10x Duurzame Kledingmerken met Milieuvriendelijke Productie
16 juni 2022 
6 min. leestijd

10x Duurzame Kledingmerken met Milieuvriendelijke Productie

Het kopen van nieuwe kleding en spullen veroorzaakt circa 11% van de totale CO2-uitstoot bij een gemiddeld Nederlands gezin. Wil je bewust en duurzaam consumeren? Dan doe je er goed aan te kiezen voor duurzame kledingmerken. Deze merken werken volgens de visie om alleen kwalitatieve ecologische materialen te gebruiken opdat hun kleding langer mee gaat en minder CO2-uitstoot realiseert. Sommigen duurzame kledingmerken zijn al heel ver. Anderen zijn in opkomst.

Lees verder en ontdek de hoe en wat omtrent duurzame kleding en -kledingmerken.

Welke materialen gebruiken duurzame kledingmerken?

 duurzame kleding materialen

Duurzame kleding is ontworpen om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. Een van de belangrijkste aspecten van duurzame kleding is het materiaal waarvan het is gemaakt.

De materialen die worden gebruikt om duurzame kleding te maken zijn vaak natuurlijk of gerecycled. Al dan niet ontworpen om zo min mogelijk schade toe te brengen aan het milieu tijdens de productie, de vezeleigenschappen, of de totale impact. Bovendien kunnen deze materialen ook zorgen voor minder afval, waterbesparing, minder koolstofuitstoot en regeneratie van de bodem. Duurzame kledingmerken gebruiken een breed scala aan materialen.

Enkele van de meest voorkomende materialen die door duurzame kledingmerken worden gebruikt, zijn

  1. Natuurlijke vezels: enkele van de meest populaire duurzame materialen zijn natuurlijke vezels, zoals katoen, zijde en wol, die hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar zijn. Een belangrijk aandachtspunt bij natuurlijke vezels is het waterverbruik, wat vaak nog erg hoog ligt.
  2. Innovatieve vezels: andere duurzame materialen zijn futuristische en innovatieve stoffen zoals hennep, bamboe, ananasbladeren en soja. Deze stoffen worden gemaakt van milieuvriendelijke bronnen die minder afval veroorzaken dan traditionele kledingproductieprocessen.
  3. Gerecyclede materialenduurzame kledingmerken gebruiken ook gerecyclede materialen in hun producten. Zoals gerecycled polyester en overige voorraad. Deze materialen helpen afval op de stortplaats te verminderen. Terwijl de klanten nog steeds producten van hoge kwaliteit krijgen.

10x Duurzame kledingmerken met milieuvriendelijke productie

Dit zijn 10 duurzame kledingmerken die streven naar duurzaamheid. Ieder merk heeft haar eigen voor- en nadelen en specialiteiten. De een richt zich op kleding, de ander enkel op jeans. Lees hier verder als je opzoek bent naar duurzame schoenen.

Let wel: natuurlijk is het nog beter om minder te consumeren. Hoe minder kleding je koopt, hoe minder CO2-uitstoot gerealiseerd wordt.

1. Organic Basics

Het in Denemarken gevestigde duurzame kledingmerk Organic Basics is gespecialiseerd in het maken van milieuvriendelijke basics voor mannen en vrouwen. Duurzaamheid is een prioriteit bij Organic Basics. Het bedrijf kiest voor milieuvriendelijke en duurzame stoffen die in milieuvriendelijke fabrieken worden gemaakt. Alle vezels die het merk gebruikt zijn duurzame stoffen zoals gerecyclede wol, Polygiene, TENCEL Lyocell, SilverTech, biologisch katoen en gerecycled Nylon.

Wat hen uniek maakt is hun bundeloptie, waarbij je pakken activewear en intimates kunt kopen tegen een leuke prijs. Ze ontwerpen al hun producten om lang mee te gaan. Een groot deel van de collectie van dit merk bestaat uit basics, omdat die het vaakst gedragen worden en comfortabel zijn.

2. MUD Jeans

Mud jeans werd in Nederland opgericht om giftig afval en ongezonde werkomstandigheden bij de productie van jeans te verminderen. Het merk creëert duurzame jeans van veganistische producten. In totaal is 40% van de materialen van Mud Jeans afkomstig van gerecycled denim.

In de afgelopen drie jaar heeft Mud Jeans meer dan 300 miljoen gallons water en duizend paar jeans van de stortplaats gered. Daarnaast hebben ze 700.000 kg broeikasgassen vermeden als gevolg van hun recycling inspanningen. Aldus de cijfers op haar website.

3. The Green labels (T.G.L)

Gelanceerd in 2018 door een jonge dame genaamd Claudia Angeli, promoot T.G.L. groene labels die het milieu en mensen respecteren zonder afbreuk te doen aan stijl. Groene labels hebben als doel ervoor te zorgen dat de producten van het merk in goede arbeidsomstandigheden worden gemaakt. Ze streven naar transparantie in de hele toeleveringsketen, van de grondstoffen tot het eindproduct dat je krijgt. Hun unieke verkoopargument is dat ze koolstofneutraal verzenden en de uitstoot tijdens het hele proces tot een minimum beperken. Wel dienen we kritisch te kijken naar dit minimum.

De bedrijfsvisie berust op duurzaamheid. Het materiaal dat Green Labels gebruikt voor hun producten is meestal natuurlijke stof, zoals linnen, hennep en katoen, of dierlijke vezels, zoals wol, kasjmier en zijde.

4. Kings of Indigo

Kings of Indigo is eveneens een Nederlands denim merk opgericht in 2011. Sinds de lancering heeft Kings of Indigo duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In het verleden, toen duurzaamheid nog niet zo belangrijk was als nu, legde dit merk de nadruk op productie op een milieuverantwoorde manier. Hedendaags ontwikkelt het zich tot een leider van duurzame kledingmerken. Desondanks hebben ze nog wel een weg te gaan, indien we de praktijken vergelijken met Organic Basics, Patagonia en dergelijke.

Bij de productie maakt het bedrijf gebruik van milieuvriendelijke materialen die de hoeveelheid water, chemicaliën en afvalwater verminderen. Dit duurzame kledingmerk verwerkt een groot deel natuurlijke en organische materialen, zoals GOTS-katoen. Haar verpakkingen zijn recyclebaar.

5. Ecoalf

Het allereerste Spaanse B Corp-gecertificeerde modemerk Ecoalf zet zich in voor de productie van duurzame kleding zonder afbreuk te doen aan de stijl. Het merk is toegewijd aan duurzaamheid en stelt het milieu centraal bij alles wat ze doen.

Sinds de start van het merk is meer dan 6.000 ton afval (uit de zee) ingezameld en gerecycled door de Eco Alf Foundation (waaronder visnetten en plastic waterflessen). Ongeveer 3.000 vissers uit 40 havens over de hele wereld hebben deelgenomen. Mooi voorbeeld van gezamenlijke inspanning!

Hun slogan "There is no planet B," en hun pionierswerk in "het helpen schoonmaken van onze oceanen" zijn welbekend. De verpakking en productie van Ecoalf zijn 100% plasticvrij en gerecycled.

6. People Tree

People Tree, opgericht in 1991, is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd duurzaam kledingmerk met een uitgebreide collectie dameskleding. Haar producten worden gemaakt volgens de haar eigen kwaliteitsnormen op zowel milieu- als ethisch gebied.

Met behulp van traditionele vaardigheden zoals handborduurwerk en handbreien, bieden zij een grote verscheidenheid aan stijlen. Bijna elk product dat op de website wordt vermeld, heeft informatie over wie het heeft gemaakt en wat er is gebruikt om het te maken. Het bedrijf was het eerste modebedrijf ter wereld dat in 2013 de World Fair Trade Organization productcertificering ontving. People Tree gebruikt biologisch katoen, natuurlijke vezels en kleurstoffen zonder chemische toevoegingen en bevordert eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden. Dit valt zeker onder duurzame producten!

7. Patagonia

Patagonia is een Amerikaans merk dat bekend staat om haar duurzame kleding. Het grootste deel van het katoen in de meest recente kledinglijn van het merk is biologisch geteeld, en 87% van het katoen is gerecycled. Het Fair Trade-programma van Patagonia biedt werk aan meer dan 64000 arbeiders. Het merk doet niet mee aan de fast fashion industrie maar maakt producten die lang meegaan.

Door fair-trade praktijken te volgen, zorgt Patagonia ervoor dat haar toeleveringsketen veilig is voor consumenten, arbeiders en het milieu. Het merk streeft ernaar milieuproblemen op te lossen zonder onnodige schade aan het milieu toe te brengen. Klanten van Patagonia worden aangemoedigd om oude kleding te recyclen en om tweedehands artikelen te kopen.

8. Maium reclyced plastic

Met haar duurzame producten zet Miaum stappen in de richting van milieu- en sociale verantwoordelijkheid. Het in Amsterdam gevestigde merk Miaum is gespecialiseerd in regenkleding die functioneel en duurzaam is, zelfs tijdens de Nederlandse herfst.

OEKO-TEX(R) en Global Recycled Standard (G.R.S.) gecertificeerde materialen worden gebruikt om de Miaum kleding te vervaardigen, wat de zekerheid geeft dat geen van de materialen schadelijk is voor de menselijke gezondheid. En voldoen aan de sociale basispraktijken. Ook zijn de regenjassen van Miaum 100% veganistisch en gemaakt van biologisch afbreekbare materialen.

9.  Pact

Het merk gaat er prat op "guilt-free clothing" aan te bieden. De producten van het bedrijf zijn gemaakt van biologisch katoen dat geen schadelijke chemicaliën of meststoffen bevat. Tevens zijn ze gericht op het verbruiken van minder water in haar productieprocessen.

Ze hebben gecertificeerde fairtrade-fabrieken, wat betekent dat iedereen die aan de vervaardiging van hun producten meewerkt een eerlijk loon ontvangt. Pact biedt kleding voor mannen, vrouwen en kinderen en beddengoed en badhanddoeken. Haar productie- en distributieprocessen recyclen ook oude kleding, handdoeken en ander afval. Hun inzet voor duurzame mode maakt hen een toonaangevend merk op dit gebied.

10. Monkee Genen

Monkee Genes zijn een ecologisch duurzaam kledingmerk. Hun producten worden gemaakt in door GOTS gecertificeerde fabrieken, die uitsluitend biologisch katoen gebruiken. Monkee Genes hecht ook veel waarde aan waterbehoud. Voor de productie van denim zijn enorme hoeveelheden water nodig. Voor het maken van een gemiddelde spijkerbroek is ongeveer 7600 gallon water nodig. Monkee Genes heeft daarentegen een nieuwe manier bedacht om denim te produceren waarbij gemiddeld 80% minder water wordt verbruikt.

Tot slot zet Monkee Genes zich in voor eerlijke lonen en een veilige werkomgeving voor iedereen in de toeleveringsketen. Zij zetten zich in om dat doel te bereiken, van degenen die katoen plukken tot degenen die in het hoofdkantoor werken.

Wat zijn jouw favoriete duurzame kledingmerken? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Laten we bijdragen aan duurzaam leven!

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen