Investeren in vakantiehuis: Vakantiewoning kopen als belegging
24 juli 2023 
8 min. leestijd

Investeren in vakantiehuis: Vakantiewoning kopen als belegging

Investeren in vakantiehuis of een vakantiewoning: Is het echt de moeite waard en wat levert het precies op?

Voor veel mensen is het hebben van een eigen vakantiehuis een droom die uitkomt. Stelt u zich voor: heerlijk ontspannen wakker worden in uw vakantiewoning, terwijl de vogels vrolijk fluiten, de koffie warm is en u rustig naar de zonsopkomst kijkt. Het is een droombeeld dat bij velen een warm gevoel oproept. Maar een vakantiehuis heeft meer te bieden dan alleen een plek om zelf van te genieten.

Een belegging in een vakantiewoning kan namelijk ook nog eens erg winstgevend zijn. Door uw vakantiehuis te verhuren wanneer u er zelf geen gebruik van maakt, kunt u een behoorlijk aantrekkelijk rendement behalen. De vraag naar vakantiewoningen is de afgelopen jaren enorm toegenomen en het lijkt er niet op dat dit de komende jaren minder zal gaan worden.

In dit artikel vertellen we u alles over het investeren in een vakantiehuis. We bespreken zowel de voordelen als de nadelen en brengen de bijbehorende risico’s in kaart. Daarnaast behandelen we een aantal mogelijkheden om te beleggen in een vakantiewoning en de kosten die daarmee gepaard gaan. Tot slot geven we u nog een aantal praktische tips en adviezen mee. Hierdoor heeft u na het lezen van dit artikel een beter begrip van investeren in een vakantiewoning.

De voordelen van een belegging in een vakantiewoning


Is beleggen in een vakantiehuis slim? Dit is de belangrijkste vraag voordat u begint met investeren in een vakantiewoning. Het antwoord op deze vraag vinden we door alle voor- en nadelen van een belegging in een vakantiehuis te vergelijken met andere beleggingen. Hieronder zetten we alvast een aantal grote voordelen van investeren in een vakantiewoning op een rijtje.

Laten we beginnen met het belangrijkste voordeel: het rendement. Beleggen doet u immers om een mooi rendement te behalen op uw investering. Investeren in een vakantiehuis op een park, zoals Landal of EuroParcs, kan erg winstgevend zijn. Gemiddeld gezien kunt u rekenen op een vast rendement tussen de 5% en 8% per jaar. Dit is een fors hoger rendement dan u op een spaarrekening kunt verwachten.

Een bijkomend voordeel van beleggen in een vakantiehuis op een groot park is dat u zelf weinig tijd kwijt bent aan onderhoud. Het vakantiepark neemt doorgaans alles voor haar rekening, waaronder ook de verhuur, schoonmaak en betalingen. Het beheer van uw vakantiehuis wordt kortom grotendeels uit handen genomen, waardoor u hier geen tijd en moeite aan hoeft te besteden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van alternatieve beleggingen in vastgoed. Hier bent u vaak wél veel tijd en kosten kwijt aan het beheer.

Een ander voordeel is natuurlijk het feit dat u zelf kunt genieten van uw investering. Het idee om een eigen plekje te hebben om even helemaal tot rust te komen tijdens is erg verleidelijk. Bovendien kunt u zelf (deels) bepalen wanneer uw vakantiewoning beschikbaar is voor verhuur. Hierdoor kunt u ook zelf optimaal genieten van uw investering.

Een belegging in een vakantiewoning kent kortom een aantal grote voordelen. Over het algemeen kunt u rekenen op een betrouwbaar en degelijk rendement, terwijl u maar weinig tijd kwijt bent aan het onderhoud en beheer. Bovendien heeft u nog de mogelijkheid om op bepaalde periodes ook zelf van uw woning te genieten. Het is daarom helemaal niet gek dat beleggen in vakantiewoningen steeds populairder wordt onder investeerders.

De mogelijkheden om te investeren in een vakantiehuis


Investeren in een vakantiehuis kan op verschillende manieren. Elke benadering heeft verschillende kenmerken en zit wat anders in elkaar. Laten we de meest populaire mogelijkheden eens op een rijtje zetten.

Vakantiehuis kopen op een vakantiepark

De meest toegankelijke manier om te investeren in een vakantiehuis is door een vakantiewoning te kopen op een park. We hebben net al uitgebreid gesproken over de voordelen ervan en het is wel duidelijk dat het een ontspannen manier van investeren is. Als u op zoek bent naar een passieve investering, dan is een vakantiewoning op een park wellicht de goede keuze.

Het investeren in een vakantiehuis op een park is namelijk relatief eenvoudig. Vrijwel alles wordt uitbesteed aan het vakantiepark en u hoeft zich nergens zorgen over te maken. Op deze manier hoeft u zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het vinden van huurders of het schoonmaken van uw woning.

Helaas zitten er ook nadelen vast aan een vakantiehuis kopen op een park. Allereerst heeft u beperkte controle over uw vakantiewoning. Omdat het vakantiepark het beheer overneemt, verliest u ook een stukje verantwoordelijkheid. Het management van het park neemt dan meestal de beslissingen over zaken als de huurprijzen, periodes en eventuele regels. Dit betekent dat u simpelweg minder invloed heeft op hoe uw vakantiewoning wordt beheerd en hoe het rendement tot stand komt.

Daarnaast brengen vakantieparken over het algemeen kosten in rekening als vergoeding voor het beheren van uw vakantiehuis. Deze extra kosten zorgen ervoor dat uw daadwerkelijke rendement lager uitvalt. Het is belangrijk om voor uzelf af te wegen of de kosten opwegen tegen het gemak dat u ervoor terugkrijgt. Als u bereid bent meer tijd te investeren in ruil voor een hoger rendement, dan is een vakantiehuis op een park misschien niet de juiste keuze.

Vakantiehuis kopen buiten een vakantiepark

Het is natuurlijk ook mogelijk om een vakantiehuis te kopen buiten een vakantiepark. In tegenstelling tot een vakantiehuis op een park heeft u bij een vakantiehuis buiten een park meer vrijheid en controle over uw investering. U kunt bijvoorbeeld zelf bepalen in welke periode u uw vakantiewoning verhuurt en aan welke huurders. Dit geeft u veel invloed op het uiteindelijke rendement, omdat u alle beslissingen kunt nemen.

Ook een investering in een vakantiehuis buiten een park brengt nadelen met zich mee. U zult bijvoorbeeld zelf op zoek moeten gaan naar geschikte huurders en u bent zelf verantwoordelijk voor het beheer van de woning. Periodiek onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat uw vakantiewoning in goede staat blijft en aantrekkelijk is voor huurders. Dit betekent dat u regelmatig te maken krijgt met kleine en grote reparaties.

Wanneer u bereid bent om hier de nodige tijd in te steken, kan een investering in een vakantiehuis buiten een park zeker de moeite waard zijn. Dit is een afweging die u alleen zelf kunt maken.

Samenwerking met andere investeerders

Een andere mogelijkheid om te investeren in een vakantiehuis is door samen te werken met andere investeerders. Dit kan vooral een slimme zet zijn als u niet wilt investeren met grote bedragen. Door samen te werken met andere investeerders deelt u alle opbrengsten en kosten, waardoor de toetredingsdrempel om te investeren een stuk lager wordt. Samenwerken met andere investeerders is mogelijk door bijvoorbeeld gebruik te maken van crowdfunding-platforms.

Wanneer u met andere investeerders samenwerkt, deelt u niet alleen de investering, maar ook de doorlopende kosten en verantwoordelijkheden voor bijvoorbeeld onderhoud en verzekeringen. Dit maakt het beheren van het vakantiehuis efficiënter en financieel haalbaar voor alle betrokken partijen.

Een van de nadelen van samenwerken met andere investeerders is dat u relatief weinig invloed en zeggenschap over de investering heeft. Het delen van een belegging betekent immers dat u minder controle heeft over de beslissingen met betrekking tot het vakantiehuis. Bovendien kunnen er meningsverschillen ontstaan over de verdeling van de kosten, de hoogte van de huurprijzen en het gebruik van het vakantiehuis.

Het is daarom enorm belangrijk om duidelijke afspraken te maken en een waterdicht contract op te stellen. Op deze manier is iedereen bewust van de verantwoordelijkheden en kunnen mogelijke conflicten worden voorkomen. Het kan zelfs verstandig zijn om hier juridisch advies voor in te winnen.

Alternatieven van beleggen in vakantiehuis


Geld verdienen met vastgoed is niet alleen mogelijk door te beleggen in een vakantiehuis. Er zijn tal van alternatieve beleggingsmogelijkheden om een mooi rendement te behalen met vastgoed kopen. Hieronder behandelen we kort een aantal van de meest interessante alternatieven om te beleggen in vastgoed.

Beleggen in vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoedfondsen is een van de meest aantrekkelijke mogelijkheden om winstgevend te investeren in vastgoed. Via een vastgoedfonds kunt u al vanaf enkele honderden euro’s investeren in een uitgebreide vastgoedportefeuille. In plaats van zelf een vakantiehuis of winkelpand te kopen, investeert u samen met andere deelnemers in het vastgoedfonds.

Op deze manier krijgt u dankzij één enkele investering meteen toegang tot een goed gespreide portefeuille van hoogwaardige vastgoedobjecten. Hier heeft u geen diepgaande kennis voor nodig en u hoeft ook geen maanden aan onderzoek te doen. Het ervaren management van het fonds neemt deze taak op zich en zorgt voor de aanschaf en het beheer van het vastgoed.

De twee meest bekende vastgoedfondsen in Nederland en België zijn Synvest en Corum Investments. Ze staan bekend om hun focus op kwaliteit, betrouwbaarheid en een goede spreiding van de vastgoedportefeuille. Voor beleggers die op zoek zijn naar een betrouwbare beleggingsmogelijkheid, zijn deze vastgoedfondsen zeker het bekijken waard.

Beleggen in vastgoedaandelen (REIT’s)

Een andere aantrekkelijke mogelijkheid om te beleggen in vastgoed is door te investeren in vastgoedaandelen. Deze aandelen worden ook wel REIT’s (Real Estate Investment Trust) genoemd. Een REIT is een bedrijf dat vastgoed koopt en het vervolgens verhuurd. Het rendement bestaat uit de periodieke huuropbrengsten en de eventuele waardestijgingen van de vastgoedportefeuille.

Het grote voordeel van REIT’s is de mogelijkheid om op elk moment in- of uit te kunnen stappen. Aangezien REIT's op de beurs worden verhandeld, kunt u snel en gemakkelijk uw vastgoedbeleggingen omzetten in liquide middelen (zoals cash). Dit in tegenstelling tot het verkopen van een fysiek vastgoedobject, waarbij het vaak maanden kan duren voordat u uw geld daadwerkelijk ontvangt.

Om te beleggen in REIT's, kunt u gebruik maken van DEGIRO. Met DEGIRO kunt u REIT's verhandelen tegen zeer scherpe tarieven, waardoor u meer uit uw investering kunt halen. Zo wordt beleggen in vastgoed extra eenvoudig.

De risico’s en nadelen van investeren in een vakantiewoning


Beleggen in een vakantiewoning brengt helaas ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk om goed op de hoogte zijn van deze risico’s, zodat u op de lange termijn een mooi rendement kunt realiseren. Hieronder benadrukken we kort de belangrijkste risico's en geven we u een aantal waardevolle tips om deze risico’s te verkleinen.

Tip 1: Te weinig spreiding

Om te beleggen in een vakantiewoning heeft u een groot startkapitaal nodig. Hierdoor is het enorm moeilijk om voldoende spreiding aan te brengen en een gebrek aan spreiding brengt risico’s met zich mee. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het risico op een slechte locatie of het risico op een faillissement van het vakantiepark.

Het is erg moeilijk om zelf voldoende spreiding aan te brengen. Een oplossing is om te beleggen in een al bestaande, goed gespreide vastgoedportefeuille. Dit is mogelijk door te investeren in de beste vastgoedfondsen, maar het kan ook via vastgoedaandelen. Op deze manier krijgt u met relatief weinig geld toch blootstelling aan voldoende spreiding.

Tip 2: Het beheren van een vakantiehuis

Het beheren van een vakantiehuis brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het vereist veel tijd, kennis en moeite en het is daarom zeker geen passieve investering. U bent in feite huisbaas en moet toezien op het onderhoud van de vakantiewoning.

Indien u niet bereid bent om veel tijd te besteden, kunt u overwegen om een vakantiehuis op een vakantiepark te kopen als een mogelijke oplossing. Vakantieparken bieden over het algemeen diensten aan, waardoor u als investeerder deze taken uit handen kunt geven. Zo hoeft u niet meer actief te zoeken naar huurders of regelmatig de woning schoon te maken. Dit wordt allemaal gedaan door het vakantiepark in kwestie.

Let er wel op dat dit vaak extra kosten met zich meebrengt. U bent weliswaar minder tijd kwijt, maar u levert wel een deel van uw rendement in. Als u bereid bent om wat meer tijd en moeite te investeren in het beheer van een vakantiehuis, kan het wellicht interessanter zijn om zelf het beheer te doen en daarmee de extra kosten te vermijden. Als u dit wilt vermijden, kan een woning op een vakantiepark ongetwijfeld een goede optie zijn.

Deze keuze is compleet afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Het een is niet beter dan het ander, maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van beide opties. Alleen op deze manier kunt u uiteindelijk een weloverwogen beslissing nemen.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen