Vastgoedmarkt Vooruitzichten 2023: 3x Vastgoed ETF's en Vastgoedfondsen
04 februari 2023 
3 min. leestijd

Vastgoedmarkt Vooruitzichten 2023: 3x Vastgoed ETF's en Vastgoedfondsen

In dit artikel delen we vooruitzichten van de vastgoedmarkt in 2023. Europa wordt momenteel geconfronteerd met economische uitdagingen als gevolg van demografische factoren die de groei afremmen en lage rentetarieven. Er is echter optimisme dat deze periode van hoge rentevoeten van korte duur zal zijn en tegen 2024 zal beginnen te dalen.

Het suggereert ook dat de hogere rendementen op de vastgoedmarkt tijdelijk zullen zijn. Dit optimisme wordt ondersteund door sterke algemene economische omstandigheden zoals lage werkloosheid, investeringen in energiesystemen en grootschalige toepassing van nieuwe technologie. Dit betekent dat de druk op de vastgoedmarkt waarschijnlijk beperkt zal blijven tot in 2023.

De verwachting is dat vastgoedmarkt zich vanaf 2024 zal stabiliseren en herstellen, waarbij de prijzen niet onmiddellijk terugkeren naar de hoogtepunten van 2021, maar aanzienlijk herstellen na een reset in 2022/2023. Zoals alle activaklassen staat vastgoed voor een moeilijke periode, maar de markten stevenen niet af op een permanente ineenstorting en het is onwaarschijnlijk dat vastgoed aan populariteit verliezen.

De huidige recessie zal echter waarschijnlijk de vraag naar ruimte in bepaalde sectoren zoals kantoren, winkels en de verwerkende industrie afremmen. Zoals kantoren, winkels en productiebedrijven, wat ertoe kan leiden dat sommige projecten worden afgewaardeerd. Dit zal effect hebben op het rendement van de beste vastgoedfondsen in Nederland.

Bovendien kan het voor beleggers in vastgoed door de lage rente moeilijker worden om aantrekkelijke activa te vinden om in te investeren dan in vastgoedaandelen. Voor lange-termijn beleggers kunnen vastgoedbeleggingen nog steeds interessant zijn.

Verwachtingen van vastgoedfondsen in 2023

Onze verwachtingen voor Nederlandse vastgoedfondsen in 2023 is dat het rendement en dividend tijdelijk lager dan gemiddeld ligt.

Bekende vastgoedfondsen zoals SynVest, Corum Investments en Reinvest24 zullen worden getroffen door de verhoogde rentetarieven in 2023. Zij investeren namelijk overwegend in particulier en commercieel vastgoed die onderhevig zijn aan dit soort renteontwikkelingen.

Vondellaan Vastgoed en Thuisborg bieden onder bepaalde omstandigheden een gegarandeerd rendement. Het is de vraag of dit rendement tijdelijk verlaagd wordt in 2023. Voor 2024 verwachten we echter een herstel.

Toch zijn wij positief over onze verwachtingen van vastgoedfondsen in 2023. Het zelf kopen van vastgoed is namelijk nóg duurder geworden omwille de toename van overdrachtsbelasting. Hierdoor wordt het op korte termijn moeilijker om aantrekkelijk rendement uit vastgoed te behalen. Dit versterkt de thesis om te investeren in vastgoedfondsen, aangezien dit minder rompslomp met zich meebrengt.

Top 3 Europese REIT-fondsen voor 2023

Naast niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen kunnen we ook investeren in REIT's en REIT ETF's. Hieronder drie REIT fondsen die goede wereldwijde spreiding bieden voor beginners.

Vanguard Global ex-US Real Estate ETF (VNQI)

Deze ETF biedt toegang tot wereldwijde vastgoedmarkten, met uitzondering van Amerikaanse aandelen en -REIT's, waarbij Amerikaanse aandelen worden uitgesloten ten gunste van activa in ontwikkeld Europa of Azië-Pacific. De VNQI is een variant op de VNQ. De VNQ ETF richt zich uitsluitend op Amerikaanse vastgoedaandelen en -REIT's.

Als zodanig kan VNQI brede toegang bieden tot een activaklasse die aantrekkelijke rendementen en aanzienlijke vermogensgroei op de lange termijn kan bieden (samen met aanzienlijke volatiliteit en risico). VNQI heeft een vrij solide mate van diversificatie, met ongeveer 425 participaties in verschillende landen. Met zijn brede dekking en uiterst lage kostenratio zou VNQI een solide keuze zijn voor een aantal beleggers die er voor de lange termijn in geïnteresseerd zijn.

De VNQI is beschikbaar bij bekende beleggingsapps zoals DEGIRO en MEXEM.

iShares Global REIT ETF (REET)

De iShares Global REIT ETF (REET) biedt toegang tot wereldwijd genoteerde vastgoedaandelen. Het fonds volgt de FTSE EPRA Nareit Global REITs Index, een index die bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten omvat. Deze bedrijven zijn in het bezit van onroerend goed die cashflow genereren. Denk aan pakhuizen, kantoren en flats. De portefeuille omvat bedrijven die als REIT's in hun land van vestiging en voldoen aan de aanvullende indexcriteria van omvang, liquiditeit en inkomsten. De indexcomponenten worden gewogen op basis van marktkapitalisatie en worden elk kwartaal herzien.

De iShares Global REIT ETF is een populaire vastgoed ETF die beschikbaar is bij de bekende brokers zoals Freedom24, DEGIRO, en eToro.

iShares European Property Yield UCITS ETF (IPRP)

Het fonds tracht de prestaties te volgen van een index die bestaat uit beursgenoteerde vastgoedondernemingen en beleggingstrusts (REITS) van ontwikkelde Europese landen, met uitzondering van het VK, die ook voldoen aan dividendrendementscriteria. Belangrijkste voordelen aan deze vastgoed ETF voor 2023 zijn:

1. Blootstelling aan Europese vastgoedbedrijven en REITS.

2 Directe investering in beursgenoteerde vastgoedbedrijven en REITS.

3. Regionale aanwezigheid met focus op inkomsten.

Wat zijn uw verwachtingen en vooruitzichten voor de vastgoedmarkt in 2023? Gaat uw voorkeur uit naar vastgoedfondsen, REIT's of juist aandelen, en waarom?

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak. 

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen