Duurzaam Investeren

Beste duurzame investeerder, in dit artikel lees je alles over duurzaam investeren en de beste duurzame investeringen. Dit gaat van de TOP 5 meest goedkope brokers met voorbeelden van groene aandelen, obligaties en duurzame ETF’s, tot aan de beste duurzame investeringen in eigen huis.

Op naar een schonere wereld!

TOP 5 Goedkope brokers duurzaam beleggen

hoe-goedkoop-beleggen-duurzame-aandelen

Onder de beste duurzame investeringen mogen aandelen, obligaties en ETF’s niet ontbreken. Verder op in dit artikel vind je inspiratie voor dergelijke duurzame investeringen. Als je hier nog niet in thuis bent, dan zal je waarschijnlijk ook nog geen beleggingsaccount hebben. Een beleggingsaccount is nodig voor het kopen van groene aandelen en -obligaties.

Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Met kennis, ervaring en spreiding kan je deze risico’s verkleinen. Desalniettemin hebben we geen 100% controle over de beursontwikkeling.

Als belegger in duurzame effecten hebben we wél controle over de kosten die wij maken. Dit is de eerste winst die je kan realiseren: maak zo min mogelijk kosten.

Hiervoor zijn twee zaken belangrijk, namelijk:

 • Sluit aan bij een van de goedkope brokers
 • Beleg idealiter voor de lange termijn waarbij je minder transacties uitvoert

In Nederland zijn er goedkope brokers voor duurzaam investeren in aandelen en fondsen. Momenteel zijn deze brokers zo goedkoop, dat het zelfs mogelijk is om commissievrij (zonderkosten) duurzame aandelen en -ETF’s te kopen.

Hieronder vind je een kort overzicht van de meest goedkope brokers in Nederland.

Goedkope broker 1. eToro

De laatste goedkope broker voor duurzame investeringen is eToro. Wereldwijd gezien een van de grootste brokers. Ze bieden veel functies aan, van aandelen tot aan cryptomunten. Ook hebben ze speciale functies, zoals portfolio’s en Autocopy (waarbij je andere handelaren kopieert). Het is echter allemaal via CFD’s, en niet via “echte” effecten. En qua kosten is eToro voor Nederlanders niet de goedkoopste. Ze rekenen namelijk conversiekosten van 0,5% per overboeking van euro naar dollar.

Anderzijds biedt eToro wel goedkope duurzame ETF’s aan, waaronder die van Vanguard. Zij bieden veel risicospreiding aan en hanteren een lage jaarlijkse vergoeding. Meestal minder dan 0,10% per jaar. eToro zou vanwege haar vele functionaliteiten wellicht eerder geschikt zijn voor de meer gevorderde belegger.

Bekijk hier meer informatie over eToro.

Goedkope broker 2. DEGIRO Zero

De tweede goedkoopste broker voor duurzame aandelen in Nederland is DEGIRO Zero. Bij het kopen van aandelen hanteren ze een minimaal tarief van €0,50. Afhankelijk van welke aandelen je koopt, kan dit iets oplopen. Het blijven echter marginale kosten in vergelijking tot andere brokers. Bovendien biedt DEGIRO Zero ruim 200+ ETF’s aan die je commissievrij kan kopen.

DEGIRO Zero is de goedkoopste broker voor wie een groot aantal duurzame ETF’s wilt kopen. Zij bieden veel meer ETF’s aan dan beschikbaar bij BUX Zero. Bovendien behoren ETF’s tot de beste duurzame investeringen voor beginners, omdat ETF’s significant risicospreiding bieden dan aandelen. 

Bekijk hier meer informatie over DEGIRO.

Goedkope broker 3. Trade Republic

Trade Republic is een zeer grote broker in Duitsland. Ze bieden momenteel ruim 7500+ aandelen en 1500+ ETF’s aan. De kans is groot dat ze de gewenste duurzame aandelen en duurzame ETF’s aanbieden die jij wilt kopen (op basis van je onderzoek). In tegenstelling tot DEGIRO en BUX, is het bij Trade Republic niet mogelijk om commissievrij te beleggen. Maar het is alsnog heel goedkoop. Je kan namelijk alle aandelen en ETF’s kopen tegen slechts €1 transactiekosten per order. Er zijn geen regeltjes of verborgen voorwaarden. 

Bij BUX Zero kan je onder bepaalde voorwaarden commissievrij beleggen. Een nadeel is echter dat zij nog niet zo veel producten aanbieden. Trade Republic is niet gratis, maar de kosten zijn marginaal. Daartegenover staat dat ze een zeer groot assortiment aan beleggingsproducten bieden. Vanuit dat opzicht is deze goedkope broker voor duurzame aandelen een betere keuze. 

Goedkope broker 4. Mexem

Mexem is een goedkope broker in Nederland die zich specialiseert in het grootste assortiment. Bij Mexem kan je duurzame aandelen kopen in meer dan 135 beurzen wereldwijd. In vergelijking: BUX Zero biedt momenteel ±10 beurzen aan. Bij DEGIRO is dat ±55 beurzen. In sommige gevallen, zoals het kopen van duurzame aandelen en -ETF’s in Azië, is Mexem een betere keuze. Maar voor de beginnende belegger kan dit aanbod overbodig zijn, omdat BUX en DEGIRO prima duurzame ETF’s aanbieden. Bovendien hanteert Mexem altijd transactiekosten op iedere order. De hoogte daarvan is afhankelijk van de beurs waarop je belegt. 

Bekijk hier meer informatie over Mexem.

Goedkope broker 5. BUX Zero

BUX Zero is een relatief kleinere broker die snel groeit binnen Nederland. Haar filosofie draait om zo goedkoop mogelijk beleggen. BUX Zero is momenteel de meest goedkope broker voor duurzame aandelen kopen. In de meeste gevallen zijn de transactiekosten €1 per order, en in sommige gevallen is dit zelfs €0. Als je voldoet aan enkele simpele regels, kan je feitelijk gezien aandelen en ETF’s commissievrij kopen. Dit is waarom BUX Zero de goedkoopste broker is voor beleggen. Er zijn namelijk geen overige kosten. Andere zaken zijn kosteloos, zoals het aanmaken van een account en het overboeken (en terugboeken) van geld. 

Over het algemeen is BUX Zero een van de goedkoopste broker voor duurzame aandelen. Ze kent ook wat nadelen zoals een beperkter aanbod, wat in de loop der tijd wel wordt uitgebreid.

Beste duurzame aandelen

duurzaam-investeren-in-aandelen

Aandelen vallen onder de beste duurzame investeringen. Met aandelen kan hoog jaarlijks rendement (of dividend) worden gerealiseerd. Het beleggen in duurzame aandelen is echter ook risicovoller. Het vergt een bepaalde mate van kennis en ervaring om hier succesvol in te zijn.

Het is cruciaal dat je begrijpt hoe je succesvol kan beleggen om zoveel mogelijk risico te spreiden.

Lees eerst onze beste tips voor duurzaam beleggen voor beginners.

10 Voorbeelden van groene aandelen

Groene aandelen kunnen tot de beste duurzame investeringen behoren. Duurzaam investeren houdt in dat je geld inzet op duurzame bedrijven voor een lange termijn. Je koopt groene aandelen en daarmee verwerf je een stuk zeggenschap binnen een bedrijf. Zie het kopen van groene aandelen dan ook vooral als het investeren in een bedrijf, haar visie, haar producten en haar mensen en management. Je wilt geen geld inzetten op slechte of middelmatige bedrijven. Je wilt alleen geld inzetten op unieke, sterke bedrijven. Op de lange termijn zijn dat namelijk de beste duurzame investeringen.

Hieronder een voorbeeld van groene aandelen ter inspiratie. Let op dat je eerst fundamenteel onderzoek moet verrichten:

 • Alphabet (besparende technologieën)
 • Semiconductor bedrijven: ASML, ASMI, et cetera
 • Tesla
 • Hyzon Motors & Nikola
 • Albemarle Corporation
 • Daqo New Energy Corp.
 • Stem Inc.
 • Heritage Crystal-Clean & Renewi
 • Beyond Meat
 • Tattooed Chef

Dit zijn voorbeelden van duurzame aandelen. We zien dat duurzaam investeren in bedrijven nog niet eenvoudig is. Er zijn vele soorten groene aandelen, van semiconductor (besparende technologie) tot aan Heritage Crystal-Clean (recycling en afvalbeheer). Het is aan jou om te leren hoe je de beste duurzame aandelen kan selecteren als winstgevende lange termijn belegging. En dit is moeilijker dan je denkt!

10 Voorbeelden van schone energie aandelen

Een andere favoriet onder duurzaam investeren is het beleggen in schone energie aandelen. Dit type bedrijf werkt namelijk direct aan een beter milieu door het ontwikkelen van technologieën voor hernieuwbare energie. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • NextEra Energy Partners
 • AES corporation
 • Plug Power
 • Ballard Power
 • Enphase Energy
 • Canadian Solar
 • Vestas Wind Systems
 • Orsted
 • Consolidated Edison
 • Enbridge

Ook voor duurzaam investeren in schone energie aandelen geldt dat het een risicovolle activiteit is. Koop alleen op basis van fundamenteel onderzoek, waarbij je hebt onderzocht of je een gunstige aandelenprijs betaalt voor een sterk bedrijf met lange termijn groeipotentieel.

Ben je een beginner? Dan is het véél slimmer om te beginnen met duurzame ETF’s. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt.

Beste duurzame ETF’s: Uitleg en Voorbeelden

duurzaam-investeren-tips 

ETF’s zijn een veiliger alternatief dan aandelen voor wie wilt beginnen met duurzaam investeren. Een ETF staat voor Exchange-Traded Fund. Het is een beursgenoteerd beleggingsfonds met een passief aankoopbeleid. Een ETF wordt ook wel tracker genoemd, omdat het de aandelenprijs van meerdere aandelen volgt. Een ETF is passief, omdat zij louter de aandelenprijs volgt en geen gevorderde tactieken toepast zoals opties en hefbomen.

Over de afgelopen jaren is gebleken dat een ETF vaak beter presteert dan actieve beleggingsfondsen. Bovendien is het zo dat een ETF goedkoop is. Er wordt een jaarlijkse vergoeding gehanteerd. Dit noemen ze de expense ratio. De hoogte is afhankelijk per fonds. Hoe lager dit is, hoe beter dit is voor het nettoresultaat.

Duurzaam investeren in ETF’s is mogelijk. Hiervoor kan je beleggen in zogenaamde “duurzame ETF’s”. Dit zijn thema ETF’s die zich louter richten op duurzame aandelen. Hierdoor is het mogelijk om met één aankoop direct te investeren in 50, 100 of zelfs 1000 duurzame bedrijven. Als beginnende belegger kent een duurzame ETF meer voordelen, omdat het simpelweg grote fouten voorkomt (bij individuele aandelen).

Dit is een lijst met duurzame ETF’s ter inspiratie voor nader onderzoek:

 • Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF
 • iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc)
 • iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
 • iShares Edge MSCI WrldMmtFactor UCITS ETF
 • iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF
 • VanEck Vectors Sustainable World ETF
 • iShares Global Water UCITS ETF USD
 • RIZE SUSTAINABLE FOOD
 • VanEck Hydrogen Economy ETF
 • iShares Automation & Robotics ETF

De iShares MSCI World SRI ETF is een beleggingsfonds dat hoog scoort op de ESG-score (Environment, Social, Governance). De ESG-score is één van de maatstaven om te beoordelen hoe duurzaam een bedrijf werkelijk is. Dit fonds is relatief goedkoop met 0,20% jaarlijkse kosten. Bovendien zitten er 350+ bedrijven in, waardoor het relatief meer risicospreiding geeft.

Beste duurzame investeringen in huis

duurzame-investeringen-mogelijkheden 

Naast beleggen zijn er andere mogelijkheden als beste duurzame investering. Beleggen in duurzame bedrijven stimuleert de ontwikkeling. Maar dit kan natuurlijk ook door het effectief kopen van duurzame producten. Zo zijn er verschillende duurzame investeringen in huis te maken. Zij dragen niet alleen bij aan minder CO2-uitstoot. Ook dragen zij bij aan je portemonnee. Immers, door bijvoorbeeld het afnemen van gratis zonne-energie kan je besparen op hoge energiekosten. Op termijn betalen dit soort aanschaffen zich terug.

Er is gelukkig veel keuze tot de beste duurzame investeringen in huis! Hieronder een overzicht van mogelijkheden:

 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Isolatie
 • Kleine windmolen
 • Duurzaam waternet
 • Elektrische auto (niet super duurzaam, maar beter dan olie)
 • Consuminderen
 • Tweedehands of refurbished spullen van BlueMovement.
 • Plantaardig voedsel
 • Duurzame producten (voor in huis)

Meer weten over duurzaam investeren in huis? Lees hier alles over duurzame producten.

Duurzame obligaties

Naast aandelen bestaan er ook duurzame obligaties. Obligaties zijn een schuldbewijs vanuit overheid of bedrijf aan de obligatiehouder. Het kopen van obligaties is doorgaans minder risicovol dan aandelen. Derhalve is dit meer geschikt voor risicomijdende investeerders. Anderzijds is het rendement ook een stuk lager, waardoor het vaak niet zo interessant is.

In feite is het mogelijk om te investeren in duurzame obligaties van bedrijven die bijdragen aan een beter milieu. Dit kan van alles zijn: CO2-reductie, ethische arbeidsomstandigheden (zoals FairTrade) of bijdragen aan dierenwelzijn (zoals vegetarisch voedsel).

Aan het begin van dit artikel hebben we gesproken over een TOP 5 goedkope brokers voor duurzaam beleggen. Bij deze brokers kan je niet alleen aandelen kopen. Ook kan je via dat soort platformen obligaties aankopen.

In dit geval heb je twee opties:

 • Koop individuele obligaties van duurzame bedrijven (net als aandelen)
 • Koop obligatie ETF’s gericht op duurzame bedrijven (net als aandelen ETF’s)

Een obligatie ETF kent relatief weinig risico. Anderzijds is de rente heel laag. Toch mag deze optie niet ontbreken als beste duurzame investering. Het is afhankelijk van jouw risicoprofiel of je de voorkeur geeft aan aandelen vs. groene obligaties.

Duurzame beleggingsfondsen

veilig-beste-duurzaam-investeren-tips-duurzaam-investeren-tipsmet-100-000-euro

Onder duurzaam investeren vallen ook actieve beleggingsfondsen die gericht zijn op duurzaamheid. Zoals aangeven bestaan er vele ETF’s. Een andere optie is echter om te kiezen voor niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Deze mogelijkheid is geschikt voor mensen die streven naar laag rendement en er geen omkijken naar willen hebben.

Niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen kan je zien als een vorm tot passief inkomen. Zij beleggen geld namens jou. Je hoeft hier niks voor te doen, behalve dan het overboeken van geld.

Iedere bank biedt beleggingsfondsen aan. Niet allemaal zijn echter duurzaam.

Voorbeelden van niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen gericht op duurzaamheid zijn:

 • Triodos Groenfonds (zeer laag rendement, maar wel duurzaam)
 • Robeco Zelf Beleggen in fondsen gericht op duurzaamheid (hoger rendement, maar ook hogere kosten en hoger risico)
 • Semmie (goedkope vermogensbeheerder voor duurzame aandelen- en obligatiefondsen)

Dit zijn slechts drie voorbeelden. Er zijn nog meer mogelijkheden. Bekijk hierbij goed of het aansluit op jouw wensen en behoeften tot duurzaam investeren. Sommige fondsen zijn minder “groen” als ze beweren. Andere fondsen zijn heel “groen”, maar dit gaat soms ook ten koste van het rendement.

Zijn er duurzame cryptomunten?

Tot slot is er toenemende behoefte aan duurzaam investeren in cryptomunten. Op dit moment behoort crypto echter niet tot de beste duurzame investeringen. Dit heeft twee redenen.

De eerste reden is dat veel cryptomunten alles behalve duurzaam zijn. Ze zijn zeer slecht voor het milieu. Dit komt omdat bepaalde cryptomunten werken op het concept van Proof-of-Work (PoW). Dit concept houdt in dat computer algoritmes “puzzels” moeten oplossen voor het minen van crypto. Bij ieder opgeloste puzzel komt er een stuk blockchain (cryptomunt) vrij. Dit proces van mining is echter desastreus voor het milieu. Men bouwt massale magazijnen gevuld met energie slurpende computers die 24/7 aanstaan. Dit kost niet alleen stroom vanuit de computers, maar ook vanuit klimaatbeheersing (HVAC). Immers, de ruimte moet continue gekoeld worden om te voorkomen dat computers te heet worden en uitvallen.

Gelukkig stappen steeds meer cryptomunten over op het Proof-of-Stake (PoS) model. Dit model creëert meer cryptomunten op basis van staking. Of dit duurzaam is weten we niet, maar het verbruikt in ieder geval minder kostbare energie dan PoW.

De tweede reden is dat cryptomunten uiterst risicovol zijn. Onder de beste duurzame investeringen verstaan we niet alleen duurzaamheid. We verstaan er ook duurzaam succes onder. Investeren moet geld opleveren (rendement en/of dividend). Het moet geen geld kosten (verlies). Maar cryptomunten zijn alles behalve stabiel. Deze beleggingsmarkt is nog te jong om aan te geven of het een betrouwbare lange termijn investering is. Bovendien zal 99% van alle cryptomunten het niet overleven, simpelweg omdat ze nutteloos zijn.

Dus niet alleen leiden cryptomunten tot meer (nutteloze) CO2-uitstoot. Ze kunnen ook leiden tot fors verlies.

Conclusie over duurzaam investeren

Er is een groot spectrum aan mogelijkheden tot duurzaam investeren. In dit artikel hebben we enkele van de beste duurzame investeringen besproken. Van groene aandelen tot duurzame ETF’s. En van duurzame investeringen in huis tot aan ethische beleggingsfondsen.

Wat voor jou de beste duurzame investering is kan alleen jij bepalen. Dit is afhankelijk van je huidige interesse, financiële situatie, kennis, ervaring, looptijd en risicoprofiel. Over het algemeen durven we te stellen dat duurzame aandelen op de lange termijn kan leiden tot het hoogste rendement. Deze activiteit vergt echter ook de meeste kennis en kunde. Bovendien is het belangrijk om kansen te spreiden. Een voorbeeld zijn de groene beleggingsfondsen. Maar ook investeringen in duurzame producten, zoals zonnepanelen, hebben een aantrekkelijke terugverdientijd en relatief laag risico.

Breng balans aan tussen risico en rendement. Spreid je winstkansen en investeer voor de lange termijn. En de meest belangrijke regel: beleg alleen met geld dat je 100% kan missen.

Disclaimer: dit artikel bevat geen persoonlijk financieel- of beleggingsadvies. Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat een of meerdere affiliatelinks

Berichten over Duurzaam Investeren:
Crowdfunding in Duurzaamheid en Duurzame Projecten
0
Crowdfunding in Duurzaamheid en Duurzame Projecten
Crowdfunding in Duurzaamheid en Duurzame Projecten
5x Beste Duurzame Beleggingsfondsen: Groen Rendement
0
5x Beste Duurzame Beleggingsfondsen: Groen Rendement
5x Beste Duurzame Beleggingsfondsen: Groen Rendement
Duurzame Cryptomunten: Welke Crypto Zijn Duurzaam?
0
Duurzame Cryptomunten: Welke Crypto Zijn Duurzaam?
Duurzame Cryptomunten: Welke Crypto Zijn Duurzaam?
Duurzaam Wonen: 10 Tips Investeren in Energie Besparing
0
Duurzaam Wonen: 10 Tips Investeren in Energie Besparing
Duurzaam Wonen: 10 Tips Investeren in Energie Besparing