Duurzaam Wonen: 10 Tips Investeren in Energie Besparing
21 april 2022 
5 min. leestijd

Duurzaam Wonen: 10 Tips Investeren in Energie Besparing

Duurzaam wonen? In dit artikel behandelen we 10 tips voor een duurzaam huis en duurzamer wonen. Concrete stappen en investeringen voor een duurzame woning. Dit artikel is onderscheidend, omdat we de nadruk leggen op investeren. Duurzaam wonen is namelijk een rendabele keuze. Een die niet alleen leidt tot een schonere wereld. Het leidt ook tot meer geld. Meer geld dankzij rendement dan wel lagere kosten, omdat de woning energiezuiniger is. En om dit extra aantrekkelijk te maken, helpen we je ook op weg met de subsidies die je kan krijgen.

Op naar een duurzamer huis!

Duurzaam wonen is een investering die geld oplevert

investeren-duurzame-woningBron: milieucentraal

De bovenstaande illustratie is wat gedateerd. Desalniettemin toont het aan dat duurzaam wonen niet alleen goed is voor een schonere wereld. Het is ook goed voor je portemonnee. Ook als verduurzaming duurder wordt, dan nog besparen we energie en derhalve kosten.

Duurzaam wonen leidt niet alleen tot minder CO2-uitstoot. Het levert ook geld op. Wat ons betreft is dit belangrijk. Meer geld biedt meer financiële ruimte. Derhalve leidt duurzaam wonen ook tot meer comfort.

In het algemeen bekomen wij 10 tips voor duurzaam wonen:

  1. Isolatie: muur, vloer en dak
  2. Zonnepanelen
  3. Elektrische of hybride warmtepomp
  4. Ramen: HR tot HR+++ (HR++ in bestaande kozijnen)
  5. Zonneboiler
  6. Douche warmte-terugwinning
  7. Biomassaketel
  8. Ventilatie en huis koel houden
  9. Duurzame producten kopen
  10. Duurzaam leven

In dit artikel gaan we de meeste tips in meer detail bekijken.

Naast het investeren in verduurzaming van je woning, is het ook mogelijk om snel energie te besparen. Dit kan dankzij slimme technologie en bewust gedrag. Met slimme technologieën kan je denken aan een slimme energiemeter, automatische LED-verlichting en radiatorfolie (niet zo technisch, maar wel slim).

Ook bewust gedrag is belangrijk voor duurzaam wonen. We kunnen energiezuinige materialen en installaties aanschaffen. Anderzijds willen we ook energiezuinig leven. Verspilling is zonde. En dit kan je voorkomen dankzij bewust gedrag. De verwarming 1 graden lager zetten, minder lang douchen, overstappen naar groene energieleverancier, energiezuinige apparaten aanschaffen, enzovoorts.

Dit zijn dagelijkse keuzes voor duurzaam wonen. Dit kan leiden tot wat wij de ‘cirkel van duurzaamheid’ noemen!

Cirkel van duurzaamheid

investeringen-duurzaam-wonen

Wij van duurzaamproducten.nl noemen dit de cirkel van duurzaamheid. Zie het als een opwaartse spiraal. Als wij op een slimme wijze de keuze maken tot duurzaam investeren, dan leidt dit op de lange termijn tot méér verduurzaming en méér geld.

De cirkel werkt eenvoudig doch krachtig:

  1. Maak de keuze tot duurzaam investeren. Dit kan beleggen in duurzame bedrijven/projecten zijn en/of investeren in duurzaam wonen
  2. Deze investering leidt op de lange termijn tot rendement. Dit betekent méér geld
  3. Dit rendement (geld) kunnen we herinvesteren voor méér verduurzaming. Dit leidt tot nog meer geld en een schonere planeet

Het startpunt maakt in principe niet uit. Met beleggen in duurzame bedrijven/projecten kunnen we een jaarlijks rendement van 6 – 10% (of meer) realiseren. Investeren in duurzaam wonen leidt echter ook tot rendement, maar dan in de vorm van besparing. Stel dat we zonnepanelen installeren en hierdoor jaarlijks 750 euro besparen. Als de installatie 5000 euro kost, is zij binnen circa 6,5 jaar terugverdient. Je houdt echter ook ieder jaar 750 euro besteedbaar inkomen over. Dit geld kan je herinvesteren in duurzaam wonen en/of duurzame beleggingen. De sneeuwbal begint klein, maar op de lange termijn groeit het uit tot een gigantische groene aardbol!

Wil je hoog rendement behalen? Lees onze beste tips tot duurzaam beleggen voor beginners.

Hieronder gaan we nader in op investeringen voor duurzaam wonen.

Verduurzaming huis: Isolatie

Isolatie is een van de beste investeringen tot duurzaam wonen. Isolatie consumeert geen energie, het zorgt juist voor besparing. Besparen is altijd goed. Hoe minder je het huis hoeft op te warmen, hoe minder energie je verbruikt. Dit leidt niet alleen tot CO2-reductie. Het leidt ook tot lagere vaste lasten op de energierekening.

Er is op het Internet veel informatie te vinden over isolatie voor verduurzaming van het huis. In het algemeen zijn er drie opties, namelijk:

  1. Spouwmuurisolatie
  2. Vloerisolatie
  3. Dakisolatie

Op de afbeelding van hierboven is een inschatting gegeven omtrent hoeveel CO2 we kunnen besparen dankzij isolatie. Hier is nog een grote slag te slaan, aangezien veel oudere woningen nog niet volledig geïsoleerd zijn. Bovendien is het mogelijk om hier subsidie over te krijgen, waarover straks meer.

Verduurzaming huis: Zonnepanelen

Naast isolatie zien wij zonnepanelen als de beste manier tot duurzaam wonen. Zonnepanelen voeden elektrische apparaten met duurzame energie. Van elektrische auto opladen tot aan je energiezuinige koelkast. Zolang de zon schijnt (en dat is het “nadeel”), wek je gratis schone energie op.

De initiële investering van zonnepanelen is vaak binnen 4 tot 8 jaar terugverdient. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de ligging van tuin of garage, het energieverbruik, de energieprijs, et cetera.

Zonnepanelen leveren het meest op indien je de stroom direct verbruikt. Dit gebeurt middels een omvormer die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Dit laatste is wat huishoudapparaten en dergelijke gebruiken. Je kan dus het meeste besparen indien je energie verbruikt zodra de zon schijnt. Denk aan:

  1. Huishoudapparaten overdag aanzetten zodra de zon schijnt (vaatwasser, wasmachine, etc.)
  2. Apparatuur opladen zodra de zon schijnt (elektrische auto/scooter, etc.,)

De zonne-energie die niet direct wordt opgenomen wordt automatisch geleverd aan het stroomnet. In ruil hiervoor ontvang je (voorlopig nog) een vergoeding. Het is echter ook mogelijk om deze energie op te slaan. Dit noemen ze zonnestroom opslag. Wat mogelijk is met een “thuisbatterij”. Op dit moment kan een thuisbatterij circa 7,5 kWh opslaan voor enkele dagen. Het is daarom (nog) geen oplossing om de winter te overbruggen.

Verduurzaming huis: Elektrische- of hybride warmtepomp

Een warmtepomp is belangrijk om gasverbruik te minderen. Dankzij een warmtepomp kan je de woning elektrisch verwarmen. Dit gebeurt met een elektrische warmtepomp die de huidige CV-ketel vervangt. Dit is een mooie stap naar duurzaam wonen. Het kent echter wel wat voorwaarden. Zo heb je genoeg ruimte nodig voor de installatie. En, belangrijker, de woning dient goed geïsoleerd te zijn. Een (elektrische) warmtepomp werkt namelijk het beste bij een lagere temperatuur.

Een tussenoplossing is de hybride warmtepomp die samenwerkt met de CV-ketel. Hierdoor ga je gedeeltelijk van het gas af. Wat voor jou de beste oplossing is kan het beste worden bepaald op basis van deskundigadvies. Een voorbeeld van deskundigadvies vind je bij BOX Duurzaam.

Verduurzaming huis: Ramen

Het isoleren van ramen is eveneens een beste investering voor duurzaam wonen. De beste oplossing hiervoor is HR glas. Dit is beter dan dubbelglas. Er is HR tot aan HR+++. HR+++ vraagt meestal om nieuwe kozijnen, omdat het isolatieglas dikker en zwaarder is. Voor de meeste woningen is daarom HR++ de meest rendabele keuze. HR++ kan meestal worden geïnstalleerd in bestaande kozijnen.

Volgens Milieucentraal kan HR++ glas circa 380 – 550 euro besparen op enkel glas, afhankelijk van type woning. De initiële investering ligt op respectievelijk circa 3000 – 4500 euro, exclusief subsidies. De subsidie is, afhankelijk van type woning, 1000 – 1500 euro. Inclusief subsidies, is de terugverdientijd circa 5 – 9 jaar.

Subsidies voor duurzaam wonen

De investering in duurzaam wonen kost geld. Gelukkig biedt de overheid forse subsidies om duurzame woningen te stimuleren. Op dit moment kan er subsidie worden aangevraagd voor isolatie en duurzame warmte. Bij isolatie gaat het om muur-, vloer-, dak- en glasisolatie. Bij duurzame warmte gaat het om warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op een warmtenet.

De subsidie is isolatie is circa 30% van de kosten. Om in aanmerking te komen dien je minimaal 2 isolatiemaatregelen toe te passen. Denk aan de combinatie van spouwmuurisolatie en HR++ isolatieglas. Of je dient een isolatiemaatregel te combineren met een investering in duurzame warmte, zoals de warmtepomp.

Concrete cijfers, berekeningen en informatie tot aanvragen vind je op deze pagina over subsidies.

Vragen of opmerkingen omtrent duurzaam wonen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen