije kasstroom (FCF) steeg van $ 0,8 miljard in 2022 naar $ 3,5 miljard, een stijging van 3,5 keer.

De financiële prestaties van het bedrijf voor het derde kwartaal van 2023 worden hieronder weergegeven:

 1. De omzet steeg met 8,8%, van $2,97 miljard naar $3,24 miljard op jaarbasis.
 2. De brutowinst verbeterde met 4,6%, van $1,21 miljard naar $1,26 miljard op jaarbasis.
 3. Het bedrijfsresultaat steeg met 8,1%, van $802,1 miljoen naar $866,8 miljoen op jaarbasis.
 4. Het nettoresultaat daalde met 10,1%, van $608,1 miljoen naar $546,8 miljoen op jaarbasis. Deze daling van het nettoresultaat is voornamelijk toe te schrijven aan inkomstenbelastingen die met 62,5% stegen en goed waren voor $278,2 miljoen in Q3 2023 vergeleken met $171,2 miljoen in Q3 2022.

De resultaten bleken nogal gemengd. Hoewel Tenaris de omzetverwachtingen van analisten versloeg ($3,24 miljard versus $3,22 miljard), miste het de winstverwachtingen, met een aangepaste winst van $0,91 per ADR voor Q3 2023 die achterbleef bij de gemiddelde verwachting van $1,43.

Tenaris handhaaft robuuste balans:

 1. De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, bedraagt 4%, wat veel lager is dan het sectorgemiddelde van 11% - 34%.
 2. Op 30 september 2023 bedroeg de totale schuld $ 741,9 miljoen, een daling van 11,8% ten opzichte van 31 december 2022. Met de gerapporteerde liquide middelen en kortetermijninvesteringen van $3,36 miljard resulteert dit in een nettokaspositie van $2,62 miljard.
 3. De TTM-financieringskosten van het bedrijf stegen met 133,7%, van $45,9 miljoen in boekjaar 2022 tot $107,4 miljoen in de afgelopen twaalf maanden. Deze kosten bestaan echter voornamelijk uit nettovalutatransacties en derivaten. Bovendien worden de financieringskosten volledig gedekt door rente-inkomsten die $ 173,3 miljoen bedroegen (TTM). Daarom bewijst het bedrijf zijn financiële stabiliteit, terwijl het in staat is om zijn investeringsprogramma en R&D-initiatieven te financieren.
 4. De omloopsnelheid van de voorraad voor boekjaar 2022 bedroeg 2,12x, wat betekent dat het bedrijf zijn voorraad tijdens het jaar gemiddeld om de 172 dagen omdraaide. In de afgelopen vier jaar bedroeg de gemiddelde omloopsnelheid van de voorraad 173 dagen. De TTM-omzetratio bedroeg 167 dagen, waarbij de voorraden daalden van $3,99 miljard in boekjaar 2022 naar $3,88 miljard (TTM).

Aandelen waardering Tenaris aandelen

Tenaris handelt dicht bij de gemiddelde multiples van haar peers, maar aanzienlijk lager dan haar historische multiples: EV/Sales - 1,15x, EV/EBITDA - 3,35x, P/FFO - 5,43x, P/E - 5,49x. Het bedrijf is echter wereldwijd aanwezig en gediversifieerd, blinkt uit in winstgevendheid en heeft een robuuste financiële positie, wat het leiderschap in de sector bewijst. Daarom biedt Tenaris het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

Div. termijnrendement

Tenaris S.A.

TS

1.15

3.35

5.43

5.49

3.34%

Vallourec SA

VC

0.70

2.99

12.99

6.09

2.01%

United States Steel Corp.

X

0.52

4.58

4.25

8.04

0.55%

Tubos Reunidos S.A.

TRG

0.63

2.79

6.79

1.11

-

JFE Holdings Inc.

5411

0.57

6.18

8.05

7.09

4.79%

Nippon Steel Corp.

5401

0.71

5.76

4.51

6.76

4.62%

ArcelorMittal SA

MT

0.41

4.51

4.34

5.16

1.99%

Het minimale koersdoel van Evercore ISI is $36,0 per ADR, terwijl Piper Sandler Companies Tenaris waardeert op $43,0 per ADR. Volgens onze consensus staat de reële marktwaarde van het aandeel op $44,0, wat een opwaarts potentieel van 27,5% inhoudt.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

Zephirin Group Inc.

13-nov-2023

$38.0

15.5%

Stifel, Nicolaus & Company Inc.

07-nov-2023

$42.0

27.7%

Evercore ISI

06-nov-2023

$36.0

9.4%

Piper Sandler Bedrijven

03-nov-2023

$43.0

30.7%

TD Cowen

03-nov-2023

$41.0

24.6%

Santander

08-sep-2023

$43.0

30.7%

Belangrijkste risico's voor dit potentieel beste aandeel in 2024

 1. Tenaris volgt de energiecycli en is afhankelijk van de booractiviteit, die wordt bepaald door de huidige en toekomstige olie- en gasprijzen. Een langdurige of ernstige prijsdaling, die door een reeks factoren kan worden beïnvloed, zou kunnen leiden tot minder booractiviteiten en een verminderde vraag naar buizen van Tenaris.
 2. De wereldwijde markt voor stalen buizen is zeer concurrerend, met als belangrijkste concurrentiefactoren prijs, kwaliteit, service en technologie. De afgelopen jaren zijn er aanzienlijke investeringen gedaan, vooral in China maar ook in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, om de productiecapaciteit van naadloze stalen buizen te verhogen.
 3. De verkoop van het bedrijf kan worden beïnvloed als gevolg van antidumping- en compenserende rechtenprocedures of door het opleggen van andere invoerbeperkingen of vereisten met betrekking tot lokale inhoud, omdat het bedrijf producten uit verschillende landen exporteert en importeert en, in veel rechtsgebieden, de binnenlandse productie aanvult met geïmporteerde producten.
 4. Aangezien Tenaris aanzienlijke activiteiten heeft in internationale markten zoals Brazilië, Argentinië, China en Colombia, is de onderneming blootgesteld aan het risico van verhoogde economische en politieke instabiliteit in deze rechtsgebieden.
 5. Staalproductie brengt doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid vaste kosten met zich mee. Als de vraag naar producten plotseling verandert, is de mogelijkheid van Tenaris om kosten te besparen beperkt en is de kans groter dat de marges dalen in vergelijking met bedrijven met een flexibelere kostenstructuur.

Beste aandelen 2024: P10. Onderneming in de markt voor alternatief vermogensbeheer met een opwaarts potentieel van 42%.

P10 (PX) is een investeringsmaatschappij die verschillende oplossingen biedt voor alternatieve vermogensbeheerders. Het bedrijf is actief op de markten voor private equity, durfkapitaal, impact investing en onderhandse leningen. Tot de klantenkring van het bedrijf behoren pensioenfondsen, schenkingen, financiële instellingen en family offices. P10 is opgericht in 1992 en heeft zijn hoofdkantoor in Dallas, Texas.

 • Instapprijs: $9,7 - $10,5
 • Richtprijs: $14
 • Potentieel: 42%
 • Potentieel dividendrendement: 1,3%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Zou P10 een van de beste aandelen voor 2024 kunnen zijn?

 1. Het grootste deel van het beheerde vermogen van P10 is geconcentreerd in de drie meest veelbelovende segmenten van alternatieve beleggingen, waardoor het bedrijf in belangrijke mate profiteert van de verwachte groei van de sector.
 2. Door zich te richten op de kapitaalmarkten in het midden- en lagere middensegment laat P10 een betere financiële stabiliteit zien, omdat dit marktsegment minder beïnvloed wordt door macro-economische tegenwind.
 3. Dankzij de grote diversificatie van zijn klantenbestand, doelmarktsegmenten en tools kan P10 beleggers niet alleen verschillende oplossingen bieden, maar ook een cross-selling strategie implementeren.
 4. De gewogen gemiddelde looptijd van het resterende kapitaal onder beheer is 6,1 jaar. Het bedrijf brengt beleggers slechts een beheervergoeding van 1% van het FPAUM in rekening. Zo voorziet P10 zichzelf van een stabiele en voorspelbare kasstroom.
 5. Het bedrijf heeft een hoog percentage insider-eigendom. Op 31 december 2022 hadden meer dan 100 werknemers aandelenbelangen in P10, die samen ongeveer 63% van de aandelen van de onderneming op volledig verwaterde basis bezaten.
 6. In de afgelopen vijf jaar is het beheerd vermogen van P10 gegroeid met een organisch samengesteld jaarlijks percentage van 16%. Hoewel het totale FPAUM sinds 2018 meer dan verdubbeld is, heeft het bedrijf nog een enorme weg te gaan.
 7. Ondanks veerkrachtige inkomsten en een hogere groei van het beheerd vermogen, wordt P10 verhandeld tegen een lagere prijs dan zijn sectorgenoten op basis van de belangrijkste multiples. Volgens de consensus op Wall Street is het opwaarts potentieel van het aandeel 42%.

Kansen voor de industrie

Alternatieve beleggingen zijn beleggingen in activa buiten de beursgenoteerde aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en andere traditionele instrumenten. De sector van alternatieve activa is een van de meest dynamisch ontwikkelende gebieden in de financiële markt. Beheerders van alternatieve beleggingsfondsen hebben een beheerd vermogen van $13 biljoen (AUM), volgens onderzoek van Preqin. Dit cijfer zal naar verwachting 23,2 biljoen dollar bereiken in 2026, wat een samengestelde jaarlijkse groei van 15,4% betekent. Ter vergelijking: het totale AUM van gereguleerde open-end aandelenfondsen wereldwijd is $ 27 biljoen.

Verwacht wordt dat het beheerd vermogen van private equity (PE) en durfkapitaal (VC) in 2026 meer dan $ 11 biljoen zal bedragen, wat neerkomt op bijna de helft van het totale alternatieve AUM (49%). Volgens de laatste Preqin-enquête is 30% van de PE-investeerders van plan om hun investeringen in de komende 12 maanden te verhogen, terwijl 46% verwacht dat ze op het huidige niveau zullen blijven. Ook onder durfkapitaalinvesteerders heerst een positief sentiment: 26% is van plan om de investeringen te verhogen en 61% is van plan om ze op het huidige niveau te houden. Beleggers waarderen de diversificatie en het hoge risico-aangepaste rendement die alternatieve activa bieden, maar ten koste van de lagere liquiditeit in vergelijking met op de beurs verhandelde instrumenten.

Hoewel onderhandse leningen qua omvang achterblijven bij private equity en durfkapitaal, zal het de snelst groeiende markt worden. Volgens Bloomberg werd de private kredietmarkt in 2021 gewaardeerd op $ 1,2 biljoen en zal deze in 2027 naar verwachting $ 2,3 biljoen bedragen, wat een samengestelde jaarlijkse groei van 11,5% inhoudt tijdens de prognoseperiode. Analisten van Preqin zijn nog stoutmoediger en verwachten dat de private kredietmarkt de meest dynamische zal worden onder de alternatieve activa, met een indrukwekkende samengestelde jaarlijkse groei van 17,4% tot en met 2026, om aan het einde van de prognoseperiode $ 2,7 biljoen te bereiken.

Aan het einde van de laatste verslagperiode bedroeg het totale vermogen onder beheer van P10 $22,7 miljard, waarvan 52,9% afkomstig was van private equity-oplossingen, 26,4% van durfkapitaaloplossingen, 11,9% van private credit en 8,8% van impact investing-oplossingen. Het merendeel van het beheerde vermogen van P10 is dus geconcentreerd in de drie meest veelbelovende segmenten van alternatieve beleggingen, waardoor het bedrijf in belangrijke mate profiteert van de verwachte groei van de sector.

Sterke positionering P10

De aandelen van P10 zijn gestaag gedaald sinds de beursgang in oktober 2021. Beleggers vrezen dat de uitdagende macro-economische omgeving het fondsenwervingsproces zal bemoeilijken, een negatieve invloed zal hebben op de prestaties van de fondsen van het bedrijf en zal leiden tot een daling van de financiële resultaten. Ondanks de macro-economische tegenwind blijft P10 echter snel groeien, waarbij de nieuwe CEO Luke Sarsfield zegt dat het bedrijf sterk gepositioneerd is om duurzaam te groeien. De sterke positionering van de P10 is te danken aan de volgende factoren:

 1. Concentratie op de lagere en middensegmenten van de particuliere kapitaalmarkten. P10 werkt met veel minder toegezegd kapitaal dan alternatieve vermogensbeheerders en investeert in bedrijven in het middensegment van de markt. Binnen het private equity-segment investeert P10 bijvoorbeeld in bedrijven met een waarde tussen $10 miljoen en $250 miljoen (via dochteronderneming RCP Advisors). Er is een tekort aan kwaliteitsdiensten in dit marktsegment en investeerders hebben vaak geen toegang tot de beste kansen. Door zijn schaal en ervaring heeft P10 langdurige relaties opgebouwd met meer dan 265 private equity en venture capital general partners in het midden- en lagere middensegment, waardoor zijn klanten gedifferentieerde toegang tot investeringskansen hebben.

Door zich te richten op de lagere en middensegmenten van de particuliere kapitaalmarkten laat P10 een betere financiële kracht zien. Tijdens een recente conference call merkte het management op dat dit segment van de markt minder gevoelig is voor macrofactoren omdat het veel meer investeringsmogelijkheden heeft met minder beschikbaar kapitaal, wat resulteert in minder concurrentie voor investeringsmogelijkheden. Als gevolg daarvan worden deals meestal uitgevoerd tegen lagere waarderingsveelvouden en met minder financiële hefboomwerking.

 1. Gediversifieerde inkomsten en klantenbasis. P10 heeft een hoge mate van diversificatie. Het bedrijf bedient meer dan 3.100 beleggers, waaronder de grootste en meest prominente publieke pensioenfondsen, family offices, vermogensbeheerders, schenkingen, bedrijfspensioenfondsen en andere financiële instellingen in 50 Amerikaanse staten en 60 landen.

Op 31 december 2022 had P10 118 inkomstengenererende instrumenten. Naast vier segmenten - private equity, durfkapitaal, direct lending en impact investing - biedt het bedrijf ook drie verschillende soorten instrumenten aan: Primary Investment Funds, Secondaries, en Direct and Co-Investment Funds). De grote diversificatie van het klantenbestand, de doelmarktsegmenten en de instrumenten stelt P10 niet alleen in staat om beleggers verschillende oplossingen te bieden, maar ook om een cross-selling strategie te implementeren.

 1. Stabiele en voorspelbare kasstroom. P10 berekent beheer- en adviesvergoedingen die ongeveer 100 basispunten (1%) van het totale beheerde vermogen bedragen en onafhankelijk zijn van de prestaties van het fonds. Met andere woorden, het bedrijf ontvangt een stabiele beloning voor zijn werk, ongeacht de marktomstandigheden. Beleggers kunnen hun geld echter niet plotseling opnemen, aangezien P10 lock-un overeenkomsten aangaat met klanten voor een periode van tien tot vijftien jaar. Op dit moment is de gewogen gemiddelde houdperiode van het beheerde vermogen 6,1 jaar. Dankzij de lange houdperiode van het FPAUM en de vaste commissie biedt P10 zichzelf dus een stabiele en voorspelbare kasstroom.
 2. Hoog rendement op bedrijfsfondsen. Fondsen beheerd door P10 bieden beleggers indrukwekkende rendementen, wat een van de belangrijkste factoren is bij het aantrekken en behouden van klanten. Zo laten fondsen van RCP Advisors (een dochteronderneming van P10) een gemiddeld netto intern rendement (na aftrek van alle commissies) zien van 16,1%, secundaire fondsen - 25,4% en beleggingsfondsen - 30,5%. TrueBridge dakfondsen genereren een gemiddeld netto intern rendement van 21,5% en beleggingsfondsen genereren een gemiddeld netto intern rendement van 23,5%.
 3. Veel insiders. Het beleggingsteam van P10 bestaat uit 107 professionals met ruime ervaring in alternatief vermogensbeheer. Op 31 december 2022 hadden meer dan 100 werknemers aandelenbelangen in P10, die samen ongeveer 63% van de aandelen van het bedrijf op een volledig verwaterde basis bezaten.

Potentieel voor verdere uitbreiding

In de afgelopen vijf jaar, sinds 2018, is het beheerde vermogen van P10 tegen een organisch samengesteld jaarlijks tarief van 16% gegroeid tot $ 22,7 miljard in de meest recente verslagperiode, waarvan 58% afkomstig was van primaire beleggingsfondsen en 35% van directe en co-investeringsfondsen, en 7% van secundaire beleggingsfondsen. Kort nadat P10 naar de beurs ging, stelde het bedrijf ambitieuze doelen voor fondsenwerving, met als doel om in twee jaar $5 miljard op te halen (tegen het einde van 2023). In het derde kwartaal van 2023 heeft het bedrijf zijn oorspronkelijke doelstelling al met $ 1 miljard overtroffen, hoewel het nog een kwartaal te gaan heeft.

Het is vermeldenswaard dat ondanks macro-economische tegenwind het positieve momentum aanhoudt. Zo haalde P10 in het derde kwartaal $699 miljoen op, wat teniet werd gedaan door $168 miljoen als gevolg van het aflopen van contracten; het totale FPAUM steeg met 20% jaar-op-jaar.

Hoewel het totale beheerde vermogen van P10 sinds 2018 meer dan verdubbeld is, heeft het bedrijf nog een enorme weg te gaan. Ter vergelijking: de grootste spelers in de sector, Apollo, Blackstone en KKR, hebben een beheerd vermogen van meer dan $ 2 biljoen. Het geconsolideerde beheerd vermogen van managers van het tweede echelon, vertegenwoordigd door Carlyle, CVC Capital, TPG en Thoma Bravo, bedraagt meer dan 900 miljard dollar. P10 zou meer dan vijf keer kunnen groeien voordat het de omvang van Thoma Bravo bereikt. P10 heeft nog steeds een lage penetratie in de VS en het bedrijf is weinig aanwezig in andere landen. Het enige buitenlandse kantoor van het bedrijf is in de Verenigde Arabische Emiraten.

De nieuwe CEO Luke Sarsfield, die in oktober 2023 wordt benoemd, zou het bedrijf extra groeimogelijkheden kunnen bieden. Voordat hij bij P10 kwam, was Sarsfield mede-hoofd van Goldman Sachs Asset Management en beheerde hij meer dan $ 2,5 biljoen aan activa. Tijdens de laatste conference call maakte de nieuwbakken CEO duidelijk dat zijn contacten in de sector eerder gesloten deuren zouden openen voor P10 en toegang zouden bieden tot nieuwe potentiële klanten.

Financiële prestaties P10 aandelen

De financiële prestaties van P10 over de laatste twaalf maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 1. De omzet van het bedrijf bedroeg $237,0 miljoen, 19,5% meer dan eind 2022. De groei is te danken aan een toename van het FPAUM.
 2. Het bedrijfsresultaat daalde van $43,4 miljoen naar $21,4 miljoen als gevolg van extra compensatie en non-cash op aandelen gebaseerde compensatiekosten gerelateerd aan de acquisities van WTI, Bonaccord en Hark. De operationele marge daalde van 21,89% naar 9,02%.
 3. Het nettoverlies bedroeg -$1,4 miljoen tegenover een winst van $29,2 miljoen aan het einde van het jaar. De nettomarge daalde van 14,72% naar -0,59%.
 4. Het bedrijfsresultaat en het nettoresultaat zijn niet volledig representatief voor de bedrijfsprestaties van P10, omdat ze aanzienlijke eenmalige kosten omvatten in verband met fusies en overnames. Aangepaste EBITDA is representatiever.
 5. Aan het einde van de laatste rapportageperiode steeg de aangepaste EBITDA van $106,8 miljoen naar $123,7 miljoen. De aangepaste EBITDA-marge daalde van 53,85% naar 52,19%.
 6. De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over de eerste twaalf maanden bedroeg $63,5 miljoen tegenover $61,7 miljoen voor het jaar. De positieve dynamiek is te danken aan een verlaging van het nettowerkkapitaal.
 7. De vrije kasstroom steeg van $ 60,4 miljoen naar $ 62,1 miljoen. Het is goed om te weten dat het cijfer is aangepast en geen rekening houdt met kosten in verband met fusies en overnames.

P10 heeft een sterke balans: 

 1. De totale schuld bedraagt $261,9 miljoen en de geldmiddelen en kortetermijninvesteringen zijn goed voor $22,2 miljoen.
 2. De nettoschuld is $ 239,7 miljoen, wat overeenkomt met 1,94x van de aangepaste EBITDA over de afgelopen 12 maanden (Nettoschuld / EBITDA - 1,94x).

Het management van het bedrijf verwacht dat tegen het einde van 2023 de aangepaste EBITDA-marge 50-52% zal bedragen. Dankzij de hoge winstgevendheid, veerkrachtige inkomsten en een sterke balans kan P10 tegelijkertijd investeren in bedrijfsuitbreiding en geld uitkeren aan aandeelhouders.

Het bedrijf verklaarde een kwartaaldividend van $0,0325 per aandeel, wat een dividendrendement impliceert van 1,3% en een uitbetalingsratio van ongeveer 17% van de operationele kasstroom. Daarnaast kan P10 $18,9 miljoen gebruiken om aandelen in te kopen. Hoewel de uitkeringen aan aandeelhouders klein zijn, laat het management wat ruimte voor manoeuvres en vlaggen voor een verhoging van de dividenden en inkoop.

Waardering van P10-aandelen

Onze vergelijkbare steekproef omvat zowel de leiders in de markt voor alternatief vermogensbeheer, zoals Apollo, Blackstone en KKR, als de tweede categorie managers: Carlyle, Hamilton Lane, Ares Management, TPG, EQT en Brookfield. Ondanks robuuste inkomsten en een hogere groei van het beheerd vermogen, wordt P10 verhandeld tegen een disagio ten opzichte van sectorgenoten met de volgende multiples: EV/Sales - 6,07x, EV/EBITDA - 21,85x, FWD EV/EBITDA - 10,83x, P/CF - 9,16 x, FWD P/E - 10,55x.

welke-aandelen-kopen-2024

Het minimale koersdoel van Morgan Stanley is $13 per aandeel. Oppenheimer schat PX op zijn beurt op $15. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de marktwaarde van het aandeel $14, wat een opwaarts potentieel van 42% impliceert.

aandelen-analyse-beste-aandelen-2024

Belangrijkste risico's voor dit potentieel beste aandeel in 2024

 • De vermogensbeheersector is erg gevoelig voor economische cycli. Als de economie in een recessie belandt, kan P10 te maken krijgen met een vertraging van de fondsenwerving, wat gevolgen zal hebben voor de financiële prestaties van het bedrijf en de beurswaarde.
 • P10 moet voor beschikbare activa concurreren met andere spelers in de private-equitysector, waaronder marktleiders. Het is de moeite waard om op te merken dat de concurrentie toeneemt. Zo kondigde Blue Owl onlangs de lancering aan van een fonds van $ 2 miljard dat zal investeren in de lagere en middenmarkten van privékapitaal. De toegenomen concurrentie zou een impact kunnen hebben op het vermogen van P10 om op lange termijn autonoom te groeien.
Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen