Crowdfunding in Duurzaamheid en Duurzame Projecten
05 mei 2022 
3 min. leestijd

Crowdfunding in Duurzaamheid en Duurzame Projecten

Beste duurzame belegger, duurzame crowdfunding projecten zijn een manier om te investeren met directe impact. Het geld dat je investeert gaat rechtstreeks naar het duurzaamheidsproject. Dit kan in Nederland zijn, zoals het aanleggen van een zonnepanelen park langs de snelweg. Of het betreft duurzame projecten in het buitenland, zoals kredietverstrekking aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Er is veel keuze. In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijkheden ter inspiratie.

Op naar een schonere wereld!

In welke duurzame crowdfunding projecten kan ik investeren?

crowdfunding-duurzaam-projecten 

Er zijn veel mogelijkheden tot investeren in duurzame crowdfunding projecten. In essentie werkt dit ook eenvoudig. Je meld je aan op een crowdfunding platform. Vanaf dat moment kan je inschrijven en geld alloceren aan duurzame projecten naar keuze. Het potentiële rendement verschilt per project. Meestal fluctueert dit tussen de 2,5 – 7%. Hoe hoger de rente, hoe hoger het risico.

Dit zijn voorbeelden van crowdfunding voor duurzame projecten:

  1. Obligatieprogramma’s van duurzame producten zoals een innovatie in elektrische auto’s
  2. Projecten voor zonne-energie: energiesystemen, zonne-panelen, et cetera
  3. Projecten voor windenergie: meestal windmolenparken
  4. Bio-energie, zoals groen gas en bio waste installaties
  5. Duurzame woningen bouwen
  6. Duurzame ondernemingsprojecten, zoals biologische landbouw of een gezinshuis

Kortom, er is veel mogelijk. En het is aan jou om de projecten te selecteren die het meest aansluiten op wat jij als ‘duurzaam’ beschouwd.

Een paar belangrijke tips omtrent investeren in duurzame crowdfunding projecten:

  1. Beleggen kent risico’s tot geld verlies
  2. Beleg alleen met geld dat je 100% kan missen
  3. Verdeel je geld over minimaal 5 – 10 projecten
  4. Investeer idealiter max. 10 – 25% in crowdfunding

Stel dat je €50.000 beleggingsvermogen hebt. In dit geval is het verstandig om slechts een gedeelte te alloceren aan crowdfunding. Risicospreiding is essentieel.

Lees hier meer over succesvol en winstgevend duurzaam beleggen.

Overzicht van crowdfunding platformen voor duurzaamheid

crowdfunding-duurzaamheid

Hieronder vind je een overzicht van Nederlandse crowdfunding websites voor duurzaamheid. Uiteraard zijn er nog meer, al zijn dit wel de wat grotere spelers. Ook zijn er genoeg crowdfunding websites in het buitenland. Dit is echter minder toegankelijk voor Nederlanders.

Lendahand

Lendahand is een crowdfundingplatform die microfinanciering verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Dit principe zien we ook bij duurzame beleggingsfondsen zoals die van Triodis. Bij Triodis ontvang je een laag rendement. Soms zelfs negatief. Terwijl Lendahand heeft aangetoond om circa 2 – 7% rendement te realiseren. De hoogte is echter afhankelijk van het duurzame project en haar risico’s.

Er zijn inmiddels meer dan 3000 projecten gefinancierd via Lendahand. Als particulier kan je gratis aanmelden. Je kan zelf kiezen uit projecten die je aanspreken. Investeer via het platform en in de loop der tijd mag je rente verwachten.

Het aantal duurzame projecten is zeer uitgebreid en divers. Hierbij enkele voorbeelden:

  1. Financiering aan families in Cambodja om land te kopen om een woning te bouwen
  2. Microkredieten aan 100 kleine boeren in Nicaragua om haar boerderijen uit te breiden
  3. Zonnepanelen bouwen in Kenia om bedrijven bij stroomuitval te voorzien van elektriciteit

Wil je succesvol investeren? Lees hier meer over duurzaam investeren.

Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd is een van de grotere crowdfundingplatformen in Nederland met een focus op schone energie. Van een gigantisch drijvend zonnepark in Zwolle tot aan windmolenparken. Maar ook kleinschaligere duurzame projecten in zowel Nederland als buitenland zijn beschikbaar.

Met name de diversiteit is aantrekkelijk. Naast schone energie projecten vind je er ook duurzame initiatieven met een ethisch karakter. Denk aan een zorgvastgoed tehuis voor zorggezinnen. Het investeren in een duurzame bakfiets met shared economy. En ook landbouwprojecten zoals een biogascentrale. Zowel in Nederland als in het buitenland.

De vergoeding die Oneplanetcrowd rekent is 0,8% beheervergoeding per lening gedurende de gehele looptijd. Dit percentage kan in de loop der tijd toe- of afnemen. Daarnaast kunnen ze in enkele gevallen transactiekosten berekenen bij bepaalde projecten.

PlusPlus

PlusPlus is een kleine Nederlandse crowdfunding website. Haar doel is vergelijkbaar met Lendahand: kredietverstrekking aan ondernemers die werken aan duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Een leuk voorbeeld komt uit Kenia. Het bedrijf “Big Thunder” koopt macadamiaschillen en afgekeurde noten. Zij verwerken dit tot olie en brandstof. Een kleine bio waste centrale dus! Met een extra financiering kunnen ze meer afval inkopen van boeren.

Dit is een mooi voorbeeld van duurzaamheidsprojecten waarin wij als particulieren kunnen investeren. Het is beslist niet zonder risico, en het rendement is relatief laag. Maar de impact is wel groot.

Duurzaaminvesteren  

Ook duurzaaminvesteren.nl is een voorbeeld vergelijkbaar met Oneplanetcrowd. Beide crowdfunding websites richten zich op projecten in duurzaamheid. Van duurzame energie tot aan obligaties in opkomende bedrijven en/of innovaties. De rente varieert eveneens tussen de 2 – 7%. Looptijden zijn meestal 12 tot 60 maanden. Dit betekent dat bij grotere projecten het geld voor langere tijd vaststaat. De rente wordt meestal maandelijks uitgekeerd.

Hoe denk jij over investeren in duurzaamheid middels crowdfunding? Nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen