7x Hoe Investeren in Eigen Woning (En Fijner Leven) | Vastgoedfonds Beleggen.nl
15 februari 2023 
6 min. leestijd

7x Hoe Investeren in Eigen Woning (En Fijner Leven) | Vastgoedfonds Beleggen.nl

Wilt u dit jaar wat verbeteringen aan uw huis aanbrengen? Heeft u het gevoel dat uw woonruimte iets nieuws nodig heeft? Op Vastgoedfondsbeleggen.nl spreken we vooral over investeren in onroerend goed. Eén van deze beleggingen is het investeren in eigen huis. Een investering in uw eigen woning kan een aantrekkelijk rendement opleveren in de vorm van rendement en/of kapitaalwinst. Daarnaast zorgt het ook fijner en aangenamer leven. De juiste investering in eigen woonruimte kan onze levensvreugde vergroten. Het kan ons gezonder maken en het kan ons zelfs gelukkiger maken.

Bekijk deze lijst met zeven manieren om te investeren in een eigen huis en waarom het uw leven in vele facetten kan verbeteren. Blijf lezen om meer te weten te komen!

Hoe investeren in eigen huis? Tip 1. Stap over op zonne-energie

investeren-in-eigen-huis

We leven allemaal graag op deze planeet, maar niet iedereen doet iets om haar te behouden.

Waarom niet een milieuvriendelijke keuze maken, en veel geld besparen op de dure energierekening? De oplossing is simpel: investeer in zonnepanelen. Dit kan zelfs met subsidie, of u kunt hier een rentevrije lening voor aanvragen. 

Denk aan al die elektriciteitsrekeningen. Zijn die niet duur? Investeer in zonne-energie en op de lange termijn bespaart u veel kosten. Gelooft u ons niet? Zonnepanelen gaan meestal 20 tot 30 jaar mee voordat ze minder efficiënt worden. U zou 17 tot 22 jaar kunnen besparen op energiekosten.  

Afhankelijk van uw energieverbruik en het aantal zonnepanelen, kan de besparing oplopen van honderden tot duizenden euro's per jaar. Meestal is het rendement op zonnepanelen circa 5 tot 7% per jaar. Dit is qua rendement de beste investering in eigen huis. 5 tot 7% rendement is wellicht lager dan de beste vastgoedfondsen of de beste vastgoedaandelen, maar dit rendement kent een hoge mate van zekerheid. Zonnepanelen leveren alleen laag rendement op indien de zon weinig schijnt en/of de energiekosten drastisch dalen. Dit laatste lijkt erg onwaarschijnlijk gezien de recente macro-economische ontwikkelingen. 

Kortom, deze investering in eigen woning is goed voor het milieu én voor uw portemonnee.

Investeren in eigen woning Tip 2. koop mooie, sierlijke kamerplanten

Planten zijn prachtig! Ze geven leven aan elke ruimte. Zelfs dat vergeten hoekje in je huis. En wist je dat ze ook veel voordelen hebben?

Ten eerste reinigen ze de lucht. Met de juiste planten kunt u de vervuiling binnenshuis verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Is dat niet geweldig? 

Maar dat is nog niet alles. Planten verbeteren ook de geestelijke gezondheid. Een studie toonde aan dat tijdens de pandemie, mensen die kamerplanten hadden minder symptomen van depressie en angst hadden. 

Met andere woorden, kamerplanten zijn een overtuigende, goedkope investering in uw geluk en welzijn. Maar ze zijn ook een mooie, goedkope decoratie! 

Koop een plantenhanger of -plank (of doe het zelf!) en laat je planten opvallen. Een eenvoudige bloempot kan al genoeg zijn.

Als je denkt dat je geen groene vingers hebt, neem dan onderhoudsarme planten zoals slangenplanten, aloë vera, spinplanten, philodendrons, pothos of vetplanten.

Hoe investeren in eigen huis? Tip 3. Bespaar geld met isolatie

Het isoleren van je huis heeft meerdere onverwachte voordelen en is de investering in eigen woning meer dan waard. Zowel vanuit het perspectief geld, duurzaamheid en persoonlijke gezondheid.

Het is bijvoorbeeld uitstekend voor je gezondheid. Veel studies tonen aan dat het isoleren van uw huis leidt tot een aanzienlijk warmere en drogere leefruimte. Deze omstandigheden leiden ook tot een betere gezondheid en welzijn.

Isolatie houdt uw huis in de winter warm en in de zomer koel. Met andere woorden, uw verwarmings- en koelsysteem hoeft minder vaak of met minder moeite te draaien om de temperatuur op peil te houden.

Dat betekent twee dingen: een daling van uw energierekening en een vermindering van de koolstofuitstoot die gepaard gaat met koelen of verwarmen. 

Nogmaals, investeren in uw huis kan goed zijn voor de planeet en uw portemonnee.

Tip: bekijk onze gratis vastgoed tools voor alle potentiele investeringen in onroerend goed.

Hoe investeren in eigen woning? Tip 4. Koop mooi kunstwerk

hoe-investeren-eigen-woning

Kunst creëert gesprekken, zet ons aan het denken en stelt vragen, en laat ons vooral iets voelen. 

Kunst in huis hebben is de investering waard. Stel je voor hoe gaaf het zou zijn om met je kunstcollectie te pronken of elke dag tijdens de lunch een prachtig schilderij te zien dat je inspireert.

Het leuke van investeren in kunst is dat het tegenwoordig gemakkelijk toegankelijk en beschikbaar is. Vroeger was het alleen mogelijk voor een selecte groep. Maar nu kun je online alle soorten kunst kopen in verschillende prijsklassen. Met enige ervaring valt er ook hoog rendement op kunst te behalen, en dat terwijl het in uw eigen woning hangt om van te genieten.

Het mooiste is dat je kunstwerken kunt kiezen die je aanspreken. Het resoneert met je en je kunt er een emotionele band mee opbouwen. Kunst is ook een nooit aflatende woondecoratie. Zo kan een aantrekkelijk beeldhouwwerk leven geven aan een monotone woonkamer.

Bovendien is het consumeren van kunst (het bekijken van schilderijen en beelden, en het deelnemen aan artistieke activiteiten) positief voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

En als u verder wilt gaan, kunt u investeren in de kunstmarkt! Als dat een optie is, overweeg dan te werken met een kunstbeleggingsadviseur. 

Natuurlijk zullen wij als alternatieve belegging ook aanmoedigen om eens Nederlandse vastgoedfondsen te bestuderen. Bekijk eens de fondsen SynVest, Corum Investments en Vondellaan Vastgoed. Dit kunnen interessante, en passieve, beleggingen zijn voor de lange termijn.

Hoe investeren in eigen woning? Tip 5. Bouw een serre

Serres zijn esthetisch aantrekkelijk. Ze zijn van buiten en van binnen mooi om te zien. Toch hebben ze veel meer voordelen.

Ze zijn bijvoorbeeld energiezuinig. Als je meer licht in huis hebt, hoef je ook minder uit te geven aan elektriciteit. Bovendien geven ze u een geweldig uitzicht op uw tuin. Het creëert een open ruimte en laat u genieten van het buitenleven binnen uw huis. Het laat ook het hele huis ruimer lijken.

Verrassend genoeg zijn ze ook geweldig voor uw gezondheid. Als je in contact komt met zonlicht, neem je ook meer vitamine D op, de zonnevitamine. Het verhoogt je productiviteit, vermindert stressniveaus en brengt je slaappatroon in balans. 

Daarnaast kunnen serres ook de waarde van uw huis verhogen. Dat is voordelig als je denkt aan verhuizen en op termijn het huis te verkopen.

Ten slotte maakt het simpele feit dat serres mooi zijn het doorbrengen van tijd thuis aangenamer en comfortabeler. Uw huis mooi maken is altijd een goede investering.

Als u om welke reden dan ook geen serre wilt, kunt u nog steeds op andere manieren van de voordelen profiteren. U heeft de mogelijkheid om een dakraam te installeren of meer ramen toe te voegen. Let op, werk bij elk van deze projecten altijd samen met een gekwalificeerde professional. 

Hoe investeren in eigen huis? Tip 6. Een geluiddempend systeem installeren 

Woont u in een drukke stedelijke omgeving? Dan heeft u waarschijnlijk voortdurend te maken met storende achtergrondgeluiden. 

Geluidsoverlast is een probleem dat steeds groter wordt naarmate de bevolking in de stad toeneemt. 

Het kan irritant zijn, maar het is meer dan dat. Stadslawaai kan psychologisch leed en slaapstoornissen veroorzaken, zo blijkt uit meerdere studies.

Als u niet wilt dat deze problemen uw huishouden beïnvloeden, kunt u overwegen een geluiddempend systeem op te zetten.

Er zijn vele manieren om uw huis geluiddicht te maken, van meer traditionele methoden (zoals het afsluiten van deuren en ramen, enz.) tot modernere benaderingen zoals noise-canceling technologie. Vraag een expert en kies degene die bij jouw woonruimte past.

Investeringen in eigen woning Tip 7. Maak een kamer gewijd aan iets waar je van houdt

We hebben allemaal een passie, een hobby of iets wat we graag doen in onze vrije tijd. Maar wat als je een kamer wijdt aan die activiteit?

Als je een extra kamer hebt (of je kunt er een bouwen), kun je er een leeskamer, meditatieruimte, videogamehal, thuisspa, thuisgymnastiek, et cetera, van maken. 

Het heeft duidelijke voordelen. Jezelf wijden aan een hobby of tijd alleen doorbrengen kan stress verminderen en het algemene welzijn verbeteren. Je kunt er terecht als je "me-time" nodig hebt, of als je moet ontstressen. 

Als je geen extra kamer hebt, maak je geen zorgen: met wat creativiteit kun je dit idee implementeren in een ruimte binnen een andere kamer in je huis. U kunt bijvoorbeeld een leesruimte creëren in uw woonkamer of een meditatieruimte in uw slaapkamer of tuin.

Conclusie over investeren in eigen huis

Ons huis is de plek waar we veel tijd doorbrengen. Waar we ons veilig en comfortabel willen voelen. Daarom is het investeren in eigen woning een slimme financiële overweging. In dit artikel hebben we gezien dat de beste investeringen in eigen huis leiden tot meer geld, meer plezier en gezondheid, of allebei. Sommige investeringen geven aantrekkelijk rendement en dragen ook bij aan duurzaamheid. Anderen betalen zich niet (direct) uit in cashflow, maar voegen wel veel waarde toe aan een fijner en leuker leven. En ook dat is veel waard!

Investeren in je huis kan soms geld of tijd besparen, maar het heeft een belangrijker voordeel: je levenskwaliteit. Investeren in uw geluk is altijd een goede investering met een hoog rendement.

Let op: beleggen kent risico's tot geld verlies. Dit artikel is louter geschreven ter vermaak en inspiratie. Het bevat op geen enkele wijze (persoonlijk) beleggingsadvies.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen