Wilt u een begin maken met beleggen met weinig geld? In het geval van vastgoed kan dit een uitdaging zijn. Vastgoed kopen betekent dat u veel geld moet investeren. Kan het anders? Welke mogelijkheden zijn er voor investeren in vastgoed met weinig geld? Kunnen we maandelijks kleine bedragen investeren? En zo ja, waar en hoe beginnen we? Wat zijn de beste beleggingen in vastgoed met weinig geld?
Vastgoedfondsbeleggen.nl helpt u op weg. In dit uitgebreide artikel leest u de vele mogelijkheden.
Waarom vastgoed?
Waarom investeren in vastgoed met weinig geld? Er zijn veel mogelijkheden, dus waarom vastgoed. Stel u zelf deze vraag. Beleggen in vastgoed is een lange termijn strategie voor vermogen opbouwen.
Er zijn drie redenen waarom te beginnen met investeren in vastgoed met weinig geld:
- Inflatiebestendig cashflow en kapitaalwinst realiseren
- Passief inkomen
- U heeft vindt vastgoed leuk en interessant
Dit is het allermooiste aan beginnen met vastgoed: u kunt met een klein vermogen starten. Op de lange termijn zal dit vermogen uitgroeien tot een groot kapitaal. Miljonair worden met vastgoed is realistisch, zelfs als u begint met kleine bedragen.
Vastgoed biedt niet het allerhoogste rendement. Desalniettemin zou een gemiddelde van 8 – 11% per jaar realistisch zijn. Op basis van het rendement en de looptijd, kunt u toekomstig vermogen berekenen.
Tip: download onze gratis vastgoed tools. Met die tools kunt u rendement berekenen en vindt u inspiratie tot succesvol beleggen in vastgoed met weinig geld, of met veel geld.
Hoe investeren in vastgoed met weinig geld
Dan nu de hoe. Hoe investeren in vastgoed met weinig geld? In de basis zijn er twee manieren, namelijk investeren op basis van (1) eigenaarschap of (2) geen-eigenaarschap. Daarmee bedoelen wij dat wanneer u vastgoed koopt, u eigenaar wordt. Het voordeel is dat u volledig geniet van toekomstige kapitaalwinst bij stijgende huizenprijzen. Vastgoed kopen vraagt echter om veel startkapitaal. Beginnende beleggers hebben dit niet.
Beginnende beleggers kunnen beleggen in vastgoed met kleine bedragen. Het voordeel is dat dit al mogelijk is vanaf €100.
Er zijn 5 mogelijkheden.
1. Nederlandse Vastgoedfondsen
Nederlandse vastgoedfondsen maakt investeren in vastgoed met weinig geld mogelijk. En meer dan dat. Het is een passieve belegging. Een van de weinige manieren om écht passief inkomen te genereren. En dat tegen aantrekkelijk dividend.
We beweren niet dat Nederlandse vastgoedfondsen de beste investering zijn. Er zijn investeringen met potentieel hoger rendement (en hoger risico). En er zijn investeringen met potentieel lager risico (en lager rendement).
Wel bieden Nederlandse, niet-beursgenoteerde, vastgoedfondsen unieke voordelen:
- Beleggen met kleine bedragen is mogelijk
- Aantrekkelijk rendement van 6 tot 9%
- Risicospreiding
- Passief investeren: beleggen verloopt via fondsbeheer
Verdiep u goed in de verschillende mogelijkheden. Fondsen als SynVest bieden relatief hoger rendement. Fondsen als Briqwise en Cortese bieden relatief lager risico.
Tip: Bekijk hier de beste vastgoedfondsen.
2. Real Estate Investment Trust
Met Nederlandse vastgoedfondsen doelen wij op niet-beursgenoteerde fondsen. Het nadeel hiervan is dat zij wat hogere beheerskosten kennen, mede omdat de investeerder volledig ontzorgd wordt. Maar wellicht wilt u meer actief beleggen, met een hoger rendement als oogmerk.
Een Real Estate Investment Trust (REIT) is ook een vastgoedfonds, maar dan beursgenoteerd. Het verschil? U kunt makkelijk instappen. Investeren in REIT’s met weinig geld is mogelijk. Een REIT (aandeel) is snel en eenvoudig gekocht. Soms zelfs voor enkele euro’s.
Een ander verschil is dat REIT’s koersvolatiliteit vertonen. Gedurende de financiële crisis waren REIT’s met -70% (of meer) gedaald. Tijdens de covid-19 crisis was het zo’n -50% (of meer). U begrijpt dat uw vermogen hierdoor risico loopt. En het biedt kansen voor de slimme belegger.
Investeren in vastgoed met weinig geld is mogelijk met REIT’s. Let wel op de verhoogde risico’s. Dit is niet voor beginners.
Wilt u via de reguliere aandelenbroker beleggen in vastgoed? Overweeg dan REIT ETF’s. Dit zijn aandelenfondsen die tientallen REIT’s “tracken”. Lager rendement, maar ook lager risico.
3. Vastgoedaandelen
De ervaren belegger kan investeren in vastgoedaandelen. Vastgoedaandelen kunnen gekocht worden voor een paar euro per aandeel. Of soms een paar honderd euro, afhankelijk van de koersprijs. Iedere beginner kan eenvoudig starten en beleggen met weinig geld in vastgoedaandelen. Maar let op: aandelen kennen een verhoogd risico. In feite net als REIT’s, waarbij koersvolatiliteit kan leiden tot extreme verliezen. Zowel op de korte- als lange termijn.
Een actieve beleggingsstijl kan leiden tot hoger rendement. Denk aan swing- of day traden. U koopt vastgoedaandelen op het juiste moment. Wat is juist? Dat is wanneer een vastgoedaandeel een aantrekkelijke waardering heeft, en gezonde groei, winstgevendheid en momentum vertoont. En dan op het juiste moment verkopen. Binnen een dag, of wellicht enkele maanden. Met winst uiteraard. Om vervolgens deze winst te investeren in een nieuw vastgoedaandeel. Of ieder ander denkbaar aandeel.
Klinkt geweldig allemaal, maar hoe meer korte termijn een investering is, hoe hoger het risico. Wellicht kunt u daarom beter kiezen voor betrouwbare vastgoedfondsen. Het vergt alleen wat meer geduld.
4. Vastgoed ETF’s
ETF’s zijn perfect om te investeren met weinig geld. Dus een vastgoed ETF is perfect om te investeren in vastgoed met weinig geld.
ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit is een beursgenoteerd aandelenfonds. Zo’n aandelenfonds volgt meerdere aandelen. Dit reduceert het risico. Het potentiële rendement is eveneens lager, omdat men dankzij diversificatie doelt op meer consistente doch gemiddelde performance.
Vastgoed ETF’s zijn een speciale variant op ETF’s. Ook wel thema ETF genoemd. In dit geval investeert een vastgoed ETF in meerdere vastgoedaandelen. Vaak aangevuld met REIT’s. Of het zijn 100% REIT’s, wat het dan een “REIT ETF” maakt.
ETF’s maakt beleggen met weinig geld mogelijk met een lager-risico profiel. Beginnende beleggers zouden eerst ervaring moeten opdoen met een ETF, alvorens (individuele) aandelen te overwegen. Immers, ook een klein bedrag verliezen doet pijn.
5. Vastgoed crowdfund
Crowdfunding is een populaire manier voor investeren in vastgoed met weinig geld. Vastgoed crowdfunding houdt in dat u een klein bedrag investeert in een groot vastgoed project. De ondernemer kan haar vastgoed project aanmelden op een crowdfunding platform. Bekende voorbeelden zijn Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd. Op die wijze kan de ondernemer geld ophalen bij particuliere investeerders. In ruil voor het kapitaal moet zij rente aanbieden. De rente varieert van 3% tot 8%.
Een groot voordeel aan vastgoed crowdfund is dat u een klein bedrag kan investeren per vastgoed project.
Onze mening is dat crowdfunding niet de beste manier is voor beleggen in vastgoed. Ja, het kan met weinig geld, maar bovenstaande opties beschouwen wij als aantrekkelijker.
Waarom? Omdat crowdfunding doorgaans niet zo’n hoog rendement biedt. Ook is de risicospreiding nihil. U belegt weliswaar een klein bedrag, maar dit geld gaat naar één project. Als het project omvalt kan het crowdfunding platform in sommige gevallen helpen, maar beslist niet altijd.
Derhalve kunt u wellicht beter kleine bedragen investeren in gespreide vastgoedfondsen, al dan niet beursgenoteerd.
Wanneer is crowdfunding wel interessant? In onze optiek: wanneer u impact wilt maken. Diverse crowdfundplatformen richten zich op duurzame projecten. Dit kunnen projecten voor schone energie zijn, maar ook een startup met een duurzaam product, of een lening aan boeren in Peru. Met dit soort investeringen maakt u directe impact én realiseert u vermogen. Win-Win.
Hoeveel investeren in vastgoed?
U wilt met weinig geld investeren in vastgoed. Daarbij is het interessant om te weten hoeveel. Zo kunt u bijvoorbeeld maandelijks beleggen in vastgoed. Iedere maand een klein bedrag. Als alternatief of aanvulling op sparen.
In deze paragraaf bekijken we diverse scenario’s voor hoeveel investeren in vastgoed.
Het beginpunt is dat u nadenkt over het risicoprofiel. Met onze scenario’s gaan we uit van een gemiddeld risicoprofiel, wat neerkomt op een gemiddeld jaarlijks rendement. Dit gemiddeld rendement in vastgoed is zo’n 8% per jaar.
Goed om te weten: met zelf vastgoed kopen kan dit oplopen van circa 6% tot 11%. Boven de 11% gemiddeld rendement is mogelijk, maar komt niet vaak voor. Dit rendement is dan een samenstelling van cashflow en kapitaalwinst. Kapitaalwinst wordt alleen gerealiseerd als er daadwerkelijk met kapitaalwinst wordt verkocht. Derhalve komt het feitelijke rendement, tot aan de verkoop, neer op circa 8%.
Scenario: 200 euro maandelijks investeren in vastgoed
Stel: we willen beginnen met het beleggen in vastgoed met weinig geld. We kunnen 200 euro per maand missen. Mochten we dit bedrag verliezen, dan raken we niet financiële problemen. Dit is een prima uitgangspunt, aangezien beleggen risico’s tot geld verlies kent.
Hoeveel levert 200 euro maandelijks beleggen in vastgoed op?
Zoals aangegeven gaan we uit van 8% rendement. Voor een realistisch scenario hanteren we 2% jaarlijkse inflatie (wat nu en dan hoger of lager is).
De uitkomst is interessant:
Wat leren we hiervan?
We zien dat maandelijks beleggen in vastgoed bijzonder interessant is op de lange termijn. Zelfs met kleine bedragen of weinig geld kunt u een leuk vermogen opbouwen. Het enige wat u nodig heeft is geduld en discipline.
Bij vastgoedfondsen als Corum Investments en Vondellaan Vastgoed kunt u investeren met weinig geld. De minimale inleg is vanaf een paar honderd euro.
Hoeveel maandelijks investeren in vastgoed voor rijk worden?
Met een kleine maandelijkse inleg kunnen we een mooi bedrag opbouwen. Maar wat als we rijk willen worden. Hoeveel moeten we maandelijks investeren in vastgoed voor rijk worden?
Hieronder gebruiken we onze rekentool (die u kunt downloaden via het menu). We gaan uit van dezelfde uitgangspunten. Ditmaal belegen we echter niet 200, maar 500 of zelfs 750 euro per maand.
Het resultaat:
Bij een investering vanaf 500 euro wordt het interessant. Bij een maandelijkse inleg van 750 euro kunnen rijk worden met vastgoed. Let op: we gaan uit van een gemiddeld rendement. Wellicht raakt u meer gevorderd, en kunt u een hoger rendement behalen.
Bij een maandelijkse inleg van 750 euro zal ieder gedisciplineerde belegger na 30 jaar €574.062 vermogen kunnen opbouwen. Dit is geen garantie, maar wel mogelijk op basis van gemiddeld rendement. Houd er ook rekening mee dat de inflatie eraf is. Als we geen inflatie meerekenen komt het totaalvermogen uit op €889.170.
Vastgoed kopen zonder geld
In dit artikel hebben we manieren gesitueerd waarbij we beleggen in vastgoed met weinig geld. Daarbij rekenen we erop dat we geen gekke dingen doen. Zoals vastgoed kopen zonder geld.
Ja, zelf vastgoed kopen is wellicht de beste manier voor rijk worden met vastgoed. Maar zelf vastgoed kopen kent ook verhoogd risico. Zoals hypotheekschuld. Wanneer u huurders heeft genereert vastgoed inkomen (cashflow). Maar kunt u de hypotheekschulden ook bekostigen bij leegstand? Wanneer u even geen huurder kunt vinden?
Nederlandse vastgoed cursussen zweren erbij: koop vastgoed zonder geld. Alles is mogelijk! Nooit meer werken en geld van anderen investeren. En ja, dit is mogelijk door zelf vastgoed projecten op crowdfunding aan te bieden. Of andere creatieve constructies zijn mogelijk.
Maar wees eens eerlijk.
Als u op dit moment geen geld heeft. Denkt u dan dat het verstandig is om vastgoed te kopen zonder eigen geld?
Wellicht doet u er goed aan om eerst een gezonde financiële basis te creëren. Om niet onverantwoord veel risico te nemen. Immers, wie snel rijk wilt worden loopt vaak tegen de muur…
Alternatieven voor beleggen met kleine bedragen
We hebben gezien dat beleggen in vastgoed met weinig geld prima mogelijk is. Vastgoed kopen zonder geld is minder verstandig, alhoewel niet onmogelijk. Tot slot eindigen we dit artikel met alternatieven voor investeren met kleine bedragen. Er is natuurlijk meer dan vastgoed.
Sterker nog, een gediversifieerde beleggingsportfolio biedt spreiding tot diverse assets. Naast vastgoed willen we derhalve ook risicospreiding in aandelen, obligaties en diversen.
1. Aandelen
Aandelen zijn meest makkelijke manier om te beginnen met investeren met weinig geld. Aandelen kunnen goedkoop en snel worden aangekocht. Ook verkopen is makkelijk en snel. Dit noemen ze liquiditeit.
Een uitdaging met vastgoed is dat zij doorgaans niet liquide is. U kunt niet zomaar uw vastgoedpand verkopen. Ook een investering in vastgoedfondsen is minder liquide. En bij crowdfund staat de belegging sowieso jarenlang vast.
Er zijn verschillende manieren om te beginnen met aandelen. Voor beginners is het niet verstandig om te starten met individuele aandelen. Doe daarvoor eerst de nodige kennis op. Leer investeren in aandelen.
Een bron van inspiratie is de Weekly Insider, een wekelijkse nieuwsbrief met inzichten tot aandelen.
Waarom überhaupt aandelen? Het antwoord is simpel: gevorderde beleggers kunnen een jaarlijks rendement van 15 – 30% per jaar realiseren. Dit is doorgaans hoger dan bij ervaren vastgoed beleggers. Maar onthoudt dat wie hoger rendement wenst, doorgaans ook meer risico neemt.
2. Aandelenfondsen
Aandelen zijn aantrekkelijk. Maar risicovol voor beginners. Als u net begint, dan kunt u wellicht beter beleggen met kleine bedragen in aandelenfondsen. Er zijn drie type aandelenfondsen:
- Exchange Traded Fund (ETF)
- Closed-end Fund (CEF)
- Niet-beursgenoteerde aandelenfondsen.
ETF’s en CEF’s zijn beursgenoteerd en bieden derhalve meer liquiditeit. Deze kunt u aankopen via een reguliere aandelenbroker. Het verschil tussen de twee is dat een CEF meestal actief beheerd wordt. De jaarlijkse kosten zijn daardoor hoger, maar een CEF kan wel specialistische maatwerk bieden. Toch is een ETF doorgaans de betere, eenvoudigere keuze. Met name gespreide ETF’s die duizenden aandelen omvatten, verspreidt over diverse sectoren en werelddelen.
Waarom moeilijk doen als u ook op het gemiddelde kan meeliften?
Tot slot de niet-beursgenoteerde fondsen. In feite zijn dit fondsen die handelen in beursgenoteerde activa, maar zelf niet-beursgenoteerd zijn. Volg je het nog? Voorbeelden zijn de aandelenfondsen van banken, zoals de ASN en Robeco fondsen. Ook Brand New Day is interessant. Dit soort aandelenfondsen bieden functies aan zoals automatisch maandelijks beleggen. Stort iedere maand een klein bedrag (automatisch) over. Zij investeren dit geld in diverse aandelen en/of obligaties, afhankelijk van de door u gekozen beleggingsstrategie. Dit is wenselijk voor wie met laag-risico of passief wilt beleggen. Het is minder wenselijk voor wie zelf wilt leren beleggen om zodoende hoger rendement te behalen. Immers, deze aandelenfondsen hanteren relatief hoge kosten en dat drukt op het nettorendement.
3. P2P Lending
P2P Lending staat voor Peer-2-Peer Lending. Het is vergelijkbaar met crowdfunding. Op een P2P platform kunt u geld investeren in particuliere leningen. Dit kan met kleine bedragen. Zo kunt u 25 euro in lening A, B, …, Z investeren. Ook kunt u investeren in bedrijfsleningen.
Interessant aan P2P Lending is de “AutoInvest” functie. Met één druk op de knop wordt uw vermogen verspreidt over tien, honderd of duizenden leningen. Iedere lening krijgt 25 euro. Dit geeft veel spreiding. Maar P2P Lending is nog relatief nieuw en nog niet volledig bewezen.
4. Obligaties
Beleggen met weinig geld en laag risico? In dit geval zijn obligaties het overwegen waard. Obligaties bieden lager-risico dan aandelen. Obligaties zijn ook minder risicovol dan vastgoedbeleggingen. Al zijn er ook zoiets als vastgoed obligaties.
Het nadeel is dat obligaties laag rendement geven. Derhalve is deze belegging met name interessant voor wie haar pensioen nadert. Maar in die situatie kunt u wellicht investeren met veel geld, in plaats van weinig geld…
5. Crypto
Oh ja, dan hebben we nog crypto. Cryptomunten zijn een manier om te beleggen met weinig geld. Is het wenselijk? Wij vinden van niet. Cryptomunten zijn te risicovol. Zeer speculatief. Geen intrinsieke waarde. 98% is gebakken lucht. Van de overige 2% komt de helft haar beloften niet na. Dus dan blijven er nog een handvol potentievolle cryptoprojecten over.
Blockchain, DeFi, NFT, allemaal revolutionaire technologieën waar wij in geloven. Maar cryptomunten bieden op dit moment niet de juiste exposure om daarvan te profiteren. De markt is nog te prematuur. Laat het meer ontwikkelen. En in dat geval kan het een meer betrouwbare investering worden.
Aan de andere kant: hoog risico kan ook leiden tot hoog rendement. En wanneer u investeert met weinig geld, kunnen kleine bedrag 0 euro worden maar ook x10 of x100 gaan.
Conclusie over investeren in vastgoed met weinig geld
In dit artikel hebben we vijf manieren besproken voor geld investeren in vastgoed met weinig geld. Van de lager-risico vastgoedfondsen tot aan de hoger-rendement vastgoedaandelen. Beginnende beleggers kunnen instappen met kleine bedragen. Maandelijks of periodiek beleggen is eveneens mogelijk. En er zijn zelfs manieren voor automatisch beleggen met een klein bedrag.
Belangrijk bij beleggen is dat u zo vroeg mogelijk begint. De (lange) termijn van beleggen is meer bepalend dan het inlegbedrag. Ook het rendement is doorslaggevend. Maar altijd streven naar hoog rendement is niet voor ieder wenselijk, omdat dit ook een hoger risico tot geld verlies geeft.
Met onze gratis vastgoed tools kunt u vermogen en rendement berekenen. Via menu komt u daar terecht. Of bekijk onze website voor meer informatie over beleggen in vastgoedfondsen.
Tot slot hebben we nog diverse manieren behandeld voor beleggen met kleine bedragen. Er is meer dan vastgoed. Een gediversifieerde beleggingsportfolio biedt minstens exposure aan aandelen (bedrijven), obligaties, vastgoed en grondstoffen. De risico-averse belegger zal meer exposure in obligaties wensen. En de jonge waaghalzen onder ons kunnen het permitteren om kleine bedragen te investeren in crypto, met potentieel 100% verlies of een gelukje met hoog rendement.
Onze conclusie: investeren met weinig geld in vastgoed is prima mogelijk voor wie serieus vermogen wilt opbouwen.
Vragen of opmerkingen? Ervaringen om te delen met ons? Laat het weten in de reacties onderaan dit artikel.
Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Wij geven nooit persoonlijk beleggingsadvies. Gegeven informatie is louter ter vermaak.