Beleggen in vastgoedfondsen in België? In dit artikel helpt Vastgoedfondsbeleggen.nl u op weg met een lijst van Belgische vastgoedfondsen. Vergelijk de beste en beleg volgens uw risicoprofiel. Daarnaast leggen we uit dat er verschillende soorten vastgoedfondsen in België bestaan. Er is onderscheidt tussen VBF’s en GVV’s. In sommige kunt u enkel investeren via de aandelenbeurs, bij anderen kunt u zonder beursnotering participeren in een open-end fonds. Tot slot eindigen we met belangrijke regels omtrent Belgische belastingen op onroerend goed.
Alles over Belgische vastgoedfondsen leest u hieronder.
Wat is een vastgoedfonds? Over vastgoedbeleggingsfondsen (VBF's)
We gaan het hebben over vastgoedfondsen in België. Nu allereerst, wat is een vastgoedfonds? In België is de gebruikelijke term vastgoedbeleggingsfondsen (VBF’s).
Een vastgoedbeleggingsfonds (VBF) is een type beleggingsfonds dat voornamelijk belegt in vastgoed. Een VBF stelt beleggers in staat om te investeren in een portfolio van vastgoedactiva, zoals commercieel vastgoed, zorgcentra (zie Cortese), residentiële gebouwen, logistieke panden, et cetera. Het beheer van het vastgoed en de aankoop en verkoop van vastgoedactiva wordt gedaan door een professioneel team van vastgoedspecialisten.
Een VBF wordt vaak opgericht als een open-end beleggingsfonds, wat betekent dat beleggers op elk moment kunnen instappen of uitstappen uit het fonds. Dit wordt bereikt door de uitgifte van nieuwe aandelen (of certificaten) wanneer er geld wordt ingebracht door beleggers, en de inkoop van bestaande aandelen wanneer beleggers willen verkopen. Het VBF belegt doorgaans in vastgoed dat verhuurd wordt aan particulieren en/of bedrijven, waardoor het inkomsten genereert die vervolgens aan de beleggers worden uitgekeerd in de vorm van dividend.
VBF's zijn een populaire keuze voor beleggers die willen profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen, maar niet het kapitaal hebben om zelf vastgoed te kopen. Of niet de tijd, kennis of middelen hebben om vastgoed te beheren. Bovendien kunnen VBF's worden gekocht en verkocht op de beurs, waardoor ze een relatief liquide belegging zijn in vergelijking met directe vastgoedbeleggingen.
Dit is soms anders in vergelijking tot Nederlandse niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zoals SynVest, Corum Investments en Vondellaan Vastgoed.
Lijst met vastgoedfondsen in België
- Cofinimmo: Cofinimmo is een beursgenoteerd vastgoedbedrijf (GVV) dat belegt in kantoren, gezondheidszorgvastgoed en distributievastgoed in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ze hebben ook een niet-beursgenoteerd fonds (VBF)
- Xior Student Housing: Xior is een vastgoedfonds dat zich richt op studentenhuisvesting in België, Nederland, Spanje en Portugal.
- Befimmo: Befimmo is een vastgoedbelegger die zich richt op de verhuur van kantoren in Brussel en de directe omgeving.
- Ascencio: Ascencio is een vastgoedbelegger die belegt in commercieel vastgoed in België, Frankrijk en Spanje, met een focus op supermarkten en retailparken.
- Aedifica: Aedifica is een vastgoedbelegger die zich richt op de verhuur van zorgvastgoed in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
- Qrf City Retail: Qrf is een vastgoedfonds dat belegt in winkelpanden en retailparken in Belgische steden en gemeenten.
- Cofinimur: Cofinimur is een vastgoedbelegger die zich richt op de verhuur van gezondheidszorgvastgoed in België.
- Life Residential: Life Residential is een vastgoedfonds dat zich richt op de aankoop en ontwikkeling van residentieel vastgoed in België.
- Revive: Revive is een vastgoedbedrijf dat zich richt op de herontwikkeling van verouderde sites tot duurzame woon- en werkomgevingen.
- Vabeld: Vabeld is een vastgoedbedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en verhuur van commercieel vastgoed in België.
- Ceusters: Ceusters is een vastgoedbelegger die zich richt op de verhuur van commercieel vastgoed in België.
- Immo Wemmel: Immo Wemmel is een vastgoedbelegger die zich richt op de verhuur van residentieel vastgoed in België.
- Immotokens: Immotokens is een vastgoedfonds waarbij u met een kleine inleg vanaf 50 euro kunt participeren in vastgoed. U koopt een token, wat op de blockchaintechnologie functioneert, en in ruil voor uw inleg ontvangt u dividend en/of meerwaarde. De kleine inleg maakt investeren in vastgoed met weinig geld mogelijk.
- Home Invest Belgium: een vastgoedplatform voor verhuren. Na een beleggingspand kopen kunt u dit verhuren via platformen zoals Home Invest Belgium
- Montea: Montea is een Belgisch vastgoedbeleggingsfonds dat zich specialiseert in logistiek vastgoed. Montea is een vastgoedaandeel met een indrukwekkende koersstijging over de afgelopen tien jaar.
Vergelijk zelf de beste vastgoedfondsen alvorens u een keuze maakt.
De beste Real Estate Investment Trust in België
Beleggen in een Real Estate Investment Trust is wezenlijk anders dan een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds of een VBF. In Belgie kennen ze momenteel geen “echte” REIT’s, omdat ze daar (nog) geen fiscale constructie voor hebben. In plaats daarvan noemen ze het beursgenoteerde vastgoedvennootschappen (GVV’s).
Een beursgenoteerde vastgoedvennootschap (GVV) is een vennootschap die zich richt op het investeren in vastgoed. Een GVV investeert in onroerend goed, zoals kantoren, winkelcentra, residentiële gebouwen, logistieke panden, enz. De meeste GVV's hebben een specifiek investeringsbeleid, zoals een focus op een bepaalde geografische regio, vastgoedtype, of risicoprofiel.
GVV's worden verhandeld op de beurs en zijn daardoor relatief eenvoudig verhandelbaar. Hierdoor is het voor beleggers gemakkelijk om te investeren in een portfolio van vastgoedactiva. Bovendien zijn GVV's verplicht om minimaal 80% van hun winst als dividend uit te keren aan hun aandeelhouders. Dit maakt GVV's aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar regelmatige inkomsten uit hun beleggingen.
GVV's worden vaak vergeleken met vastgoedbeleggingsfondsen (VBF's). Het belangrijkste verschil tussen beide is dat VBF's niet op de beurs worden verhandeld en daardoor minder liquide zijn dan GVV's. Daarnaast zijn VBF's vaak open-end fondsen, terwijl GVV's vaak gesloten-end fondsen zijn. Dit betekent dat VBF's nieuwe aandelen kunnen uitgeven om extra geld aan te trekken, terwijl GVV's een vast aantal aandelen hebben.
Natuurlijk kunt u via de beste vastgoed brokers ook REIT’s kopen op de Belgische aandelenbeurzen.
In België zijn er twee belangrijke aandelenbeurzen:
- Euronext Brussels: Dit is de belangrijkste aandelenbeurs in België. Hier worden aandelen van Belgische en internationale bedrijven verhandeld. De beurs is onderdeel van Euronext, een pan-Europese beursgroep die ook aandelenbeurzen heeft in Amsterdam, Parijs en Lissabon.
- Euronext Growth Brussels: Dit is een alternatief aandelenplatform dat zich richt op kleine en middelgrote ondernemingen. Bedrijven die genoteerd zijn op Euronext Growth Brussels hebben vaak nog een relatief kleine beurswaarde en willen groeien door middel van kapitaalinjecties van investeerders.
Naast deze beurzen zijn er nog enkele andere aandelenbeurzen in België, zoals de Alternext Brussels en de Marché Libre.
Belasting bij beleggen in Belgische vastgoedfondsen en vastgoedaandelen
Natuurlijk willen we graag beleggen in Belgische vastgoedfondsen. Iedereen wilt graag rendement behalen. We dienen echter wel rekening te houden met de bijhorende risico’s. Daarnaast zijn er belastingen die relevant zijn bij beleggen in vastgoedfondsen in België. Belastingen drukken het nettoresultaat, waardoor uw rendement lager uitvalt. Ook bij zelf vastgoed kopen in Belgie zijn de belastingregels van groot belang.
In België zijn er verschillende belastingregels van toepassing op vastgoedbeleggingen, afhankelijk van de specifieke situatie. Hieronder staan enkele belangrijke punten:
Onroerende voorheffing
Dit is een jaarlijkse belasting op onroerende goederen, zoals vastgoed. De belasting wordt berekend op basis van de kadastrale inkomsten van het vastgoed.
Roerende voorheffing
Dit is een belasting die wordt geheven op dividenden en interesten die worden uitgekeerd door vastgoedbevaks en vastgoedfondsen. De roerende voorheffing bedraagt momenteel 30%.
Deze roerende voorheffing is dus het dividendbelasting. Een dividendbelasting van 30% is hoog. Ter vergelijking: in Nederland is dit 15%. De dividendbelasting is van toepassing op alle soorten investeringen, van vastgoedfondsen tot dividendaandelen, zolang u belastingaangifte in België doet.
Registratierechten
Bij de aankoop van vastgoed moeten er registratierechten worden betaald. Het tarief is afhankelijk van de regio waar het vastgoed zich bevindt en varieert van 6% tot 12,5% van de aankoopprijs.
Meerwaardebelasting
Als een vastgoedbelegger winst maakt bij de verkoop van vastgoed, kan er een meerwaardebelasting verschuldigd zijn. Het tarief bedraagt 16,5% en geldt alleen voor de meerwaarde die wordt gerealiseerd binnen een periode van 5 jaar.
Personenbelasting
Als een vastgoedbelegger huurinkomsten ontvangt, moeten deze worden opgenomen in de personenbelasting. Het tarief varieert afhankelijk van het inkomen en kan oplopen tot 50%.
Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een belastingexpert om de specifieke belastingregels en verplichtingen te begrijpen en te voldoen aan alle wettelijke vereisten.
Conclusie over vastgoedfondsen in België
In dit artikel hebben we een lijst met vastgoedfondsen in Belgie besproken. We hebben gezien dat er onderscheidt wordt gemaakt tussen vastgoedbeleggingsfondsen (VBF’s) en de beursgenoteerde vastgoedvennootschap (GVV).
Als particulier kunnen we op diverse manieren beleggen in Belgische vastgoedfondsen. Afhankelijk van de constructie kan dit via een eigen platform van het vastgoedfonds, of via de aandelenbeurzen. Zo zullen GVV’s te koop zijn op de meest primaire aandelenbeurzen in België en wellicht Europa. De een acteert meer als een Real Estate Investment Trust. De ander zal meer als vastgoedaandeel ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Belgische vastgoedontwikkelaars die onroerend goed projecten ontwikkelen.
Vragen of opmerkingen over vastgoedfondsen in België? Stel ze hieronder in de reacties.
Let op: beleggen kent risico's tot geld verlies. Dit artikel is louter geschreven ter vermaak en inspiratie. Het bevat op geen enkele wijze (persoonlijk) beleggingsadvies.