10+ Tips voor Duurzaam Huis: Uw Woning Duurzamer Maken
11 februari 2023 
7 min. leestijd

10+ Tips voor Duurzaam Huis: Uw Woning Duurzamer Maken

Bent u geïnteresseerd in duurzame woningen? Met toenemende energie- en gasprijzen is het verduurzamen van uw woning een must geworden. Niet alleen dragen we hierdoor bij aan het milieu. Een woning duurzamer maken is ook goed voor uw portemonnee. Op termijn zal het geld besparen, en dat betekent dat het een slimme vorm van duurzaam beleggen is.

Wilt u uw huis duurzamer maken? Lees dan verder voor de beste tips voor een duurzaam huis!

Wat is een duurzame woning?

Een duurzaam huis houdt rekening met het milieu door de energie- en waterefficiëntie te maximaliseren. Het maakt gebruik van hoogwaardige, low-impact materialen die gemakkelijk te produceren, verschepen en installeren zijn. Idealiter is een woning CO2-neutraal, en daarmee zelfvoorzienend in energie.

Een ander aspect van duurzaam wonen is dat u gebruik maakt van duurzame producten. Denk aan energiezuinige huishoudapparaten, het verantwoord omgaan met voedsel, en slimme acties om water te besparen. Hieronder volgen alle tips. Probeer te beginnen met 1 of 2 tips, dat is al een prima begin!

Bent u opzoek naar investeringen voor energie besparen in huis? Lees dan ons artikel over duurzaam investeren, met de beste duurzame investeringen in en buiten uw woning.

Tips voor een duurzame keuken | Tips voor een duurzaam huis

Ons huis duurzamer maken kan op diverse plekken. Laten we beginnen met onze keuken. Hieronder volgen enkele tips.

Gebruik de vaatwasser

De vaatwasser verbruikt minder water dan afwassen met de hand. Zorg er wel voor dat hij vol is, dan bespaart u zowel water als energie. Daarnaast is het raadzaam om te investeren in een energiezuinige vaatwasser (en wasmachine). U kunt hiervoor inspiratie inwinnen bij duurzaamheidsinitiatieven zoals BlueMovement.

Koop voedselcontainers en herbruikbare tassen

Doe dit in plaats van tonnen verpakt voedsel te kopen en een aanzienlijke hoeveelheid plastic te gebruiken. Ga naar je lokale boerenmarkt en koop in bulk. Doe die producten thuis in voedselcontainers.

Composteer je etensresten

Als u voedselresten weggooit, belandt al dat afval op stortplaatsen. Het ergste is dat het niet biologisch kan afbreken omdat het zuurstofgebrek heeft.

Gooi het dus niet zomaar weg in de vuilnisbak. Leer in plaats daarvan hoe u die voedselresten composteert. Als compost klaar is, kunt u het gebruiken als meststof voor planten, geef het aan een plantenliefhebber, of ga naar het dichtstbijzijnde park en deponeer het verantwoordt.

Ook al doet u niets met die compost, het is beter dan het milieu te vervuilen door etensresten weg te gooien.

Kook geen voedsel dat u niet zult eten

Een eenvoudige doch krachtige tip voor een duurzamer huis, is om alleen te koken wat u zult eten. Te veel eten klaarmaken en vervolgens weggooien is bijzonder zonde.

Eet duurzaam voedsel

Sommige voedingsmiddelen verbruiken meer hulpbronnen dan andere. De vleesindustrie is bijvoorbeeld een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering.

Als u vlees koopt, ga dan voor duurzaam, biologisch, grasgevoerd vlees. Of geef bijvoorbeeld de voorkeur aan kip of vis, waarvoor minder water en voedsel nodig is dan voor rundvlees.

Nog beter: probeer om één of meerdere dagen per week vegetarisch voedsel te eten. Of wellicht zelfs veganistisch. Dit klinkt misschien radicaal, maar dat is het niet. Tegenwoordig smaken vleesvervangers beter dan normaal vlees (zonder allerlei chemicaliën).

Let ook op andere zaken in de keuken. Uw huis verduurzamen kan ook door bijvoorbeeld het kopen van fairchain koffiebonen. Een leuk concept hiervoor is Bundles. Daarmee draagt u bij aan een eerlijkere wereld.

Koop lokaal voedsel

Transport van voedsel veroorzaakt tonnen broeikasgassen. In plaats van voedsel te kopen uit een andere stad, of zelfs een ander land, koop wat je beschikbaar hebt waar je woont.

Kweek zelf voedsel

Of waarom begin je niet met het verbouwen van je voedsel, wat nog beter is? U vermindert niet alleen de uitstoot als gevolg van transport, maar U leert ook het hele proces kennen. En u krijgt schone, verse, biologische groenten te eten.

Online vindt u talloze handleidingen over het kweken van specifieke planten. Het is niet alleen handig om verse groenten in uw achtertuin te hebben, maar uw zult er ook veel plezier aan beleven. Een beetje Mindfulness in de moestuin is goed voor de hersenen!

Duurzame badkamer | Tips voor duurzame woning

Ook in de badkamer kunnen we verduurzamen. De praktische tips van hieronder dragen direct bij aan energie-efficiënt gebruik binnen uw badkamer.

Kies voor douchen in plaats van baden

Denk hier eens over na: voor een gewoon bad is tot 70 liter water nodig. Een douche van vijf minuten verbruikt daarentegen 10 tot 25 liter. Kies dus altijd voor een douche om water te besparen. Simpel en krachtig. Deze tip kost u geen geld, en het draagt direct bij aan het verduurzamen van uw woning zonder investering.

Investeer in een waterbesparende douchekop

Een andere eenvoudige manier om uw huis duurzamer te maken is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. Het kan jaarlijks 2.900 liter water besparen. Er zijn veel opties online: u kunt meer of minder water besparen, afhankelijk van de douchekop die je kiest.

Water hergebruiken

U kunt een systeem maken dat verbruikt water hergebruikt. Bedenk hoeveel water verspilt wordt bij elke toiletspoeling of bij het wassen van onze handen. Wat als dat water naar onze tuin gaat? Deze tip zou misschien niet de beste investering zijn qua rendement, maar het bespaart wel veel water en dat maakt onze woning duurzamer.

Bouw een duurzame badkamer

Heeft u ooit gehoord van droge toiletten? Als het mogelijk is, denk er dan eens over na om er thuis een te installeren. Ze kunnen meer dan 6000 liter water per persoon per jaar besparen. Daarnaast kunt u op diverse manieren uw badkamer verduurzamen. Denk aan het aanbrengen van goede isolatie. Het leggen van zonnepanelen als voeding voor vloerverwarming. En het gebruik van duurzame materialen met een lange levensduur.

Duurzame inrichting | Tips voor een duurzaam huis

We kunnen ons huis duurzamer maken door bewust om te gaan met onze inrichting. Hieronder volgen leuke tips.

Koop tweedehands meubels

U kunt mooie, goedkope tweedehands meubels vinden bij de kringloopwinkel of online. In plaats van elke keer dat we een nieuwe bank kopen, kunnen we een tweedehands exemplaar een nieuw leven geven. Waarschijnlijk zal alleen onze eigen ego het opmerken.

Leren doe-het-zelven

Als u (Do-It-Yourself) DIY-vaardigheden hebt, kunt u meubels maken met gerecyclede materialen. Of u kunt uw oude meubels renoveren. Als dit niet uw ding is, kunt u een vriend vragen u te helpen met dit project. Waar het omgaat is dat u streeft naar een zo lang mogelijke levensduur van de materialen in uw woning. Hoe minder u nieuw moet kopen, hoe lager uw CO2-voetafdruk op dat aspect.

Koop natuurlijke tafelkleden en gordijnen

Als u nieuwe tafelkleden en gordijnen koopt, zorg er dan voor dat ze gemaakt zijn van natuurlijke vezels zoals katoen, linnen of hennep.

Versier met kamerplanten

Wat is er milieuvriendelijker dan planten? Zet wat plantenpotten in uw huis in plaats van plastic decoraties te kopen. Ze zijn niet alleen mooi, maar ze zuiveren ook de lucht!

Duurzame energiebronnen | Tips voor een duurzaam huis

De volgende tips helpen onze woning verduurzamen door slim en efficiënt om te gaan met duurzame energie.

Gebruik zoveel mogelijk zonne-energie in uw woning

Wist u dat de zon elk kwartier meer energie uitstraalt dan de hele mensheid in een heel jaar kan verbruiken? Dus waarom zou u niet overstappen op zonne-energie? Het is milieuvriendelijk en het loont op de lange termijn. Denk eraan dat u nooit meer elektriciteitsrekeningen hoeft te betalen. Zonnepanelen zijn een van de beste duurzame investeringen voor in huis.

En wellicht kunnen we later ook overstappen op groene waterstof. Zo wordt reeds gewerkt aan zonnepanelen op waterstof. De technologie bestaat, nu is het een kwestie van commercieel vermarkten.

Open uw ramen

Als u uw ramen openzet, hoeft u waarschijnlijk het licht niet aan te doen. Bovendien is het goed voor uw gezondheid. Vanaf de lente kan de warme lucht onze woning opwarmen, zodat de kachel niet aan hoeft.

Trek een dik paar sokken aan

U hoeft de thermostaat waarschijnlijk niet hoger te zetten. Een extra laag kleding aantrekken kan al voldoende zijn. Zet als experiment eens de kachel 2 graden lager dan u gewend bent. Het advies is om minimaal 15 graden te behouden. En wellicht dat u eens kunt testen of 17 graden voldoende warm is wanneer u thuis bent. Ja, extra kleding is dan wel benodigd.

Duurzaam schoonmaken | Tips voor duurzaam wonen

Wie had gedacht dat het bewust omgaan met schoonmaakmiddelen zoveel positieve impact kan hebben op ons milieu. Bekijk de volgende tips.

Koop biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

We houden allemaal van een schoon huis, maar tegen welke prijs? Veel van de schoonmaakproducten die we gebruiken om ons huis glanzend en vlekkeloos te maken, zitten vol agressieve chemicaliën die het milieu schaden.

Gelukkig is er een oplossing! Veel bedrijven bieden nu biologisch afbreekbare, natuurlijke schoonmaakmiddelen aan. Natuurlijk zonder de geur en de effectiviteit op te offeren.

Schoonmaken met natuurlijke producten

Het is verbazingwekkend wat u allemaal kunt doen met zuiveringszout en witte azijn. Misschien heeft u tutorials gezien op sociale media: de mogelijkheden zijn eindeloos.

We kunnen bijvoorbeeld ook een allesreiniger maken met sinaasappelschillen. U hoeft ze alleen maar in water te doen en een paar dagen te wachten tot het sinaasappelazijn wordt. Het heeft een heerlijke citroengeur. Wellicht zal het niet alle bacteriën doden. Oké, dan is het wat extra training voor ons immuunsysteem.

Wash soda is ook geweldig om schoon te maken. Natuurlijke zeep kan net zo goed werken als gewone zeep.

Vermijd wegwerpartikelen

U kunt bijvoorbeeld servetten voor eenmalig gebruik vervangen door herbruikbare. Als u nieuw schoonmaakgereedschap moet kopen, vermijd dan gereedschap van plastic. Als u bijvoorbeeld de volgende keer een bezem wilt kopen, zorg er dan voor dat deze gemaakt is van hout en natuurlijke vezels.

Duurzaam bouwen | Tips voor een duurzaam huis

Tot slot nog een tip voor een duurzaam huis wanneer we dit zelf willen bouwen. Als u uw eigen huis wilt bouwen, denk er dan aan om het milieuvriendelijk te maken!

Ja, u kunt een mooi huis bouwen op een manier die niet schadelijk is voor het milieu. Tegenwoordig zijn huizen van natuurlijke materialen zoals modderstenen erg populair. Als u naar YouTube of Pinterest gaat, treft u verbazingwekkende voorbeelden van duurzame huizen gemaakt van organische materialen. Super innovatief en leerzaam.

Modderhuizen zijn ook verrassend energiezuinig. Ze kunnen het huis warm houden in de winter en koel in de zomer. Met andere woorden, u heeft geen airco of verwarming nodig.

Dit waren een paar van onze beste tips voor een duurzaam huis. Een duurzaam huis hebben is misschien niet zo eenvoudig als het klinkt, maar veel van de hier genoemde ideeën zijn heel gemakkelijk uit te voeren. Andere kosten wat meer moeite, maar het is de moeite waard. Doe zo veel mogelijk, en u komt dichter bij een duurzaam huis!

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen