Investeren in vastgoed obligaties: Alle voordelen en mogelijkheden op een rij
12 september 2023 
6 min. leestijd

Investeren in vastgoed obligaties: Alle voordelen en mogelijkheden op een rij

Investeren in vastgoed obligaties: Lees alles over het rendabel investeren in vastgoed via obligaties.

Beleggen in vastgoed obligaties kan zonder twijfel een heel aantrekkelijk rendement opleveren. Uiteraard zal dit niet vanzelf gaan en moet u op de hoogte zijn van wat de juiste manier van werken is. Er komt namelijk het wel een en ander kijken bij het succesvol investeren in vastgoed obligaties.

Daarom leggen we uit wat u moet weten om te kunnen beleggen in vastgoed obligaties. In dit artikel leest u wat vastgoedobligaties precies zijn, waar u op moet letten en tot slot geven we u een aantal tips met interessante mogelijkheden om te beginnen met investeren in vastgoed obligaties.

Wat zijn vastgoed obligaties?


Door te investeren in vastgoed obligaties leent u eigenlijk uw geld uit aan investeringsfondsen of vastgoedontwikkelaars die met dat geld vastgoed kunnen kopen of zelfs bouwen. Dit is vaak commercieel vastgoed met als doel om het vervolgens te kunnen verhuren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kantoren, winkelcentra of zorgvastgoed.

Wanneer u in het bezit bent van een obligatie, wordt uw investering aan het einde van de looptijd aan u terugbetaald. Maar boven op de investering kunt u doorgaans ook nog een mooie rente (het rendement) verwachten. Het rendement is afhankelijk van de partij waar u obligaties van koopt, maar ligt gemiddeld tussen de 5% tot 10% per jaar.

Wat is het verschil tussen obligaties en aandelen?

Wanneer u aandelen koopt in een vastgoedfonds, verwerft u in feite een eigendomsbelang in het bedrijf dat in vastgoed investeert. Dit geldt overigens ook voor het investeren in vastgoedaandelen. Dit betekent dat uw rendement direct gekoppeld is aan de resultaten van het bedrijf en de prestaties van het vastgoed dat het in portefeuille heeft. Als het vastgoedfonds bijvoorbeeld te maken heeft met veel leegstand en daardoor minder huurinkomsten genereert, kan dit uw rendement negatief beïnvloeden. Met andere woorden, u deelt in de winsten, maar ook in de verliezen van het fonds.

Aan de andere kant werkt het investeren in vastgoed obligaties op een andere manier. Bij deze benadering investeert u een vast bedrag voor een bepaalde looptijd en spreekt u een vaste rente af met de uitgever van de obligatie. Gedurende de looptijd van de obligatie ontvangt u jaarlijks het afgesproken rentebedrag, dat meestal een vast percentage van uw investering vertegenwoordigt. Dit betekent dat uw rendement voorspelbaarder is, omdat het niet direct wordt beïnvloed door de dagelijkse schommelingen in de vastgoedmarkt.

In essentie komt het neer op een verschil in risico en beloning. Het kopen van aandelen in een vastgoedfonds kan potentieel een hoger rendement opleveren, maar het brengt ook meer blootstelling aan marktschommelingen en risico's met zich mee. Aan de andere kant bieden vastgoedobligaties meer stabiliteit en voorspelbaarheid in termen van inkomsten, maar hebben doorgaans een lager rendementspotentieel.

Voordelen en rendement vastgoed obligaties

Als u wilt gaan investeren in vastgoed obligaties, dan is het belangrijk om te weten wat de voordelen hiervan zijn en wat u van het rendement kunt verwachten. Daarom sommen we hieronder kort de belangrijkste voordelen van het investeren in vastgoed obligaties op. Hierdoor krijgt u een goed beeld waarom vastgoed obligaties een aantrekkelijke optie kunnen zijn.

Lage risico’s: Bij het investeren in vastgoedobligaties investeert u een bedrag en hierbij spreekt u een looptijd en rente af. De rente staat vast voor die looptijd en zal onder normale omstandigheden ook niet veranderen. U weet precies waar u aan toe bent en ontvangt een vast percentage rente over uw investering.

Vaste rente: Bij het begin van de looptijd van een vastgoed obligatie spreekt u een vast rentepercentage af. Dit betekent dat u vanaf het begin weet wat uw rendement zal zijn. Deze vaste rente biedt u zowel op korte als lange termijn financiële zekerheid, aangezien deze gedurende de gehele looptijd van de obligatie consistent blijft.

Kleinere startbedragen: Een ander voordeel van vastgoed obligaties is dat ze doorgaans toegankelijker zijn qua startbedragen in vergelijking met andere vastgoedbeleggingsmogelijkheden. Dit betekent dat u kunt beginnen met investeren in vastgoedobligaties, zelfs als u niet beschikt over grote bedragen.

Thuisborg en Vondellaan


Twee grote spelers op de markt van vastgoed obligaties in Nederland zijn Thuisborg en Vondellaan Vastgoed. Deze twee bedrijven bezitten veel vastgoed waarin u obligaties kunt kopen. We gaan deze twee bedrijven even kort behandelen, zodat u ook weet wat de mogelijkheden zijn bij deze vastgoedfondsen.

Thuisborg

Thuisborg richt zich exclusief op woningen in Nederland. Als u ervoor kiest om in vastgoed obligaties van Thuisborg te investeren, draagt u dus eigenlijk bij aan de financiering van woonhuizen. Momenteel is de Nederlandse woningmarkt volgens analisten een aantrekkelijke investering, omdat er een hoge vraag naar woningen is, wat resulteert in solide waardestijging.

Thuisborg heeft langdurig vertrouwen gehad in de Nederlandse woningmarkt en heeft een trackrecord van waardevolle vastgoedinvesteringen opgebouwd. Dit heeft geleid tot een stabiel en betrouwbaar vastgoedfonds. Wat Thuisborg nog toegankelijker maakt, is de lage drempel om in te stappen: de minimale inleg bedraagt slechts € 1.000. Dit is beduidend lager in vergelijking met andere beleggingen in vastgoed.

Het rendement dat u kunt verwachten bij Thuisborg varieert van 4,5% tot 6,5% als u investeert vanaf € 1.000. Voor grotere investeringen van € 100.000 of meer zijn zelfs rendementen tot 7-8% haalbaar. De exacte hoogte van de rente hangt af van de looptijd die u kiest, waarbij een langere looptijd gepaard gaat met een hogere rente. Thuisborg heeft zich ook aangepast aan moderne tijden en biedt investeerders een handige app binnen een beveiligde omgeving. Hiermee kunt u al uw berichten ontvangen en uw statistieken bekijken, allemaal binnen eenvoudig via uw telefoon.

Vondellaan Vastgoed

Vondellaan Vastgoed is een andere grote speler in de wereld van vastgoed obligaties, met een focus op woonhuizen die worden verhuurd. Wat Vondellaan Vastgoed onderscheidt, is hun grondige aanpak bij het selecteren van vastgoed. Voordat zij investeren, wordt elk vastgoedobject zorgvuldig beoordeeld op verschillende factoren.

Allereerst is de geografische locatie van het vastgoed van cruciaal belang. Vondellaan Vastgoed streeft naar vastgoed in gunstige omgevingen, ver weg van zware industrie, probleemwijken of andere overlastwijken. Deze zorgvuldige selectie minimaliseert leegstand en zorgt voor betrouwbare huurders die op tijd hun huur betalen en langdurig in de woningen blijven.

Bovendien gaat Vondellaan Vastgoed verder dan alleen investeren. Ze renoveren en investeren ook in duurzaamheid om de waarde van de woningen te vergroten. Rentes bij Vondellaan Vastgoed variëren tussen de 4,5% en 7,5%, afhankelijk van de looptijd en het geïnvesteerde bedrag. Ze bieden twee verschillende soorten obligaties aan: een vanaf € 1.000 en een vanaf € 100.000. Zelfs particuliere investeerders kunnen op een laagdrempelige manier via Vondellaan Vastgoed deelnemen aan vastgoed obligaties.

Kortom, zowel Thuisborg als Vondellaan Vastgoed zijn grote namen op het gebied van vastgoed obligaties, met elk hun eigen benadering van investeren in woningen en een scala aan mogelijkheden voor investeerders om deel te nemen aan deze boeiende sector.

Tips om te investeren in vastgoed obligaties

Als u overweegt om te investeren in vastgoed obligaties, zijn hier enkele nuttige tips om u te helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen en een succesvolle start te maken met uw investeringen.

Begrijp het concept: Het concept van vastgoed obligaties kan in eerste instantie ingewikkeld lijken, maar het is zeker te begrijpen. Voordat u begint met investeren, is het essentieel om de basisprincipes te begrijpen. Doe wat onderzoek en zorg ervoor dat u vertrouwd bent met het concept.

Onderzoek het vastgoedfonds: Als u een interessant vastgoedfonds heeft geïdentificeerd, is het van cruciaal belang om de betrouwbaarheid ervan te beoordelen. Zoek naar beoordelingen en meningen van anderen over het specifieke fonds. Het is belangrijk om te weten wat andere investeerders te zeggen hebben.

Beoordeel het type vastgoed: Voordat u geld investeert, is het raadzaam om te onderzoeken in welk soort vastgoed het fonds investeert. Door te begrijpen waar uw geld naartoe gaat, kunt u beter beoordelen of het verstandig is om in dit specifieke fonds te investeren.

Lees en begrijp de voorwaarden: Het is van groot belang om de voorwaarden die verbonden zijn aan het investeren in vastgoedobligaties grondig door te lezen en vooral te begrijpen. Een volledig begrip van de voorwaarden is essentieel om te weten wat u kunt verwachten. Als er iets is dat u niet begrijpt, aarzel dan niet om vragen te stellen aan het vastgoedfonds. Zij moeten u voorzien van de juiste antwoorden.

Blijf op de hoogte: De investeringsmarkt, inclusief vastgoedobligaties, is voortdurend in beweging en onderhevig aan veranderingen. Het is van cruciaal belang om altijd op de hoogte te blijven. Zorg ervoor dat u na uw investering altijd toegang heeft tot de meest recente informatie, zodat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

Vastgoedfondsbeleggen.nl streeft naar het vergelijken van het beste vastgoedfonds. Ook informeren wij u omtrent vastgoedbeleggingen, waaronder REIT's, vastgoed ETF's en vastgoed aandelen. Kortom: alles over investeren in vastgoed.
Reactie plaatsen

Bekijk de beste vastgoedfondsen