Duurzame Producten

Beste milieubewuste lezer, op deze pagina vind je alle onderwerpen in relatie tot duurzame producten. Hier vind je verschillende topics, van duurzame kledingmerken tot aan duurzame cadeaus. Per topic vind je een korte uitleg van allerlei duurzame producten en diensten. Het nut daarvan is opdat wij als consument milieubewuste keuzes kunnen maken. Waar wij geld aan uitgeven groeit. Door het consumeren van ecologische producten, bieden we deze bedrijven de kans om meer te groeien.

Een Nederlands huishouden (2.2 personen) stoot gemiddeld 20.000 kilo CO2 uit per jaar (bron: Milieucentraal). Er valt dus genoeg te besparen! Hieronder leggen we uit hoe.

Op naar een schonere wereld!

Duurzame producten in huis

duurzame-producten-in-huis

Het kopen van duurzame producten in huis is een goede eerste stap naar een schonere wereld. Er zijn hedendaags duurzame producten te koop die zowel milieuvriendelijk als kostenbesparend zijn. Het hoeft dus niet altijd duurder te zijn. Want dat is een ander aspect van duurzaamheid: producten van hoge kwaliteit die langer meegaan. Een langere levensduur zorgt voor minder frequent kopen. Minder productie is nodig. CO2-uitstoot neemt af.

Er zijn veel verschillende duurzame producten voor in huis. Hieronder bekijken we nuttige ecologische producten die raakvlakken hebben met duurzaamheid, zoals circulaire economie of ecologische materialen.

Volgens Milieucentraal wordt 33% CO2-uitstoot van Nederlandse gezinnen veroorzaakt door het kopen van niet-duurzame producten in huis. Dankzij het kopen van ecologische producten draag je fors bij aan een beter milieu.

Natuurlijk is minder kopen (consuminderen) de beste manier tot besparen. Daarna komt het zoveel mogelijk hergebruiken van producten. Ten derde komt de keuze voor energiezuinige producten met duurzame materialen en/of lange levensduur.

Duurzame huishoudapparaten in huis

Bij duurzame producten in huis kunnen we groot denken. Grote producten, zoals witgoed, kosten veel materialen om te maken. In het traditionele model is de gemiddelde levensduur van witgoed 14 jaar. Bij andere huishoudelijke apparaten kan dit lager liggen, tot zelfs 6 jaar. Bovendien zijn er grote verschillen tussen merken.

Een ander aspect is de mate van energieverbruik. Bepaalde leveranciers leveren energiezuinige huishoudapparaten.

Een interessant merk dat ons opvalt is BlueMovement. Dit is een initiatief van Bosch. Het idee is simpel: ze streven naar een circulaire economie waarbij ze haar “oude” modellen hergebruiken en/of een nieuw leven bieden. Zo is het mogelijk om via BlueMovement refurbished witgoed te leasen. Refurbished houdt in dat een ouder model is gerepareerd/herstelt tot een goed functionerende machine.

Via BlueMovement verhoogt Bosch de gemiddelde levensduur van haar witgoed. En dit doen ze voor alle categorieën. Tevens is de prijs aantrekkelijk. Zo is het mogelijk om een Bosch-kwaliteit koelkast, wasmachine, wasdroger, viezer, vaatwasmachine en andere producten te leasen vanaf 7,99,- per maand. En deze zijn tevens energiezuinig met een label vanaf A++.

Klik hier voor meer informatie over alle duurzame producten bij BlueMovement.

Naast energiezuinige (refurbished) huishoudapparaten bestaan er ook andere leaseconcepten. Zo kan je verschillende meubels leasen. Zo kan je bijvoorbeeld een luxe boxspring leasen. Of dit echt bijdraagt aan duurzamer verbruik is niet altijd duidelijk.

