5x Beste Duurzame Beleggingsfondsen: Groen Rendement
04 mei 2022 
5 min. leestijd

5x Beste Duurzame Beleggingsfondsen: Groen Rendement

Beste duurzame belegger, in dit artikel bespreken we de duurzame beleggingsfondsen. Tevens geven we voorbeelden van de beste duurzame fondsen. Er zijn namelijk grote verschillen op risico/rendement. Zo bekijken we de voor- en nadelen en ook het verschil tussen niet-beursgenoteerde en beursgenoteerde duurzame aandelenfondsen.

Op naar een schonere wereld!

Wat zijn duurzame beleggingsfondsen?

beste-duurzame-aandelenfondsen

Duurzame beleggingsfondsen worden uitgegeven door investeringsmaatschappijen. De fondsen zijn gericht op duurzaam investeren. Dit betekent geld investeren in bedrijven die bijdragen aan duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Om dit te staven zijn er verschillende duurzaamheidscriteria. Een belangrijke internationale maatstaf is de ESG-criteria. Dit staat voor Environment, Social en Governance.

Duurzame beleggingsfondsen investeren in bedrijven die hoog scoren op ESG-criteria en/of andere duurzaamheidscriteria.

Als particulier kan je vermogen alloceren aan dergelijke fondsen. Hiertoe ben je “verzekerd” dat jouw vermogen wordt ingezet voor een schonere wereld. Zo wordt er niet geïnvesteerd in fossiele brandstoffen, de wapenindustrie of bedrijven met onethische arbeidsomstandigheden.

Duurzame beleggingsfondsen kennen voor- en nadelen. Vanuit beleggersoogpunt is het grootste nadeel dat je mogelijk minder rendement realiseert. Hieronder leggen we uit welke groene beleggingsfondsen (geen) hoog rendement bieden. Tot slot is het grootste voordeel uiteraard dat het een ethische investering is. Vermogen opbouwen én bijdragen aan een schonere wereld!

Belastingvoordeel met groen beleggen

Duurzame beleggingsfondsen worden soms ook wel groene fondsen genoemd. Niet alle duurzame fondsen zijn echter ook geheel groen. Hoe dan ook, de termen worden vaak door elkaar heen gebruikt.

Als particulier is het goed om te weten dat groen beleggen belastingvoordeel biedt. In het kort betekent dit dat je “korting” krijgt op de vermogensbelasting indien je kiest voor groen beleggen. Dit noemen ze groenvrijstelling. Het is echter zo dat niet alle groene beleggingsfondsen ook daadwerkelijk onder groenvrijstelling vallen. Per fonds dien je dus te onderzoeken of dit het geval is.

Let wel dat beleggen niet zonder risico is. Ook een duurzaam beleggingsfonds kan negatief rendement realiseren. En zoals hierboven aangegeven presteren sommige groene fondsen uitermate slecht. Laten we voorbeelden bekijken.

Welke duurzame beleggingsfondsen zijn er in Nederland?

duurzame-fondsen-beleggen

Er komen steeds meer duurzame beleggingsfondsen in Nederland. Goede ontwikkeling! Er kan onderscheidt gemaakt worden tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde fondsen. Deze laatste worden voornamelijk uitgegeven door banken. Zij hebben vaak beperkte inschrijvingsmogelijkheden. Een voordeel is dat het fonds meestal stabieler presteert, met minder koersvolatiliteit. Een nadeel is dat zij meestal slechter presteren op jaarlijks rendement.

Hieronder vind je een selectie ter inspiratie. Dit is geen allesomvattend overzicht.

Triodos Fair Share Fund

Het Triodus Fair Share is een duurzaam beleggingsfonds gericht op microfinanciering in ontwikkelingslanden. Geïnvesteerd geld wordt omgezet in microfinanciering voor kleine ondernemers. Hierdoor stimuleer je economische groei in ontwikkelingslanden, wat leidt tot meer werkgelegenheid en waardecreatie.

Geld beleggen in microfinanciering is niet nieuw. Er bestaan ook investeringsmogelijkheden zoals P2P Lending. Hierbij investeer je geld in particuliere leningen. Rendement loopt op van 6 tot 9%. Het Triodus Fair Share Fund is echter volledig gericht op ontwikkelingslanden. Gezien de omvang, 109 instellingen in 47 landen, zijn de jaarlijkse kosten van dit fonds erg hoog met >2,5%. Terwijl het gemiddeld jaarlijks rendement slechts 2,5 – 3,5% is.

Triodus Fair Share Fund is een duurzaam beleggingsfonds die écht impact maakt. Je moet het alleen niet doen voor het rendement.

Triodos Emerging Markets Renewable Energy Fund

Dit duurzame beleggingsfonds van Triodus richt zich op de energietransitie in opkomende landen. Geld wordt geïnvesteerd in duurzame energie ontwikkeling, zoals zonne- en windenergie. Daarnaast investeert het fonds in innovatie, waaronder minigrids. De lokale sociale en economische ontwikkeling staat centraal.

ASN Milieu & Water fonds

Dit duurzame beleggingsfonds van ASN is gericht op het investeren in bedrijven die werken aan water, grondstoffen en energie. Met duurzame oplossingen streven zij naar oplossingen voor het dreigende gebrek aan grondstoffen en schoon water. Dit fonds kent een verhoogd risico, omdat er met name wordt belegd in kleinere bedrijven. Anderzijds kan deze focus op innovatie en groei juist leiden tot hoger rendement. Zo heeft dit fonds een gemiddeld jaarlijks nettorendement van >10% over de afgelopen 5 jaar gerealiseerd. Dit is lager dan het marktgemiddelde (S&P500), maar alsnog een mooie prestatie. Bovendien wordt dit onderwerp meer actueel.

Kempen Global Sustainability Equity fund

Het duurzame beleggingsfonds Kempen Global Sustainability Equity fund richt zich op wereldwijde aandelen van bedrijven die voldoen aan strikte duurzaamheidseisen. Zij investeren op basis van ESG en soortgelijke criteria. De selectie is daardoor breed, met bedrijven als Deere, Booking Holdings, maar ook Estee Lauders, Alphabet en Nike.

Gezien de selectie van bedrijven wordt hier ingespeeld op het brede begrip van duurzaamheid. Het is niet zozeer gericht op groene energie of iets dergelijks. Wel streven al deze bedrijven naar een duurzaam bedrijfsbeleid.

Dit fonds heeft een jaarlijkse kostenpost van 0,70%. Het gemiddelde rendement sinds inceptie is 12,1%. Over de afgelopen 5 jaar was dit 13,1%. Dit ligt derhalve beduidend hoger dan bovengenoemde duurzame beleggingsfondsen.

Duurzame aandelen fondsen

Kempen is slechts één voorbeeld van een duurzaam beleggingsfonds dat is gericht op aandelen. Zo heb je ook de NN duurzaam aandelen fonds, die van ASN, SNS, Rabobank, et cetera. Ook bij Robeco bieden ze vele opties, zoals het zelf beleggen in aandelenfondsen. De strekking van het verhaal is dat fondsen gericht op duurzame aandelen doorgaans hoger risico bevatten, maar op de lange termijn waarschijnlijk ook hoger rendement.

Niet-beursgenoteerde duurzame beleggingsfondsen zijn qua filosofie top. Groene projecten, CO2-uitstoot minderen, deze fondsen dragen werkelijk bij aan schoner milieu. Maar het probleem is dat zij nauwelijks tot geen rendement bieden. Sommige groenfondsen hebben een 5-jaarlijks rendement van -0,5%. Terwijl de aandelenmarkt >150% heeft gerealiseerd.

De reden hiertoe is dat duurzaamheidsprojecten weinig rendement geven. Ook “groene obligaties” presteren slecht. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Duurzaam beleggen kan ook door het kopen van aandelen. Aandelen leveren historisch gezien >8% gemiddeld rendement per jaar. In onze optiek is het slimmer om te investeren in fondsen gericht op duurzame aandelen. Op de lange termijn kan het hogere risico zichzelf uitbetalen in de vorm van hoger rendement.

Naast duurzame aandelenfondsen kan je uiteraard ook zelfstandig beleggen in individuele (duurzame) aandelen. Dit kan bij beleggingsplatformen zoals DEGIRO, eToro, Freedom24, et cetera.

Duurzame beleggingsfondsen die beursgenoteerd zijn

beste-duurzame-beleggingsfondsen

Er is nog een betere optie. Bovengenoemde fondsen zijn niet-beursgenoteerd. Deelname kan via inschrijving of via je eigen bank. Dit kent echter wat nadelen, waaronder lagere liquiditeit en hogere managementkosten.

Beursgenoteerde aandelenfondsen bieden hogere liquiditeit én lagere kosten. Het nettorendement neemt hierdoor toe. Een nadeel is dat de koersvolatiliteit hoger is. Bij paniek kunnen mensen massaal uitstappen. Maar andersom is ook waar: bij hype stroomt het geld binnen. Oftewel: pieken en dalen zijn groter en frequenter. Dit geeft echter juist voordelen voor de ervaren beleggers, maar voor de passieve belegger kan dit onaangenaam voelen. Een tip: kijk maar één keer per maand op je account 😉.

Beursgenoteerde duurzame beleggingsfondsen vind je in de vorm van ETF’s en CEF’s. Dit staat respectievelijk voor Exchange-Traded Fund en Closed-End Fund. Beide kennen voor- en nadelen. Voor de beginnende belegger is het relatief veiliger om te beginnen met ETF’s.

Er zijn veel duurzame ETF’s. De jaarlijkse kosten zijn vaak onder de 0,5% per jaar. Dit is véél goedkoper dan de bank die meestal boven de 1% zit. Qua rendement doen ETF’s het ook prima. Zij volgen de markt.

Er zijn kleine- en grote ETF’s. Grote of kleine spreiding. Ook andere factoren beïnvloeden het risico/rendement-profiel, zoals de top 10 weging.

Hieronder een paar voorbeelden ter inspiratie:

  1. Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF
  2. iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc)
  3. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
  4. iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF
  5. VanEck Vectors Sustainable World ETF

In een van onze andere artikelen zullen we dieper ingaan op duurzame ETF’s.

Vragen of opmerkingen over duurzame beleggingsfondsen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen