In de laatste week van juli heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente wederom met een kwart procentpunt (0,25%) opgeschroefd. Hiermee komt de rente uit op een relatief hoge 3,75%. Ondanks deze ontwikkelingen blijven de hypotheekrentes vrij stabiel.
De zomermaanden kennen historisch gezien dan ook weinig grote veranderingen in de hypotheekrentes. De reden hiervoor is te vinden bij de banken. Banken draaien in de zomer doorgaans met een minimale bezetting, waardoor er minder capaciteit is om hypotheekaanvragen te kunnen verwerken. Hoewel enkele banken de variabele rente wel enigszins verhoogden, bleven de rentetarieven voor hypotheken grotendeels onveranderd.
Effect hypotheekrente op de woningmarkt
De hypotheekrente is dit jaar vrij stabiel geweest. Dit in tegenstelling tot 2022 waar de rentes stevig fluctueerden. Dit stabiliserende effect heeft geresulteerd in een groter vertrouwen op de woningmarkt. We zien langzaam dat kopers weer bereid zijn om boven de vraagprijs te bieden. Het zal daarom niet verrassend zijn als we op korte termijn stijgende huizenprijzen zullen zien. Op lange termijn is het echter nog onduidelijk en hangt het voor een groot deel van de hypotheekrentes af.
Het is gebruikelijk dat de zomer een kalme periode kent als het gaat om hypotheken. Deze situatie zal echter keren in september, wanneer de competitie weer in volle hevigheid losbarst. Het is waarschijnlijk dat de hypotheekrentes dan de ECB-rente zullen volgen. Dit heeft mogelijk een drukkend effect op de woningprijzen.
Wat betreft de vastgoedmarkt wordt vaak geadviseerd om de verkoop van woningen uit te stellen tot na de zomer. Door de vakantieperiode zijn er minder potentiële kopers, wat kan resulteren in een lagere opbrengst voor de verkoper. Maar, zoals bij alles, kan dit ook in het voordeel werken: huizen die wel in de zomer te koop worden gezet, trekken mogelijk meer aandacht in een rustiger landschap.
Beleggen in vastgoed met hoge rentes
Hoge rentes kunnen de kosten voor de financiering van een vastgoedobject behoorlijk opdrijven, wat kan leiden tot een afname van het rendement. Voor particuliere beleggers die direct in vastgoed willen investeren, kan dit daarom een uitdaging zijn. De hogere financieringskosten maken het immers een stuk ontoegankelijker en drukken het rendement naar beneden.
In deze situatie kan beleggen in vastgoedfondsen een aantrekkelijk alternatief zijn. Vastgoedfondsen bieden toegang tot een groot vastgoedportefeuille met vastgoedobjecten van hoge kwaliteit. Elke aankoop wordt immers gedaan door experts en professionals.
Beleggen in vastgoedfondsen kan al vanaf een laag bedrag. Met de meeste fondsen kunt u al vanaf 100 euro beginnen met vastgoed kopen. Op deze manier heeft u ook niet te maken met de hoge financieringskosten.
Een van de meest betrouwbare vastgoedfondsen in Nederland zijn Synvest en Corum Investments. Beide staan bekend om hun goede rendement en uitstekende fondsmanagers. Tot slot kunt u ook nog een kijkje nemen naar de beste vastgoedfondsen in Nederland.