Duurzame drinkflessen

duurzame

Plastic, ook al kan het gerecycled worden, moet geminimaliseerd worden. Een van de beste duurzame producten hiervoor zijn herbruikbare waterflessen. Dit noemen ze ook wel duurzame drinkflessen. Dit product is een directe strijd tegen de overmatige plasticvervuiling in de wereld. Op vrijwel ieder strand treffen we plastic flessen aan. Zo zonde. Want één simpele drinkfles kan dit voorkomen.

De meest bekende duurzame drinkflessen zijn onder meer: Dopper, Camelbak, Retulp, 24Bottles, Retap, et cetera.

Wil je een duurzame waterfles shoppen? Klik hier voor meer informatie van beschikbare modellen.

Duurzame koffiebonen

Niet het beste idee voor CO2-uitstoot, maar wel een persoonlijke favoriet: thuis heb ik een koffiemachine die werkt op koffiebonen. Dit is een vrij uniek concept in Nederland wat werkt op abonnementsvorm. De partij heet Bundles. Via hen kan je een abonnement afsluiten waarbij je betaalt per kop koffie. Hoe hoger het gebruik, hoe lager de kosten per kop koffie. Deze koffie wordt gemaakt van hoge kwaliteit Moyee koffiebonen volgens de FairChain principes. Dit houdt in dat de koffiebonen van Moyee worden verbouwt, gebrand én verpakt in het land van oorsprong (meestal Ethiopië). En dit concept wordt extra interessant omdat je er een volautomaat Siemens koffiemachine bijkrijgt. Natuurlijk ben je op de lange termijn duurder uit dan een goedkoop koffieapparaat met die vieze, en vervuilende, koffiecups.

Klik hier voor meer informatie over hoe het werkt.

Overige duurzame producten

Er zijn nog veel meer duurzame producten voor in huis. Hierbij een lijst ter inspiratie:

  • Biologische vuilniszakken
  • Bamboe producten, zoals bamboe tanden- en haarborstels
  • Biologische, vegan, plasticvrije zeep (ja, ja)
  • Tochtstrip (tegen warmteverlies)
  • Waterbespaarder op kraan en douche
  • Radiatorfolie
  • Bee’s Wraps
  • Thermoskan voor koffie
  • RVS of bamboe bakjes (voor eten meenemen/bewaren)
  • Duurzaam WC papier
  • En, om het ons leuker te maken: Tony Chocolonely!

Producten voor duurzamer wonen

producten-voor-duurzaam-wonen

Naast consuminderen, is het kopen van duurzame producten is één manier om CO2-uitstoot te reduceren. Een andere effectieve manier is duurzamer wonen. De grootste klapper kan gemaakt worden dankzij producten die bijdragen aan schone energie verbruik, of het reduceren van energieverbruik. Zo benoemde we hierboven al duurzame producten als een waterbespaarder, radiatorfolie en een tochtstrip. Dit zijn nuttige producten, alhoewel de grote klappers worden gemaakt dankzij duurzame investeringen.

Voorbeelden van producten voor duurzaam wonen zijn:

  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Isolatie (gasreductie)
  • Kleine windmolen (op het dak)
  • Elektrische auto (alhoewel accubatterijen niet zo duurzaam zijn?)
  • Overstappen naar groene energieleverancier
  • Duurzaam warmtenet

Zo'n 19% van de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden ontstaat door energie in huis – Milieucentraal.nl

Producten voor duurzamer wonen bieden twee grote voordelen, namelijk:

  • We gaan zuiniger om met energie
  • Het is een investering die op de lange termijn leidt tot minder kosten

Het is belangrijk om zoveel mogelijk te leven op schone energie. Dit bespaart enorm veel CO2-uitstoot! En bovendien is het goed voor je portemonnee. Hernieuwbare energie raakt nooit op, terwijl olie & gas continue fluctueren in prijs (die langzaam stijgt omwille inflatie).

Goed om te weten: als je geen budget hebt kan je alsnog zonnepanelen kopen middels een slimme constructie. Lees hier hoe dat werkt.

Beleggen in duurzame producten

Bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame producten én hier mogelijk een leuk zakcentje aan verdienen? Het is mogelijk dankzij beleggen in duurzame producten. Er bestaan manieren om te investeren in bedrijven die werken aan ecologische producten of bijvoorbeeld schone energie. Dit soort bedrijven verlagen de CO2-uitstoot. Een ander woord hiervoor is ethisch beleggen. 

Beleggen in duurzame producten kan zelfs heel lucratief zijn. Helaas kent het ook risico's tot geld verlies. Als beginnende belegger ben je vatbaar voor dit soort risico's. Gelukkig kan je, met enige inspanning, leren hoe je dit soort risico's kan verkleinen om de winstkans te verhogen. Op die manier kan je bijdragen aan de ontwikkeling van CO2-besparende producten en technologieën, terwijl je hier ook rendement op krijgt.

Meer weten? Lees hier alles over duurzaam beleggen voor beginners.

Duurzaam voedsel: gezonder en milieubewust eten

duurzame-producten-eten

Naast het kopen van duurzame producten én leven op schone energie, kunnen we een grote klapper maken met eten en drinken. Gemiddeld genomen wordt circa 21% van onze CO2-uitstoot veroorzaakt door eten en drinken. Dit gaat van energieverbruik op landbouw tot aan transport (van dieren) en niet-duurzame verpakkingen.

Er zijn drie manieren om CO2-uitstoot te besparen op eten en drinken, namelijk:

  • Minder eten
  • Minder voedsel verspillen
  • Meer duurzaam voedsel consumeren

De combinatie leidt tot de meeste CO2-reductie. Er bestaan meerdere apps en websites die informeren over het voorkomen van voedselverspilling. Wie het goed doet, bespaart daardoor ook nog eens geld. Win-Win.

Wat betreft duurzaam voedsel heeft het een ingrijpende impact wanneer je minder vlees eet. Het meest duurzaam is volledig overstappen naar plantaardig eten. Dit is realiseerbaar door het kopen van vegetarisch “vlees”, wat vandaag de dag soms zelfs lekkerder is dan echt vlees. En dat zeg ik, als ware BBQ-liefhebber die 90% vegetarisch eet. De twee werelden gaan samen. Jouw afkeur tegen vegetarisch eten is mentaal.

Dit wilt niet zeggen dat je volledig moet overstappen. Je kan beginnen met 1 of 2 avonden per week vegetarisch te eten. Begin met kleine stappen.  

Er komen steeds meer duurzame voedsel producten op de markt. Voor sommigen hoef je niet eens de auto te pakken, omdat ze thuisbezorgen (ook dat bespaart weer CO2). Voorbeelden hiervan zijn:

Duurzame kledingmerken

wanneer-is-kledingmerk-duurzaam

Er wordt ongekend veel kleding gekocht. Het is een ongekende bron van vervuiling. En derhalve is de ontwikkeling van duurzame producten binnen de kledingindustrie een must. Gelukkig is er een toenemende vraag naar duurzame kledingmerken. Maar wat is duurzame kleding? In veel gevallen wordt hier gerefereerd naar kledingproductie met aandacht voor de 3 P’s (Planet, People en Profit). Ook is er aandacht voor milieuvriendelijke grondstoffen die minder impact hebben op CO2-uitstoot en dergelijke.

In het kader van duurzame kledingmerken is het belangrijk aandachtig te zijn op wat nu écht duurzaam is. Sommige kledingmerken profileren zichzelf als duurzaam, omdat zij bijvoorbeeld mensvriendelijke productie hebben onder goede arbeidsomstandigheden. Andere kledingmerken noemen zichzelf duurzaam, omdat zij “duurzame” grondstoffen zouden gebruiken (maar die wellicht wel gemaakt worden onder slechte arbeidsomstandigheden). Tot slot zijn er helaas ook niet zulke eerlijke kledingmerken die hier misbruik van durven te maken.

Kortom, het vinden van puur duurzame kledingmerken is geen sinecure. Wij verstaan hieronder zowel mensvriendelijke arbeidsomstandigheden, milieuvriendelijke grondstoffen én hoge kwaliteit voor lange levensduur (zodat er minder geconsumeerd hoeft te worden).

Duurzame schoenen

Er is gelukkig meer ontwikkeling in duurzame schoenen. Schoenen worden, net als kleding, veel gedragen. Menig mens heeft meerdere paar schoenen. Na gebruik worden zij weggegooid. Dit gehele proces, van productie tot afval, leidt tot schadelijke stoffen voor het milieu. Het kopen van duurzame schoenen leidt tot een beter milieu.

Er zijn twee manieren om het begrip duurzaamheid te interpreteren. Allereerst zijn er schoenen die geproduceerd worden met milieuvriendelijke materialen. Ten tweede is er Fairtrade. Bedrijven met een Fairtrade-beleid dragen bij aan een beter leven van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Zij geven hen een eerlijke kans, door het aanbieden van humane arbeidsomstandigheden en eerlijke prijzen/inkomen.  

Wat betreft materialen zijn er verschillende manieren tot het produceren van duurzame schoenen. Hieronder een opsomming van minder tot meer duurzaam:

  • Leer: hoge kwaliteit en biedt een lange levensduur. Leer is echter wel afkomstig van dieren, en derhalve niet diervriendelijk.
  • Kunstleer: productieproces zonder dieren maar wel met PCV en polyurethaan, wat schadelijk is voor het milieu 
  • Plantaardig gelooid leer: natuurlijker proces, maar alsnog veel ingrediënten nodig zoals water en natuurlijke grondstoffen. Wordt gezien als biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk
  • Gerecyclede materialen: schoenen gemaakt van kurkzolen, gerecycled plastic en gerecyclede autobanden
  • Natuurlijke grondstoffen: schoenen gemaakt van appelskin, bananenbladeren, bamboe, et cetera

Er zijn momenteel leuke schoenenmerken met een duurzame productiewijze. Voorbeelden zijn onder meer: Veja, SAYE, Womsh, Ecoalf, 

Duurzame sokken

Ook sokken vallen onder het kopen van duurzame producten. Sokken kunnen, net als kleding en schoenen, worden geproduceerd van duurzame materialen. Ook het productieproces heeft impact op de CO2-uitstoot per paar sokken. Wat betreft materialen is het gebruik van bamboe populair. Ook is er toenemende vraag naar biologisch katoen.

Katoenteelt is een intensief en vernietigend teelt. Voor de productie van katoenen T-shirts en broeken zijn duizenden liters water nodig. Dit geldt ook voor sokken. Dit is opmerkelijk aangezien katoen voornamelijk geteeld wordt in warme landen waar water relatief schaars is. Bovendien worden er veel chemicaliën gebruikt.

Bij biologisch katoen is de productie meer milieuvriendelijk. Het schijnt echter zo te zijn dat, op dit moment, biologisch katoen meer water nodig heeft. De reden: biologisch geteelde planten zijn niet genetisch gemodificeerd en derhalve meer vatbaar voor ziektes. Daardoor is er ook meer grond nodig, omdat de katoenopbrengst per m2 simpelweg minder is.

Op dit moment hebben wij ons nog onvoldoende verdiept in deze ontwikkeling. Wel kunnen we stellen dat het goed is om te kiezen voor bewezen duurzame materialen, zoals bamboe sokken. Tevens is het slim om te kiezen voor hoge kwaliteit sokken met een langere levensduur.

Duurzame sieraden

duurzame-sieraden

De productie van sieraden is dubieus. In sommige landen gebeurt het mijnen van edelmetalen onder onethische arbeidsomstandigheden. Zo onder meer aangekaart in de film Blood Diamonds. Het momentum van duurzame sieraden neemt toe, al staat lang niet iedereen hierbij stil.

Wat zijn duurzame sieraden?

Over het algemeen worden duurzame sieraden geproduceerd onder ethische arbeidsomstandigheden. Organisaties als Fairmined streven naar supervisie van ethische werkomstandigheden voor het delven van goud, zilver en andere zeldzame materialen. Natuurlijk geeft dit geen 100% garantie, omdat supervisie van dergelijke organisaties niet altijd waterdicht is (denk aan labels voor “duurzame” vis).

Naast ethische delving van materialen voor sieraden, zijn er ook meer “duurzame” materialen. Allereerst zijn er sieradenmerken die zich bekommeren tot het hergebruik van edelmetalen. Ten tweede zijn er sieradenmerken die zich richten op het produceren van sieraden in laboratoria.

Eerlijkheidshalve zien we vooral veel problemen bij sieradenproductie, waardoor het moeilijk is om te spreken van “duurzame sieraden”.

Wat ons betreft zijn dit de beste opties voor het kopen van duurzame sieraden:

  • Koop geen sieraden (heb je het echt nodig?)
  • Koop tweedehands sieraden of hergebruik je sieraden (bijvoorbeeld door het laten omsmelten)
  • Doe veel onderzoek naar het sieradenmerk alvorens je koopt. Let op zaken als: ethische arbeidsomstandigheden doorheen de supplychain, het gebruik van gerecyclede materialen en het opkopen van “oude” sieraden (zodat ze die kunnen hergebruiken)
  • Koop alleen hoge kwaliteit sieraden met een duurzame levensduur

Onze voorkeur gaat uit naar het zo min mogelijk kopen van sieraden 😉. Men kan het wel duurzame sieraden noemen, maar wat ons betreft komt het niet bepaald in de buurt van duurzame producten.

Duurzame cadeaus

Een laatste topic onder duurzame producten is het kopen en geven van duurzame cadeaus. Er wordt veel gezocht naar duurzame kraamcadeaus en duurzame kerstgeschenken. Natuurlijk is een duurzaam cadeau hetzelfde als een duurzaam product. Het enige verschil is dat je het weggeeft, als geschenk.

Bij het kopen van duurzame cadeaus kan je letten op:

  • Is het cadeau gemaakt van duurzame materialen? Denk aan: bamboe, gerecycled plastic, natuurlijke grondstoffen, et cetera.
  • Heeft het cadeau een lange levensduur? Denk aan: kwaliteit, nuttig product (geen prul), is het herbruikbaar
  • Is het cadeau gemaakt onder ethische arbeidsomstandigheden? Denk aan de gehele supply chain, van materialen tot aan levering aan de deur
  • Hanteert het bedrijf die het cadeau maakt en/of verkoopt initiatieven om bij te dragen aan duurzaamheid? Denk aan: elektrisch transport, planten van bomen, et cetera.

Inspiratie tot duurzame cadeaus vind je terug in dit artikel. Scroll naar boven en bekijk de duurzame producten. Uiteraard kan je deze ook als geschenk geven 😉.

Heb je vragen of opmerkingen over duurzame producten? Deel jouw ervaringen en inzichten met ons in de reacties hieronder voor een completer overzicht!

Berichten over Duurzame Producten:
BlueMovement Review en Ervaringen | Duurzame Producten Leasen
0
BlueMovement Review en Ervaringen | Duurzame Producten Leasen
BlueMovement Review en Ervaringen | Duurzame Producten Leasen
Bundles Review en Ervaringen | Duurzaam Leasen bij Bundles
0
Bundles Review en Ervaringen | Duurzaam Leasen bij Bundles
Bundles Review en Ervaringen | Duurzaam Leasen bij Bundles
10x Duurzame Kledingmerken met Milieuvriendelijke Productie
0
10x Duurzame Kledingmerken met Milieuvriendelijke Productie
10x Duurzame Kledingmerken met Milieuvriendelijke Productie
Wat Zijn Duurzame Schoenen? 5 Merken + Uitleg
0
Wat Zijn Duurzame Schoenen? 5 Merken + Uitleg
Wat Zijn Duurzame Schoenen? 5 Merken + Uitleg