Investeren in duurzame woning? Dit zijn de beste opties
16 augustus 2023 
6 min. leestijd

Investeren in duurzame woning? Dit zijn de beste opties

Investeren in duurzame woning: we kunnen bijna niets anders meer dan onze woning te verduurzamen.

We staan voor uitdagende tijden. Terwijl de wereld kampt met klimaatverandering, zien we de energiekosten stijgen en lijken deze prijzen hun piek nog niet bereikt te hebben. De hoge accijnzen op traditionele energiebronnen, zoals aardgas, beginnen hun tol te eisen op onze portemonnee. Daarom is nu dé tijd om uw woning te verduurzamen. In dit artikel vertellen we u alles over het investeren in duurzame woning.

De eerste stap voor een duurzame woning


Het verduurzamen van uw woning is een uitstekende optie. Het is goed voor het klimaat, maar ook zeker goed voor uw persoonlijke financiën. Maar voordat u de eerste stappen richting een duurzame woning gaat zetten, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de staat van uw woning.

Waarom dit zo belangrijk is, kunnen we u laten zien aan de hand van een simpel voorbeeld. Het is bijvoorbeeld mogelijk om direct geavanceerde oplossingen zoals een energiezuinige warmtepomp aan te schaffen. Echter, als uw woning hier helemaal niet geschikt voor is, dan heeft het vanzelfsprekend vrij weinig zin.

Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld woningen die nog uitgerust zijn met enkel glas of onvoldoende isolatie. Het is daarom heel belangrijk om te zorgen dat u eerst de basis op orde heeft voordat u gaat nadenken over verduurzaming. Een goed begin is door op de hoogte te zijn van de staat van uw woning.

Investeren in duurzame woning: Alle mogelijkheden op een rij

Investeren in een duurzame woning is op dit moment interessanter dan ooit. Vanuit de overheid zijn er veel subsidies te krijgen en het is ook nog gunstig voor het klimaat. Voordat u besluit de duurzaamheid van uw woning te verbeteren, is het echter essentieel om een goed plan te hebben. In een huis werkt namelijk alles pas als het geheel daadwerkelijk goed op elkaar is afgestemd.

Isolatie aanbrengen

Het aanbrengen van isolatie gebeurt bij enorm veel woningen. Vooral als uw woning al wat ouder is, zal de isolatie al snel tekortschieten. Huizen gebouwd vóór de jaren '90 voldoen vaak niet aan de hedendaagse normen op het gebied van energie-efficiëntie. Het verbeteren van de isolatie is daarom vaak de eerste en de meest belangrijke stap in het verduurzamen van een woning. Pas daarna is het zinvol om te kijken naar eventuele modernere en milieuvriendelijke manieren om te verwarmen of koelen.

Isolatie is investeren in eigen woning. Het versterken van de isolatie van uw woning kan op meerdere manier. De kans is groot dat het de investering dubbel en dwars waard is. Hieronder behandelen we een van de meest voorkomende isolaties.

Isolatie van de spouwmuur: Een spouwmuur vullen met isolerend materiaal is een effectieve manier om uw huis te beschermen tegen warmteverlies in de winter en tegen te veel warmte in de zomer. Voordat de spouw geïsoleerd kan worden, moet er eerst een inspectie worden gedaan. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om eerst uw bestaande isolatie te verwijderen.

Vloerisolatie: Woningen met kruipruimtes kunnen profiteren van vloerisolatie aan de onderkant. De hedendaagse isolatiematerialen bieden superieure prestaties in vergelijking met oudere types. Als uw woning geen kruipruimte heeft, dan kunt u alsnog de vloer isoleren. De huidige vloer wordt in dat geval verwijderd. Vervolgens wordt de isolatie op een zandbed gelegd en daarna bouwt men de vloer weer opnieuw op met een vloerverwarming.

Dak en tussenvloeren: Warmte heeft de neiging om op te stijgen, wat resulteert in warmteverlies via het dak en de bovenste verdiepingen. Daarom is het isoleren van het dak en de tussenvloeren in een woning erg nuttig. De warmte ontsnapt op deze manier veel minder snel, waardoor u veel minder hoeft te stoken in uw woning. Goed voor de portemonnee dus.

Ramen en deuren: Ramen en deuren zijn vaak de zwakke schakels als het gaat om isolatie. Vooral via de ramen ontsnapt er doorgaans veel kostbare warmte. Door deze te verbeteren, vooral in oudere huizen, kan er een significant verschil in warmtebehoud worden bereikt. Het vervangen van ouder glas door moderne, energie-efficiënte varianten is cruciaal voor een optimale werking van duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen.

Investeren in zonnepanelen


Zonnepanelen zijn enorm populair in Nederland. Op steeds meer daken ziet u ze verschijnen. Van grote bedrijfspanden tot kleine woningen. Het is geen verrassing waarom: zonnepalen zijn een uitstekende manier om groene energie op te wekken en uw energiekosten te verlagen. De zon is immers een gratis energiebron die al uw elektrische apparaten van stroom kan voorzien. De effectiviteit hiervan verschilt natuurlijk wel met de weersomstandigheden.

Helaas zijn de subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen in Nederland afgeschaft. Toch is er wel nog een significante besparing dankzij de btw-vrijstelling bij de aankoop van zonnepanelen. Voordat u gaat investeren in zonnepanelen geldt wederom dat u niet doodleuk kunt beginnen. U zult bijvoorbeeld eerst moeten kijken waar u de panelen het beste kunt plaatsen. De aanwezigheid van schaduw kan namelijk invloed hebben op de keuze van uw omvormer en daarmee op de efficiëntie van uw systeem.

Als u het daarnaast overweegt om over te stappen op een warmtepomp voor verwarming, dan zijn zonnepanelen in feite een vereiste. Gezien het hoge elektriciteitsverbruik van warmtepompen, is het financieel verstandig om deze stroom uit zonne-energie te halen in plaats van uit het gewone net.

Zonnepanelen zijn daarom niet alleen een stap in de richting van een groenere toekomst, maar waarschijnlijk ook een verstandige investering voor de lange termijn.

Lucht/water warmtepomp

Ook de warmtepomp is in Nederland bezig aan een enorme opmars. Bij de bouw van nieuwe woningen is een aardgasaansluiting al verleden tijd en ook veel bestaande woningen worden dusdanig gerenoveerd, zodat er een warmtepomp geplaatst kan worden. Investeren in een warmtepomp kan financieel verstandig zijn, mits uw woning aan de gestelde isolatienormen voldoet.

Het voordeel is dat de overheid subsidies aanbiedt voor degenen die de sprong naar een warmtepomp wagen. De populairste variant is de zogeheten lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp haalt energie uit de lucht en warmt hiermee het water op. Dit water kan vervolgens gebruikt worden voor bijvoorbeeld de centrale verwarming.

Bij een standaard lucht/water warmtepomp is het belangrijk om te weten dat u op relatief lage temperaturen zult gaan verwarmen. Dat houdt in dat de bestaande radiatoren niet meer voldoende warmte af zullen geven om een redelijke temperatuur in huis te krijgen. U zult naast de warmtepomp, dus ook moeten investeren in een degelijke vloer- en/of wandverwarming.

Als u dit niet mogelijk is, heeft u ook nog de mogelijkheid om een hoog temperatuur warmtepomp te installeren. Deze kan water tot hogere temperaturen verwarmen, maar komt met een steviger prijskaartje. In beide gevallen moet u rekening houden met het feit dat zulke installaties veel ruimte in beslag nemen. Naast de warmtepomp buiten aan de gevel komt binnen namelijk ook nog een waterbuffer te staan van ongeveer 300 liter.

Water/water warmtepomp

Een andere warmtepomp die nog minder vaak voorkomt in Nederland is de water/water warmtepomp. Deze is eigenlijk alleen terug te zien in commercieel vastgoed, zoals kantoren. In plaats van lucht als bron te gebruiken, tappen deze systemen in de constante temperaturen van het grondwater, dankzij diep geboorde bronnen in de aarde. Bij een water/water warmtepomp moet u echter een gigantische investering doen. Bepaal daarom van tevoren goed of dit het allemaal waard is en of u het kunt terugverdienen binnen een aanzienlijke periode. Voor gemiddelde woningen in Nederland is dit vaak niet het geval.

Investeren in duurzame woning? Schakel altijd een installateur in


Als u wilt gaan investeren in het verduurzamen van uw woning, is het belangrijk om altijd advies te krijgen van een erkend installateur. Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen, hangt alles met elkaar samen om uiteindelijk goed te kunnen functioneren. Heeft u hier niet voldoende kennis van? Dan moet u het zeker niet zelf gaan doen.

Een installateur is niet alleen handig voor de kwaliteit. Ook om aanspraak te maken op de subsidies voor het verduurzamen moeten de werkzaamheden worden gedaan door een erkend installateur. Op deze manier verzekert de overheid zich van kwalitatief hoogstaande werkzaamheden, waardoor de kans op fouten kleiner wordt.

Daarnaast biedt een ervaren installateur nog een ander belangrijk voordeel: inzicht in uw rendement. Gezien de huidige energieprijzen kunnen de financiële voordelen van verduurzamingen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, groter zijn dan u wellicht denkt. Laat u daarom goed adviseren en ontdek hoe duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen