Duurzame Cryptomunten: Welke Crypto Zijn Duurzaam?
26 april 2022 
6 min. leestijd

Duurzame Cryptomunten: Welke Crypto Zijn Duurzaam?

Beste duurzame belegger, beleggen in crypto is interessant en spannend. Het kent een hoog risico/rendement-profiel. Dat wilt zeggen: de kans op geld verliezen is groot, maar daartegenover staat mogelijk een hogere winst. In dit artikel gaan we het echter niet hebben over beleggen. Dit artikel gaat over duurzame cryptomunten. Hoe duurzaam is crypto, en wat zijn voorbeelden van duurzame cryptomunten.

Bitcoin en Ethereum zijn verre van duurzaam. Zij consumeren ongekend veel energie. Maar een “nieuwe generatie” van duurzame cryptomunten zijn meer energie-efficiënt. Er is hoop.

Hieronder leggen we de relatie uit tussen crypto en duurzaamheid. Ook geven we voorbeelden van “ecologische” cryptomunten.

Duurzame cryptomunten: Proof-of-Work (PoW) vs. Proof-of-Stake (PoS)

hoe-duurzaam-is-crypto

Het debat over duurzaamheid en cryptomunten is heftig. Over het algemeen kunnen we stellen dat merendeel van crypto niet duurzaam zijn. Anderzijds willen we direct vermelden dat in veel onderzoeken appels met peren worden vergeleken. Ook is het zo dat er veel assumpties zijn, omdat er geen volledige transparante data is over de exacte energieverbruik van crypto.

Na veel onderzoek bekom ik tot op heden op de conclusie dat veel cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum verre van duurzaam zijn. Dit heeft vooral te maken met energieverbruik. Hieronder meer details. Wel kent cryptovaluta enkele duurzame voordelen ten oprichtte van de huidige betaalmethoden. Er is dus zeker potentie.

Kort door de bocht kan cryptovaluta duurzaam zijn. Een voorwaarde op dit moment is dat dergelijke cryptovaluta werken op basis van Proof-of-Stake (PoS) of soortgelijke consensusmechanismes. De uitleg van PoS valt buiten bestek van dit artikel. Een korte samenvatting is dat nieuwe cryptovaluta (blockchain-eenheden) worden gecreëerd op basis van een “stake” consensusmechanisme. Hoe meer cryptomunten jij bezit (stake), hoe meer je er kunt maken (validate). Dit betekent dat het “algoritme” min of meer zichzelf uitbreidt.

PoS is een relatief nieuwe ontwikkeling. Vooral oudere cryptomunten werken op basis van Proof-of-Work (PoW). Nieuwe cryptomunten kunnen alleen gemaakt worden op basis van rekenkracht. Dit noemen ze minen. Een miner zet 24/7 zware computers in om nieuwe cryptomunten te creëren.

Proof-of-Work slurpt enorm veel energie en zijn totaal geen duurzame producten.

Bitcoin is niet duurzaam

is-bitcoin-duurzaam

Bitcoin is niet duurzaam. Bitcoin wordt gecreëerd op basis van Proof-of-Work. Er zijn complete datacenters met duizenden computers. Haar enige functie is 24/7 “rekensommetjes” oplossen. De nodige rekenkracht neemt in de loop der tijd toe. Bitcoin heeft een beperkt aantal munten die gemined kunnen worden. Hoe minder er over blijven, hoe meer rekenkracht benodigd is om een nieuwe Bitcoin te creëren.

Het exacte energieverbruik is niet bekend. De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index schat dat alleen Bitcoin ieder jaar 136.38 Terawatt-uren verbruikt (bron: University of Cambridge, Cambridge Centre for Alternative Finance. “Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index”).

Dit is meer energieverbruik dan Nederland, Argentinië, Zweden, et cetera.

En inmiddels zou dit verbruik volgens de Bitcoin Energy Consumption Index zijn toegenomen naar >200 Terawatt-uren!

Bitcoin is niet duurzaam. Sterker nog, het is op dit moment desastreus te noemen voor natuur en milieu. En Bitcoin-energie wordt momenteel voornamelijk afgenomen op niet-duurzame energie.

Bovendien bestaan er meer duurzame alternatieven op de Bitcoin. Dit zijn de nieuwe generatie cryptovaluta die werken op basis van Proof-of-Stake en/of verbeterde mechanismes.

Ook Ethereum is niet duurzaam

Het bekende Ethereum is het meest toonaangevend blockchainplatform van dit moment. In tegenstelling tot Bitcoin, lijkt de lange termijn potentie van Ethereum mijns inziens sterk. Met name omdat vele cryptoprojecten worden gebouwd op het Ethereum-netwerk.

Helaas is ook Ethereum niet duurzaam.

Het exacte energieverbruik is niet bekend. De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index schat dat Ethereum ieder jaar 112.6 Terawatt-uren verbruikt (bron: University of Cambridge, Cambridge Centre for Alternative Finance. “Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index”).

Het totale energieverbruik van Bitcoin + Ethereum is evenveel als het totale energieverbruik van Italië en, bijna, de United Kingdom. De ontwikkeling kan je volgen via de Ethereum Energy Consumption Index.

Momenteel werkt Ethereum op Proof-of-Work. Vandaar dat het energieverbruik nadelig is en leidt tot veel CO2-uitstoot. Binnen de community zijn er wel plannen om over te stappen naar Proof-of-Stake. Vooralsnog blijft het bij plannen. Laten we hopen dat men dit kan uitvoeren. Het zou in ieder geval Ethereum meer duurzaam maken.

Alhoewel ik persoonlijk geloof in het technologische nut van Ethereum, kan het op dit moment niet gecategoriseerd worden als duurzaam investeren.

Hoe duurzaam kan crypto zijn?

crypto-duurzaamheid

Zoals aangegeven zijn cryptomunten op basis van PoW niet duurzaam. Zij verbruiken ongekend veel energie. Energie die met name wordt geproduceerd op basis van niet-duurzame energiebronnen. Puur op basis van duurzaamheid ligt de toekomst van crypto op het PoS-consensusmechanisme. Uiteraard zijn er voor- en nadelen aan PoS vs. PoW.

Een gedeeltelijke oplossing is om cryptomunten te minen op basis van schone energie. Zo kunnen datacenters voor blockchain-mining deels werken op basis van zonne-energie. In het interessante artikel Can Crypto Go Green van de New York Times spreken meerdere deskundigen over dit onderwerp. Een simplistische samenvatting is dat het deels mogelijk is, maar er zijn ook issues.

Bovendien is het zo dat energieverbruik van crypto ten kostte gaat van andere energieverbruikers. Denk aan het “normale” huishouden. Crypto voorstanders komen met tegenargumenten. Zo stelt auteur Rhian Lewis dat “In the US alone, the energy consumed by inactive househoulds devices left on standby every year would power the entire Bitcoin network for 1.9 years”. Maar andersom is ook waar: zet Bitcoin stop en er blijft heel veel energie over.

Natuurlijk ligt de waarheid in het midden. Bepaalde cryptoprojecten zijn nuttig voor toekomstige innovatie. Omwille technologische voortgang is het logisch dit te stimuleren. De overbodige cryptoprojecten, en dat is misschien wel >95%, dient stopgezet te worden. En zo geldt dit ook voor andere manieren van energieverspilling. Niet-energie efficiënte apparaten die op standby staan, een rondje met de auto rijden omdat het leuk is, te lang douchen, en ga zo maar door.

Energieverbruik is vaak niet efficiënt, omdat wij mensen niet efficiënt zijn. We zijn mensen. Geen robots. We vergeten. We acteren vanuit emoties. We verspillen onbewust.

Vanuit onze redernatie dienen we als maatschappij volledig in te zetten op duurzame energie. Ook crypto kan hierdoor duurzamer worden met de juiste inzet.

3 Voorbeelden van duurzame cryptomunten

Of cryptomunten echt duurzaam zijn weten we eerlijkheidshalve niet. Dit is moeilijk te bepalen. Neem online betalingen als voorbeeld. Een transactie met een creditcard, zoals Visa, is duurzamer dan betalen met een geldmunt of -biljet. Maar of online betalen nu zo duurzaam is. Immers, dit is alleen mogelijk met een wereldwijd netwerk waarop providers zoals Visa en Paypal op opereren.

We kunnen wel stellen dat het een duurzamere optie is ten opzichten van fysiek geld. Weet dat cryptovaluta de potentie heeft om véél sneller transacties uit te voeren dan huidige online betaalsystemen. Dit is een sterk argument voor crypto als nieuw digitaal betaalsysteem.

En zo kunnen we ook stellen dat er duurzame cryptomunten zijn ten opzichten van niet-duurzame cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Hieronder geven we drie voorbeelden.

Note: in potentie zijn ecologische cryptomunten een voorbeeld van duurzaam beleggen. We zijn er nog niet, maar de blockchaintechnologie kan dit mogelijk maken.

1. Solarcoin

Solarcoin is een van de beste voorbeelden van duurzame cryptomunten. Dit is een cryptovaluta die zonne-energie stimuleert. Dit project distribueert solarcoins op basis van zonne-energie installaties. Hiervoor kan je als huishouden aanmelden. Het algoritme verstuurt 1 solarcoin per 1 MWh van geverifieerde energieproductie. Deze solarcoins kunnen vervolgens worden gebruikt om andere cryptomunten te kopen.

Of Solarcoin nu, en in de toekomst, veel waarde krijgt weten wij niet. De idee achter dit project is wel duurzaam te noemen. Een mooi voorbeeld van hoe cryptotechnologie duurzaamheid kan stimuleren.

2. Cardano

Cardano is een duurzamer alternatief op Ethereum. En in tegenstelling werkt Cardano wel op basis van Proof-of-Stake. De energieconsumptie is aanzienlijk lager. Hoe hoog dit daadwerkelijk is, kunnen wij helaas niet aangeven. Er zijn vele bronnen die schattingen geven. Allemaal liggen ze onder het (ver) verbruik van Ethereum (en Bitoin). Maar er is geen eenduidige consensus over het daadwerkelijke energieverbruik van Cardano.

Cardano is een voorbeeld van een blockchainnetwerk op basis van Proof-of-Stake. Hedendaags worden er tientallen soortgelijke projecten ontwikkeld op PoS. Sommigen daarvan zijn meer duurzaam dan Cardano. Een voorbeeld is Nano.

Cardano kan je kopen via het Nederlandse cryptoplatform Bitvavo.

3. Nano

Naast Solarcoin is ook Nano een goed voorbeeld van een ecologische cryptomunt. Op de website stellen de founders het volgende:

Nano was created to perform efficiently without the need for mining, an energy-intensive mechanism to process transactions. Instead, nano uses an innovative voting system where no mining is required.

Ze geven aan dat één Nano transactie momenteel 0.111Wh verbruikt. Dit is bizar veel lager dan een Bitcoin transactie die 2188.59 kWh (!) verbruikt (bron: digiconomist.net). Natuurlijk is wel de vraag hoe zich dit ontwikkelt indien Nano uitgroeit tot het formaat van Bitcoin. Is één Nano transactie dan alsnog zo energie-efficiënt?

Nano kan je kopen via het Nederlandse cryptoplatform Bitvavo.

Het is niet eenvoudig om te bepalen of cryptomunten wel of niet duurzaam zijn. We kunnen in ieder geval de conclusie trekken dat Bitcoin en Ethereum momenteel niet duurzaam zijn. Een andere conclusie is dat er positieve vooruitzichten zijn voor de blockchaintechnologie. Mensen zijn bijzonder slim. Het Proof-of-Stake mechanisme is al meer duurzaam dan Proof-of-Work. En er zijn reeds nieuwe verbeteringen op PoS. Bovendien heeft crypto nuttige applicaties voor technologische ontwikkelingen. Het is daarom noodzaak dat ontwikkelaars zoeken naar ecologische manieren om nuttige cryptoprojecten te initiëren.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen