Tweede woning kopen als belegging: Huis kopen voor verhuur
19 augustus 2023 
6 min. leestijd

Tweede woning kopen als belegging: Huis kopen voor verhuur

Tweede woning kopen als belegging: Sparen is niet langer meer de veilige haven die het ooit was. Als u uw vermogen op de bank laat staan, wordt het door inflatie immers alleen maar minder waard. De spaarrentes zijn daarnaast zeker niet om over naar huis te schrijven. De rentes op spaarrekeningen compenseren allang niet meer de hoge inflatie. Door geld te sparen verliest u kortom geld.

Voor velen met een aanzienlijk vermogen is de oplossing simpel: vastgoed. Een tweede woning kopen als belegging is doorgaans een hele goede investering. De waarde van woningen blijft immers op lange termijn vaak stijgen, en bovendien is het mogelijk om een passief inkomen te genereren door verhuur.

Wel zijn er een aantal belangrijke zaken om te onthouden wanneer u een tweede woning wilt kopen als belegging. In dit artikel vertellen we u alles dat u moet weten wanneer u een tweede woning als belegging wilt kopen.

Tweede woning kopen als belegging: wees goed geïnformeerd


Het aanschaffen van een tweede woning als belegging is een grote beslissing. Voordat u de juiste beslissing kunt nemen, moet u zich eerst goed informeren. Het kopen van een tweede huis kost namelijk een aanzienlijke som geld en het is daarom belangrijk dat u de juiste keuzes maakt.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort woning u wilt aanschaffen als belegging. Wilt u bijvoorbeeld een vakantiehuisje op Texel of juist een tussenwoning in Amsterdam. Hiermee maakt u tegelijkertijd ook een afweging tussen investeren en persoonlijk genot. Investeren in een vakantiehuis kan immers ook plezier brengen. Als het puur om het rendement gaat, zou een appartement in een stad wellicht aantrekkelijker zijn. Hier ligt de focus volledig dan op de verhuur.

Hoe kunt u een tweede woning financieren?

Als u overweegt een tweede woning te kopen als investering, is het cruciaal om te weten hoe u deze aankoop kunt financieren. Er zijn veel verschillende manieren om uw tweede woning te bekostigen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder behandelen we een aantal populaire financieringsmethodes. 

Financieren met eigen vermogen

De meest directe manier om een tweede woning te bekostigen, is door gebruik te maken van uw eigen vermogen. De aanschaf van een woning kan flink wat kosten, dus u moet wel een behoorlijk zakcentje beschikbaar hebben. Toch kan het investeren van eigen geld, vooral bij zulke grote hoeveelheden, spannend en onzeker aanvoelen.

Toch is het aanschaffen van een tweede woning in de meeste gevallen een beter idee dan het geld op de bank te laten staan. Vastgoed kopen levert zowel directe huurinkomsten op als een potentiële stijging van de waarde van de woning. Investeren in vastgoed kan kortom meer financieel voordeel bieden dan traditioneel sparen bij een bank.

Hypotheek afsluiten voor tweede woning

Het grootste deel van de mensen die een tweede woning koopt als belegging doet dit met behulp van een hypotheek. De eigen woning is bijvoorbeeld al grotendeels afgelost en als belegging kan er een tweede woning bij komen om te verhuren. Als u via een hypotheek een tweede woning wilt aanschaffen, dan komen er een aantal belangrijke aspecten aan bod. Deze zijn vaak anders dan bij een hypotheek voor uw eerste woning, dus laten we eens kijken hoe dit precies zit.

Hogere overdrachtsbelasting dan bij een eerste woning

Bij de aanschaf van een eerste woning bedraagt de overdrachtsbelasting 2%. Bij een belegging in een tweede woning is deze belasting sinds 2023 maar liefst 5 keer zo hoog. De belasting voor een tweede woning bedraagt nu 10,4%, wat aanzienlijk hoger is dan voor uw eerste huis. Ook is een tweede hypotheek niet meer aftrekbaar, waardoor uw netto maandlasten ook een stuk hoger zullen worden.

Meer eigen vermogen vereist dan bij een eerste woning

Wanneer u een tweede huis met een hypotheek wilt aanschaffen, worden de financiële vereisten strenger beoordeeld. Terwijl u voor uw eerste woning tot 100% van de woningwaarde kunt financieren, kan dit percentage voor een tweede woning zakken naar slechts 70-80%. Dit betekent dat u een aanzienlijk deel van de woningwaarde zelf moet financieren, vaak tussen de 30% en 40%.

Tweede woning aanschaffen met hypotheek


Toch zijn er niet alleen nadelen aan het kopen van een tweede woning met een hypotheek. Door gebruik te maken van een hypotheek, profiteert u namelijk van de financiële hefboomwerking. Als de waarde van de woning stijgt, is uw rendement op de daadwerkelijke investering (uw aanbetaling) groter dan wanneer u volledig met eigen geld zou hebben gekocht.

Stel dat u bijvoorbeeld een tweede woning wilt kopen die €200.000 kost. Als u de woning volledig met eigen vermogen aanschaft en de waarde van de woning binnen een jaar met 10% zou stijgen, dan zou uw winst €20.000 zijn. Dit betekent een rendement van 10% op uw investering van €200.000.

Wanneer u echter besluit slechts €40.000 van uw eigen vermogen te gebruiken als aanbetaling (20% van de woningwaarde) en de resterende €160.000 te financieren met een hypotheek, verandert de situatie. Als de waarde van de woning nog steeds met 10% stijgt, zou uw winst nog steeds €20.000 zijn, maar nu ten opzichte van uw daadwerkelijke investering van €40.000. Hierdoor stijgt uw rendement op uw daadwerkelijke investering naar 50%.

In dit scenario heeft de financiële hefboomwerking het rendement op uw investering verhoogd, simpelweg omdat u minder van uw eigen geld heeft ingezet en daardoor meer heeft geprofiteerd van de waardestijging van de woning.

Hieronder zijn enkele betrouwbare en veilige aanbieders van hypotheken, speciaal gericht voor beleggers die een woning als investering willen aanschaffen.

  1. Briqwise
  2. RNHB
  3. Benkey

Belangrijke regels omtrent het verhuren tweede woning

Een tweede huis als belegging wordt in de meeste gevallen verhuurd. Met de huur die wordt verdient, groeit het kapitaal en kan er uiteindelijk nog meer worden gekocht en verhuurd. Bij het verhuren van een tweede woning krijgt u echter wel te maken met een aantal regels. Als verhuurder bent u immers verantwoordelijk voor eventuele schades en moet u de rechten van de huurder naleven.

Het puntenstelsel van de vrije verhuur

Als u een tweede woning gaat verhuren, dan valt deze binnen de vrije sector. Het voordeel aan het verhuren binnen de vrije sector is dat er in principe geen huurplafond bestaat. Weliswaar krijgt u wel te maken met het puntenstelsel. Minister Hugo de Jonge heeft daarentegen aangegeven dat dit systeem per 1 januari 2024 zal vervallen. Het doel hiervan is om de alsmaar stijgende huurprijzen in de vrije sector enigszins te reguleren. Hoewel dit wellicht de huurinkomsten kan beïnvloeden, blijft het rendement uit de verhuur van een tweede woning waarschijnlijk aantrekkelijk.

Belasting afhankelijk van type huur

Bij de verhuur van uw tweede woning moet u ook rekening houden met een aantal belastingen. Het percentage is afhankelijk van het type verhuur dat u gaat toepassen. Bij tijdelijke verhuur betaalt u bijvoorbeeld belasting over 70% van de inkomsten uit de huur. De overige 30% wordt kortom niet belast. Daarnaast kunt u bij verhuren van vastgoed via Airbnb te maken krijgen met toeristenbelasting. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin u de woning heeft staan. Het is verstandig om dit van te voren goed uit te zoeken.

Wanneer uw woning voor lange tijd wordt bewoond door een vaste huurder, bent u geen directe inkomstenbelasting verschuldigd over de huurinkomsten. De woning moet echter wel jaarlijks worden aangegeven in uw belastingaangifte onder de categorie 'overige onroerende zaken'. Het vermogen van de woning wordt vervolgens belast in box 3.

Reserveer een budget voor onderhoud

Dit is geen verplichting, maar wel een handige tip vanuit onze kant. Zorg altijd voor wat extra budget voor eventuele onverwachte kosten aan uw tweede woning. Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden in vastgoed, van een defecte cv-ketel tot lekkages. Door goed voorbereid te zijn, voorkomt u onaangename financiële verrassingen.

Plan minimaal tien bezichtigingen

Nog een andere tip: plan minimaal tien bezichtigingen. Dit klinkt misschien erg veel, maar ervaren beleggers zullen dit allemaal kunnen beamen. Voordat u een weloverwogen beslissing kunt nemen, moet u eerst minimaal tien bezichtigingen hebben gedaan.

Door bij veel verschillende woningen te kijken, krijgt u een veel beter beeld van wat er allemaal op de markt beschikbaar is. Iedere woning is anders ook al vallen ze misschien in hetzelfde segment. Pas na het zien van het aanbod kunt u de juiste woning kopen als belegging.

Tweede woning kopen als belegging


Een tweede woning kopen als belegging kan een slimme zet zijn. Historisch gezien behouden huizen niet alleen hun waarde, maar groeien ze vaak ook in waarde. Zelfs met de recente wijzigingen in het puntenstelsel blijft de potentiële winst van het verhuren van een tweede huis aantrekkelijk.

Het is echter wel belangrijk dat u voldoende onderzoek doet. Als u de tweede woning wilt aanschaffen met een hypotheek, is het raadzaam om de expertise van een hypotheekverstrekker in te schakelen. Zij kennen de fijne kneepjes van het vak en kunnen u persoonlijk begeleiden.

Wanneer u overweegt om een tweede woning direct met eigen geld te financieren, is een goede risicoanalyse essentieel. Door een groot bedrag te investeren, wilt u er immers voor zorgen dat uw kapitaal veilig is en dat u het hoogste rendement behaalt.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen